Αυστραλιανός σκύλος βοοειδών

Αυστραλιανός σκύλος βοοειδών

Ο Αυστραλιανός σκύλος βοοειδών είναι μια ιδιαίτερα ευφυής, δραστήρια και εύρωστη φυλή. Ανατράφηκε από τους Αυστραλιανούς με σκοπό να ελέγχουν και να φυλούν τα κοπάδια βοοειδών στα μεγάλα αγροκτήματα. Ακόμα και σήμερα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτόν τον σκύλο για την βοσκή. Είναι πιστός και προστατευτικός με τα μέλη της οικογένειας του και επιφυλακτικός απέναντι στους ξένους. Εκτός από την βοσκή ο σκύλος αυτός διαπρέπει και σε σπορ σκύλων όπως στην ευκινησία, στην υπακοή, στο τρέξιμο και στο πέταγμα δίσκων.

Είναι γνωστός επίσης και με τα ονόματα Australian Heeler, Blue Heeler, Queensland Heeler, Halls Heeler. Λέγεται «heeler» επειδή ανατράφηκε για να είναι επικεφαλής των βοοειδών δαγκώνοντας ελαφρά τις φτέρνες τους για να τα συνετίζει.

O Αυστραλιανός σκύλος βοοειδών, διακατέχεται από έντονη ενεργητικότητα. Ο σκύλος επιζητά να είναι πάντα απασχολημένος με κάτι και να εξασκείται για να εκτονώσει την ενέργεια του. Εάν δεν δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες του αυτές, ο σκύλος θα βαρεθεί και θα οδηγηθεί σε ανεπιθύμητες προς εμάς ενέργειες όπως το μασούλημα και το σκάψιμο.

O Australian Cattle Dog είναι επίσης πολύ δοτικός και πιστός στην οικογένεια του και τα μέλη της. Αναπτύσσει όμως ισχυρούς δεσμούς μόνο με ένα άτομο μέσα από την οικογένεια. Συχνά το ονομάζουνε ‘Velcro’, γιατί έχει την τάση να βρίσκεται σε στενή φυσική επαφή με το επιλεγμένο του πρόσωπο, όλη την ώρα.

Δεδομένου ότι ο σκύλος αυτός μεγάλωσε σε κοπάδι, έχει δύναμη και τάσεις δαγκώματος. Το ένστικτο του το οδηγεί να δαγκώνει ελαφρά τα βοοειδή, τα παιδιά, τα κατοικίδια ζώα και οτιδήποτε κινείται. Αυτή του η συνήθεια μπορεί εύκολα να περιοριστεί με την έγκαιρη κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση σκύλων. Ειδάλλως, μπορεί να μετατραπεί σε έναν επικίνδυνο σκύλο.

Ένα άλλο μέρος του ενστίκτου αυτής της φυλής είναι η κίνηση. Γοητεύεται από σκίουρους, γάτες και άλλα μικρά ζώα. Εάν όμως συναναστρέφεται από κουτάβι με άλλα κατοικίδια ζώα μπορεί να ζήσει ειρηνικά μαζί τους.

Ο Αυστραλιανός σκύλος βοοειδών είναι γενικά φιλικός αλλά ιδιαίτερα προστατευτικός με την οικογένεια του και επομένως επιφυλακτικός με τους ξένους. Είναι αρκετά ανθεκτικός και σκληρός για να μπορεί να διαχειρίζεται τις υψηλές θερμοκρασίες και τα ανώμαλα εδάφη και να αντέχει στις μεγάλες εκτάσεις των αγροκτημάτων.

 

Ύψος αρσενικών: 45cm έως 50cm

Ύψος θηλυκών: 43cm έως 48cm

Βάρος: 13kg έως 22kg

Διάρκεια ζωής: 12-15 χρόνια

 

 

  • ΧαρακτήραςΣυμπεριφορά:

Ο Αυστραλιανός σκύλος βοοειδών είναι εξαιρετικά δραστήριος, ο οποίος χρειάζεται συστηματική διανοητική και σωματική δραστηριότητα. Εάν βαρεθεί μπορεί να γίνει καταστρεπτικός, είναι ικανός να μασουλήσει αντικείμενα και έπιπλα του σπιτιού. Πρέπει να τον κρατάτε απασχολημένο με διάφορες δραστηριότητες. Όσο πιο εξαντλημένος είναι από την άσκηση τόσο πιο ήρεμος γίνεται μέσα στο σπίτι.

Είναι εξαιρετικά προστατευτικός με τον χώρο του, με όσα θεωρεί ιδιοκτησία του καθώς και με τα μέλη της οικογένειας του και θα είναι σε θέση να τα υπερασπιστεί. Είναι όμως επιφυλακτικός με τους ξένους, όχι απαραίτητα μη φιλικός. Όταν δεθεί με τον ιδιοκτήτη του θα τον ακολουθεί παντού. Τιμωρία για εκείνον είναι να βρίσκεται μακριά από τον άνθρωπο που αγαπά πολύ.

Είναι πολύ έξυπνος, αλλά πολλές φορές μπορεί να γίνει επίμονος και ισχυρογνώμων. Η συνεπής και έγκαιρη εκπαίδευση του σκύλου αυτού θα βοηθήσει στον έλεγχο της ανεξάρτητης φύσης του.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Australian Cattle dog θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Κώφωση: Αυτή η ασθένεια είναι κληρονομική, αλλά μπορεί να διαγνωσθεί ακόμα και όταν τα κουτάβια είναι πολύ μικρά. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κώφωση είναι συνδεδεμένη με το χρώμα. Τα γονίδια της ασθένειας αυτής έχουν ως αποτέλεσμα τα κουτάβια να γεννιούνται λευκά ή να έχουν άσπρες τρίχες στο τρίχωμα ακολουθώντας κάποιο μοτίβο. Υπάρχει εξέταση αλλά όχι θεραπεία.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο σκληρά εργατικός Αυστραλιανός σκύλος βοοειδών δεν ταιριάζει σε έναν ανενεργό τρόπο ζωής, αλλά σε ένα περιβάλλον που του προσφέρει άφθονη πνευματική και σωματική εγρήγορση. Δεν προσαρμόζεται εύκολα στην διαβίωση μέσα σε διαμέρισμα και δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γίνεται καταστρεπτικός όταν βαρεθεί και οδηγείται στο μασούλημα αντικειμένων. Έχει ανάγκη από σπίτι με μεγάλο κήπο ή αυλή, άκρως περιφραγμένα ή από ένα αγρόκτημα.

Ο σκύλος αυτός αγαπά τις δραστηριότητες και τις προκλήσεις που συνδέονται με τα σπορ. Θέλει να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση.  Εάν επιλέξτε αυτή την φυλή σκύλων, φροντίστε να του παρέχετε καθημερινή άσκηση με ποικιλία δραστηριοτήτων. Χρειάζεται καθημερινούς περιπάτους, τρέξιμο και παιχνίδι.

Ο Αυστραλιανός σκύλος βοοειδών χρειάζεται την έγκαιρη κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση σκύλων. Όπως και οι σκύλοι των άλλων φυλών έτσι και αυτός μπορεί να γίνει συνεσταλμένος, εάν δεν κοινωνικοποιηθεί σωστά. Η εκπαίδευση του είναι εύκολη χάρη στην εξαιρετική ευφυΐα του.

Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η συγκεκριμένη φυλή, λόγω της ανεξάρτητης φύσης της, μπορεί να γίνει επίμονη και επιβλητική για αυτό και οι μέθοδοι που πρέπει να ακολουθηθούν είναι η μεικτή εκπαίδευση σκύλων. Αυτό το είδος εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Όσον αφορά στην τάση του Αυστραλιανού αυτού σκύλου να δαγκώνει και να μασουλάει πράγματα, οι εκπαιδευτές κουταβιών προτείνουν την χρήση crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Η συνήθεια του δαγκώματος πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή, μαθαίνοντας τον σκύλο αρχικά να μην δαγκώνει τα χέρια σας. Φροντίστε να του παρέχετε ανθεκτικά παιχνίδια για να παίζει και να μασουλάει ώστε να κρατούν το στόμα του απασχολημένο.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1,5 έως 2,5  φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

 

Το τρίχωμα του Αυστραλιανού σκύλου βοοειδών είναι ανθεκτικό στον καιρό και στις θερμοκρασίες. Διαθέτει δύο στρώσεις, την εξωτερική όπου η τρίχα είναι κοντή και ίσια και την εσωτερική στην οποία το τρίχωμα είναι ιδιαίτερα πυκνό. Κύριο χαρακτηριστικό της φυλής αυτής είναι ότι δεν αποβάλλει ποσότητες νεκρής τρίχας όλο τον χρόνο παρά μόνο δυο φορές κατά την διάρκεια του έτους.

Το χρώμα του τριχώματος του είναι μπλε ή κόκκινο. Ο μπλε χρωματισμός του περιλαμβάνει και μαύρα στίγματα στο κεφάλι, στο λαιμό, στο σαγόνι, στα πόδια και στο στήθος. Μερικές φορές και το εσωτερικό του τρίχωμα είναι ‘ψεκασμένο’ με μπλε. Ο κόκκινος χρωματισμός είναι ενιαίος σε όλο το τρίχωμα χωρίς στίγματα άλλου χρώματος.

Ο καλλωπισμός του τριχώματος του δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, αλλά είναι αναγκαίος για να διατηρηθεί αυτό καθαρό και υγιή. Χρειάζεται περιοδικό χτένισμα τέσσερις φορές τον μήνα. Όταν είναι περίοδος που αποβάλλει την νεκρή τρίχα τότε βουρτσίστε τακτικά για να περιορίσετε τις ποσότητες της. Πρέπει να τον λούζετε όταν είναι βρώμικος ή μυρίζει άσχημα και όχι συχνά.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.