Κυριακή , Σεπτέμβριος 10 2017
Γκριφόν Βρυξελλών
Γκριφόν Βρυξελλών
Αρχική / Ράτσες σκύλων / Γκριφόν Βρυξελλών

Γκριφόν Βρυξελλών

Το Γκριφόν Βρυξελλών ανατράφηκε για να κυνηγάει και να σκοτώνει αρουραίους. Αυτή η φυλή σκύλων είναι αρκετά σπάνια. Παρόλο που το μέγεθος του είναι μικρό, προδίδοντας έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, δεν είναι πολύ σκύλος της αγκαλιάς. Ωστόσο, είναι στοργικός, ζωηρός και ιδιαίτερα ευφυής. Οι άνθρωποι τον λατρεύουν για την αίσθηση του χιούμορ που διαθέτει.

Ο σκύλος της φυλής αυτής περιγράφεται συχνά με τον όρο «πρόσωπο πιθήκων». Αυτή η εύρωστη τετράποδη «μαϊμού» διαθέτει μια ευφυή και ζωηρή ματιά, η οποία μοιάζει αρκετά με την ανθρώπινη έκφραση.

Το Γκριφόν Βρυξελλών συχνά καλείται απλά Γκριφόν για συντομία. Οι δεξιότητες των σκύλων αυτών χρησιμοποιήθηκαν για να κρατήσουν έξω από τους στάβλους τους αρουραίους και τα ποντίκια. Σύντομα όμως, απέκτησαν δημοτικότητα ως οικογενειακοί σύντροφοι, λόγω της στοργικότητας και της περιέργειας που διέθεταν. Μερικές φορές όμως, είναι ευαίσθητοι και γίνονται πιεστικοί αναζητώντας περισσότερο την προσοχή του ιδιοκτήτη τους.

Η ιδιαίτερη εμφάνιση αυτής της φυλής σκύλων οδήγησε στην σύγκριση με διάφορα μυθικά και φανταστικά πλάσματα. Το πρόσωπο του είναι επίπεδο και προεξέχει το πηγούνι και τα μεγάλα του μάτια. Παρά το μικρό τους μέγεθος είναι δυνατοί και αθλητικοί σκύλοι που διαπρέπουν στην ευκινησία, στην υπακοή και στα διάφορα αθλήματα απόδοσης.

Το Brussels Griffon συνήθως τα πάει καλά με τα άλλα σκυλιά και τα άλλα κατοικίδια ζώα, αλλά μπορεί να γίνει οξύθυμο με τα παιδιά που προκαλούν θορύβους. Είναι πολύ στοργικό και τείνει να συνδέεται περισσότερο με ένα μέλος της οικογένειας. Αγαπά να αγκαλιάζεται με το αγαπημένο του πρόσωπο.

Επειδή είναι μικρός και ενεργητικός στο σπίτι, προσαρμόζεται εύκολα στην ζωή μέσα σε διαμέρισμα. Καλό θα ήταν όμως να τον εκπαιδεύσετε να μην γαυγίζει με τον παραμικρό θόρυβο που ακούει.

Αυτή η μοναδική φυλή σκύλων δεν είναι κατάλληλη για όλους. Έχουν ανάγκη από έναν ιδιοκτήτη που να εκτιμά την ιδιαίτερη προσωπικότητα τους και να τιθασεύει την ανεξάρτητη φύση τους. Επιζητούν την πολύωρη και πολυετή προσοχή σας, καθώς μπορούν να ζήσουν στο πλευρό σας για πολλά χρόνια.

 

Ύψος: 18cm έως 20cm

Βάρος: 3kg έως 5kg

Διάρκεια ζωής: 12-15χρόνια

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Οι σκύλοι είναι ανεξάρτητοι και δρουν ατομικά. Σε αυτή την φυλή σκύλων τα ταπεραμέντα τους κυμαίνονται ανάμεσα σε εξωστρεφής και αρκετά δραστήριους σκύλους. Οι περισσότεροι σκύλοι αυτής της φυλής βρίσκονται συνήθως στην μέση των παραπάνω.

Ένα Γκριφόν Βρυξελλών έχει μια αυταρχική προδιάθεση. Κάτω από αυτή την αυταρχικότητα και σκληρότητα, κρύβεται ένας μαλακός και στοργικός χαρακτήρας, που λατρεύει τους ανθρώπους και επιθυμεί να περνάει χρόνο μαζί τους. Επιζητά να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Αποκαλούνται συνήθως και σκύλοι «Velcro», επειδή επιθυμούν να βρίσκονται συνεχώς κολλημένοι στην πλευρά των ανθρώπων τους.

Αυτός ο σκύλος όταν αισθανθεί, ότι τον αγνοείτε, θα προσφύγει σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές μέσα στο σπίτι για να τραβήξει την προσοχή σας. Απεχθάνεται να μένει μόνος του στο σπίτι και θα σας δείξει την δυσαρέσκεια του με κάθε δυνατό τρόπο.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Brussels Griffon θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό.

Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια.

Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

Προβλήματα ματιών: Τα μάτια των σκύλων Γκριφόν Βρυξελλών που προεξέχουν, είναι επιρρεπή σε διάφορες ενοχλήσεις και σε μικροτραυματισμούς. Εάν τα μάτια του σκύλου σας παρουσιάζουν ερυθρότητα ή κνησμό, βεβαιωθείτε ότι θα τον εξετάσει ο κτηνίατρος του.

Αλλεργίες του δέρματος: Ο σκύλος της φυλής αυτής είναι επιρρεπής σε αλλεργίες. Εάν παρατηρήσετε ότι ξύνεται υπερβολικά και γλύφει συνεχώς τα πόδια του, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας για να τον εξετάσει.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο σκύλος Γκριφόν Βρυξελλών είναι χωρίς αμφιβολία σκύλος για το σπίτι. Χάρη του μικρού μεγέθους του είναι κατάλληλη φυλή σκύλων για όλους τους τύπους σπιτιών. Μπορεί να ζήσει άνετα από μικρό διαμέρισμα μέχρι και σε μεγάλο σπίτι με κήπο, σε επαρχία και πόλη. Επίσης, μπορούν να σας εντυπωσιάσουν με την φυσική ικανότητα κυνηγιού αρουραίων και ποντικιών που διαθέτουν.

Τα επίπεδα ενέργειας αυτού του σκύλου είναι πολύ υψηλά και χρειάζονται καθημερινή άσκηση για να διατηρήσουν την σωματική και ψυχική τους ευεξία. Σε πολλούς σκύλους της φυλής αυτής είναι αρκετός ένας περίπατος και η απλή καθημερινή άσκηση, ενώ άλλοι έχουν επιπλέον ανάγκη από περιφραγμένους χώρους για να παίξουν και να τρέξουν, ώστε να μπορέσουν να εκτονωθούν.

Το σχήμα της μύτης του δεν του επιτρέπει να δροσίσει τον αέρα που εισπνέει με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται τις καυτές ημέρες. Επομένως, δεν έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Προσπαθήστε να τον κρατήσετε δροσερό, ασφαλή, να μην τον αφήνετε να παίζει έξω στον ήλιο εκείνες τις μέρες και να του διαθέτετε φρέσκο και δροσερό νερό.

Η ιδιαίτερη ευφυΐα και η αθλητικότητα που διαθέτει κάνει το Γκριφόν Βρυξελλών ικανό υποψήφιο στα σπορ σκύλων, όπως στην ευκινησία, στην υπακοή, ακόμη και στο κυνήγι και στην ιχνηλασία, εφόσον τον πείσετε ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Απεχθάνεται να μένει μόνος στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, του αρέσει να συμμετέχει στις οικογενειακές δραστηριότητες και να αποτελεί μέρος τους. Στην πραγματικότητα αυτό που επιθυμεί πάνω απ όλα για να είναι ευτυχισμένο, είναι να βρίσκεται κοντά στον ιδιοκτήτη του. Εάν τον αφήσετε μόνο στο σπίτι για πολλή ώρα, θα πλήξει και θα οδηγηθεί σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως είναι για παράδειγμα το μασούλημα αντικειμένων, οι ζημιές και τα γαυγίσματα.

Μαθαίνει γρήγορα και εύκολα. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Το Γκριφόν Βρυξελλών αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν τον σκύλο. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνο παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1/4 έως 1/2 του φλιτζανιού άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα του σκύλου Γκριφόν είναι συνήθως τραχύ και πυκνό και η τρίχα δεν είναι μεταξωτή στην υφή, αλλά ισχνή. Η τρίχα στο κεφάλι είναι ελαφρώς μακρύτερη γύρω από τα μάτια, το πηγούνι και τα μάγουλα, σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.

Άλλοι σκύλοι της φυλής αυτής διαθέτουν ένα λείο τρίχωμα, της οποίας η τρίχα είναι ίσια και κοντή.

Το τρίχωμα του ενός Γκριφόν Βρυξελλών ποικίλλει σε τέσσερα χρώματα. Υπάρχει σε κόκκινο(καφε-κοκκινωπό με μαύρα στίγματα σε μουστάκια και πηγούνι), σε μαύρο με μεικτά καφε-κόκκινα σημάδια στα μουστάκια και στο πρόσωπο, μαύρο με ομοιόμορφα καφε-κόκκινα σημάδια κάτω από το πιγούνι, στα πόδια, πάνω από κάθε μάτι και γύρω από τις άκρες των αυτιών και σε απλό μαύρο.

 

Για τον καλλωπισμό και την διατήρηση του τριχώματος των Γκριφόν Βρυξελλών με το πυκνό και ισχνό τρίχωμα, χρειάζεται εβδομαδιαίο χτένισμα με βούρτσα ή με γάντι για κυνηγόσκυλα, ώστε να ξεμπλέκονται οι κόμποι του και να αφαιρείται η νεκρή τρίχα. Δυο φορές τον χρόνο χρειάζεται εξειδικευμένο καλλωπισμό από groomer, γιατί έχει ανάγκη από stripping του τριχώματος, ώστε να ανανεώνεται το τρίχωμα του.

Από την άλλη πλευρά, τα Γκριφόν με λείο τρίχωμα δεν χρειάζονται ιδιαίτερο καλλωπισμό. Έχουν ανάγκη από ένα εβδομαδιαίο χτένισμα και από ένα περιστασιακό λούσιμο για να φεύγουν οι μυρωδιές. Εάν όμως ο σκύλος σας παίζει έξω συνεχώς και έπειτα ανεβαίνει σε κρεβάτια και καναπέδες, μπορείτε να τον λούζεται εβδομαδιαίως με το κατάλληλο σαμπουάν ή με αφρό στεγνού καθαρισμού.

Υπάρχουν ειδικά σαμπουάν για συχνή χρήση τα οποία δεν καταστρέφουν την σύσταση της τρίχας και την φυσική εμφάνιση της.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνιστάται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.

 

Περίληψη
Γκριφόν Βρυξελλών
Τίτλος άρθρου
Γκριφόν Βρυξελλών
Περιγραφή
Το Γκριφόν Βρυξελλών είναι μικρό, προδίδοντας έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, δεν είναι πολύ σκύλος της αγκαλιάς. Ωστόσο, είναι στοργικός, ζωηρός και ιδιαίτερα ευφυής.
Αρθογράφος
Όνομα αρθογράφου
Alpha dogs
Λογότυπο
Το Γκριφόν Βρυξελλών ανατράφηκε για να κυνηγάει και να σκοτώνει αρουραίους. Αυτή η φυλή σκύλων είναι αρκετά σπάνια. Παρόλο που το μέγεθος του είναι μικρό, προδίδοντας έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, δεν είναι πολύ σκύλος της αγκαλιάς. Ωστόσο, είναι στοργικός, ζωηρός και ιδιαίτερα ευφυής. Οι άνθρωποι τον λατρεύουν για την αίσθηση του…

Βαθμολογήστε το άρθρο

Ενημερωθήκατε απο τα άρθρα μας;

Αστέρια

Αν θέλετε να μας βοηθήσετε να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας,σας παρακαλούμε να την βαθμολογήσετε.Είναι σημαντική η γνώμη σας! Δώστε τη βαθμολογία σας κάτω δεξια πατώντας πάνω στα αστέρια

User Rating: Be the first one !

Σχετικά Alpha dogs

Δείτε επίσης

Σινούκ

Σινούκ

Η φυλή σκύλων Σινούκ αναπαράχθηκε στα Λευκά Όρη του Νιου Χαμσάϊρ και έχει πάρει το …