Μπουλντόγκ

Μπουλντόγκ

Η φυλή σκύλων Μπουλντόγκ αρχικά αναπαράχθηκε με σκοπό να οδηγούν τα κοπάδια βοοειδών στην αγορά και για να αγωνίζονται σε έναν αιματηρό αθλητισμό, τον λεγόμενο ‘bullbaiting’. Σήμερα, ο σκύλος αυτός αποτελεί έναν στοργικό σύντροφο για όλη την οικογένεια, ο οποίος αγαπά πολύ τα παιδιά. Ένας σύντομος περίπατος και ένας υπνάκος στον καναπέ, είναι η ιδανική απόλαυση για αυτόν τον σκύλο.

Είναι γνωστό ως Αγγλικό Μπουλντόγκ ή Βρετανικό Μπουλντόγκ και όπως ορίζει η ονομασία του, αυτή η φυλή σκύλων προήλθε από την Αγγλία, έχοντας ένα αιματηρό παρελθόν. Ξεκίνησε από τις μάχες mastiffs που έφεραν οι Ρωμαίοι στα βρετανικά νησιά και χρησιμοποιήθηκε αργότερα για έναν αιματηρό αθλητισμό, το ‘bullbaiting’.

Το σημερινό Μπουλντόγκ μοιάζει μόνο στην εμφάνιση με τους προγόνους του. Παρά την άγρια εμφάνιση του, διαθέτει έναν πολύ γλυκό και αξιαγάπητο χαρακτήρα.

Αυτή την φυλή σκύλων ποτέ δεν την μπερδεύεις με άλλη. Είναι ενός μεσαίου μεγέθους σκύλος, με παχύ και χαμηλωμένο σώμα. Το κεφάλι του είναι τετραγωνικό και ογκώδες. Έχει φαρδύ στήθος και ώμους και τα άκρα του είναι εύρωστα.

Αν και το σώμα του είναι κοντό, είναι μυώδης και δυνατός σκύλος. Το δέρμα στο πρόσωπο του είναι ρυτιδιασμένο και τα μάγουλα του είναι φαρδιά. Τα σαγόνια του είναι ογκώδες και πολύ δυνατά, έτοιμα να κλείσουν τον αντίπαλο τους. Διαθέτει επίσης, ‘μαυρισμένα’ μάτια και λεπτά-μικρά αυτιά διπλωμένα, καθώς και πολύ κοντή ουρά.

Παρόλη την άγρια εμφάνιση τους, τα Μπουλντόγκ αναπαράγονται σήμερα για να είναι στοργικοί και καλοί σκύλοι. Ωστόσο, είναι αποφασιστικοί και τολμηροί και δεν θα αποφύγουν οποιαδήποτε διαμάχη. Ως ενήλικοι σκύλοι έχουν μια ήρεμη αξιοπρέπεια και είναι φιλικοί και διασκεδαστικοί. Με τους ανθρώπους που αγαπούν δένονται και είναι έτοιμοι να τους προστατέψουν ανά πάσα στιγμή.

Αυτός ο σκύλος αγαπά πολύ τους ανθρώπους και επιζητά την προσοχή τους. Απολαμβάνει κυρίως την ανθρώπινη συντροφιά και να χαλαρώνει κοντά στα μέλη της οικογένειας του.

Δυστυχώς, η δομή του σώματος και του κεφαλιού ενός Μπουλντόγκ, τον καθιστά επιρρεπή σε διάφορα προβλήματα υγείας, κυρίως αναπνευστικά. Παίρνει εύκολα βάρος, για αυτό και η διατροφή του χρειάζεται προσοχή και έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση. Το επιπλέον βάρος επιβαρύνει την υγεία του.

Το Bulldog, ως φυλή σκύλων, είναι πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ, αλλά δεν ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους. Αγαπούν πολύ τα παιδιά αλλά μην περιμένετε να περάσουν χρόνο κυνηγώντας και παίζοντας μαζί τους στην αυλή για πολλή ώρα. Προτιμούν τον ανενεργό τρόπο ζωής και τον ύπνο, ενώ λατρεύουν το φαγητό. Χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα για να παραμένουν υγιής σκύλοι.

 

Ύψος: 30cm έως 38cm

Βάρος αρσενικών: 22kg

Βάρος θηλυκών: 18kg

Διάρκεια ζωής: 8-12χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Μπουλντόγκ είναι ένας κοινωνικός και πολύ γλυκός σκύλος. Η φήμη όμως που έχει για το θάρρος και την τόλμη του, τον καθιστά εξαίσιο και άγρυπνο φρουρό για το σπίτι και την οικογένεια του. Ο σκύλος αυτός δεν είναι ένας μαχητής.

Διαθέτει αξιοπρεπή χαρακτήρα και μια περιστασιακή επίμονη φύση. Ο σκύλος Μπουλντόγκ είναι επίσης, φιλικός και εξωστρεφής. Συνηθίζει να τα πηγαίνει καλά με όλους τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα.

Ο σκύλος αυτός αποφεύγει το γαύγισμα, η εμφάνιση του είναι αρκετά άγρια για να εκφοβίσει έναν πιθανό εισβολέα.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Bulldog θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό.

Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια.

Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

Εντρόπιο: Το εντρόπιο (entropion) είναι μία κατάσταση όπου τα βλέφαρα του ζώου γυρίζουν υπερβολικά προς τα μέσα. Αυτό προκαλεί σκληρή επαφή των βλεφαρίδων επάνω στο μάτι που τελικά οδηγεί σε έντονο ερεθισμό και δυσκολεύει την όραση.

Εμφανίζεται συνήθως μέχρι την ηλικία του ενός έτους, αλλά η θεραπεία ξεκινά όταν ο σκύλος έχει πλέον ενηλικιωθεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι το ζώο να μην βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.

Cherry eye: Αυτή είναι μια ασθένεια όπου ο αδένας κάτω από το τρίτο βλέφαρο προεξέχει και ‘κοιτάει’ μάλλον στην γωνία του ματιού, όπως ένα κεράσι. Ο κτηνίατρος ίσως χρειαστεί να αφαιρέσει τον αδένα.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Μπουλντόγκ είναι σκύλος που ζει  εντός σπιτιού και δεν διαθέτει πολλή ενεργητικότητα, όπως οι σκύλοι άλλων φυλών. Συνεπώς, δεν χρειάζεται πολλή άσκηση. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο είναι ένας απλός περίπατος καθημερινά, ώστε να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία. Προτιμά έναν χαλαρό τρόπο ζωής και να κοιμάται μετά από το παιχνίδι.

Το χαμηλό ενεργειακό επίπεδο που διαθέτει ο σκύλος αυτός, τον καθιστά κατάλληλο για κάθε τύπο σπιτιού, σπίτι με ή χωρίς αυλή, σε πόλη ή επαρχία. Προτιμήστε να τον βγάζετε περίπατο κατά την διάρκεια των δροσερών ωρών της ημέρας. Λόγω της δομής του σώματος του δεν είναι ανθεκτικός στην ζέστη και στο πολύ κρύο και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην θερμοπληξία.

Το Μπουλντόγκ δεν έχει την φήμη του δεινού κολυμβητή, οπότε εάν διαθέτετε στο σπίτι σας λίμνη ή πισίνα, φροντίστε να τον προστατέψετε από το να πέσει μέσα. Το ογκώδες κεφάλι του θα τον οδηγήσει κατευθείαν στον πάτο.

Ο συγκεκριμένος σκύλος δεν διαπρέπει στα αθλήματα υπακοής, γιατί μαθαίνει αργά και δύσκολα, αλλά μόλις μάθει κάποια πράγματα, δεν τα ξεχνάει ποτέ. Μαθαίνει μέσω της διασκέδασης, της επανάληψης και με την χρήση ανταμοιβής φαγητού και θετικών επαίνων.

Η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια, υπομονή και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να κατανοήσει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

 

 

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1/2 έως 2 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα ενός Μπουλντόγκ είναι ίσιο, κοντό, λείο και μαλακό. Το δέρμα του είναι μαλακό και αρκετά χαλαρό, κυρίως στο κεφάλι, στο λαιμό και στους ώμους. Το πρόσωπο του καλύπτεται από βαθιές ρυτίδες και διαθέτει δυο χαλαρές πτυχές στον λαιμό.

Το χρώμα του ποικίλλει σε κόκκινο ραβδωτό, καθαρό λευκό, καθαρό κόκκινο, σε καστανό-κίτρινο και παρδαλό. Το καθαρό μαύρο δεν είναι πολύ συνηθισμένο χρώμα για αυτήν την φυλή και προτιμάται σπάνια.

Πρέπει να χτενίζετε αυτόν τον σκύλο μια φορά την εβδομάδα, με μια βούρτσα σκληρών τριχών και να τον καθαρίζετε στο πρόσωπο με υγρό πανάκι ανάμεσα στις ρυτίδες του. Δεν συνηθίζει να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νεκρής τρίχας, ωστόσο εάν τον χτενίζετε περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα, περιορίζετε την πτώση της τρίχας.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.