Διόρθωση της συμπριφοράς στους ενήλικους σκύλους

Δύο από τα πιο σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα κατοικίδια σκυλιά που ζουν μέσα στα σπίτια είναι η επιθετικότητα και το άγχος. Αυτές οι δύο κατηγορίες προβλημάτων συμπεριφοράς είναι οι συνήθεις αιτίες για τις περισσότερες επισκέψεις σε κάποιον συμπεριφοριστή εκπαιδευτή.Αυτοί είναι και οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την υποβάθμιση της ευημερίας των σκύλων.Σημαντική είναι δυστυχώς και η υποβάθμιση της σχεσης ανάμεσα στον σκύλο και τον άνθρωπο.Το τελευταίο οδηγεί τους σκύλους στο περιθώριο και συνήθως στην εγκατάληψη

Οι συμπεριφορικές παθολογίες είναι ένα δείγμα ότι ο σκύλος μας υποφέρει ψυχολογικά.ένας έμπειρος εκπαιδευτής θα παρατηρήσει και θα καταλαβει ποιες συνθήκες (γενετικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές) του προκαλούν αυτά τα προβλήματα, ποιες είναι καλές για αυτον και ποιες είναι καλές για εμάς που θέλουμε να μοιραστούμε το σπίτι μας με τον σκύλο μας και να τον κανουμε χαρούμενο.

Πραγματικά υπαρχουν πρόβληματα συμπεριφοράς στους ενήλικους, σκύλους καθώς το ποσοστό αγγιζει το 60%.

Παρατηρώντας τη συμπεριφορα πολλων σκυλιων (στην επαφή τους με τον άνθρωπο), απο διαφορες ρατσες, ηλικιες, μεγεθη και φύλο, είδαμε  τα εξής:

  • Τα μικρά και μεσαία σκυλιά τείνουν να είναι αγχώδη, αλλά όχι επιθετικά.
  • Τα αρσενικά είναι κυρίως επιθετικά. Τα θυληκά έχουν αγχώδη.
  • Τα σκυλιά που έχουν υιοθετιθεί από pet shop ειναι όλα αγχώδη.
  • Τα προβλήματα αγχους αρχίζουν να φαίνονται αμέσως, ενώ η επιθετικότητα μετά από κάποιους μήνες.
  • Ο χώρος στον οποίο κοιμούνται ήταν σημαντικός. Το 20% μοιραζόταν το κρεβάτι με το αφεντικό τους, εκ των οποίων το 78% ήταν ανήσυχοι.
  • Και τα αγχώδη σκυλιά και τα επιθετικά έδειξαν οτι αυτή τους η συμπεριφορά στρέφεται προς του ανθρώπους.
  • Τελικά, και οι αγχώδεις και οι επιθετικοί σκύλοι μετά από θεραπεία και εκπαίδευση έδειξαν πρόοδο στη συμπεριφορά τους, ιδιαίτερα όμως οι επιθετικοί. Τα αγχώδη σκυλιά φάνηκαν να τα εγκαταλείπουν πιο εύκολα από τα επιθετικά.

 

Αν και τα σκυλιά είναι εξαιρετικά καλά προσαρμοσμένα για να ζουν με ανθρώπους σε ανθρώπινο περιβάλλον, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι τα ανθρώπινα περιβάλλοντα μπορεί να είναι αγχωτικά για τους σκύλους. Δεν επιτρέπουμε παντα στα σκυλιά μας να είναι όπως εκείνα θέλουν να είναι.Έτσι παρά τις καλύτερες προσπάθειες τους να ενταχθούν σε ανθρώπινα σπίτια και οικογένειες δεν τους είναι πάντα εύκολο. 

Έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε την ευημερία τους κατανοώντας τους παράγοντες που τους θέτουν σε κίνδυνο ψυχολογικής δυσφορίας, που μπορεί να εκδηλωθεί ως συμπεριφορές που βρίσκουμε δύσκολες. Η μελέτη αυτή συμβάλλει σημαντικά στο να κατανοήσουμε καλύτερα τι χρειάζονται οι σκύλοι  από εμάς.


Ορισμένα σκυλιά φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στην προσαρμογή σε ορισμένα είδη οικιακών περιβαλλόντων και σε ορισμένα είδη ανθρώπων και αυτά τα σκυλιά συχνά καταλήγουν να αναπτύσσουν συμπεριφορικές παθολογίες. Το να κατηγορούμε τον σκύλο δεν βοηθα ούτε εμάς ούτε το σκυλί μας.

Τα στοιχεία αυτά είναι για τα σκυλιά που «εμφανίζουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές.» Αυτή η κατηγορία που βαζει όλα τα σκυλιά να είναι το ίδιο χρειάζεται να διαλυθεί για να διαφοροποιήσουν τις συμπεριφορές που είναι ανεπιθύμητες για τους ιδιοκτήτες αλλά δεν δείχνουν ψυχολογική επιβάρυνση στον σκύλο- και είναι απλά τα σκυλία που είναι σκυλιά- και αυτές τις συμπεριφορές, όπως οι ανησυχίες, οι ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές ή οι βαθιές φοβίες θορύβου, οι οποίες υποδηλώνουν συμβιβασμένη ευεξία εκ μέρους των σκύλων.

Scroll to Top