Εκπαίδευση σκύλου να μήν δαγκώνει

Εκπαίδευση σκύλων-εκπαιδευση κουταβιού να μην δαγκώνει
Αγοράζοντας ένα κουτάβι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι ότι το μικρό αυτό σκυλάκι θα έρθει στο σπίτι μας ,θα το έχουμε συνέχεια στην αγκαλιά μας,θα το ταΐζουμε θα το πηγαίνουμε βόλτα και μετά θα κοιμαται…..Αλλα…….
Κάπου εδώ το όνειρο σταματά και το ροζ συννεφάκι εξαφανίζεται και η αλήθεια εμφανίζετε μπροστά μας.Το κουτάβι τρέχει ανεξέλεγκτο δεξιά και αριστερα,κανει πιπί του όπου βρει και ακόμα χειρότερα δαγκώνει.
Σ αυτό το σημείο οι ιδιοκτήτες καλούν τον εκπαιδευτή σκύλων να βοηθήσει στην εκπαίδευση του σκύλου με σκοπό να σταματήσει το δαγκωμα!Για να μπορέσουμε να σταματήσουμε το σκύλο να μας δαγκώνει πρέπει να καταλάβουμε τον λόγο που το κάνει
Όταν τα κουτάβια είναι περίπου 4 εβδομάδων παίζουν με τα αδελφάκια τους ένα πολύ γρήγορο και επίμονο παιχνίδι όπου το κυνηγητο,το δάγκωμα και το γρύλισμα κορυφώνεται με σκοπό το παιχνίδι αλλά και την επιβολή του ενός στον άλλο.

Όταν λοιπόν το κουτάβι έρθει στην οικογένεια μας θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή μαζί μας μέσα από αυτό το παιχνίδι κυνηγητού και δαγκωματος.Ετσι θα δαγκώσει τα πόδια μας και μόλις δει ότι μας πόνεϊ τότε ξεκινήσει ένα επίμονο αλλά και επίπονο παιχνίδι επιβολής, όπως ακριβώς θα έκανε με τα αδέρφια του.Τωρα η νέα του ανθρώπινη οικογένεια αυτή τη φορά θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με το πρόβλημα της εκπαίδευσης του σκύλου να μην δαγκώνει

Λαμβάνω πολλά τηλεφωνήματα όπου οι ιδιοκτήτες με ρωτούν αν τα παιχνίδια δαγκώματος είναι σημάδια επιθετικότητας και αν αντιμετωπίζονται με την εκπαίδευση των σκύλων τους

Τα κουτάβια παίζουν με το δάγκωμα και χρησιμοποιούν το στόμα τους σαν ένα πολυεργαλειο το οποίο μπορεί να πιάσει αλλά και να ακινητοποιήσει ένα άλλο κουταβιΕτσι ο κυνηγός θα ακινητοποιήσει το άλλο σκυλάκι και θα του επιβάλει την κυριαρχία του(παιχνίδια αγέλης).Όμως δεν είναι αλήθεια ότι είναι επιθετικά ακόμα και αν το ύφος τους δείχνει κάτι τετοιο.Ποια είναι όμως η αιτία που εμφανίζεται αυτή η συμπεριφορά?
Η αιτία βρίσκεται μέσα στο ίδιο το DNA του σκυλου!Το ένστικτο του PRAY (θηρευτική τάση) είναι αυτό το οποίο κάνει το κουτάβι να ενθουσιάζεται κάθε φορά που βλέπει ένα μπαλάκι η ένα άνθρωπο να τρεχει.Για αυτό τον λόγο πολλές φορές χρησιμοποιούμε μπαλάκια στην εκπαίδευση σκύλων γιατί έτσι προωθούμε την μάθηση μέσα από το ένστικτο του κυνηγίου (PREY) που όλα τα σκυλιά έχουν.
Σαν εκπαιδευτής σκύλων μπορώ να αναγνωρίσω πότε ένα κουτάβι κυνηγά μια μπάλα άρα παίζει και πότε εκδηλώνει μια επιθετική συμπεριφορά όταν προσπαθώ να το κατεβάσω από τον καναπέ παραδείγματος χάριν.

Άρα ανακεφαλαιώνοντας άλλο είναι το παιχνίδι όπου το κουτάβι κυνηγα διάφορα παιχνίδια η σκυλάκια και άλλο είναι η επιθετική συμπεριφορά του σκύλου επειδή προσπαθούμε να τον αποτρέψουμε να ανέβει στον καναπέ.

Είναι υποχρέωση μας να δείξουμε μέσα από την εκπαίδευση των σκύλων μας ότι δεν πρέπει να δαγκώνουν Είναι δουλειά μας να δείξουμε το κουτάβι μια εναλλακτική συμπεριφορά με σκοπό να παψουν να μας δαγκώνουν

Ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσετε για την εκπαίδευση του σκύλου σας είναι δική σας απόφαση.

• Ένας τρόπος είναι το σβερκωμα του σκύλου
• Ένας άλλος είναι να βγάλετε μια κραυγή πόνου όπως κάνουν τα αδελφάκια τους πάνω στο παιχνίδι που δείχνει ότι το παιχνίδι έγινε επώδυνο και πρέπει να σταματήσει!
Αν το κουτάβι δεν σταματήσει τοτε
• δώστε του ένα παιχνίδι (μαλακό κουκλάκι-κομπο)για να παίξει με σκοπό να ξεφύγει το μυαλό του από τα χέρια σας.Ετσι πετώντας το παιχνίδι με τα χέρια σας η τα πόδια σας θα του δείξετε ότι υπάρχουν πολύ ποιο ενδιαφέροντα παιχνίδια από τα χέρια σας ενεργοποιώντας το ένστικτο της θηρευτικής τάσης (PRAY)
.
• Ένας άλλος τρόπος είναι η εκπαίδευση των σκύλων στο δάγκωμα των ειδικών μαξιλαριών-μπαρες δαγκώματος που χρησιμοποιούμε για την εκπαίδευση των σκύλων στα καθήκοντα φύλαξης!

Σ αυτό το σημείο του προτάσσετε την μπάρα με σκοπό να την δαγκώσει και να την τραβήξει με δύναμη διεκδικώντας τη.Ετσι ο σκύλος σας θα νομίσει ότι δαγκώνει ένα θυραμα,κατι που θα του ικανοποιήσει το ένστικτο και θα τον κάνει να νιώσει πολύ χαρά και ικανοποίηση!

Προσοχή τα παιχνίδια δαγκώματος στην εκπαίδευση σκύλων απαγορεύονται εάν ο σκύλος σας αφήνει το παιχνίδι και ορμά σε εσας.Αν αυτό συμβαίνει συμβουλευτείτε κάποιον εκπαιδευτή σκύλων.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό στην εκπαίδευση του κουταβιού να μάθει την εντολή ΑΣΤΟ με σκοπό να αφήνει τα παιχνίδια του στο πάτωμα κάτι που αποτελεί ένδειξη σεβασμού στον αρχηγό της αγέλης.
Για να επιτύχουμε αυτή τη συμπεριφορά του πετάμε το παιχνίδι και τον καλούμε να το επιστρεψει.Μολις το κουτάβι επιστρέψει δεν του το παίρνουμε με απότομο τρόπο η με διεκδικηση.Απλα του φωνάζουμε την εντολή ΑΣΤΟ και του δείχνουμε ένα δεύτερο παιχνιδι!Η απληστία του κουταβιού να πάρει και τα δυο παιχνίδια θα το αναγκάσει να το αφήσει και να ασχοληθεί με το νέο παιχνίδι που αμέσως θα του πεταξετε.Ετσι θα εκπαιδευτεί στο παιχνίδι της επαναφοράς και θα εκτονώσει την υπερβολική ενέργεια και ένταση που νιώθει!

Κλείνοντας θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι η άσκηση του σκύλου σας με τα μπαλακια,τα Κονγκ και τις μπάρες δαγκώματος βοηθούν αλλά δεν επαρκουν για να εκτονώσει ο σκυλος την ενέργεια του.
Πολυ σημαντική είναι η βόλτα του σκύλου σας τρεις φορές τη μέρα από δεκαπέντε λεπτά η οποία θα τον κουράσει και θα τον κάνει να πέσει για ύπνο όταν επιστρέψει στο σπίτι!!!