Εκπαίδευση σκύλων φόλα

Ο κάθε ένας από εμάς έχει το δικαίωμα να μην θέλει τα ζώα, κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να τους στερεί τόσο βάναυσα τη ζωή. Δυστυχώς όμως συνεχώς πληθαίνουν τα περιστατικά θανάτων των ζώων στην χώρα μας από φόλες που ρίχνουν διάφοροι επιτήδειοι δράστες σε δέντρα, έξω από σπίτια ή σε πάρκα προκειμένου να θανατώσουν αδέσποτα ζώα ή μη.

Επειδή δυστυχώς είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε έτσι ώστε να το αποφύγουμε πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν είμαστε βόλτα με το σκύλο μας, ή όταν βρίσκεται σε χώρο που ο οποιοσδήποτε μπορεί να του πετάξει φαγητό.
Τα συμπτώματα της φόλας είναι έντονος εμετός, υπερβολική σιελόρροια, σπασμοί, αστάθεια και δύσοσμη διάρροια.

Η επικοινωνία με τον κτηνίατρο θα πρέπει να είναι άμεση και καλό θα ήταν να τον ρωτήσετε τι φάρμακο πρέπει να έχετε μαζί σας (όπως ατροπίνη) για τις πρώτες βοήθειες έως ότου τον πάτε από κοντά για την απαραίτητη θεραπεία. Πρέπει να δράσετε άμεσα γιατί εάν περάσει αρκετά η ώρα, τότε η πιθανότητα του να γλυτώσει το ζώο είναι πολύ μικρή αφού το δηλητήριο πηγαίνει στο αίμα.
Ενδεχομένως να τον βοηθήσετε πολύ εάν του περιγράφατε και το φάρμακο το οποίο κατανάλωσε.

Ο σκύλος μας πρέπει τρώει μόνο ότι βρίσκεται μέσα στον μπωλ του και να μην αγγίζει οτιδήποτε βρίσκεται έξω και γύρω από αυτό (ακόμα και μέσα στο σπίτι μας). 

Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για έλλειψη ευσυνειδησίας για κάποιον που ρίχνει φόλες, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι ιδιοκτήτες να μην καθαρίζουν τα περιττώματα των ζώων τους. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι ίδιοι οι γείτονες μας, προβαίνουν σε αυτή την αδικαιολόγητη πράξη καθώς βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι με την καθαριότητα του πεζοδρομίου τους και των σπιτιών τους.
Επίσης δεν είναι λίγα τα περιστατικά που γίνονται λόγω υπερβολικής φασαρίας ειδικά σε σκύλους που ζουν σε πολυκατοικίες ή πυκνοκατοικημένες γειτονιές.

Μέρος της βασικής εκπαίδευσης σκύλων, όταν αυτή γίνεται από πιστοποιημένο επαγγελματία, πέραν των εντολών «μη» και «άστο» (εντολές που αποτρέπουν την κατανάλωση φαγητού εκεί που δεν θέλουμε) πρέπει να είναι και το μάθημα της φόλας.
Μέρος της δικής μας ευθύνης είναι να εκπαιδεύσουμε σωστά το σκύλο μας ώστε να είναι και υπάκουος αλλά και σωστός «συγκάτοικος».