εκπαίδευση σκύλων οδηγίες

Εκπαίδευση του σκύλου μέσω άρθρων και βίντεο του διαδικτύου

Εκπαίδευση του σκύλου μέσω άρθρων και βίντεο του διαδικτύου

Την τελευταία περίοδο είναι πολύ αυτοί που έχουν στρέψει την προσοχή τους γύρω από τα σκυλιά με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα site και forum να εμφανίζονται στο internet με συμβουλές για την εκπαίδευση του σκύλου μέσω άρθρων και βίντεο.

Εκπαίδευση σκύλου μέσω άρθρων και βίντεο
Εκπαίδευση σκύλου μέσω άρθρων και βίντεο

Αρκετοί, προκειμένου να αποφύγουν το έξοδο της εκπαίδευσης το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις και αναλόγως τον εκπαιδευτή είναι αρκετά υψηλό για τα οικονομικά τους δεδομένα, καταφεύγουν σε ανέξοδες λύσεις τύπου διαβάζω άρθρα για το πώς θα μάθω στο ζώο μου την εντολή «έλα»,  την εντολή «μείνε» κλπ.

Πόσο άραγε επικίνδυνο είναι αυτό και πόσο εν αγνοία μας μπορεί να καταστρέψουμε το ζώο μας πριν το καταλάβουμε?

Καταρχήν όπως ισχύει για τα περισσότερα πράγματα, έτσι και σε αυτό τον τομέα η παραπληροφόρηση είναι μεγάλη.

Και εάν τα περισσότερα από αυτά που γράφονται είναι σωστά, πόσο σίγουροι είμαστε ότι εμείς θα τα εξασκήσουμε σωστά στο μικρό μας φίλο? Πόσο καλά έχουμε καταλάβει τι πρέπει να κάνουμε? Και στην τελική μήπως καταφέρουμε να μπερδέψουμε το ζώο μας περισσότερο γιατί ξαφνικά μας έβγαλε μία συμπεριφορά «κατά την εκπαίδευση» την οποία δεν την αναφέρει πουθενά και εμείς δεν ξέρουμε πώς να ανταπεξέλθουμε?

Και κάπως έτσι, αντί το σκυλάκι μας να σταματήσει να δαγκώνει τα παπούτσια ξαφνικά να αρχίσει να δαγκώνει και τα έπιπλα του σπιτιού!!! Γιατί? Γιατί μπορεί να έχουμε συμβάλει στην αύξηση του στρες που έχει…

Η ψυχολογία και ο χαρακτήρας που έχει ο σκύλος είναι μοναδικά για το κάθε ένα και διαμορφώνονται ανάλογα με τις εμπειρίες και τα βιώματά του. Από αυτά απορρέουν όλες οι συμπεριφορές του είτε είναι στρες, είτε είναι επιθετικότητα, είτε είναι φοβία. Αυτό σίγουρα είναι κάτι που δεν μπορείς να το διαβάσεις σε κάποιο άρθρο και να το επιλύσεις.

Θα ακολουθούσατε οδηγίες που θα διαβάζατε στο internet για μία ξεχωριστή συμπεριφορά του παιδιού σας για παράδειγμα, ή θα πηγαίνατε σε έναν ειδικό?

Όταν αποφασίζουμε να αγοράσουμε ένα κουτάβι εάν η κίνησή μας είναι υπεύθυνη και συνειδητοποιημένη, μέσα στις υποχρεώσεις μας και στο budget μας πρέπει να υπολογίσουμε και την εκπαίδευσή του, αφού λίγο πολύ οι περισσότεροι γνωρίζουν από πριν (είτε από φίλο, είτε από γνωστό) αρκετές από τις συμπεριφορές που βγάζει το κουτάβι.

Η εκπαίδευση, είναι τελικά στα έξοδα των 15 έτων ζωής του σκύλου, η μικρότερη δαπάνη που κάνουμε και μόνο για μία φορά (εάν έχουμε επιλέξει το σωστό επαγγελματία και δεν χρειάζεται να συνεργαστούμε με δεύτερο, επειδή ο πρώτος δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του). Η εκπαίδευση είναι αυτή που μας κάνει να καταλάβουμε το ζώο μας, να το κάνουμε υπάκουο και να δεθούμε μαζί του ακόμα περισσότερο.

Θεωρούμε ότι οι πρόχειρες  λύσεις κοστίζουν πολύ περισσότερο και δεν είναι λίγες οι φορές που δυστυχώς πληρώνει αυτό το τίμημα το ίδιο το ζώο το οποίο εγκαταλείπεται και αποχωρίζεται από εμάς!