Η εκπαίδευση του σκύλου φύλακα και η ασφάλεια των παιδιών μας

Εκπαιδεύοντας το σκύλο φύλακα  για την προστασία του σπιτιού και της περιουσίας μας, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάποια πολύ σημαντικά σημεία για την εκπαίδευση του σκύλου και την ασφάλεια της οικογένειας μας.

Η εκπαίδευση του σκύλου φύλακα γίνεται με δύο τρόπους :

  1. Εκμεταλλευόμενοι το ενστικτό του pray drive ,οπού μαθαίνουμε στο σκύλο την ακινητοποίηση του παρείσακτου στο χώρο μας,μέσα από το παιχνίδι, με τέτοιον τρόπο ώστε ο σκύλος να μην στρεσάρετε . Αυτή η διαδικασία είναι ευρύτατα διαδεδομένη στον κυναθλητισμό και συνήθως είναι η πιο ασφαλής διαδικασία, εφόσον ο σκύλος μας έχει μέσα στην ιδιοσυγκρασία του, αυτό το ένστικτο.

Όταν σκύλος μας δεν έχει υψηλό το ένστικτό του  play drive τότε θα πρέπει να:

  1. Εκμεταλλευτούμε το ένστικτο του  defence drive. Να  πραγματοποιήσουμε  την εκπαίδευση του σκύλου φύλακα, μέσα από μία διαδικασία άμυνας του εαυτού του, αλλά και του χώρου που προστατεύει από πιθανούς εισβολείς. Η κατάσταση αυτή είναι πάρα πολύ στρεσογόνα για το σκύλο!

Ποιο συγκεκριμένα η εκπαίδευση του σκύλου φύλακα, γίνεται μέσα από μια διαδικασία η οποία καταγράφει στο μυαλό του σκύλου, κάποιες εικόνες απειλής από έναν παρείσακτο,ο οποίος θα προσπαθήσει να μπει μέσα στο χώρο μας . Μέσα από αυτή το΄΄ κανάλι΄΄ ξυπνά το ένστικτο της φύλαξης του  σκύλου, το οποίο τον κάνει μέσα από το στρες, το οποίο εκείνη τη στιγμή βιώνει, να ακινητοποιήσει τον άνθρωπο .

Έτσι στην εκπαίδευση σκύλου φύλακα, ο εκπαιδευτής καταγράφει στο μυαλό του σκύλου την εικόνα της απειλής, η οποία θα διοχετεύσει μία συμπεριφορά προστασίας από το σκύλο προς τον παρείσακτο εισβολέα ο οποίος  θα τον ακινητοποίηση η θα τον διώξει από το χώρο του.

εκπαίδευση του σκύλου φύλακα
εκπαίδευση του σκύλου φύλακα

Στην συνέχεια αυτή η εικόνα θα αναπαράγεται σχεδόν μηχανικά κάθε φορά που ο σκύλος θα βρίσκετε σε κατάσταση στρες και θα βγάζει αυτόματα  το ένστικτο της άμυνας και της προστασίας είτε στο χώρο του ως φύλακας, είτε προστατεύοντας το αφεντικό του ως σκύλος σωματοφύλακας.

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων μου τηλεφωνούν καθημερινά για την  υπηρεσία εκπαίδευσης του σκύλου φύλακα.Με αγωνία με ρωτούν  για το πόσο ασφαλές είναι να εκπαιδεύσουν το σκύλο τους, χωρίς όμως να φοβούνται ότι ο σκύλος μπορεί να στραφεί εναντίον των παιδιών τους, όταν εκείνοι λείπουν από το σπίτι .

Όπως σας ανέφερα και νωρίτερα η άποψή μου είναι ότι ο σκύλος-φύλακας δεν είναι πάντα ένας ασφαλής σκύλος  για να αφήσουμε τα παιδιά μας να παίζουνε μαζί του.

Αυτό συμβαίνει γιατί η εκπαίδευση του σκύλου φύλακα τον έμαθε,σε κατάσταση στρες να ακολουθεί τη συμπεριφορά της άμυνας .Όπως όλοι γνωρίζουμε τα παιδιά παίζουν με το σκύλο,πολύ συχνά με έντονο τρόπο,πράγμα που μπορεί  ενστικτωδώς  να ενεργοποιήσει τη συμπεριφορά της άμυνας και να αναγκάσει το σκύλο να διοχετεύσει, το ένστικτο της άμυνας εναντίον των παιδιών μας !

Εάν ο σκύλος μας ακόμη περισσότερο έχει μία υποσκάπτουσα κυριαρχική συμπεριφορά απέναντι μας, τότε να πράγματα γίνονται πιο δύσκολα για την ασφάλεια της οικογένειας μας αλλά και για μας τους ίδιους.

Ένας κυριαρχικός σκύλος φύλακας τη  στιγμή που θα πάμε  να του πάρουμε το Μπολ του  για να προσθέσουμε φαγητό θα υποστεί στρες και θα βγάλει το ένστικτο της κυριαρχίας μέσα από μία επίθεση για να προστατευσει το φαγητό του .

Εάν σε αυτό το σημείο προσθέσουμε στην εκπαίδευση του σκύλου φύλακα και ένα χαρακτήρα ανασφαλή ή φοβικό ή αμυντικό, τότε μπορεί να έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα συμπεριφορών, το οποίο μπορεί να στρέψει το σκύλο εναντίον σε κάθε άνθρωπο όταν αυτός βρεθεί σε μία στρεσογόνα κατάσταση!

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι το αστικό περιβάλλον δημιουργεί συνεχώς στρεσογόνες καταστάσεις στο σκύλο με αποτέλεσμα να το κάνει κάθε στιγμή ικανό για να βγάλει την αμυντική συμπεριφορά!

Επίσης πολύ μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση του σκύλου φύλακα έχει και η φυλή του σκύλου που επιλέγουμε για να εκτελέσει καθήκοντα φύλαξης. Υπάρχουν σκύλοι οι οποίοι έχουν μεγάλο ιστορικό επιθετικότητας προς τους ανθρώπους λόγω στρες ή κυριαρχίας και αυτό και μόνο το γεγονός θα πρέπει να μας κάνει πιο πιο προσεκτικούς στην επιλογή του σκύλου.

Εν κατακλείδι πιστεύω,οτι εκπαίδευση του σκύλου φύλακα προϋποθέτει καλή σκέψη και σοβαρή έρευνα από πλευράς του ιδιοκτήτη για την επιλογή του ζώου,όπως και το χαρακτήρα του και της ιδιοσυγκρασίας που εκείνο φέρει.Πολύ μεγάλη  σημασία έχει και η σωστή συνεργασία του εκπαιδευτή με τον ιδιοκτήτη.Ο  εκπαιδευτής σκύλων πρέπει να ενημερώσει σωστά και υπεύθυνα τον ιδιοκτήτη για τη συμπεριφορά του σκύλου μετά το τέλος της εκπαιδευσης.Γι΄ αυτό το λόγο σκεφτείτε το καλά και υπεύθυνα πριν προχωρήσετε στην εκπαίδευση του σκύλου σας