Τρίτη , Ιούλιος 3 2018
Αρχική / Εκπαίδευση σκύλων

Εκπαίδευση σκύλων

Εκπαίδευση σκύλων είναι η παρατήρηση και η καθοδήγηση της συμπεριφοράς των σκύλων μέσα σε ένα περιβάλλον. Η συμπεριφορά των σκύλων καθοδηγείται από τα ένστικτα και τις εμπειρίες τους σε σχέση με την επαφή του με τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

εκπαίδευση σκύλων
εκπαίδευση σκύλων

Εκπαίδευση σκύλων με την γνώση των ενστίκτων

Στην εκπαίδευση σκύλων είναι σημαντικό ο εκπαιδευτής να γνωρίζει και να αναγνωρίζει καλά τα ένστικτα μέσα από τα οποία καθοδηγείται η συμπεριφορά ενός σκύλου. Έτσι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σκύλου θα πρέπει να μπορεί να αναλύει τη συμπεριφορά του σκύλου με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταλαβαίνει ανά πάσα στιγμή τι είναι αυτό το οποίο σκέφτεται ο σκύλος εκείνη τη στιγμή και για ποιον λόγο εμφανίζει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Εκπαίδευση με ανάλυση των συνθηκών που αλληλεπιδρούν απο το περιβάλλον

Εφόσον κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σκύλου, ο εκπαιδευτής καταλάβει το λόγο που εμφανίζεται αυτή η ενστικτώδης συμπεριφορά,τότε πρέπει να περάσει στο δεύτερο στάδιο, στην ανάλυση της συμπεριφοράς του σκύλου σε σχέση με το περιβάλλον

Πιο συγκεκριμένα στην εκπαίδευση σκύλων πολύ μεγάλη σημασία έχει το περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται ο σκύλος.

Στο περιβάλλον στο οποίο ζει ο σκύλος υπάρχουν δύο συνισταμένες:

  • το περιβάλλον αλλά και
  • οι συμπεριφορές του άνθρωπου σε αυτό το χώρο

Περιβάλλον χώρος και συμπεριφορές

Στην εκπαίδευση σκύλων το περιβάλλον στο οποίο ζει ο σκύλος έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εξέλιξη της συμπεριφοράς του σκύλου. Πιο συγκεκριμένα ένας σκύλος οποίος ζει σε μία αυλή, εκπαιδεύεται καθοδηγούμενος από τα ένστικτα του, για να φυλάει την αυλή του και κατά συνέπεια το σπίτι. Αυτός ο σκύλος ενστικτωδώς χωρίς να έχει μπει σε καμία διαδικασία εκπαίδευσης σκύλων, φυλάει το σπίτι του γαβγίζοντάς και το απωθώντας όποιον περαστικό περνάει έξω από το σπίτι.

Η διαδικασία αυτή είναι μηχανική και είναι επαναλαμβανόμενη. Ο συγκεκριμένος σκύλος  δεδομένου το χώρου στον οποίο ζει,καθοδηγήθηκε από τα ένστικτα του χωρίς εκπαίδευση να γαυγίζει και θα γαυγίζει ασταμάτητα.

Σε μια άλλη περίπτωση, εάν ο ίδιος σκύλος ζούσε μέσα στο σπίτι μας, θα είχε μάθει μέσα από την διαδικασία την εκπαίδευση σκύλων, να γαβγίζει μόνο όταν ακούσει ότι κάποιος βρίσκεται πίσω από την πορτα μας, για να μας προειδοποιήσει για την ενδεχόμενη απειλή.

Άρα ο πρώτος σκύλος αναπαράγει μηχανικά και σχεδόν ενστικτωδώς μία συγκεκριμένη συμπεριφορά, ενώ ο δεύτερος που βρίσκεται μέσα στο σπίτι μέσα από την αλληλεπίδραση με τον ιδιοκτήτη του ενισχύεται να αναπαράγει μια συμπεριφορά πιο ελεγχόμενη και λιγότερο εξαρτημένη από τα ένστικτα.

Καθοδήγηση και εκπαίδευση των συμπεριφορών απο τον ιδιοκτήτη:

Στην καθοδήγηση των ενστίκτων και της εκπαίδευσης του σκύλου πολύ σημαντικό ρόλο έχει ο ιδιοκτήτης.

Ο ιδιοκτήτης είναι αυτός ο οποίος μέσα από την καθημερινή του επαφή με το σκύλο επιτυγχάνει και καθορίζει την ποιότητα του αποτελέσματος στην εκπαίδευση σκύλων.

Πιο συγκεκριμένα ο σκύλος είναι να αγελαιο ζώο. Η αγέλη είναι μία οικογένεια σκύλων, στην οποία υπάρχει μία πυραμιδική κοινωνία στη βάση της οποίας βρίσκονται τα υποτακτικά ζώα και στην κορυφή βρίσκονται οι λεγόμενοι Alpha dogs, οι αρχηγοί της Αγελής. Όταν γεννιούνται τα κουτάβια στην αγελαία αυτή οικογένεια αμέσως εκπαιδεύονται από τους γονείς τους για την επιβίωση αλλά και πειθαρχούνται έτσι ώστε να καταλάβουν τους ρόλους τους μέσα στην οικογένεια αυτή μέσα από τα όρια. Στην εκπαίδευση σκύλων ο ιδιοκτήτης πρέπει να βάλει τα όρια του στο σκύλο.

Σε αυτή τη νέα οικογένεια η οποία αποτελείται από τον άνθρωπο και το σκύλο σχηματίζεται μία νέα αγέλη μέσα στην οποία πρέπει από την αρχή να τοποθετηθούν σαφή και ξεκάθαρα όρια. Η εκπαίδευση σκύλων είναι η διαδικασία μέσα από την οποία γίνεται αυτό. Τα όρια τα οποία θα τοποθετήσουμε στο σκύλο, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και κατανοητά με τον τρόπο τον οποίον εκείνος το αντιλαμβάνεται.

Πιο συγκεκριμένα τα όρια τα οποία θα θέσουμε στο σκύλο έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και τη συμβίωση μας με το σκύλο μέσα στο σπίτι.

Παραδείγματος χάριν; δεν θέλω να με δαγκώνεις

Τα κουτάβια στην ηλικία των δύο έως πέντε μηνών επειδή βγάζουν δόντια πονάνε και πολύ συχνά δαγκώνουν τον άνθρωπο για να εκτονώσουν αυτό τον πόνο. Πολλές φορές όμως το δάγκωμα αυτό δεν σταματά σ’ αυτή την ηλικία και συνεχίζεται μετέπειτα στα επόμενα στάδια της ζωής του σκύλου με αποτέλεσμα να γίνεται επιθετικός.

Στην εκπαίδευση σκύλων αναφέρουμε πολύ συχνά ότι ο σκύλος δεν πρέπει να δαγκώνει τον άνθρωπο για κανέναν λόγο.Πρέπει λοιπόν να του δημιουργήσουμε μέσα στο μυαλό του την εικόνα, ότι ο άλλος άνθρωπος είναι ο αρχηγός μέσα σε αυτήν τη δυαδική αγέλη, άρα θα πρέπει να τον σέβεται και δεν θα πρέπει ποτέ να τον δαγκώνει.Εάν κατα την διαδικασία της εκπαίδευσης σκύλων δέν το επιτύχουμε τότε ο σκύλος θα είναι ο αρχηγός της αγέλης και ο άνθρωπος θα είναι αυτός όποιος έχει τη δεύτερη θέση σε αυτή την αγέλη.

Σε αυτό το σημείο η εκπαίδευση σκύλων αφορά κυρίως την στάση και τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη απέναντι στο σκύλο. Όπως λένε και οι ψυχολόγοι στην αρχή θα πρέπει να δημιουργήσουν τα ξεκάθαρα όρια της σχέσης μας απέναντι στο σκύλο έτσι ώστε όταν τα κατανοήσει να περάσουμε στη δεύτερη φάση που λέγεται κτίσιμο της σχέσης και της επικοινωνίας με το σκύλο μας

Ας ξαναγυρίσουμε να αναλύσουμε την συμπεριφορά του ιδιοκτήτη και τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εκπαίδευση των σκύλων.

Συμπεριφορές ιδιοκτήτη και δυσκολίες στην εκπαίδευση σκύλων

Η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σκύλου εξαρτάται από το χαρακτήρα του την παιδεία αλλά και την εικόνα την οποία έχει υιοθετήσει για την συμβίωση με το σκύλο του.Συνήθως υπάρχουν 3 κατηγορίες ιδιοκτητών:

1)Ο χαρακτήρας του ιδιοκτήτη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην εκπαίδευση σκύλων.Υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι ξέρουν να βάζουν όρια στους άλλους ανθρώπους και κατά συνέπεια στο σκύλο του και υπάρχουν και ιδιοκτήτες που δεν ξέρουν να βάλουν όρια στους άλλους ανθρώπους και κατά συνέπεια στο σκύλο τους.

2) Υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι μέσα από την παιδεία την οποία έχουν λάβει πιστεύουν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με το σκύλο τους απλά μιλώντας τους. Πιστεύουν δηλαδή ότι μέσα από μία λεκτική επικοινωνία με ένα ζώο θα μπορέσουν να κάνουν τον σκύλο να καταλάβει τι είναι αυτό ακριβώς που θέλουν.

Αυτό στην εκπαίδευση των σκύλων δεν μπορεί να συμβεί διότι ο σκύλος Δεν έχει λεκτική επικοινωνία και μαθαίνει μέσα από το αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα στην εκπαίδευση των σκύλων χρησιμοποιούμε τη συνέπεια όπως λένε και ψυχολόγοι στα παιδιά. Όταν ο σκύλος κάνει κάτι καλό θα πρέπει να επιβραβεύεται έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία τάση για να αναπαράγει συμπεριφορά. Όταν όμως θα κάνει κάτι κακό θα πρέπει να διορθώνεται έτσι ώστε να νιώσει αποτροπή για να ξανακάνει αυτή τη συμπεριφορά.

3) Η τρίτη κατηγορία των ιδιοκτητών Σκύλων είναι αυτή που έχει πλάσει μία φανταστική εικόνα για τη συμβίωση με το σκύλο της. Συνήθως αυτή η εικόνα έχει κάτι από ένα <<ροζ συννεφάκι>>. Οι ιδιοκτήτες αυτοί κοιμούνται μαζί με το σκύλο τους δεν τον μαλώνουν ποτέ και δεν του βάζουν πότε ξεκάθαρα όρια.Με αυτή την συμπεριφορά δεν προσπαθούνε με κανένα τρόπο να σταματήσουν τις κακές συμπεριφορές του σκύλου. Πιστεύουν ότι έτσι σκύλος τους δεν καταπιέζεται και ότι το σύμπαν θα συνομωτήσει να σταματήσουν απο μόνες τους αυτές οι συμπεριφορές.

Δυστυχώς οι σκύλοι αυτοί γίνονται ανασφαλείς γιατί δεν έχουν κάποιον δυνατό αρχηγό ή αλλιώς δυνατό μπαμπά, οποίος θα τους κάνει να νιώθουν ηρεμία και ασφάλεια μέσα στην οικογένεια.Όταν αυτό συμβαίνει οι σκύλοι γίνονται νευρικοί και απότομοι σχεδόν δυνάστες.

Ασχολούμαι με την εκπαίδευση σκύλων σχεδόν 15 χρόνια και θα μπορούσα πολύ εύκολα να σας πω εκατοντάδες άλλα παραδείγματα, τα οποία όμως δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον ιδιοκτήτη, αλλά και με το σκύλο.

Επίσης θα μπορούσα μέσα από αυτόν το συσχετισμό της αλληλεπίδρασης των χαρακτήρων,ιδιοκτήτη και σκύλου ,να σας αναφέρω και πολλές άλλες υποκατηγορίες ιδιοκτητών σκύλων. Ο σκοπός μου δέν είναι να κρίνω τους ιδιοκτήτες και να τους κάνω να αισθανθούν άσχημα για τα λάθη που κάνουν με τους σκύλους τους.

Ο σκοπός μου όμως είναι να τους δώσω να καταλάβουν ότι στη σωστή εκπαίδευση σκύλων θα πρέπει να υιοθετήσουν,μία συγκεκριμένη συμπεριφορά, μέσα από την οποία θα μπορέσουν εκπαιδεύσουν το σκύλο τους για να έχουν μόνιμα και ποιοτικά αποτελέσματα.

Προυποθέσεις για μία ποιοτική εκπαίδευση σκύλων:

Σε αυτό το σημείο εισέρχεται

  • H επιλογή ενός σωστού εκπαιδευτή σκύλων και
  • Η επιλογή της σωστής μεθοδολογίας της εκπαίδευσης σκύλων.

Η επιλογή του εκπαιδευτή σκύλων είναι μια διαδικασία η οποία επαφίεται στην κρίση του κάθε ιδιοκτήτη. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ο εκπαιδευτής μας να είναι επικοινωνιακός,προσιτός και γνώστης της τέχνης της εκπαίδευσης σκύλων. Το τελευταίο μπορείτε να το συμπεράνετε, ρίχνοντας μια ματιά στα βίντεο της εκπαίδευσης σκύλων στην ιστοσελίδα του.

Προσοχή δεν φτάνει να έχει ένα ίδιο μόνο βίντεο θα πρέπει να δείτε τουλάχιστον 40 με 50 για να αποφύγετε τον κίνδυνο ο εκπαιδευτής να σας δείχνει το δικό του σκύλο σε αυτά τα βίντεο.

Η μεθοδολογία της εκπαίδευσης των σκύλων, είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθείτε.

Υπάρχουν δύο κοσμοθεωρίες σχετικά με την εκπαίδευση σκύλων οι οποίες συγκρούονται σχεδόν λυσσαλέα

Η θεωρία της θετικής εκπαίδευσης σκύλων.

Σε αυτή την θεωρία εκπαίδευσης σκύλων οι οπαδοί της, υποστηρίζουν ότι μπορεί ο εκπαιδευτής σκύλων και κατά συνέπεια ιδιοκτήτης, να μάθει το σκύλο του να φέρεται σωστά, χωρίς να τον διορθώνει απλά και μόνο λέγοντάς του μπράβο.Την επιβραύευση την προσφέρει στον σκύλο του, όταν σταματήσει να κάνει τις μή επιθυμητές.Ποτέ όμως δέν διορθώνει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές και κατα συνέπεια ο σκύλος……ποτέ δεν τις σταματά!!!

Για περισότερες λεπτομέρειες σχετικά με την θετική εκπαίδευση σκύλων εδώ:

  • Όλη η αλήθεια για την θετική εκπαίδευση σκύλων και γιατί απέτυχε στις συνθήκες πόλης

Και η θεωρία της θετικής και αρνητικής εκπαίδευσης σκύλων.

Σε αυτή τη θεωρία εκπαίδευσης σκύλων οι οπαδοί της πιστεύουν ότι ο σκύλος θα πρέπει να επιβραβεύετε όταν εκτελεί μία καλή συμπεριφορά, έτσι ώστε να την ενισχύσει για να την αναπαράγεται συνέχεια. Όμως οι οπαδοί αυτής της θεωρίας πιστεύουν ότι ο σκύλος θα πρέπει να διορθώνεται μέσα από μία αρνητική εμπειρία όταν αναπαράγει μια κακή συμπεριφορά όπως παραδείγματος χάριν το δέσουμε στο μπαλκόνι για λίγα λεπτά.

Εμείς είμαστε οπαδοί της δεύτερης θεωρίας γιατί πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση σκύλων είναι μια διαδικασία η οποία έχει μέσα της την κλασική μέθοδο μάθησης,την οποία εφαρμόζουμε στα σχολεία για τα παιδιά μας. Δεν πιστεύουμε ότι ένα παιδί ή ένα σκυλί μπορεί να μάθει χωρίς την επιβράβευση αλλά σαφέστατα και χωρίς την τιμωρία ή αλλιώς την διόρθωση της συμπεριφοράς.

Προσοχή η διόρθωση δεν ισούται με βία. Η βία δεν είναι εκπαιδευτική μέθοδος.

(Βία είναι οι σφαλιάρες το χτύπημα με την εφημερίδα,με το λουρί ή οι κλωτσιές στο σκύλο κτλ.)

Αναλυτικότερα θα βρείτε άρθρο για τους τρόπους εκπαίδευσης σκύλων εδώ:

  • Τρόποι εκπαίδευσης σκύλων

Στην εκπαίδευση σκύλων ο εκπαιδευτής είναι αυτός ο οποίος καλείται να ελέγξει και να συντονίσει,όλους αυτούς τους αστάθμητους παράγοντες.Ο εκπαιδευτής σκύλων καλείται να συντονίσει αρμονικά τον ιδιοκτήτη με τον σκύλο του έτσι ώστε να επικοινωνούμε και να συνεργάζονται όπως θα έκανε και ένας μαέστρος σε μία συμφωνική ορχήστρα.

Εάν έχετε κάποια απορία ή αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για κάποιο ζήτημα το οποίο σας απασχολεί παρακαλούμε καλέστε στα τηλέφωνα στη σελίδα επικοινωνίας

Περίληψη
Εκπαίδευση σκύλων
Τίτλος άρθρου
Εκπαίδευση σκύλων
Περιγραφή
Εκπαίδευση σκύλων είναι η παρατήρηση και η καθοδήγηση της συμπεριφοράς των σκύλων μέσα σε ένα περιβάλλον. Η συμπεριφορά των σκύλων καθοδηγείται από τα ένστικτα και τις εμπειρίες τους σε σχέση με την επαφή του με τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Αρθογράφος
Όνομα αρθογράφου
Alpha dogs
Λογότυπο

Βαθμολογήστε το άρθρο

Ενημερωθήκατε απο τα άρθρα μας;

Αστέρια

Αν θέλετε να μας βοηθήσετε να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας,σας παρακαλούμε να την βαθμολογήσετε.Είναι σημαντική η γνώμη σας! Δώστε τη βαθμολογία σας κάτω δεξια πατώντας πάνω στα αστέρια

User Rating: Be the first one !