Επιστροφή στην εργασία μας…και ο σκύλος τι γίνεται;

Επιστροφή στην εργασία μας…και ο σκύλος τι γίνεται;

Η επιστροφή στην εργασία μας είναι πάντα ένα θέμα για όσους έχουν σκύλο. Είτε πρόκειται για την επιστροφή μας μετά από κάποιες ημέρες άδειας, είτε μετά από καλοκαιρινές διακοπές, είτε ακόμη και με τις νέες συνθήκες της καραντίνας λόγω πανδημίας από τον κορωνοϊό, ο σκύλος μας μπορεί να έχει αναπτύξει το λεγόμενο άγχος του αποχωρισμού.

Αυτό συμβαίνει με τα σκυλιά συνήθως όταν αλλάζουν οι συνθήκες της καθημερινότητας και το συνηθισμένο μας πρόγραμμα. Μπορεί να συμβεί και εξαιτίας αλλαγής σπιτιού ή ενός διαζυγίου, ή ενός θανάτου.

Όταν φτάσει λοιπόν η ώρα για την επιστροφή στην εργασία μας και αφού το τελευταίο διάστημα περνούσαμε τις περισσότερες ώρες μας με το σκύλο μας, είναι αναμενόμενο να νοιώσει άσχημα.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν εμείς για αυτό;

Υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξουμε πριν επιστρέψουμε στην εργασία μας, όπως:

  1. Εξάσκηση αποχωρισμού

Μπορούμε να αφήνουμε το σκύλο μας μόνο του για λίγη ώρα καθημερινά και να αυξάνουμε σταδιακά αυτόν τον χρόνο.

  1. Καθημερινή άσκηση

Μπορούμε να δίνουμε στον σκύλο μας χρόνο για λίγη άσκηση πριν πάμε στην εργασία μας, ώστε να έχει το περιθώριο αφού φύγουμε να έχει εκτονωθεί και να θέλει να ξεκουραστεί.

  1. Τροφή και νερό

Πριν την επιστροφή στην εργασία μας πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε προσφέρει στον σκύλο μας το φαγητό του και φυσικά να έχει πρόσβαση σε νερό για όλη την ημέρα. Αυτό μαζί με το προηγούμενο θα καλύψουν τις βασικές του ανάγκες.

  1. Διαδραστικά παιχνίδια

Είναι καλό όταν εμείς θα λείπουμε για ώρες να αφήνουμε στον σκύλο μας ένα παιχνίδι που θα τον κρατήσει απασχολημένο για να μην βαρεθεί και να μην αγχωθεί.

  1. Δημιουργήστε έναν σταθερό τρόπο αποχαιρετισμού.

Όταν πρόκειται να φύγετε πείτε στον σκύλο την ίδια φράση, π.χ. ¨θα επιστρέψω σύντομα¨ ή ¨να φυλάς το σπίτι όσο θα λείπω¨. Μην μεγαλοποιείτε την αναχώρησή σας. Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος σας θα γνωρίζει πως θα επιστρέψετε όπως πάντα.

  1. Βοήθεια από ειδικούς

Αν το πρόβλημα του αποχωρισμού για τον σκύλο σας είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας, ζητήστε την βοήθεια από κάποιον εκπαιδευτή ή την συμβουλή του κτηνιάτρου σας.

Τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης, αυτό σημαίνει ότι είναι κοινωνικά ζώα και ανθρωποκεντρικά. Αν εμείς μεγαλώσουμε ένα σκύλο από κουτάβι, έχοντας τον πάντα μαζί και ¨κακομαθαίνοντάς¨ τον με το να μην τον αποχωριζόμαστε, αν αυτό συμβεί για οποιονδήποτε λόγο ξαφνικά, είναι λογικό να φέρει επιπτώσεις.

Πρέπει λοιπόν από μικρό να τον μάθουμε πως κάποιες ώρες θα μένει μόνος του. Έτσι θα συνηθίσει σε αυτή την ρουτίνα που εμείς θα ορίσουμε και δεν θα πανικοβάλλεται κάθε φορά που θα φεύγουμε από το σπίτι.

Αντίστοιχα και η επιστροφή μας δεν πρέπει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, αλλά να δείχνουμε πως είναι κάτι αναμενόμενο και φυσιολογικό, ώστε να μην το μεγεθύνει και ο σκύλος στην αντίληψή του.

Καλό θα ήταν να ενθαρρύνουμε τον σκύλο μας να περνά λίγο χρόνο μόνος του, ακόμη και όταν είμαστε μαζί στο σπίτι. Για παράδειγμα, να τον επιβραβεύουμε όταν κάθεται στο κρεββάτι του για λίγη ώρα χωρίς να μας ακολουθεί σε ότι κάνουμε.

Όπως και να έχει, ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου ξέρει πως πρέπει να τηρεί το χρονοδιάγραμμα του σκύλου του όσο πιο πιστά μπορεί για να αποφύγει προβλήματα. Ακόμα και στις διακοπές, ακόμη και σε όποια αλλαγή, πρέπει να μην ξεχνάμε τις συνήθειες του σκύλου για να μην τον βγάζουμε από την ρουτίνα που τόσο του αρέσει.

Η επιστροφή στην εργασία μας είναι εφικτό να μην προκαλέσει προβλήματα στην συνύπαρξή μας με το αγαπημένο μας σκυλάκι, αρκεί να είμαστε ενημερωμένοι και αφυπνισμένοι για τις ανάγκες του.

Είτε πρόκειται για τις διακοπές μας, είτε για κάποιο έκτακτο λόγο όπως τώρα με την πανδημία, πρέπει να μάθουμε να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή που μοιραζόμαστε με τον σκύλο μας, αλλά και πώς να του δείξουμε την επιστροφή στην καθημερινότητα σταδιακά με αγάπη και επιβράβευση.