Ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκπαίδευση σκύλου
Η εκπαίδευση ενός σκύλου μπορεί να ξεκινήσει απο την ηλικία των 3 μηνών.Σε αυτή την ηλικία τα κουτάβια δημιουργούν συνήθειες και μαθαίνουν συμπεριφορές
Ο σκύλος μπορεί να ξεκινήσει την εκπαίδευση του από τριών μηνών όπου ξεκινά τις συμπεριφορές κυριαρχίας υποταγής. Στη ηλικία των 12 μηνών έχουμε την βιολογική ωρίμανση του ζώου και στους 30 μήνες την ψυχολογική. όσο ποιο κοντά είμαστε στην ηλικία των τριών μηνών τόσο ποιο μεγάλη απόδοση έχουμε στην εκπαίδευση του σκύλου. Μέχρι την ηλικία των 9 ετών η εκπαίδευση ενός ενήλικου σκύλου είναι διορθωτική αλλά αποτελεσματική.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την εκπαίδευση ενός σκύλου. Η προσέγγιση του εκπαιδευτή πρέπει να είναι ανάλογη του χαρακτήρα του σκύλου, του ιδιοκτήτη αλλά και των προβλημάτων που ο σκύλος εμφανίζει. Υπαρχουν διάφορες προσεγγίσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία πχ.
- α) παιχνίδι με το φαγητό η το μπαλάκι για να μάθει ο σκύλος τις εντολές(είναι κοινές σε μεγάλο βαθμό, διαφέρει η εμπειρία του εκπαιδευτή και η φιλοσοφία),
- β)διάφορα κόλπα μεθόδους που χρησιμοποιεί ο εκπαιδευτής εκείνη τη στιγμή για το συγκεκριμένο πρόβλημα(δεν υφίστανται σε εγχειρίδιο εκπαίδευσης είναι εφευρήματα του μυαλού του εκπαιδευτή και έχουν σχέση με την εμπειρία και τις σπουδές που έχει κάνει στη συμπεριφορά του ζώου)και τέλος
- γ) Η μέθοδος η οποία ταιριάζει στη σχέση ιδιοκτήτη και σκύλου ώστε να λυθεί η χαμένη επικοινωνία μεταξύ τους
Η εκπαίδευση του σκύλου δεν αφορά τις προβληματικές συμπεριφορές εφόσον έχουν εμφανιστεί. Αφορά την πρόληψη τους και μάλιστα μια μελέτη αναφέρει ότι όλα τα σκυλιά θα εμφανίσουν τουλάχιστον μια προβληματική συμπεριφορά μέχρι την ηλικία των 30 μηνών. Σημαντικό λοιπόν είναι να ξέρεις τον τρόπο που θα την αντιμετωπίσεις πριν χαθεί ο έλεγχος. Η δική μου άποψη για την εκπαίδευση ενός σκύλου είναι ότι η διαδικασία είναι απαραίτητη και δημιουργεί το θεμέλιο λίθο της σχέσης του ανθρώπου με το σκύλο το σεβασμό την επικοινωνία και την αγάπη
Η βία δεν είναι εκπαιδευτική μέθοδος .Πως γίνεται άλλωστε να λέμε ότι προσεγγίσουμε το σκύλο σαν ένα μικρό παιδί 2 ετών και να το χτυπάμε πως μπορεί κάποιος να χτυπά ένα μικρό παιδί! του δημιουργεί κακές εμπειρίες ,φοβίες και επιθετικές συμπεριφορές. Η διόρθωση της συμπεριφοράς ενός σκύλου απαιτεί επιβράβευση αλλά και θετικής μορφής διορθώσεις (πχ περιορισμός) όμως όπως ακριβώς συμβαίνει με τα παιδιά μας στο νηπιαγωγείο.
Tα αποτελέσματα σε μία επαγγελματική εκπαίδευση σκύλων, γίνονται εμφανή από τον πρώτο κι ολας μήνα αλλά επειδή κάθε σκύλος έχει το δικό του χαρακτήρα η απόδοση διαφέρει αλλά στο τέλος των τριών μηνών είναι δεδομένη.
παίδευση είναι δεδομένη εάν υφίστανται οι παρακάτω προϋποθέσει
- η εκπαίδευση του ιδιοκτήτη
- η συνεργασία του ιδιοκτήτη
- η ψυχολογική προσέγγιση του εκπαιδευτή στη σχέση ανθρώπου-σκύλου
- η κατάλληλη προσέγγιση της εκπαιδευτικής μεθόδου και τέλος
- η εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες (σπίτι- δρόμος- πάρκο)
Η δική μας προσέγγιση είναι να μην αγγίζουμε το σκύλο γιατί τότε ο σκύλος θα υπακούει εμάς και όχι τον ιδιοκτήτη. Θέλουμε τον χειριστή του σκύλου να είναι ο διαχειριστής της κατάστασης! Άλλωστε εκείνος θα ζήσει 15 χρόνια με το σκύλο του και εκείνος ο σκύλος θα πρέπει να υπακούει.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την εκπαίδευση ενός σκύλου. Η προσέγγιση του εκπαιδευτή πρέπει να είναι ανάλογη του χαρακτήρα του σκύλου, του ιδιοκτήτη αλλά και των προβλημάτων που ο σκύλος εμφανίζει. Υπαρχουν διάφορες προσεγγίσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία πχ.
- Το παιχνίδι με το φαγητό η το μπαλάκι για να μάθει ο σκύλος τις εντολές(είναι κοινές σε μεγάλο βαθμό, διαφέρει η εμπειρία του εκπαιδευτή και η φιλοσοφία),
- Διάφορα κόλπα μεθόδους που χρησιμοποιεί ο εκπαιδευτής εκείνη τη στιγμή για το συγκεκριμένο πρόβλημα(δεν υφίστανται σε εγχειρίδιο εκπαίδευσης είναι εφευρήματα του μυαλού του εκπαιδευτή και έχουν σχέση με την εμπειρία και τις σπουδές που έχει κάνει στη συμπεριφορά του ζώου)και τέλος
- Η μέθοδος η οποία ταιριάζει στη σχέση ιδιοκτήτη και σκύλου ώστε να λυθεί η χαμένη επικοινωνία μεταξύ τους
Στη σχολή μας δίνουμε προτεραιότητα στη ψυχολογία του σκύλου από την ηλικία των 3 μηνών. Το σκυλί καταγράφει στο μυαλό του από την γένεση του δεδομένα της καθημερινότητας. Όπως και τα παιδιά έτσι και εκείνος περνά το στρες του απογαλακτισμού από τον αποχωρισμού με τη μαμά του και μετά την ηλικία των τριών μηνών βιώνει τη χαρά τη λύπη το θυμό με αποτέλεσμα η σχέση του με τους ανθρώπους να γίνεται ποιο δύσκολη. Πως ο ιδιοκτήτης να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά και τη ψυχική υγεία του σκύλου του όταν στο κοινωνικό του περίγυρο του λένε ότι ο σκύλος με μια βασική υπακοή θα είναι εντάξει .Κανείς δεν ασχολείται με την ουσιαστική ψυχική επαφή τους, η οποία είναι βασισμένη σε ανθρωπιστικές μελέτες( ψυχολογία-κοινωνιολογία) που έγιναν πρώτα στα κατοικίδια και μετά βρήκαν εφαρμογή στον άνθρωπο. Τα προβλήματα των σκύλων σχετίζονται με τη συμπεριφορά των ανθρώπων και γι αυτό το λόγο ο εκπαιδευτής πρέπει να είναι και ψυχολόγος αλλά και παιδαγωγός των δυο.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ενός σκύλου, μπορούν να παρουσιαστούν διάφορες προκλήσεις. Ορισμένες από τις κύριες προκλήσεις περιλαμβάνουν:
Απομόνωση και ξεχωριστή ανησυχία: Ορισμένοι σκύλοι μπορεί να αντιδρούν αρνητικά όταν αφήνονται μόνοι τους ή όταν ξεχωρίζονται από τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εκπαίδευση και στην επίτευξη των στόχων.
Ανεπιθύμητη συμπεριφορά: Μερικοί σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν ανεπιθύμητη συμπεριφορά όπως τράβηγμα στο λουρί, επιθετικότητα, υπερβολική γαβγιστική κ.λπ.
Έλλειψη προσοχής: Ορισμένοι σκύλοι μπορεί να δυσκολεύονται να εστιάσουν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης λόγω έλλειψης προσοχής ή υπερέκθεσης σε αποσπαστικούς παράγοντες.
Αντίδραση σε εξωτερικούς παράγοντες: Ορισμένοι σκύλοι μπορεί να αντιδρούν έντονα σε εξωτερικούς παράγοντες όπως άλλα ζώα, άγνωστα αντικείμενα ή θορύβους, καθιστώντας την εκπαίδευση πιο δύσκολη.
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, μπορούν να ληφθούν μερικά μέτρα:
- Κατάλληλη εκπαίδευση: Η χρήση θετικής και αρνητικής ενίσχυσης αλλα και συνεπούς εκπαίδευσης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
- Κοινωνικοποίηση: Η κατάλληλη κοινωνικοποίηση και η έκθεση σε διαφορετικά περιβάλλοντα και καταστάσεις μπορεί να μειώσει την ανησυχία και τις αντιδράσεις του σκύλου.
- Ασκήσεις κατανόησης: Ασκήσεις που βοηθούν στην κατανόηση και την αποδοχή των εντολών, όπως το “καθίστε” και το “μείνε”, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της απομόνωσης.
- Θετική ενίσχυση: Η χρήση θετικής ενίσχυσης μπορεί να ενθαρρύνει την επιθυμητή συμπεριφορά και να ενισχύσει τη σχέση ανάμεσα στον σκύλο και τον ιδιοκτήτη.
- Αρνητική ενίσχυση: Η χρήση της αρνητικής ενίσχυσης σταματά της ανεπιθύμητες συμπεριφορές και εμβαθύνει στην ε
Η προσαρμογή της εκπαίδευσης του σκύλου σας στο περιβάλλον του είναι σημαντική για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος μπορεί να συμπεριφερθεί και να αντιδράσει κατάλληλα σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Ανάλογα με την τοποθεσία, έχετε διάφορες επιλογές:
Εκπαίδευση σε αστικές Περιοχές:
Κοινωνικοποίηση: Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να είναι άνετος με τους ανθρώπους, τα άλλα ζώα και τις διάφορες καταστάσεις που συναντά συχνά σε αστικό περιβάλλον, όπως ο θόρυβος της κυκλοφορίας.
Εκτόνωση-άσκηση: Οδηγήστε τον σκύλο σας σε πάρκα και άλλες δημόσιες περιοχές όπου μπορεί να ασκηθεί και να κοινωνικοποιηθεί με άλλους σκύλους και ανθρώπους.
Εκπαίδευση στο λουρί: Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να περπατά στο λουρί δίπλα σας, χωρίς να τραβάει ή να αντιδρά σε περιβάλλοντα ερεθιστικά, όπως άλλοι σκύλοι ή πεζοί.
Εκπαίδευση σε δύσκολες συνθήκες : Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να αντιδρά σωστά στα διάφορα ήχους και διαταράξεις που μπορεί να συναντήσει σε αστικό περιβάλλον, όπως τα αυτοκίνητα, τα πεζοδρόμια και τα ποδήλατα.
Εκπαίδευση σε αγροτικές Περιοχές:
Κυνήγι και αγροτικές δραστηριότητες: Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας σε δραστηριότητες όπως το κυνήγι, την αγροτική εργασία ή την προστασία της ιδιοκτησίας, ανάλογα με την χρήση που θέλετε να κάνετε από τον σκύλο.
Εκπαίδευση σε ανοιχτό χώρο: Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να είναι υπάκουος και ασφαλής σε ευρύτερα ανοιχτά περιβάλλοντα, όπου μπορεί να υπάρχουν διάφοροι άγνωστοι παράγοντες και κινδύνους.
Εκπαίδευση προστασίας στο κτήμα σας: Εάν ο σκύλος σας λειτουργεί ως προστατευτικός σκύλος σε αγροτικό περιβάλλον, εκπαιδεύστε τον να αντιδρά σωστά σε απειλές και εχθρούς, ενώ παραμένει υπάκουος στις εντολές σας.
Ανεξάρτητα από το περιβάλλον, η συνεπής και σωστή εκπαίδευση είναι βασικά στοιχεία για την επιτυχή εκπαίδευση του σκύλου σας
Η υπομονή είναι κλειδί για την επιτυχία στην εκπαίδευση του σκύλου, ειδικά όταν προσπαθούμε να τον προσαρμόσουμε σε διαφορετικά περιβάλλοντα όπως αστικές ή αγροτικές περιοχές. Κάθε περιβάλλον έχει τις δικές του προκλήσεις και επικείμενες απαιτήσεις για τον σκύλο.
Σε μια αστική περιοχή, ο σκύλος σας θα πρέπει να εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει την πυκνή κυκλοφορία, τους θορύβους από αυτοκίνητα και άλλα θορυβώδη περιβάλλοντα, καθώς και τους περιορισμούς χώρου. Από την άλλη πλευρά, σε μια αγροτική περιοχή, ο σκύλος σας ενδέχεται να χρειάζεται εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των αγροτικών ζώων και των ευρύτερων ανοιχτών χώρων.
Ανεξάρτητα από το περιβάλλον, η υπομονή είναι απαραίτητη. Οι σκύλοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν σε νέα περιβάλλοντα και να κατανοήσουν τις νέες εντολές. Με συνεχή εκπαίδευση και αποφασιστικότητα, ο σκύλος σας θα μπορέσει να προσαρμοστεί με επιτυχία και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος.
Η συνέπεια στην εκπαίδευση του σκύλου είναι κρίσιμη για την επίτευξη επιτυχίας και την κατανόηση του από τον σκύλο. Εφαρμόζοντας συνεπή εκπαίδευση, ο σκύλος μαθαίνει να αντιστοιχίζει συγκεκριμένες εντολές με συγκεκριμένες ενέργειες και να κατανοεί τι αναμένεται από αυτόν σε διάφορες καταστάσεις.
Μερικοί βασικοί τρόποι για να διατηρήσετε τη συνέπεια στην εκπαίδευση του σκύλου σας περιλαμβάνουν:
Χρήση συνεπών εντολών: Χρησιμοποιήστε τις ίδιες λέξεις για κάθε εντολή και επιμείνετε σε αυτές τις λέξεις χωρίς αλλαγές. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε τη λέξη “καθίστε” για να πείτε στο σκύλο να καθίσει, να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή τη λέξη και να μην την αντικαθιστάτε με άλλες λέξεις όπως “κάτσε”.
Εφαρμογή συνεπών ανταμοιβών: Ανταμείψτε τον σκύλο σας με το ίδιο είδος ανταμοιβής κάθε φορά που ακολουθεί μια εντολή. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε λιχουδιές ως ανταμοιβή, χρησιμοποιήστε τις ίδιες λιχουδιές και το ίδιο ποσό κάθε φορά που ο σκύλος εκτελεί επιτυχώς μια εντολή.
Ανταπόκριση με συνέπεια: Ανταποκριθείτε με συνέπεια σε κάθε ενέργεια του σκύλου, είτε είναι θετική είτε αρνητική. Αν ο σκύλος ακολουθεί σωστά μια εντολή, ανταμείψτε τον. Εάν δεν ακολουθεί την εντολή, μην τον ανταμείβετε και επαναλάβετε την εντολή με συνέπεια.
Με την εφαρμογή αυτών των αρχών στην καθημερινή εκπαίδευση του σκύλου σας, θα ενισχυθεί η κατανόησή του για το τι αναμένεται από αυτόν και θα επιτευχθεί μια πιο αποτελεσματική και επιτυχής εκπαίδευση