Βασική υπακοή σκύλων

Η βασική εκπαιδευση του σκυλου σημαινει εκμαθηση των εντολων….ΛΑΘΟΣ

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζώων δεν αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα και την εμβάθυνση που πρέπει να δώσουν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σκύλου τους. Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν είναι δική τους ευθύνη, αλλά ανήκει δυστυχώς αποκλειστικά σε πολλούς «επαγγελματίες» του χώρου, οι οποίοι έχουν κάνει τη διαδικασία εκπαίδευσης να ακούγεται κάτι εύκολο και απλό, προκειμένου να μην αφιερώσουν οι ίδιοι ούτε πολύ χρόνο στο να μάθουν ένα ζώο να φέρεται σωστά, αλλά ούτε να ασχοληθούν με τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ευθύνονται κατά ένα 70% στο χαρακτήρα που εκδηλώνουν τα ζώα τους.

Τι σημαίνει λοιπόν ότι ένα ζώο πρέπει να φέρεται σωστά και ποια τελικά είναι η πιο σωστή, πλήρης και άρτια εκπαίδευση?

Η πιο σημαντική επένδυση που κάνετε αφού αγοράσετε ένα σκυλάκι, είναι το να ξεκινήσετε την Βασική Εκπαίδευση Υπακοής τους. Αυτή περιλαμβάνει μία σειρά από εντολές όπως, «κάτσε», «κάτω», «μείνε», «έλα», «μη» κ.α. Το να καταφέρει κάποιος να μάθει στο σκυλί του να εκτελεί αυτές τις εντολές είναι κάτι πάρα πολύ απλό. Για την ακρίβεια δεν χρειάζεται καν να πληρώσει γι αυτό. Με μία ματιά στο διαδίκτυο θα βρει πολλά βίντεο αλλά και πολλά άρθρα με οδηγίες για το πώς μπορεί να το πετύχει.

Αυτό όμως που δεν μπορούν να καταφέρουν οι ιδιοκτήτες εάν πάνε με αυτή τη μέθοδο, είναι το να μάθει το ζώο να τους ακούει κάτω από όλες τις συνθήκες. Το λυπηρό είναι όμως ότι υπάρχουν και ορισμένοι εκπαιδευτές οι οποίοι δεν μπορούν να το υλοποιήσουν.

Πόσοι από εσάς έχετε εκπαιδεύσει τα σκυλιά σας και για παράδειγμα, όταν τους λέτε «κάτσε» στο σπίτι, η εντολή εκτελείτε αμέσως, αλλά όταν βρίσκεστε σε ένα πάρκο με πολλά σκυλιά όσες φορές και να τους το πείτε, αυτά σας αγνοούν επιδεικτικά επειδή εκείνη την ώρα παίζουν?

Άρα λοιπόν, δεν έχουμε υπακοή. Υπακοή σημαίνει ότι το σκυλί συνεργάζεται με τον ιδιοκτήτη σε αυτό που θα του πει, όπου και εάν αυτό βρίσκεται και ότι και να κάνει τη συγκεκριμένη στιγμή που θα του δοθεί αυτή τη εντολή.

Για να το πετύχει κάποιος αυτό, χρειάζεται επιμονή, υπομονή, σιγουριά γι αυτό που θέλει να κάνει το σκυλί του, αυτοπειθαρχία και σίγουρα ένα πολύ καλό εκπαιδευτή ο οποίος θα ασχοληθεί και με τον ιδιοκτήτη, βοηθώντας τον να ξεπεράσει τα αδύναμά του σημεία και να φέρει το τελικό αποτέλεσμα.

Η επαγγελματική εκπαίδευση λοιπόν, έχει να κάνει με τη διόρθωση των συμπεριφορών του ιδιοκτήτη, με τη διαμεσολάβηση του εκπαιδευτή έτσι ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι κακές καθημερινές συνήθειες της οικογένειας απέναντι στο ζώο και τελευταία η εκμάθηση των εντολών στο σκύλο.

Ο σκύλος είναι ο καθρέπτης του ιδιοκτήτη και δεν υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες στο χώρο οι οποίοι εντοπίζουν τη συγκεκριμένη αχίλλειο πτέρνα έτσι ώστε να την εξαλείψουν.

Οπότε, φροντίστε να εξασφαλίσετε από τον εκπαιδευτή που θα επιλέξετε, ότι η εκπαίδευση θα συμπεριλαμβάνει όλο το πακέτο των μαθημάτων που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να κάνετε εσείς και το ζωάκι σας μία πολύ όμορφη δουλειά με ένα άριστο αποτέλεσμα.