Μην υποτιμάτε την εκπαίδευση των μικρόσωμων σκύλων

 

Σε αυτά τα χρόνια ενασχόλησής μας με την εκπαίδευση σκύλων όλων των ρατσών και ηλικιών, έχουμε παρατηρήσει ότι οι ιδιοκτήτες μικρόσωμων σκύλων όπως τζακ ρασελ, μαλτέζ, πεκινουά κ.α. ξεκινούν την εκπαίδευση του ζώου τους σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτούς που έχουν ντόπερμαν, πιτ μπουλ, γερμανικούς ποιμενικούς και άλλες μεγαλόσωμες ράτσες.

Καταλάβαμε λοιπόν, ότι ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί έχει περάσει στο μυαλό του κόσμου η λογική, ότι τα σκυλιά «αγκαλιάς» δεν δημιουργούν προβλήματα αφού, πως ένα τόσο μικρό πλασματάκι μπορεί να σου φέρει αναστάτωση με καταστροφές, δαγκώματα, γαβγίσματα και γενικώς κυριαρχικές συμπεριφορές.

Είναι αλήθεια ότι ένα μικρόσωμο ζωάκι κουμαντάρεται πιο εύκολα από ένα μεγαλόσωμο. Όμως, αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος είναι ότι και αυτά τα σκυλάκια μπορούν να γίνουν οι μεγαλύτεροι καταστροφείς μέσα στο σπίτι.

Στα ραντεβού μας με τους πελάτες, σε μία προσπάθειά μας να τους συνετίσουμε και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η φύση του ζώου δεν επηρεάζεται από το μέγεθός τους, αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα πελατών μας, οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν την εκπαίδευση του σκύλου τους αφού το κακό είχε ήδη γίνει.

Για να σας δώσουμε λοιπόν μία μικρή εικόνα, του τι μπορεί να καταφέρει ένα τέτοιο κατά τα άλλα χαριτωμένο πλάσμα, σας αναφέρουμε μερικές συμπεριφορές με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι:

  • Φανταστείτε να θέλετε να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας και να έρχεστε αντιμέτωποι με ένα σκυλάκι  πάνω σε αυτό, που σας γρυλίζει και δεν σας αφήνει καν να πλησιάσετε καθώς είναι έτοιμο και να σας δαγκώσει.
  • Φανταστείτε να συμβαίνει το ίδιο και στον καναπέ σας.
  • Πως θα σας φαινότανε να θέλετε να το πάτε βόλτα και στην προσπάθειά σας αυτή, να δέχεστε επιθέσεις την ώρα που πάτε να του φορέσετε το λουρί.
  • Σκεφτείτε τον καναπέ σας λερωμένο από τα τσίσα του ζώου, καθώς το ίδιο προσπαθεί να σας δώσει να καταλάβετε ότι του ανήκει και μόνο όταν θέλει εκείνο μπορείτε να καθίσετε.
  • Επίσης, τι θα σκεφτόσασταν εάν δάγκωνε δικά σας αντικείμενα και εάν κάνατε κίνηση να του τα πάρετε από το στόμα να σας δάγκωνε.

Αυτά λοιπόν και άλλα πολλά κατορθώματα (αληθινά παραδείγματα πελατών) μπορεί να καταφέρει ένα τόσο μικρό σκυλάκι, το οποίο εσείς είχατε υποτιμήσει.

Γι αυτό λοιπόν πρέπει να το υπολογίζεται ισάξια με ένα μεγαλόσωμο. Γιατί η φύση των σκύλων είναι να προσπαθούν να πάρουν τα ηνία μέσα στο σπίτι ανεξάρτητα της ράτσας στην οποία ανήκουν.

Ξεκινήστε την εκπαίδευση των μικρόσωμων σκύλων από μικρή ηλικία, δηλαδή 3 μηνών, όπως ισχύει και για τις μεγαλόσωμες φυλές. προκειμένου να μάθουν να συνεργάζονται και να έχουν πάντα μία θέση δίπλα σας όπου και να βρίσκεστε.