Οι μικρές φυλές σκύλων είναι ποιό ανυπάκουες

Μετά από έρευνα του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, διαπιστώθηκε ότι όσο πιο μικρόσωμος είναι ο σκύλος, τόσο πιο ανυπάκουος είναι. Μελετήθηκαν περίπου 8000 ζώα καθώς και η  συμπεριφορά των ιδιοκτητών απέναντί τους.

Οι πιο έντονες συμπεριφορές που εκδηλώθηκαν ήταν το σήκωμα στα πίσω πόδια, η πιο έντονη λαιμαργία και επιθυμία για φαγητό, το μαρκάρισμα του σπιτιού όταν έμεναν μόνα τους, ο φόβος τους προς τα μεγαλύτερα σκυλιά αλλά και το πιο αυξημένο επίπεδο δυσκολίας στην εκπαίδευση.

Το ερώτημα που προκύπτει μετά από αυτή την έρευνα εάν έχει τόσο μεγάλη ακρίβεια,  είναι: Είναι στη φύση των ζώων η εκδήλωση αυτών των συμπεριφορών ή απλά ευθύνεται η κακή ανατροφή από τους ιδιοκτήτες?

Οι αιτίες που μικρές φυλές σκύλων είναι ποιό ανυπάκουες 

 

 

Σε μία από τις συναντήσεις που κάνω με τους συνεργάτες μου, με τους οποίους μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας, αναφερθήκαμε και σε αυτή την έρευνα και θα ήθελα πολύ να μοιραστώ μαζί σας, μερικές από  τις απόψεις και τα συμπεράσματα που βγήκαν:

1. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δίνουν έμφαση στα γενικά χαρακτηριστικά μίας ράτσας και βάση αυτών επιλέγουν το σκύλο που θα υιοθετήσουν – αγοράσουν. Κανένας δεν λαμβάνει υπόψη του το ξεχωριστό χαρακτήρα που έχει κάθε ζώο ειδικά σε συνδυασμό με το είδος της ανατροφής που θα πάρει αυτό το ζώο (αυστηρότητα, ελευθερία, με περιορισμούς ή όχι) – σας συστήνουμε να διαβάστε το άρθρο «ο σκύλος είναι ο καθρέπτης του ιδιοκτήτη-

2.Επίσης είναι αρκετοί που δεν λαμβάνουν τόσο σοβαρά την κοινωνικοποίηση του ζώου (κυρίως από μικρή ηλικία).

3. Τα μικρότερα σε μέγεθος σκυλιά, νιώθουν πιο έντονα την απειλή λόγω του αναστήματός τους, αλλά και επειδή οι ιδιοκτήτες τα βλέπουν σαν μικρά λούτρινα και χαριτωμένα πλασματάκια, δεν υπολογίζουν και δεν ασχολούνται με τη διόρθωση των άσχημων συμπεριφορών τους.

4. Μέχρι τώρα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες όταν έκανε κάτι το σκυλάκι τους απλά το έπαιρναν αγκαλιά και το απομάκρυναν από τον «τόπο του εγκλήματος», ενώ τελευταία έχει παρατηρηθεί ευχάριστα, ότι όλο και πληθαίνει ο αριθμός των ιδιοκτητών που επιθυμούν την εκπαίδευση του μικρόσωμου σκύλου τους.

 

Αυτό που σας συμβουλεύουμε να κάνετε είναι να μην υποτιμάτε το μέγεθός τους αλλά και να μην εφησυχάζεστε εάν οι γονείς ή τα αδέρφια του συγκεκριμένου ζώου ήταν ήρεμα. Ο κάθε σκύλος έχει το χαρακτήρα του αλλά και εσείς σαν ιδιοκτήτες τους διαμορφώνεται στο 90% τις μελλοντικές τους συμπεριφορές.

Είστε ιδιοκτήτης μικρού σκύλου? Έχετε εκπαιδεύσει το μικρόσωμο ζώο; Έχετε αντιληφθεί ή παρατηρήσει συμπεριφορές και διαφορές μεταξύ μεγάλων και μικρών σκύλων;