Alpha dogs

10 κοινοί μύθοι για την επαγγελματική εκπαίδευση σκύλων

 

Υπάρχουν δέκα κοινοί μύθοι για την επαγγελματική εκπαίδευση σκύλων!Θα εξετάσουμε τον καθένα ξεχωριστά και θα μάθουμε την αλήθεια γύρω απο την εκπαίδευση σκύλων.

 

 Κάθε σκυλί εκπαιδεύεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ή υπάρχει μόνο ένας τρόπος εκπαίδευσης σκύλου;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την εκπαίδευση ενός σκύλου. Η προσέγγιση του εκπαιδευτή πρέπει να είναι ανάλογη του χαρακτήρα του σκύλου, του ιδιοκτήτη αλλά και των προβλημάτων που ο σκύλος εμφανίζει. Υπαρχουν διάφορες προσεγγίσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία πχ.

  • α) παιχνίδι με το φαγητό η το μπαλάκι για να μάθει ο σκύλος τις εντολές(είναι κοινές σε μεγάλο βαθμό, διαφέρει η εμπειρία του εκπαιδευτή και η φιλοσοφία),
  • β)διάφορα κόλπα μεθόδους που χρησιμοποιεί ο εκπαιδευτής εκείνη τη στιγμή  για το συγκεκριμένο πρόβλημα(δεν υφίστανται  σε εγχειρίδιο εκπαίδευσης είναι  εφευρήματα του μυαλού του εκπαιδευτή και έχουν σχέση με την εμπειρία και τις σπουδές που έχει κάνει στη συμπεριφορά του ζώου)και τέλος
  • γ) Η μέθοδος η οποία ταιριάζει στη σχέση ιδιοκτήτη και σκύλου ώστε να λυθεί η χαμένη επικοινωνία μεταξύ τους

Η εκπαίδευση σκύλου δεν δίνει βάση στην ψυχολογία του σκύλου ή του ιδιοκτήτη του;

Στη σχολή μας δίνουμε προτεραιότητα στη ψυχολογία του σκύλου από την ηλικία των 3 μηνών. Το σκυλί καταγράφει στο μυαλό του από την γένεση του δεδομένα της καθημερινότητας. Όπως και τα παιδιά έτσι  και εκείνος περνά το στρες του απογαλακτισμού από τον αποχωρισμού με τη μαμά του και μετά την ηλικία των τριών μηνών βιώνει τη χαρά τη λύπη το θυμό με αποτέλεσμα η σχέση του με τους ανθρώπους  να γίνεται ποιο δύσκολη. Πως ο ιδιοκτήτης να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά και τη ψυχική υγεία του σκύλου του όταν στο κοινωνικό του περίγυρο  του λένε ότι ο σκύλος  με  μια βασική υπακοή θα είναι εντάξει .Κανείς δεν ασχολείται με την ουσιαστική ψυχική επαφή τους, η οποία είναι βασισμένη σε ανθρωπιστικές μελέτες( ψυχολογία-κοινωνιολογία) που  έγιναν πρώτα στα κατοικίδια  και μετά βρήκαν εφαρμογή στον άνθρωπο. Τα προβλήματα των σκύλων σχετίζονται με τη συμπεριφορά των ανθρώπων και γι αυτό το λόγο ο εκπαιδευτής πρέπει να είναι και ψυχολόγος αλλά και παιδαγωγός των δυο.

Η εκπαίδευση σκύλου είναι ακριβή, χρονοβόρα και δεν είναι πάντα αποτελεσματική;

Η  εκπαίδευση των σκύλων δεν θα έλεγα ότι είναι ακριβή ιδιαίτερα όταν ο εκπαιδευτής κάνει την εκπαίδευση στο σπίτι του ιδιοκτήτη.Εκεί ο εκπαιδευτής επιβαρύνεται την μετακίνηση από οικονομική άποψης αλλά και από άποψη χρόνου που σήμερα απλά δεν υπάρχει.Αν η εκπαίδευση περιλαμβάνει το τρίπτυχο ψυχολογία-υπακοή-κοινωνικοποίηση από ένα πιστοποιημένο εκπαιδευτή τότε έχουμε  καλή σχέση ποιότητας-τιμής.
Η εκπαίδευση πρέπει να διαρκεί τρεις μήνες και απαιτεί καθημερινή ενασχόληση του ιδιοκτήτη με το σκύλο μια ώρα περίπου τη μέρα. Έτσι τα αποτελέσματα έρχονται από το πρώτο μόλις μήνα ενώ  στους τρεις μήνες έχουμε επιτύχει τους  στόχους μας.

Η επιτυχία στην εκπαίδευση είναι δεδομένη εάν υφίστανται οι παρακάτω προϋποθέσεις

  • α) εκπαίδευση του ιδιοκτήτη
  • β) η ψυχολογική προσέγγιση του εκπαιδευτή στη σχέση ανθρώπου-σκύλου
  • γ) η κατάλληλη προσέγγιση της εκπαιδευτικής μεθόδου και τέλος
  • δ) η εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες (σπίτι- δρόμος- πάρκο)

Η εκπαίδευση σκύλου απαιτεί βίαιους μεθόδους για να είναι αποτελεσματική;

Η βία δεν είναι  εκπαιδευτική μέθοδος .Πως  γίνεται άλλωστε να λέμε ότι προσεγγίσουμε το σκύλο σαν ένα μικρό παιδί 2 ετών και να το χτυπάμε πως μπορεί κάποιος να χτυπά ένα μικρό παιδί! του δημιουργεί κακές  εμπειρίες ,φοβίες και επιθετικές συμπεριφορές. Η διόρθωση  της συμπεριφοράς ενός σκύλου απαιτεί επιβράβευση αλλά και θετικής μορφής  διορθώσεις (πχ περιορισμός) όμως όπως ακριβώς συμβαίνει με τα παιδιά μας στο νηπιαγωγείο.

Τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης εμφανίζονται άμεσα στη συμπεριφορά του σκύλου;

Tα αποτελέσματα σε μία επαγγελματική εκπαίδευση σκύλων, γίνονται εμφανή από τον πρώτο κι ολας μήνα αλλά επειδή κάθε σκύλος έχει το δικό του χαρακτήρα η απόδοση διαφέρει αλλά στο τέλος των τριών μηνών είναι δεδομένη.

Υπάρχει όριο ηλικίας στην εκπαίδευση του σκύλου;

Ο σκύλος μπορεί να ξεκινήσει την εκπαίδευση του από τριών μηνών όπου ξεκινά τις συμπεριφορές κυριαρχίας υποταγής. Στη ηλικία των 12 μηνών έχουμε την βιολογική ωρίμανση του ζώου και στους 30 μήνες την ψυχολογική. όσο ποιο κοντά είμαστε στην ηλικία των τριών μηνών τόσο ποιο μεγάλη απόδοση έχουμε στην εκπαίδευση του σκύλου. Μετα τους 30 μήνες η εκπαίδευση είναι διορθωτική αλλά αποτελεσματική.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος,  ο εκπαιδευτής καθοδηγεί τον σκύλο και όχι ο ιδιοκτήτης;

Η δική μας προσέγγιση είναι να μην αγγίζουμε το σκύλο γιατί τότε ο σκύλος θα υπακούει εμάς και όχι τον ιδιοκτήτη. Θέλουμε τον χειριστή του σκύλου να είναι ο διαχειριστής της κατάστασης! Άλλωστε εκείνος θα ζήσει 15 χρόνια με το σκύλο του και εκείνος ο σκύλος θα πρέπει να υπακούει.

Η εκπαίδευση του σκύλου τελειώνει μόλις ο ιδιοκτήτης δει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Η εκπαίδευση των δυο περνά από τρία σταδία συμπεριφορών που διαρκούν περίπου τρεις μήνες. Το  πρώτο στάδιο έχει να κάνει με την προσπάθεια των δυο να επιτύχουν ένα εκπαιδευτικό στόχο. Το δεύτερο εκεί που ο στόχος επιτυγχάνεται και γεννιέται ένας εφησυχασμός (λανθάνουσα περίοδος)όπου και οι δυο ξεκινούν πάλι τις κακές τους συνήθειες και τέλος το τρίτο στάδιο όπου και οι δυο διορθωθούν τα λάθη τους και εγκαθιδρύουν μόνιμα την εκπαίδευση .

Η εκπαίδευση κάνει τον σκύλο να «τρέμει» το αφεντικό του, δημιουργώντας του ψυχολογικά προβλήματα;

Η εκπαίδευση έχει ως σκοπό να συμφιλιώσει τον ιδιοκτήτη με το σκύλο τοποθετώντας τα όρια στη σχέση. Το τρίπτυχο της σχέσης θα πρέπει να είναι αγάπη-πειθαρχία-δικαιοσύνη.Νομίζω ότι κανείς δεν φοβήθηκε κάποια από τις παραπάνω έννοιες μάλλον τις επιζητούμε σε όλη μας τη ζωή

Δεν υπάρχει λόγος να γίνει εκπαίδευση σε σκύλο που, σε γενικές γραμμές, δείχνει καλή συμπεριφορά;

Η εκπαίδευση του σκύλου δεν αφορά τις προβληματικές συμπεριφορές εφόσον έχουν εμφανιστεί. Αφορά την πρόληψη τους και μάλιστα μια μελέτη αναφέρει ότι όλα τα σκυλιά θα εμφανίσουν τουλάχιστον μια προβληματική συμπεριφορά μέχρι την ηλικία των 30 μηνών. Σημαντικό λοιπόν είναι να ξέρεις τον τρόπο που θα την αντιμετωπίσεις πριν χαθεί ο έλεγχος. Η δική μου άποψη για την εκπαίδευση ενός σκύλου είναι ότι η διαδικασία είναι απαραίτητη και δημιουργεί το θεμέλιο λίθο της σχέσης του ανθρώπου με το σκύλο το σεβασμό την επικοινωνία και την αγάπη