Ο σκύλος μου καταστρέφει το σπίτι, τι να κάνω;

Νέο κουταβάκι στο σπίτι, σημαίνει πολύ χαρά, πολύ αγάπη αλλά και πολύ πολύ υπομονή από τον ιδιοκτήτη από τη στιγμή που αυτό το μικρό χαριτωμένο πλασματάκι θα αρχίσει να ανακαλύπτει τη γεύση και την υφή από το αγαπημένο μας μαξιλάρι, από τις παντόφλες μας, από το τηλεκοντρόλ ή ακόμα και το πόσο ενδιαφέρον μπορεί να γίνει το τράβηγμα της κουρτίνας.

Μήπως μόλις τώρα σιγοψιθυρίσατε «και το δικό μου τα ίδια κάνει»?
Ορίστε λοιπόν μερικά tips, προκειμένου να αποφύγουμε αυτές τις καταστροφές στο σπίτι έως ότου να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εκπαίδευσή του.
1. Φροντίζουμε να έχουμε πάντα τα παιχνίδια του προσβάσιμα, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή θελήσει να δαγκώσει κάτι και να παίξει, να τα βρει εύκολα.
2. Προσέχετε τα παιχνίδια του να έχουν διαφορετικές υφές (πλαστικό, υφασμάτινο, με κορδόνι ή όχι κα), έτσι ώστε να μην βαριέται να μασουλάει το ίδιο πράγμα, οπότε και να θέλει να στραφεί κάπου αλλού.
3. Το σκυλί όταν μας βλέπει να κρατάμε κάτι για πολύ ώρα στα χέρια μας, θεωρεί ότι μπορεί να είναι παιχνίδι ή φαγητό, οπότε να θέλει και το ίδιο να ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο. Προσοχή λοιπόν στο τηλεκοντρόλ ή το κινητό μας!
4. Του δείχνουμε ότι με το να παίζει με τα παιχνίδια του είναι κάτι που μας χαροποιεί, οπότε και το επιβραβεύουμε με λιχουδιά, λέγοντάς του «μπράβο».
5. Όταν πάλι πειράζει κάποιο δικό μας αντικείμενο τότε του λέμε «μη» με αυστηρή φωνή και ταυτόχρονα χτυπάμε τα χέρια μας παλαμάκια δυνατά, έτσι ώστε να του αποσπάσουμε την προσοχή και να του το πάρουμε.
Έχετε υπομονή με το κουτάβι σας. Είναι σαν ένα μωρό που πρέπει με όμορφο τρόπο να του δείξουμε το σωστό και το λάθος.
Ξεκινήστε την εκπαίδευσή του από τριών μηνών, έτσι ώστε να μάθει από νωρίς να συνεργάζεται μαζί σας. Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει για τα υ