Ο σκύλος μου δεν τρώει το φαγητό του, τι να κάνω;

Κι όμως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ένας ιδιοκτήτης σκύλου θα πει: ¨ο σκύλος μου δεν τρώει το φαγητό του¨. Ναι, δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία, γιατί οι περισσότεροι σκύλοι δεν αντιστέκονται στην θέα του φαγητού. Θα βρεθούν όμως και εκείνοι οι σκύλοι που μπορεί να γυρίσουν το κεφάλι και να απομακρυνθούν από ένα μπολ τροφής.

Φυσικά ο σκύλος μας χρειάζεται την τροφή του για την υγεία του και δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε αν συμβεί κάτι τέτοιο. Ας δούμε κάποιους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό και πώς να το αντιμετωπίσουμε.

Είναι σκύλος μας υγιής;

Αν ο σκύλος δεν τρώει το φαγητό του ξαφνικά, ενώ αυτό δεν συνέβαινε στο παρελθόν, τότε πρέπει να ανησυχήσουμε. Η μειωμένη όρεξη, η απώλεια βάρους , η διάρροια και ο εμετός είναι επίσης λόγοι για τους οποίους πρέπει να δούμε τον κτηνίατρό μας.

Άλλη αιτία μπορεί να είναι προβλήματα στο στόμα ή τα δόντια του σκύλου. Αυτό μπορεί να καθιστά επίπονη την διαδικασία μάσησης και ο σκύλος να μην θέλει να φάει. Πρέπει να ελέγξουμε το στόμα του σκύλου για πληγές και να τον πάμε στον κτηνίατρο. Όταν αντιμετωπίσουμε την αιτία, η όρεξη του σκύλου μας θα επιστρέψει.

Κακές συνήθειες και προτιμήσεις φαγητού

Είναι πολύ εύκολο για τον σκύλο μας να αποκτήσει κακές διατροφικές συνήθειες. Αυτό θα συμβεί όταν δίνουμε στον σκύλο λιχουδιές, οι οποίες είναι φυσικά πιο νόστιμες από το φαγητό του. Αυτό μπορεί να τον κάνει να επιζητά μόνο αυτές και να μην τρώει το φαγητό του. Επίσης είναι και πιθανό να τον οδηγήσουμε έτσι στην παχυσαρκία.

Υπάρχουν και εκείνοι οι ιδιοκτήτες που λένε: ¨ο σκύλος μου δεν τρώει το φαγητό του¨, ενώ οι ίδιοι τον ταΐζουν με ό,τι έχει απομείνει από το τραπέζι τους. Αυτό είναι μια κακή συνήθεια αρχικά των ανθρώπων που το κάνουν και μετέπειτα του σκύλου, ο οποίος έχει μάθει να περιμένει οτιδήποτε άλλο εκτός της τροφής του, το οποίο έχει και καλύτερη γεύση φυσικά. Αυτό δεν προσφέρει κανένα θρεπτικό συστατικό στον σκύλο μας, ο οποίος πρέπει να τρώει την δική του τροφή με τα συστατικά και την ποσότητα που χρειάζεται για τον δικό του οργανισμό.

Σταματήστε τις λιχουδιές και τηρήστε ένα ωράριο φαγητού για τον σκύλο σας. Χρειάζεται συγκεκριμένη τροφή σε συγκεκριμένες ώρες. Αν δεν φάει το φαγητό του, πάρτε το και ξαναδώστε του το ίδιο την άλλη μέρα. Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του αν δεν φάει μια μέρα (εκτός αν έχει διαβήτη ή είναι μωρό). Έτσι θα μάθει πως μόνο αυτή είναι η επιλογή του και αυτό θα τρώει κάθε μέρα.

Επιλογές τροφής και σίτισης

Ο σκύλος δεν τρώει το φαγητό του γιατί μπορεί να είναι χαλασμένο ή να έχει λήξει. Πρέπει πάντα να προσέχουμε την κατάσταση και την ημερομηνία λήξης της τροφής. Καθώς φυσικά και τα θρεπτικά συστατικά της. Δεν ωφελεί σε τίποτα να αλλάζουμε τακτικά την μάρκα της τροφής. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Η αλλαγή στην τροφή πρέπει να γίνει σταδιακά, αν κρίνεται απαραίτητο. Μια νέα γεύση ίσως διεγείρει την όρεξη του σκύλου μας.

Αν ο σκύλος μας αρνείται να φάει την ξηρή τροφή του, μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με λίγο ζωμό κοτόπουλου ή λίγη κονσέρβα, κάτι που θα δώσει έξτρα γεύση και άρωμα στην ξηρή κροκέτα.

Τέλος, αν κάνετε μια βόλτα πριν την ώρα του γεύματος, μπορεί να αυξήσετε την όρεξή του. Θα συνδέσει επίσης έτσι την βόλτα του με το φαγητό.

Υπομονή και θετική σκέψη

Η δική σας συμπεριφορά μπορεί να αντικατοπτριστεί στο φαγητό του σκύλου σας. Μπορεί να περιμένει την προσοχή που πιθανώς του δείχνεται όταν δεν τρώει, ενισχύοντας την κακή του συνήθεια. Πρέπει να τον επαινέσετε μόνο εφόσον έχει φάει το φαγητό του.

Δώστε του να φάει σε ένα ήσυχο σημείο, μακριά από περισπασμούς και φασαρία. Τηρήστε ένα ωράριο και αν δεν φάει μέσα σε αυτό, πάρτε το φαγητό. Έτσι θα συνηθίσει την ρουτίνα.

Χρειάζεται υπομονή και παρατηρητικότητα στα σημάδια που σας δίνει ο σκύλος σας. Κανένας ιδιοκτήτης σκύλου δεν πρέπει να πει:¨ο σκύλος μου δεν τρώει το φαγητό του¨, πριν ακολουθήσει τα παραπάνω. Αν ανησυχείτε για την υγεία του συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Αν υπάρχει θέμα συμπεριφοράς, θα σας βοηθήσει ένας εκπαιδευτής.