Συνηθίζουμε να λέμε ότι τα κουτάβια, όπως και τα παιδιά, λειτουργούν σαν σφουγγάρια στο πρώτο διάστημα της ζωής τους. Και αυτό γιατί απορροφούν ό,τι τους μαθαίνουμε με ευκολία. Στα κουτάβια λοιπόν, οι πρώτες είκοσι εβδομάδες είναι καθοριστικές για την κοινωνικοποίησή τους. Σε αυτό το διάστημα παίρνουν μαθήματα ζωής, που θα τα κουβαλάνε στην συνέχεια. Για να βεβαιωθούμε ως ¨γονείς¨ ενός σκύλου, ότι θα είναι κοινωνικό και φιλικό ζώο, μπορούμε να παίξουμε δέκα παιχνίδια κοινωνικοποίησης μαζί και μέσα από αυτά να του μάθουμε πώς να συμπεριφέρεται σωστά.
- Μάθημα διαφορετικότητας
Για να μην μεγαλώσει το σκυλάκι μας και φοβάται τους ανθρώπους, πρέπει από νωρίς να το φέρουμε σε επαφή με πολύ και διαφορετικό κόσμο. Είναι καλό να γνωρίσει άτομα διαφόρων ηλικιών, εθνικοτήτων, ανθρώπους που φορούν στολή, παιδιά κ.λπ. Είναι αναμενόμενο να μην θέλει πάντα να έρθει σε επαφή με κάποιον. Τότε δεν πρέπει να το πιέσουμε, για να μην του δημιουργήσουμε φόβο. Επίσης δεν πρέπει να το βάζουμε στην αγκαλιά κάποιου που δεν φαίνεται να συμπαθεί. Το καλύτερο είναι να δίνουμε στο εκάστοτε άτομο που θέλουμε να γνωρίσει, κάποιες λιχουδιές, που θα του τις ρίχνει από απόσταση, μέχρι το σκυλί να τον προσεγγίσει από μόνο του.
- Κύκλος φιλίας
Όταν θέλετε να γνωρίσετε στον σκύλο σας καινούργιους ανθρώπους, καθίστε όλοι στο πάτωμα σε έναν κύκλο και τοποθετήστε το κουτάβι σας στην μέση. Με την σειρά ένας-ένας, φωνάξτε το προς το μέρος σας με ενθουσιασμό και όταν έρθει επιβραβεύστε το με λιχουδιά και έπαινο. Αν σε κάποιον δεν είναι πρόθυμο να πάει, ρίξτε του από μακριά την λιχουδιά για να το προσελκύσετε. Αυτό είναι ένα από τα παιχνίδια κοινωνικοποίησης που μπορείτε εύκολα να κάνετε.
- Οι θόρυβοι είναι φοβεροί
Αρκετά κουτάβια τρομάζουν στους δυνατούς ήχους ή σε αυτούς που δεν έχουν συνηθίσει. Πρέπει εσείς να τους δείξετε ότι δεν πρέπει να ανησυχούν όταν ακούν κάποιο θόρυβο. Αυτό θα γίνει ως εξής: από απόσταση βάλτε σε λειτουργία ας πούμε το πιστολάκι μαλλιών. Όταν το κλείσετε, δώστε μια λιχουδιά στο κουτάβι σας. Προσέξτε την συμπεριφορά του. Φοβάται ή δείχνει περιέργεια; Αν φοβάται, απομακρύνετε τον θόρυβο ή ελαττώστε την ένταση, μέχρι να εξοικειωθεί το σκυλάκι σας. Βέβαια πάντα θα υπάρχει ένας νέος θόρυβος που μπορεί να το ταράξει, όπως ένας κεραυνός ξαφνικά. Είναι χρήσιμο να έχουμε πάντα πρόχειρες τις λιχουδιές, για να του δώσουμε και να πούμε με ευχάριστη φωνή: ¨ναι, είναι κεραυνός!¨, δίνοντάς του την λιχουδιά.
- Τα περιλαίμια είναι μόνο για να κρατάμε το σκυλί
Δεν είναι το καλύτερο να τραβάμε έναν σκύλο από το περιλαίμιό του, για να τον αποτρέψουμε από το να φάει για παράδειγμα κάτι που δεν πρέπει. Αυτό μπορεί να του δημιουργήσει λάθος συνειρμούς και να το κάνει επιθετικό. Παίξτε παιχνίδια κοινωνικοποίησης ευχάριστα, φωνάξτε του ¨σε έπιασα!¨ και πιάστε τον από το περιλαίμιο και δώστε μια λιχουδιά.
- Χειριστείτε το
Κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστεί να δώσετε φάρμακα ή να ελέγξετε το σκύλο σας για τραυματισμό. Πρέπει εν πάση περιπτώσει, να είστε σε θέση να αγγίζετε τον σκύλο σας οπουδήποτε, χωρίς να ενοχλείται. Αυτό θα το καταφέρετε με τις λιχουδιές. Εφοδιαστείτε με λιχουδιές και αγγίξτε τον σκύλο σας παντού, στα αυτιά, στα πόδια, στην ουρά, στο στόμα. Κάθε φορά που κάνετε μια κίνηση, δίνετε και λιχουδιά, μέχρι να εξοικειωθεί ο σκύλος με τα αγγίγματα.
- Κάθισμα για χάδια
Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε ο σκύλος μας να κάθεται όταν του δίνουμε την εντολή και να μην πηδά πάνω στους άλλους όταν τους βλέπει. Για να το πετύχετε αυτό κρατήστε μια λιχουδιά πάνω από την μύτη του και μετακινήστε την προς την ουρά του. Για να την φτάσει πρέπει να χαμηλώσει το πίσω μέρος και να καθίσει. Όταν το κάνει, δώστε την λιχουδιά. Όταν το κάνετε πέντε συνεχόμενες φορές, δοκιμάστε χωρίς την λιχουδιά, με την κίνηση του χεριού μόνο. Αυτό βοηθά τον σκύλο περισσότερο από την λεκτική εντολή αρχικά. Όταν καθίσει, δώστε λιχουδιά με το άλλο σας χέρι. Όταν μάθει να ανταποκρίνεται στην κίνηση του χεριού, προσθέστε και την εντολή ¨κάτσε¨, στην συνέχεια την κίνηση του χεριού και όταν καθίσει, την λιχουδιά. Όταν φτάσει στο σημείο να τα καταφέρει, μπορείτε να δοκιμάσετε μόνο με την φωνητική εντολή. Με τέτοια παιχνίδια κοινωνικοποίησης μαθαίνει εύκολα και ευχάριστα να συμπεριφέρεται σωστά.
- Μάθετε το μπάνιο
Το μπάνιο του σκύλου σας μπορεί να είναι ευχάριστη διαδικασία. Βάλτε το κουτάβι σας στην μπανιέρα και έχετε μαζί σας λιχουδιές. Μετά από κάθε κίνηση που κάνετε, δώστε στο σκύλο λιχουδιά. Ανοίγουμε το νερό, λιχουδιά. Βρέχουμε ένα πόδι, λιχουδιά. Βρέχουμε και το άλλο πόδι, λιχουδιά. Κάντε αργά τα βήματα, για να μην νοιώσει φόβο και να προλάβει να προσαρμοστεί.
- Πηγαίνοντας βόλτα
Βγάλτε το κουτάβι σας βόλτα για να το κοινωνικοποιήσετε. Πάρτε το μαζί σας όπου μπορείτε και επιτρέπεται. Έτσι θα γνωρίσει νέα περιβάλλοντα και ανθρώπους και θα μάθει να μην φοβάται. Πηγαίνετέ το σε μαγαζιά, σε άλλα σπίτια που έχουν σκυλιά, σε σχολεία, στην δουλειά και όπου αλλού νομίζετε εσείς ότι θα του κάνει καλό και δεν θα το φοβίσει. Τα παιχνίδια κοινωνικοποίησης δεν σταματούν πουθενά.
- Πηγαίντε στο σχολείο
Βρείτε ένα σχολείο για το κουτάβι σας. Κάπου που να υπάρχει εκπαιδευτής για να το μάθει υπακοή και να παίζει παιχνίδια κοινωνικοποίησης. Έτσι θα μάθει να μην φοβάται τα άλλα σκυλιά και να παίζει μαζί τους με ασφάλεια.
- Μάθετέ το να μοιράζεται
Πάρτε ένα αρκετά μεγάλο παιχνίδι για να μασάει και κρατήστε το από την μια άκρη. Επαινέστε το όταν το κάνει ενώ το κρατάτε και εσείς. Έτσι θα μάθει να επιτρέπει την δική σας συμμετοχή στα παιχνίδια κοινωνικοποίησης ή το φαΐ του.