Πως επιβραβευουμε σωστα το σκυλο μας

Προσπαθούμε να του μάθουμε να κάνει εντολές, να μας ακούει, να μην κάνει πράγματα που δεν θέλουμε και μόλις το πετύχει αυτό θέλουμε να του δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας.

Ο ένας τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι κάθε φορά που κάνει μία επιθυμητή συμπεριφορά να του δίνουμε λιχουδιά η οποία όμως θα πρέπει να δίνεται αμέσως μετά την εκτέλεση της εντολής. Εάν ο χρόνος υπερβεί τα 3-4 δευτερόλεπτα τότε ο σκύλος απλά χαίρεται που τρώει κάτι που του αρέσει χωρίς όμως να μπορεί να το συνδέσει με κάτι.

Το ίδιο συμβαίνει και με την τιμωρία. Εάν για παράδειγμα δεν τον μαλώσετε την ώρα που κάνει τη σκανταλιά ή το πολύ μέσα σε 3-4 δευτερόλεπτα τότε ο σκύλος δεν αναγνωρίζει το λόγο για τον οποίο τον επιπλήττετε. Αυτό φυσικά έχει σαν αποτέλεσμα να ξανακάνει την ίδια ζημιά.

Ένας άλλος τρόπος επιβράβευσης είναι και τα πολύ έντονα χάδια την ώρα που εκτελεί μία εντολή, λέγοντας «μπράβο» με πολύ χαρούμενη και ζωηρή φωνή προκειμένου να καταλάβει ότι έκανε κάτι καλό και σας έκανε χαρούμενους. Και επειδή του αρέσει να σας ικανοποιεί σίγουρα την επόμενη φορά που θα του πείτε για παράδειγμα «κάτσε» θα το κάνει.

Η επιβράβευση (ή τιμωρία) πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενα σε συχνά χρονικά διαστήματα, προκειμένου το ζώο να καταλάβει το τι μας αρέσει να κάνει και τι όχι.

Ακόμα και σε περιπτώσεις πολύ καλά εκπαιδευμένων σκύλων, ενδέχεται να χρειάζεται εκ νέου υπενθύμισή στο ζώο για τις επιθυμητές και μη επιθυμητές συμπεριφορές, καθώς κατά καιρούς το ένστικτο τα καθοδηγεί να γίνονται ανυπάκουα με σκοπό την επιβολή τους σε εμάς.