Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ξεπεράσει τους φόβους του

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ξεπεράσει τους φόβους του

Η ζωή με ένα σκύλο μπορεί να είναι συναρπαστική αποφέροντάς μας τεράστια και απροσδόκητα οφέλη τόσο στην σωματική, όσο και στην ψυχική μας υγεία! Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η κατοχή σκύλου, μεταξύ των άλλων, αυξάνει την αυτοεκτίμησή μας, βελτιώνει την κοινωνική μας ζωή και βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά μας.

Τι συμβαίνει όταν ο σκύλος μας φοβάται;

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου απρόβλεπτοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν φόβο στο αγαπημένο μας τετράποδο και ως αποτέλεσμα να αντιδράσει απρόβλεπτα. Ο φόβος για τον αγαπημένο μας φίλο δεν γίνεται πάντοτε εύκολα αντιληπτός καθώς ενδέχεται να εκφράσει με έμμεσο τρόπο το αίσθημα φόβου ή να εκδηλώσει αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Υπάρχει περίπτωση ξαφνικά να γίνει πεισματάρης, επιθετικός με ανθρώπους ή άλλα ζώα, να τρέχει και να κρύβεται, να είναι παραπάνω ντροπαλός και επιφυλακτικός, να γαβγίζει ασταμάτητα ή ακόμη και να γκρινιάζει χωρίς λόγο. Αυτές είναι ορισμένες συμπεριφορές που ενδέχεται να αποτελούν εκδήλωση φόβου ή άγχους.

Τι σημαίνει ο φόβος;

Όσοι έχουν σκύλο δεν αντιλαμβάνονται εύκολα ότι ο φόβος του ζώου είναι συναίσθημα κι όχι κατάσταση. Αναντίρρητα, η ομαλή αντιμετώπιση της συναισθηματικής κατάστασης των σκύλων θα βοηθήσει ώστε να ζήσουμε αρμονικά και χαρούμενα μαζί τους.

Εάν ο σκύλος μας παρουσιάζει κάποιο σημάδι φόβου, ίσως είναι καιρός να απευθυνθούμε σε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων με γνώσεις και εμπειρία και να συνεργαστούμε μαζί του, ώστε να τον βοηθήσουμε… Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να διακρίνετε από την στάση του σώματος του σκύλου ορισμένα σημάδια που υποδηλώνουν φόβο ή επιφύλαξη. Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση να μαζέψει το σώμα του καμπουριάζοντας την πλάτη του και να γείρει προς το έδαφος. Διαφορετικά, τα μάτια του ξαφνικά να  είναι στρογγυλεμένα ή να αποκτήσει αμυντική και άλλοτε επιφυλακτική στάση.

Τι προκαλεί το φόβο και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το αγαπημένο μας τετράποδο;

Πάντα υπάρχει λόγος που ένας σκύλος φοβάται. Η κάθε ράτσα παρουσιάζει γενετικές προδιαγραφές, που εκδηλώνονται με συγκεκριμένες συμπεριφορές. Αρκετά συχνά φοβούνται άλλα σκυλιά ή ακόμη και τους ανθρώπους, ορισμένα δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά κατά την διάρκεια της κρίσιμης περιόδου δηλαδή τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους και δεν έχουν δεχτεί πολλών ειδών ερεθίσματα με αποτέλεσμα αργότερα να αναπτύξουν φοβία.

Το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Άλλοι σκύλοι δεν έχουν έρθει σε θετική επαφή με τον ανθρώπινο κόσμο,  ενώ αρκετά συχνά φοβούνται το σκοτάδι και τους θορύβους, ενώ άλλοι μπορεί να φοβούνται επειδή έχουν τιμωρηθεί στο παρελθόν από τους ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, ο τρόπος που θα τον χειριστούμε είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πώς;

Ένας τρόπος είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους

Μπορούμε να βοηθήσουμε το σκύλο μας δημιουργώντας ένα περιβάλλον που θα τον κάνει να αισθάνεται ασφάλεια. Χρειάζεται η κατανόηση και αμέριστη προσοχή μας για να καταφέρουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τον τρομαγμένο μας σκύλο.

Υιοθετώντας μία ήρεμη συμπεριφορά με έναν ήπιο, ευγενικό τόνο φωνής, ενώ ταυτόχρονα καθησυχάζοντας και παρηγορώντας τους, τούς επιτρέπει να βιώνουν τον κόσμο τους με τον δικό τους ρυθμό.

Πώς θα βοηθήσουμε;

Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε εγκαίρως τα σημάδια του, ώστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ισορροπία και να μειώσουμε τις φοβίες του.

Με την τεχνική απευαισθητοποίησης είναι μια τεχνική με την οποία εκθέτουμε σταδιακά και συστηματικά ένα σκυλί σε κάτι που τον τρομάζει, ξεκινώντας από ένα πολύ χαμηλό επίπεδο, χωρίς να υποκινούμε τον φόβο. Σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου, μπορούμε να αυξήσουμε το επίπεδο έντασης, δίνοντας προσοχή στην συναισθηματική κατάστασή του μέσω της γλώσσας του σώματος, πριν προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο.

Βρίσκοντας έναν πολύ καλό εκπαιδευτή

Ο εκπαιδευτής σκύλου για τον μικρό ή μεγάλο τετράποδο φίλο μας οφείλει να έχει σωστή ισορροπία της θεωρητικής κατάρτισης, αλλά και της πρακτικής εφαρμογής. Έτσι, θα λειτουργήσει εποικοδομητικά στο χτίσιμο μιας καλής σχέσης και επικοινωνίας μεταξύ εμάς και του σκύλου μας. Η εκπαίδευση συνεπάγεται σωστή και ισορροπημένη επικοινωνία και για τις δύο πλευρές. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεπίδραση.

Οφείλουμε να βρούμε έναν εκπαιδευτή που χρησιμοποιεί επιστημονικές μεθόδους εκπαίδευσης

Μπαίνοντας, λοιπόν, στη διαδικασία επιλογής ενός επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλου, θα πρέπει να διασταυρώσουμε εάν έχει τις κατάλληλες γνώσεις πάνω σε αυτό, εάν βρίσκεται μονίμως κοντά στις εξελίξεις και δεν χρησιμοποιεί αναχρονιστικές μεθόδους, εάν έχει λάβει κάποια εξειδίκευση πάνω σε αυτό το αντικείμενο, εάν ασχολείται με κάποιο εξεζητημένο κομμάτι της εκπαίδευσης που την δίνει κάποιο χαρακτηριστικό στην ταυτότητά του ή εάν κατέχει ακόμα και πτυχίο. Υπάρχουν ακόμη Έλληνες εκπαιδευτές που μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο, οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι απο το κράτος.

Η απόφαση επιλογής ενός εκπαιδευτή είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει τη ζωή για εσάς τους ίδιους και για το σκύλο σας προς το καλύτερο, αρκεί σαφώς να γίνει η σωστή επιλογή…