Ο σκύλος μου γρυλίζει

Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα ζώα βγάζουν πιο έντονα την κυριαρχία τους σε εμάς. Γιατί το γρύλισμα είναι μία έντονη μορφή κυριαρχίας.

Αυτό γίνεται γιατί το σκυλί έχει βάλει τον εαυτό του πρώτο στην αγέλη (αρχηγό) και φυσικά είναι μία συμπεριφορά που την έχει χτίσει σιγά σιγά με τη δική μας (χωρίς βέβαια να το θέλουμε) συμπεριφορά. Θα λέγαμε ότι είναι πιο πολύ άγνοια αντιμετώπισης καταστάσεων κατά το παρελθόν οι οποίες έφεραν το τωρινό αποτέλεσμα.

Όταν ένα σκυλί κάνει ελεύθερα αυτό που θέλει χωρίς να του ζητάει κάποιος κάτι διαφορετικό ή χωρίς να μάθει να είναι υπάκουο σε αυτό που θα του πούμε, τότε αυτό το φαινόμενο υποβόσκει και μεγαλώνοντας, το φέρνει στην επιφάνεια.

Ένα τεστ που μπορούμε να κάνουμε πριν καν μας βγάλει το γρύλισμα είναι να δοκιμάσουμε να πάρουμε λίγο από το φαγητό του την ώρα που τρώει ή να του πάρουμε κάποιο παιχνίδι από το στόμα. Εάν τότε γρυλίσει θα πρέπει να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα σκυλιά που σας θεωρούν αρχηγό θα σας αφήσουν να πάρετε και φαγητό από το πιάτο τους και τα παιχνίδια τους την ώρα που παίζουν.

Σε εμφάνιση τέτοιων συμπεριφορών η πιθανότητα του να δαγκώσει εμάς ή τα παιδιά μας λίγο αργότερα είναι μεγάλη, οπότε και θα πρέπει να πάρουμε από νωρίς τα μέτρα μας.

Πριν καν φτάσετε σε αυτό το σημείο είναι καλό να καλέσετε εκπαιδευτή έτσι ώστε να μπορέσει με ειδικές τεχνικές να του αλλάξει σιγά σιγά την εικόνα για το ποιος είναι αρχηγός της αγέλης και έτσι να αποφύγετε τα χειρότερα.

Κλείνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ενώ είναι μία κατάσταση που πολύ εύκολα αντιμετωπίζεται με πρόληψη από νωρίς, είναι κρίμα για τα ζώα τα οποία φτάνουν σε σημείο να δαγκώνουν τους ιδιοκτήτες τους, να διώχνονται από το σπίτι λόγω αυτής της συμπεριφοράς, καθώς η ευθύνη είναι 100% δική μας που δεν προνοήσαμε να τα εκπαιδεύσουμε όταν έπρεπε και ουσιαστικά πληρώνουν τα ίδια τα ζώα τα λάθη τα δικά μας.