Υιοθετώντας έναν δεύτερο σκύλο στο σπίτι

Το να φέρεις στο σπίτι σου έναν δεύτερο σκύλο, ενώ υπάρχει ήδη ένας, είναι μία μεγάλη απόφαση.

Η ιδέα ενός δεύτερου σκυλιού, μπορεί να ακούγεται ουτοπική αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία. Το πώς θα φερθείς, παίζει μεγάλο ρόλο στη συμβίωση των δύο σκυλιών. Παρακάτω θα δεις κάποιες συμβουλές για να το πετύχεις.

 

  • Το πρώτο σου σκυλάκι είναι φιλικό με τα υπόλοιπα;

Πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση για να υιοθετήσεις ένα δεύτερο σκυλάκι, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στη συμπεριφορά του πρώτου σου. Υπάρχουν πολλά σκυλάκια που δεν είναι φιλικά με σκυλιά που δεν γνωρίζουν και μπορεί και το δικό σου να ανήκει σε αυτή τη κατηγορία.

Αν πιστεύεις ότι το πρώτο σου σκυλί εμφανίζει μία τέτοια συμπεριφορά, πρέπει να κάνεις ένα τεστ για αρχή. Βρες ένα φιλικό σκυλάκι και φέρε το σε επαφή με το δικό σου. Αν δεις ότι η συμπεριφορά του είναι επιθετική και νευρική, τότε ήρθε η ώρα να απευθυνθείς σε έναν ειδικό εκπαιδευτή. Ο εκπαιδευτής θα σε βοηθήσει κατάλληλα για να γίνει η γνωριμία των δύο σκυλιών, σε ένα ήρεμο περιβάλλον.

 

  • Διάλεξε τον κατάλληλο σκύλο

Ένα σημαντικό βήμα, είναι να διαλέξεις τον κατάλληλο τύπο σκύλου για να συμβαδίσει με τις ανάγκες και τη καθημερινότητα του πρώτου σου.

Αυτό που εννοώ, είναι ότι το πρώτο σου σκυλάκι, πρέπει να νιώσει άνετα με τη παρουσία ενός δεύτερου.

Ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξεις, είναι το μέγεθος του σκυλιού. Αν πχ, το πρώτο σου σκυλάκι είναι μικρόσωμο, το να φέρεις ένα μεγαλόσωμο σκυλάκι στον χώρο του, δεν θα είναι καλή εμπειρία για κανένα από τα δύο. Σίγουρα δεν θα μπορούν να παίξουν άνετα και δεν θα έχουν τις ίδιες ανάγκες στο θέμα φαγητού, βόλτας αλλά και περιποίησης.

Επίσης, άλλο ένα χαρακτηριστικό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ο χαρακτήρας του κάθε σκύλου. Αν το πρώτο σου σκυλάκι είναι ήρεμο και χαλαρό και το δεύτερο είναι παιχνιδιάρικο και υπερκινητικό, σίγουρα η προσαρμογή τους δεν θα είναι πολύ ομαλή. Ωστόσο, και σε αυτό το βήμα θα βοηθήσει ένας υπεύθυνος εκπαιδευτής.

 

  • Η σωστή πρώτη γνωριμία

Η πρώτη γνωριμία των δύο σκυλιών παίζει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία τους.

Φρόντισε αυτή η γνωριμία να γίνει σε ένα ήσυχο περιβάλλον με μεγάλο χώρο, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές. Σίγουρα θα χρειαστείς και ένα δεύτερο άτομο που θα κρατάει το δεύτερο σκυλάκι για να κυλήσει ομαλά η γνωριμία.

Με αργά και αποφασιστικά βήματα, φέρε τα σιγά σιγά κοντά το ένα στο άλλο και άφησε τα να γνωριστούν (βεβαίως πάντα με τη παρουσία λουριού).

Αν δεις κάποια αρνητική συμπεριφορά σε κάποια από τα δύο, απομάκρυνε τα ήρεμα και ζήτησε τη συμβουλή ενός ειδικού εκπαιδευτή. Με τον εκπαιδευτή θα έχεις σίγουρα θετικό αποτέλεσμα στη πρώτη γνωριμία τους.

Η πρώτη γνωριμία, θέλει υπομονή και αποφασιστικότητα. Είναι στο χέρι σου η θετική γνωριμία των δύο σκυλιών.

Αφήστε ένα Σχόλιο