Εκπαίδευση σκύλων οδηγίες

Υπερπροστατευτικός σκύλος: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες ενός σκύλου παραπονιούνται για περίεργη συμπεριφορά ή έντονο και επίμονο γαύγισμα του σκύλου, ιδιαίτερα όταν είναι εκείνοι παρόντες. Ίσως το πρόβλημα να είσαστε εσείς και ο σκύλος σας να είναι απλά ένας υπερπροστατευτικός σκύλος.

 

Πολλοί σκύλοι δείχνουν αλλαγή στην συμπεριφορά τους, όταν αισθάνονται ότι κάποιος απειλεί ή διεκδικεί τον ιδιοκτήτη τους. Μπορεί να είναι από προστατευτικότητα ή τάση ιδιοκτησίας απέναντί σας. Όταν λοιπόν ο σκύλος σας βλέπει κάποιον που πάει να σας αγκαλιάσει ή να σας πλησιάσει, μπορεί να γαυγίσει ή να γρυλίσει, δείχνοντας διάθεση ακόμα και να δαγκώσει αυτόν που σας πλησιάζει. Ακόμα και το πιο ήσυχο, γλυκό σκυλάκι μπορεί να μετατραπεί σε ¨θηρίο¨ προκειμένου να σας προστατέψει.

 

Ο υπερπροστατευτικός σκύλος, με αυτή του την συμπεριφορά κολακεύει τις πιο πολλές φορές τον ιδιοκτήτη του. Και αυτό γιατί ο τελευταίος αρέσκεται στην αίσθηση ότι ο σκύλος του είναι τόσο αφοσιωμένος και τον αγαπά τόσο πολύ. Έτσι αυτή η αίσθηση περνάει και στον σκύλο, μιας και είναι αρκετά δεκτικά τα σκυλιά στα συναισθήματά μας και τις αντιδράσεις μας. Άρα έχουμε έναν ιδιοκτήτη που νοιώθει καλά γιατί ο σκύλος του τον προστατεύει και άρα τον αγαπά και έναν σκύλο που τον αντιλαμβάνεται και συνεχίζει να γαυγίζει.

 

Ο υπερπροστατευτικός σκύλος ¨τρέφεται¨ από την δική μας ανταπόκριση στις ενέργειές του. Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι να του δείξουμε πως αυτές (οι ενέργειές του δηλαδή), δεν είναι αποδεκτές. Την επόμενη φορά που κάποιος θα μας πλησιάσει και ο σκύλος μας θα γαυγίσει ή θα πάρει θέση μάχης, εμείς πρέπει να του στερήσουμε κάποιο προνόμιο. Αν είναι πάνω στον καναπέ ή στο κρεββάτι μας παραδείγματος χάριν, πρέπει αμέσως να κατέβει κάτω με την δική μας παρέμβαση.

 

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν περιμένουμε να λύσει το όλο πρόβλημα, είναι μόνο η αρχή. Στην συνέχεια θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές στον σκύλο μας ότι δεν είναι κακό να μας πλησιάζει κάποιος και ότι εκείνος δεν πρέπει να αντιδρά σε αυτό.

Για να αλλάξει συμπεριφορά ο υπερπροστατευτικός σας σκύλος, δοκιμάστε να του δίνετε μια λιχουδιά κάθε φορά που καταλαβαίνετε ότι πρόκειται να γαυγίσει. Δηλαδή αν σας πλησιάζει κάποιος ή αν έρθει κάποιος ξένος στο σπίτι δώστε κάτι στο σκύλο σας, ώστε να συνδέσει την ευχαρίστηση της λιχουδιάς με τους ανθρώπους που σας πλησιάζουν.

Διαβάστε:  Εκπαιδευση σκύλων Alpha dogs και Skai δάγκωμα

 

Χρησιμοποιήστε τους επισκέπτες ως αφορμή για εκπαίδευση. Όταν κάποιος χτυπήσει το κουδούνι, πριν μπει στο σπίτι βάλτε το λουρί στο σκύλο σας και δέστε τον κάπου κοντά. Όταν ο επισκέπτης περάσει μέσα και τον δει, δώστε μια λιχουδιά. Έτσι θα συνδυάσει τον επισκέπτη με την λιχουδιά, άρα μια θετική εμπειρία.

 

Ο υπερπροστατευτικός σκύλος μπορεί να αντιδρά για καιρό με το να γαυγίζει ή να θέλει να επιτεθεί σε όποιον σας πλησιάζει και απλά εσείς να μην έχετε δώσει εξαρχής σημασία. Αυτό όμως σημαίνει ότι η συμπεριφορά του σκύλου έχει εδραιωθεί και τώρα είναι πιο δύσκολο να την διορθώσουμε. Για αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα από την πρώτη στιγμή που ο σκύλος δείχνει τέτοιες διαθέσεις. Θα είναι πολύ πιο εύκολο να διορθωθεί κάτι όταν δεν επαναλαμβάνεται από καιρό. Μην περιμένετε να επιτεθεί ή να δαγκώσει κάποιον για να πάρετε τα μέτρα σας. Ο σκύλος σας πρέπει να μάθει άμεσα να σας μοιράζεται.

 

Αν αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα για τον σκύλο μας είμαστε εμείς, πρέπει να δουλέψουμε μαζί του για να το διορθώσουμε. Έτσι και εμείς θα είμαστε ευχαριστημένοι με την συμπεριφορά του σκύλου μας και εκείνος θα έχει μάθει να μοιράζεται και να αντιδρά σωστά.

 

Αν τώρα το γαύγισμα και η επιθετικότητα του σκύλου μας δεν πηγάζει από εμάς, υπάρχει η πιθανότητα να πηγάζει από φόβο. Μπορεί να φοβάται τους ξένους ή άλλους σκύλους και απλά ακολουθεί την τακτική της επίθεσης ως καλύτερη άμυνα για τον ίδιο. Αυτός δεν είναι ένας υπερπροστατευτικός σκύλος, αλλά ένας φοβισμένος σκύλος που προστατεύει τον εαυτό του.

 

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο, θα είναι το γεγονός αν η συμπεριφορά του σκύλου εκδηλώνεται μόνο όταν βρίσκεστε εσείς κοντά ή αν συμβαίνει και όταν συναντά άλλους ανθρώπους ή ζώα ακόμη κι όταν δεν είστε μαζί.

Αν χρειάζεστε βοήθεια σε αυτό το θέμα, απευθυνθείτε σε έναν εκπαιδευτή σκύλων για να σας βοηθήσει. Θα αισθανθείτε και εσείς καλύτερα και θα βοηθήσετε και τον σκύλο σας είτε να μάθει να μοιράζεται, αν πρόκειται για έναν υπερπροστατευτικό σκύλο, είτε να μην φοβάται, αν από αυτό πηγάζει το πρόβλημα.

 

 

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close