Εκπαίδευση του κουταβιού

εκπαίδευση κουταβιού

 

Η εκπαίδευση του κουταβιού είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για το μικρό μας σκύλο και ξεκινάει από την πρώτη στιγμή το κουτάβι έρχεται  στο σπίτι μας.Η εκπαίδευση του κουταβιού  χωρίζεται στα  παρακάτω στάδια: 

  1.  Αξιολόγηση κουταβιού
  2. Εκπαίδευση κουταβιού 

Η αξιολόγηση είναι μια δωρεάν συνάντηση στο χώρο σας.Σε αυτή την συναντηση αξιολογούμε το χαρακτήρα του κουταβιού σας και σας ενημερώνουμε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά-συμπεριφορά του σκύλου σας. 
 Στο στάδιο αυτό ξεκινάει η εκπαίδευση του κουταβιού σε όλα τα επίπεδα:

  1. Εκπαίδευση τουαλέτας
  2. Εκπαίδευση συμπεριφοράς
  3. Εκπαίδευση να μην καταστρέφει
  4. Κοινωνικοποίηση
  5. Εκπαίδευση στη βασική υπακοή με λουρί
  6. Εκπαίδευση χωρίς λουρί
  7. Άρνηση τροφής

Ποιό αναλυτικά στην εκπαίδευση του κουταβιού πρέπει να εργαστούμε στα παρακάτω σημεία:

Εκπαίδευση να κάνει την ανάγκη του στην πάνα

Στο Πρώτο στάδιο της εκπαίδευσης, πρέπει να του μάθουμε,να κάνει την τουαλέτα του στην πάνα. Επειδή στα κουτάβια,στους πρώτους μήνες της ζωής τους δεν τους επιτρέπεται να βγαίνουν βόλτα ,μέχρι να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους ,πρέπει να τους μάθουμε την τουαλέτα στην πάνα.

Έτσι στην αρχή ο σκύλος θα μάθει να κάνει την τουαλέτα στην πάνα και στη συνέχεια θα μάθει να κάνει την τουαλέτα του έξω απ’ το σπίτι.

Εκπαίδευση του κουταβιού στη συμπεριφορά

Στο δεύτερο στάδιο της εκπαίδευσης του κουταβιού, πρέπει να μάθουμε το σκυλάκι μας να συμπεριφέρεται σωστά μέσα στο σπίτι. Επειδή όπως προαναφέραμε το κουτάβι βγάζει δόντια από την ηλικία των δύο μηνών έως την ηλικία των πέντε μηνών περίπου, το κουτάβι ξεκίνα να δαγκώνει ασταμάτητα τα χέρια μας τα πόδια μας αλλά και τα ρούχα μας.

Είναι σημαντικό λοιπόν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης  να του μάθουμε ότι δεν επιτρέπεται να μας  δαγκώνει .

Κοινωνικοποίηση του κουταβιού

Στο τρίτο στάδιο της εκπαίδευσης, συνήθως έχουν περάσει οι πρώτες 30 μέρες από την αγορά του κουταβιού και το σκυλί συνήθως έχει ολοκληρώσει τα εμβόλια του (3 μηνών).Σε αυτή την ηλικία θα το βγάλουμε την πρώτη του βόλτα για να κοινωνικοποιηθεί.

Σε αυτό το χρονικό σημείο δημιουργείται η ανάγκη της  κοινωνικοποίησης του με τα  άλλα κουτάβια. Για αυτόν το λόγο πηγαίνουμε σε διάφορα πάρκα της Αθήνας, με το κουτάβι μας για να το μάθουμε να συνυπάρχει αρμονικά με άλλα σκυλάκια.

Έτσι το κουτάβι κοινωνικοποιείται με ανθρώπους και σκύλους μέσα απο την διαδικασία του παιχνιδιού ενώ παράλληλα, εκτονώνεται με αποτέλεσμα να γυρνάει στο σπίτι ήρεμο και χαλαρό.

Εκπαίδευση του κουταβιού στην τουαλέτα

Στο τέταρτο στάδιο εκπαίδευσης του κουταβιού, δημιουργείται η ανάγκη μας να μάθουμε στο κουτάβι να κάνει την τουαλέτα του έξω από το σπίτι.

Σε αυτό το σημείο δημιουργούμε ένα πρόγραμμα διατροφής σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή μας και ένα πρόγραμμα εξόδου από το σπίτι, μικρής διάρκειας με σκοπό να μάθουμε το κουτάβι μας να κάνει την τουαλέτα του έξω από το σπίτι.

Εκπαίδευση για την αποφυγή των καταστροφών των επίπλων

Στο πέμπτο στάδιο της εκπαίδευσης, πρέπει να μάθουμε στο κουτάβι μας, να είναι ήρεμο μέσα στο σπίτι χωρίς να κάνει καταστροφές. Γι’ αυτό το λόγο αρχίζουμε σταδιακά και αφαιρούμε το  πάρκο της εκπαίδευσης του κουταβιού ενώ ταυτόχρονα,του μαθαίνουμε να συμπεριφέρεται σωστά μέσα στο σπίτι μας χωρίς να κάνει καταστροφές.

Εκπαίδευση του κουταβιού στην βασική υπακοή

Στο έκτο στάδιο της εκπαίδευσης του κουταβιού, μαθαίνουμε τις εντολές της βασικής υπακοής έτσι ώστε ο σκύλος μας να μας υπακούει,μέσα αλλά και έξω από το σπίτι.

Έτσι μέσα από τις εντολές της βασικής υπακοής ο σκύλος μας μαθαίνει να επικοινωνεί μαζί μας και να εκτελεί τις βασικές εντολές, έτσι ώστε η ζωή μας στην βόλτα και στο σπίτι να γίνει ευκολότερη.

Εκπαίδευση στην υπακοή και στον σεβασμό

Στο  έβδομο και τελευταίο στάδιο εκπαίδευσης του κουταβιού και αφού έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα στάδια της εκπαίδευσης ο ιδιοκτήτης ,εδραιώνει την σχέση αρχηγίας του μέσα στην Αγέλη.Αυτό γίνεται  μέσα από μία διαδικασία σεβασμού αγάπης και ορίων.

Έτσι ο σκύλος μαθαίνει να σέβεται ,το σπίτι , την οικογένεια, αλλά και τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του,Ταυτόχρονα εδραιώνουμε ένα σύστημα επικοινωνίαςανάμεσα στο σκύλο και τον ιδιοκτήτη.

Υπακοή χωρίς λουρί

Στο όγδοο κομμάτι της εκπαίδευσης, μαθαίνουμε στο σκύλο μας να είναι χωρίς λουρί ελεύθερος και να μήν φευγει απο κοντά μας.Φτάνουμε στο επίπεδο να περπατάμε χωρίς λουρί στο πάρκο ή στην παραλία χωρίς να φεύγει απο δίπλα μας ακόμα και με την παρουσία άλλων σκύλων η περισπαστικών σημείων.

 

Η εκπαίδευση του κουταβιού, είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία η οποία θέλει  τους κατάλληλους χειρισμούς και γνώση. Τα τελευταία 20 χρόνια που εργάζομαι ως εκπαιδευτής σκύλων η εμπειρία μου έχει  δείξει ,ότι η διαδικασία αυτή χρειάζεται καλή οργάνωση, πρόγραμμα αλλά και πολλή γνώση από την πλευρά του ιδιοκτήτη για το σκύλο του. Η γνώση αυτή είναι πολύ σημαντική, για να γίνει μία σωστή εκπαίδευση 

Αυτή η γνώση κατά τη γνώμη μου προκύπτει μόνο μέσα από την διαδικασία της εκπαίδευσης με έναν σωστό και έμπειρο επαγγελματία  εκπαιδευτή σκύλων . Γι’ αυτό το λόγο σας παροτρύνουμε να κάνετε την εκπαίδευση του σκύλου σας μαζί μας.Θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε.