εκπαίδευση του κουταβιού

Εκπαίδευση του κουταβιού

 

Η εκπαίδευση του κουταβιού είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για το μικρό μας σκύλο και ξεκινάει από την πρώτη στιγμή το κουτάβι έρχεται  στο σπίτι μας.Η εκπαίδευση του κουταβιού  χωρίζεται στα  παρακάτω στάδια:

 1.  Αξιολόγηση κουταβιού
 2. Εκπαίδευση κουταβιού

Η αξιολόγηση είναι μια δωρεάν συνάντηση στο χώρο σας.Σε αυτή την συναντηση αξιολογούμε το χαρακτήρα του κουταβιού σας και σας ενημερώνουμε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά-συμπεριφορά του σκύλου σας.
Στο στάδιο αυτό ξεκινάει η εκπαίδευση του κουταβιού σε όλα τα επίπεδα:

 • Εκπαίδευση τουαλέτας
 • Εκπαίδευση συμπεριφοράς
 • Εκπαίδευση να μην καταστρέφει
 • Κοινωνικοποίηση
 • Εκπαίδευση στη βασική υπακοή με λουρί
 • Εκπαίδευση χωρίς λουρί
 • Άρνηση τροφής

Ποιό αναλυτικά στην εκπαίδευση του κουταβιού πρέπει να εργαστούμε στα παρακάτω σημεία:

Εκπαίδευση να κάνει την ανάγκη του στην πάνα

Στο Πρώτο στάδιο της εκπαίδευσης του κουταβιού, πρέπει να του μάθουμε,να κάνει την τουαλέτα του στην πάνα. Επειδή στα κουτάβια,στους πρώτους μήνες της ζωής τους δεν τους επιτρέπεται να βγαίνουν βόλτα ,μέχρι να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους ,πρέπει να τους μάθουμε την τουαλέτα στην πάνα.

Έτσι στην αρχή ο σκύλος θα μάθει να κάνει την τουαλέτα στην πάνα και στη συνέχεια θα μάθει να κάνει την τουαλέτα του έξω απ’ το σπίτι.

Εκπαίδευση στη συμπεριφορά

Στο δεύτερο στάδιο της εκπαίδευσης του κουταβιού, πρέπει να μάθουμε το σκυλάκι μας να συμπεριφέρεται σωστά μέσα στο σπίτι. Επειδή όπως προαναφέραμε το κουτάβι βγάζει δόντια από την ηλικία των δύο μηνών έως την ηλικία των πέντε μηνών περίπου, το κουτάβι ξεκίνα να δαγκώνει ασταμάτητα τα χέρια μας τα πόδια μας αλλά και τα ρούχα μας.

Είναι σημαντικό λοιπόν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του κουταβιού να του μάθουμε ότι δεν επιτρέπεται να μας  δαγκώνει .

>Κοινωνικοποίηση του κουταβιού

Στο τρίτο στάδιο της εκπαίδευσης του κουταβιού, συνήθως έχουν περάσει οι πρώτες 30 μέρες από την αγορά του κουταβιού και το σκυλί συνήθως έχει ολοκληρώσει τα εμβόλια του (3 μηνών).Σε αυτή την ηλικία θα το βγάλουμε την πρώτη του βόλτα για να κοινωνικοποιηθεί.

Σε αυτό το χρονικό σημείο δημιουργείται η ανάγκη της  κοινωνικοποίησης του με τα  άλλα κουτάβια. Για αυτόν το λόγο πηγαίνουμε σε διάφορα πάρκα της Αθήνας, με το κουτάβι μας για να το μάθουμε να συνυπάρχει αρμονικά με άλλα σκυλάκια.

Έτσι το κουτάβι κοινωνικοποιείται με ανθρώπους και σκύλους μέσα απο την διαδικασία του παιχνιδιού ενώ παράλληλα, εκτονώνεται με αποτέλεσμα να γυρνάει στο σπίτι ήρεμο και χαλαρό.

Εκπαίδευση του κουταβιού στην τουαλέτα

Στο τέταρτο στάδιο εκπαίδευσης του κουταβιού, δημιουργείται η ανάγκη μας να μάθουμε στο κουτάβι να κάνει την τουαλέτα του έξω από το σπίτι.

Σε αυτό το σημείο δημιουργούμε ένα πρόγραμμα διατροφής σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή μας και ένα πρόγραμμα εξόδου από το σπίτι, μικρής διάρκειας με σκοπό να μάθουμε το κουτάβι μας να κάνει την τουαλέτα του έξω από το σπίτι.

Εκπαίδευση για την αποφυγή των καταστροφών των επίπλων

Στο πέμπτο στάδιο της εκπαίδευσης , πρέπει να μάθουμε στο κουτάβι μας, να είναι ήρεμο μέσα στο σπίτι χωρίς να κάνει καταστροφές. Γι’ αυτό το λόγο αρχίζουμε σταδιακά και αφαιρούμε το  πάρκο της εκπαίδευσης του κουταβιού ενώ ταυτόχρονα,του μαθαίνουμε να συμπεριφέρεται σωστά μέσα στο σπίτι μας χωρίς να κάνει καταστροφές.

Εκπαίδευση του κουταβιού στην βασική υπακοή

Στο έκτο στάδιο της εκπαίδευσης του κουταβιού, μαθαίνουμε τις εντολές της βασικής υπακοής έτσι ώστε ο σκύλος μας να μας υπακούει,μέσα αλλά και έξω από το σπίτι.

Έτσι μέσα από τις εντολές της βασικής υπακοής ο σκύλος μας μαθαίνει να επικοινωνεί μαζί μας και να εκτελεί τις βασικές εντολές, έτσι ώστε η ζωή μας στην βόλτα και στο σπίτι να γίνει ευκολότερη.

Εκπαίδευση στην υπακοή και στον σεβασμό

Στο  έβδομο και τελευταίο στάδιο εκπαίδευσης του κουταβιού και αφού έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα στάδια της εκπαίδευσης ο ιδιοκτήτης ,εδραιώνει την σχέση αρχηγίας του μέσα στην Αγέλη.Αυτό γίνεται  μέσα από μία διαδικασία σεβασμού αγάπης και ορίων.

Έτσι ο σκύλος μαθαίνει να σέβεται ,το σπίτι , την οικογένεια, αλλά και τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του,Ταυτόχρονα εδραιώνουμε ένα σύστημα επικοινωνίαςανάμεσα στο σκύλο και τον ιδιοκτήτη.

Υπακοή χωρίς λουρί

Στο όγδοο κομμάτι της εκπαίδευσης του κουταβιού, μαθαίνουμε στο σκύλο μας να είναι χωρίς λουρί ελεύθερος και να μήν φευγει απο κοντά μας.Φτάνουμε στοεπίπεδο να περπατάμε χωρίς λουρί στο πάρκο ή στην παραλία χωρίς να φεύγει απο δίπλα μας ακόμα και με την παρουσία άλλων σκύλων η περισπαστικών σημείων.

[bctt tweet=”Η εκπαίδευση του κουταβιού, είναι μια δύσκολη διαδικασία… Απαιτεί γνώση και εμπειρία” username=”alphadogsgr”]

Πότε ξεκινά η εκπαίδευση ενός σκύλου;

Πότε ο σκύλος μου καταλαβαίνει την προσπάθεια μου για επικοινωνία,έτσι ώστε να ανταποκριθεί σωστά σε μία εκπαίδευση στο σπίτι μου;Η εκπαίδευση ενός κουταβιού ξεκινά κιόλας από τη στιγμή της γέννησης του Όταν το κουτάβι γεννηθεί η μαμά του το μαθαίνει

• Την πρώτη μέρα της ζωής του το εκπαιδεύει να πίνει γάλα από το στήθος της. Κατόπιν

• Το πρώτο μήνα του μαθαίνει να φέρεται σωστά στην πρώτη περίοδο της επαφής του-κοινωνικοποιησης με τα αδελφάκια του

• Τον δεύτερο μήνα του μαθαίνει να κάνει την τουαλέτα του έξω από την φωλιά του για να παραμείνει καθαρή • Τον τρίτο μήνα του μαθαίνει τρόπους συμπεριφοράς στην αγέλη

• Τον τέταρτο μήνα του μαθαίνει να κυνηγά τα θηράματα και

• Τέλος στην ηλικία των 6 μηνών του μαθαίνει στρατηγικές για να πιάσει το πρώτο του θήραμα Δεχόμαστε καθημερινά πολλά τηλεφωνήματα με το αγωνιώδες ερώτημα ποτέ να ξεκινήσει η εκπαίδευση ενός σκύλου? Η εκπαίδευση ενός σκύλου ξεκινά όταν η ανάγκη του ιδιοκτήτη το επιβάλει

Παράδειγμα αν το κουτάβι ζει μέσα στο σπίτι και ο ιδιοκτήτης δεν ξέρει πώς να το εκπαιδεύσει τότε σαστίζει και απογοητευετε γιατι το κουτάβι

 • Ουρεί σε όλο το σπίτι
 • Κλαίει όλη την νύχτα γιατί έχει στρες αποχωρισμού
 • Δαγκώνει τα χέρια μας τα πόδια μας και τα πράγματα μας
 • Καταστρέφει τα έπιπλα μας και τέλος
 • Δεν σταμάτα ούτε ένα λεπτό να επιζητά την προσοχή μας με αποτέλεσμα τα νευρά μας και η υπομονή μας να εξαντλούνται

Εκεί πλέον το τηλεφώνημα στον εκπαιδευτή επιβάλλεται με το ερώτημα ποτέ να ξεκινήσω την εκπαίδευση του σκύλου μου?

Οι απαντήσεις ποικίλουν ανάλογα τη φιλοσοφία του εκάστοτε εκπαιδευτή

• Στους τρεις μήνες λένε δεν καταλαβαίνει

• Στους τέσσερις μήνες λένε είναι μικρό

• Στους πέντε μήνες λένε θα τα ξεχάσει

• Στους έξι μήνες λένε δεν είναι ώριμο

• Στους οχτώ μήνες λένε καθυστερήσατε

• Στους δέκα μηνες……….αργησατε!! Και εδώ προκύπτει το ερώτημα τι είναι σωστό να κάνω? Κάθε εκπαιδευτής έχει την δική του άποψη αλλά και την δική του βόλεψη για το πότε ένα σκυλί πρέπει να ξεκινήσει την εκπαίδευση

• Όσοι επαγγελματίες κάνουν εκπαίδευση σκύλων στο σπίτι, συχνά ξεκινούν την εκπαίδευση από την ηλικία των τριών μηνών γιατί ο ιδιοκτήτης έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια

• Οι εκπαιδευτές σκύλων με τα εκτροφεία ξεκινούν την εκπαίδευση από την ηλικία των έξι μηνών όπου το κουτάβι έχει δυναμώσει τον οργανισμό του και αντέχει την παραμονή του η μετακίνηση (αυτοκίνητο)σε ένα άλλο χώρο Σας προκαλώ λοιπόν να κάνετε ένα πείραμα στην ηλικία των τριών μηνών

• Πάρτε ένα μπισκότο και βάλτε το πάνω από το κεφάλι του σκύλου

• Όταν καθίσει δώστε του το μπισκότο και εκείνο θα καταλάβει ότι το κάθισμα στα πίσω πόδια του δίνει μπισκότο

• Επαναλάβετε την άσκηση 20 φορές Θα δείτε μετά από δυο μέρες ότι ο σκύλος σας εκτελεί την εντολή κάτσε κάθε φορά που κρατάτε μπισκότο

Η άσκηση αυτή αποδεικνύει ότι ο σκύλος σας έχει Αντίληψη Μνήμη και κατά συνέπεια μάθηση ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Εκπαιδεύστε το σκύλο σας από την ηλικία των τριών μηνών και μετά σε προγράμματα αργής μάθησης (όχι λιγότερο των δυο μηνών) για έχετε ποιοτικά αποτελέσματα και για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις ζημίες και ψυχολογική κόπωση

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που αγοράζουν ή υιοθετούν ένα κουτάβι πέφτουν στην εξής παγίδα: Να χάνουν πολύτιμο χρόνο τους πρώτους μήνες της ζωής του σκύλου τους στο να παίζουν μαζί του όλη την ώρα, να το κακομαθαίνουν, να του κάνουν όλα τα χατίρια, ξεχνώντας κάτι πολύ βασικό… Να αρχίσουν να τους οριοθετούν κανόνες και να τους δείχνουν το δρόμο για τα «επιτρέπονται» και τα «απαγορεύονται» .

Αυτό είναι λογικό ειδικά γι αυτούς που μπαίνουν στη διαδικασία απόκτησης κουταβιού για πρώτη φορά, καθώς δεν γνωρίζουν τις συμπεριφορές που μπορεί το ζώο να βγάλει αργότερα. Όσοι αποφασίζουν για κάποιο λόγο να πάρουν και δεύτερο κουτάβι χρόνια μετά από το πρώτο, είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι και ξεκινάνε την εκπαίδευσή τους από τη στιγμή που το φέρουν στο σπίτι.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μας παίρνουν τηλέφωνο την ίδια μέρα που το παίρνουν, όταν δηλ το σκυλί είναι 40 ημερών ή ακόμα και πριν το πάρουν. Αυτό που μας λένε είναι ότι θέλουν να το εκπαιδεύσουν από μικρό για να μην ταλαιπωρηθούν όπως στο πρώτο τους.

Ο κάθε ένας, αναλόγως με τον τρόπο ζωής του ή τον ελεύθερο χρόνο του μας ζητάει και διαφορετικά πράγματα. Εμείς σας παραθέτουμε τα δέκα βασικές εντολές που πρέπει να γνωρίζετε και να εφαρμόσετε στο νέο μέλος της οικογένειάς  σας.

Οι δέκα βασικές εντολές του κουταβιού

1η εντολή

Όταν ο ιδιοκτήτης μιλάει, το ζώο πρέπει να έχει την προσοχή του

Προσπαθούμε να αποσπάσουμε την προσοχή του ζώου λέγοντάς του «κοίτα με» κρατώντας μία λιχουδιά διαφορετικές στιγμές μέσα στην ημέρα. Την ώρα που παίζει, την ώρα που χαλαρώνει, την ώρα που πάει κάτι να καταστρέψει. Στην αρχή πρέπει να του στρέψουμε την προσοχή για 5 δευτερόλεπτα και σταδιακά μόλις το πετυχαίνουμε να αυξάνουμε το χρόνο στα 10, στα 15 και στα 20 δευτερόλεπτα. Μόλις ολοκληρωθεί ο χρόνος που εμείς επιθυμούμε, τότε του δίνουμε τη λιχουδιά λέγοντάς του «μπράβο»

2η εντολή

Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να πάρει και πράγματα που δεν μπορεί

Το κουτάβι μασουλάει συνέχεια. Τη μία στιγμή μπορεί να παίζει με το παιχνίδι του και πριν το καταλάβουμε να το δούμε με το παπούτσι μας ή το μαξιλάρι του καναπέ στο στόμα. Καλό θα ήταν τον πρώτο καιρό να μην το έχουμε να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα μέσα στο σπίτι, αλλά να το περιορίσουμε σε ένα δωμάτιο και μερικές ώρες μέσα στην ημέρα και μέσα στο πάρκο του. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τις καταστροφές των δικών μας αντικειμένων και το ζώο περιορίζεται στο να μασουλάει μόνο τα δικά του παιχνίδια.

3η εντολή

Ο δρόμος για την τουαλέτα περνάει από την εξώπορτα του σπιτιού

Το κουτάβι είναι σαν το μωρό. Θέλει να κάνει την τουαλέτα του όλη την ώρα, αλλά και όπου βρει, καθώς δεν έχει μάθει να κρατιέται. Πρέπει λοιπόν να του το δείξουμε με τον τρόπο που αυτό το καταλαβαίνει. Μία πάνα για αρχή στο σπίτι, ποτισμένη από τα ίδια του τα ούρα, θα είναι μία πρώτη βοήθεια για να ξέρει που θα πρέπει να πάει. Μεγαλώνοντας το σταθερό πρόγραμμα του φαγητού σε συνδυασμό με τις τακτικές του βόλτες, θα του μάθουν αυτό που ουσιαστικά είναι στη φύση του να κάνει, δηλαδή να θέλει να πηγαίνει να κάνει την τουαλέτα του έξω.

4η εντολή

Ου κλέψει

Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου, δικά σου. Πρέπει να του δείξουμε από την αρχή ότι δεν είναι καλό να ασχολείται και να καταστρέφει δικά μας αντικείμενα. Του μαθαίνουμε την εντολή «άστο» όταν πάει να πειράξει κάτι δικό μας, αποσπώντας του την προσοχή από αυτό. Εάν το αφήσει τότε επιβραβεύουμε με λιχουδιά. Τον πρώτο καιρό, θα ήταν χρήσιμο οι λιχουδιές να υπάρχουν σε αφθονία προκειμένου να του λέμε το μπράβο όταν κάνει κάτι καλό. Εάν δεν μας ακούσει, ο περιορισμός του στο πάρκο του, θα του δώσει να καταλάβει ότι δεν έκανε καλά που δεν μας άκουσε και υπάρχουν επιπτώσεις γι αυτή του τη συμπεριφορά. Έτσι εν καιρώ, θα μάθει να συνεργάζεται μαζί μας σε ότι του λέμε.

5η εντολή

Ου γαβγίζει στα πάντα

Και όταν λέμε στα πάντα, εννοούμε, όταν θέλει την προσοχή μας, όταν θέλει να φάει, όταν ακούει κάτι, όταν όταν όταν… Ένας από τους πολλούς τρόπους που ο σκύλος θέλει να μας δείξει ότι προσπαθεί να μας τοποθετήσει στην πυραμίδα της μικρής μας ομάδας, χαμηλότερα. Μία συμπεριφορά που υιοθετούν πολύ εύκολα τα σκυλιά, αφού σχεδόν όλοι πέφτουν στην παγίδα να ασχολούνται μαζί του μόλις αυτό γαβγίσει. Η αδιαφορία σε αυτό, κατά κύριο λόγο, είναι η λύση για να το σταματήσει σε συνδυασμό με την επιβράβευση όταν αυτό είναι ήσυχο.

6η εντολή

«Έλα», σημαίνει αφήνω ότι κάνω και έρχομαι δίπλα σου

Πολύ σημαντική εντολή από τον πρώτο καιρό, ξεκινώντας μέσα από το σπίτι. Πρέπει το ζώο να συνδυάσει τον ερχομό του δίπλα μας με κάτι πάρα πολύ όμορφο, όπως λιχουδιά, χάδια, παιχνίδια, έτσι ώστε πάντα να αξίζει τον κόπο να το κάνει. Έτσι, όταν φτάσει η ώρα να ξεκινήσουν οι βόλτες στο πάρκο και στη θάλασσα, πάντα να έρχεται κοντά μας όταν εμείς το φωνάζουμε.

 

7η εντολή

Μείνε σημαίνει Μείνε

Μείνε στη θέση σου όταν έρχεται κόσμος στο σπίτι, μείνε στη θέση σου τώρα που άφησα το φαγητό στο τραπέζι, μείνε στο κάθισμά σου για να ανοίξω την πόρτα του αυτοκινήτου, μείνε δίπλα μου καθιστό προκειμένου να αφήσω το λουρί και να ψάξω τα κλειδιά μου για να μπούμε στο σπίτι. Μία εντολή, πολλές ευκολίες του ιδιοκτήτη. Δεν σταματάμε να του το δείχνουμε ακόμα και αν χρειαστεί να γυρίσουμε να βάλουμε το σκυλάκι μας, εκεί που του δώσαμε αυτή την εντολή, ακόμα και είκοσι φορές. Σταματάμε μόνο όταν αυτό μας υπακούσει και φυσικά το επιβρεβεύουμε.

8η εντολή

Ου γκρινιάζεις όταν δεν γίνεται το δικό σου

Η γκρίνια όταν δεν περνάει το δικό του είναι πάνω κάτω, κάτι σαν το γαύγισμα. Έτσι και εδώ, απλά θα πρέπει να την αγνοήσουμε. Το ζώο μπορεί και καταλαβαίνει ότι με αυτό μας ρίχνει, οπότε και το χρησιμοποιεί όταν θέλει κάτι όπως, το παιχνίδι που του πήραμε ή όταν δεν το αφήνουμε να ανέβει στον καναπέ. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποκύψουμε γιατί μετά χάνουμε το παιχνίδι.

 

9η εντολή

Με το λουρί σε πάω βόλτα εγώ και όχι εσύ

Πάω βόλτα το σκυλί σημαίνει, είναι δίπλα μου την ώρα που περπατάμε έως ότου φτάσουμε στο πάρκο, που εκεί μπορεί να πάει όπου αυτό θέλει. Από τις εντολές που οι ιδιοκτήτες χαλαρώνουν πολύ εύκολα και δεν λαμβάνουν τόσο σοβαρά. Ο τρόπος εκμάθησης πολύ εύκολος αφού κάθε φορά που μας τραβάει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση σταματάμε και το φέρνουμε δίπλα μας. Από την πρώτη φορά που θα το εκτελέσει, σκύβουμε και του δίνουμε μία λιχουδιά ή ένα χάδι λέγοντάς του μπράβο. Πολλοί δεν θεωρούν πολύ σημαντική αυτή την εντολή και αυτός είναι ο λόγος που δεν ασχολούνται τόσο πολύ, αλλά η συνεργασία και ο σεβασμός του ζώου προς εμάς δεν έχει να κάνει με το πόσο εμείς δυσκολευόμαστε σε κάτι ή όχι, αλλά έχει να κάνει με το πόσο μας ακούει σε αυτό που του λέμε ή όχι.

 

10η εντολή προς τον ιδιοκτήτη

Ένα σκυλί που υπακούει είναι ευτυχισμένο και νιώθει δίπλα σας ασφάλεια, οπότε και σας λατρεύει. Ένα ζώο που δεν έχετε καταφέρει να το κάνετε να συνεργάζεται μαζί σας, σας θεωρεί μη ικανούς για να έχετε τα ηνία της αγέλης του, οπότε και θέλει αυτό να πάρει αυτό το ρόλο.

Μην αμελείτε λοιπόν την εκπαίδευσή του. Δεν υπάρχει λόγος να φτάσετε στο σημείο να έχετε χάσει πλήρως τον έλεγχο για να το αποφασίσετε. Όταν γίνει αυτό, υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας στο να μάθει το ζώο, αφού πρέπει να του δείξετε ότι πλέον μπορείτε, ενώ αυτό θεωρεί πως όχι.

Η εκπαίδευση του σκύλου πλέον, είναι τόσο εμπλουτισμένη με διάφορες νέες μεθόδους, που ακόμα και ένα ζώο 3 μηνών, μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει πράγματα.

Η εκπαίδευση του κουταβιού, είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία η οποία θέλει  τους κατάλληλους χειρισμούς και γνώση. Τα τελευταία 18 χρόνια που εργάζομαι ως εκπαιδευτής σκύλων η εμπειρία μου έχει  δείξει ,ότι η διαδικασία αυτή χρειάζεται καλή οργάνωση, πρόγραμμα αλλά και πολλή γνώση από την πλευρά του ιδιοκτήτη για το σκύλο του. Η γνώση αυτή είναι πολύ σημαντική, για να γίνει μία σωστή εκπαίδευση

Αυτή η γνώση κατά τη γνώμη μου προκύπτει μόνο μέσα από την διαδικασία της εκπαίδευσης με έναν σωστό και έμπειρο επαγγελματίας και εκπαιδευτή σκύλων . Γι’ αυτό το λόγο σας παροτρύνουμε να κάνετε την εκπαίδευση του σκύλου σας μαζί μας.Θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε.

 

Scroll to Top