Εκπαίδευση σκύλων συμπεριφορά

Σε αυτό το άρθρο θα πούμε μερικά λόγια για τoν χαρακτήρα,τις μορφές αλλά  και τη συμπεριφορά του σκύλου.
Ως χαρακτήρα σκύλου ορίζουμε  το σύνολο των βασικών ιδιοτήτων (πνευματικών και ιδιοσυγκρασιακών) που τον χαρακτηρίζουν και το ξεχωρίζουν από τους άλλους και το οποίο καθορίζεται από τα γονίδια, την ανατροφή, τις περιβαλλοντικές επιρροές και τα βιώματα.

Ως συμπεριφορά σκύλου ορίζουμε το τρόπο με τον οποίο ο σκύλος  αντιμετωπίζει  τους άλλους ανθρώπους ή σκύλους.

Ο χαρακτήρας και κατά συνέπεια η συμπεριφορά του σκύλου  απορρέουν από τέσσερα πράγματα.

  • Από τα χαρακτηριστικά της φυλής που ο σκύλος κληρονομεί στα γονίδια και κατά συνέπεια στη συμπεριφορά του.Επισης κληρονομεί τα χαρακτηριστικά της φυλής στην οποία ανήκει :

Οι μεγάλες φυλές σκύλων είναι συνήθως φυλές  που δημιουργήθηκαν, για να εκτελούν καθήκοντα φύλαξης (ελληνικός ποιμενικός).  Οι μεσαίες φυλές δημιουργήθηκαν σαν σκύλοι εργασίας (Γερμανικός ποιμενικός). Οι μικρές φυλές δημιουργήθηκαν ως σκύλοι συντροφιάς (Μαλτεζ). Σκεφτείτε λοιπόν πως ένα μεγαλόσωμο σκυλί, θα αντιμετωπίσει τον ιδιοκτήτη του όταν γίνουν αγέλη.

Θα τον  αμφισβητήσει με την πρώτη ευκαιρία και θα θελήσει να του επιβληθει.Ενα μικρό σκυλί συντροφιάς,  δεν θα προσπαθήσει με το ίδιο μένος να αμφισβητήσει την αρχηγία του ιδιοκτήτη του.Εκτός αν ο ίδιος το επιτρέψει κακομαθαίνοντας το.

Αυτή είναι μία από τις εκατοντάδες παραμέτρους (εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά της κάθε φυλής)που  είναι ικανές , ώστε να διαμορφώσουν την συμπεριφορά ενός σκύλου στο σπίτι αλλά και στον ιδιοκτήτη του, σε βαθμό άνω του 30% . Το υπόλοιπο 70% του χαρακτήρα ενός σκύλου  προκύπτει από τους τρεις επόμενους παράγοντες

Η συμπεριφορά ενός σκύλου προκύπτει πέραν από την φυλή, από τα γονίδια τα οποία κληρονομεί από τους γονείς του.Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι τα γονίδια κληρονομούνται, έως τέσσερις γενιές πίσω και μεταφέρουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σκύλου μας, που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του.

Αν παραδείγματος χάριν ο μπαμπάς ήταν ένα πολύ καλός φύλακας,τότε το κουτάβι μας μπορεί να βγει καλός φύλακας, εάν όμως  ο παππούς του ήταν φοβικός, τότε το κουτάβι μπορεί να κληρονομήσει το γονίδιο του παππού και να μην γίνει ένας καλός φύλακας αλλά ένας φοβικός σκύλος .

Το γονιδιακό υπόβαθρό της οικογένειας του σκύλου πέραν της φυλής μπορεί να χαρακτηρίζει το σκύλο σε ποσοστό άνω του 20 %

Μέχρι αυτό το σημείο αναφέραμε ότι ο χαρακτήρας του σκύλου  και κατά συνέπεια η συμπεριφορά του, επηρεάζονται σε ποσοστό 50% και άνω από την κληρονομικότητα της φυλής και των γονιδίων(είναι γκρινιάρης σαν τον παππού του λέμε στους ανθρώπους) της οικογένειας του.

Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να αναφέρουμε τον παράγοντα άνθρωπο ο όποιος επηρεάζει σ’ ένα άλλο 50% το χαρακτήρα και κατά συνέπεια την συμπεριφορά του σκύλου.

  • Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τη συμπεριφορά του σκύλου είναι η παιδεία την οποία προσφέρει ο ιδιοκτήτης στο κουτάβι.Με άλλα λόγια η εκπαίδευση που προσφέρει στο σκύλο του.

Είναι αλήθεια ότι κάποιες περιπτώσεις σκύλων δεν χρήζουν κάποιας ιδιαίτερης εκπαίδευσης-συμπεριφοράς (σε ποσοστό 15%)η εκπαίδευσης από τους ιδιοκτήτες τους.

Η πλειοψηφία όμως των σκύλων (ποσοστό 80%) χρειάζονται μαθήματα εκπαίδευσης  στο σπίτι ή στο εκπαιδευτήριο από κάποιο πιστοποιημένο εκπαιδευτή σκύλων.Η αιτία  που οι σκύλοι αυτοί χρειάζονται εκπαίδευση είναι συνήθως τα δυνατά γονίδια τους ή πιθανότατα η έλλειψη εμπειρίας του ιδιοκτήτη.

  • Ο τελευταίος παράγοντας που επηρεάζει το χαρακτήρα και κατά συνέπεια τη συμπεριφορά του σκύλου, είναι ο χαρακτήρας του ίδιου του ιδιοκτήτη.Εάν ο ιδιοκτήτης του σκύλου είναι ένας πολύ δυναμικός χαρακτήρας,ενώ ο σκύλος του είναι πολύ ήπιου και υποτακτικού χαρακτήρα, τότε ο ιδιοκτήτης πολύ πιθανόν να του δημιουργήσει προβλήματα στη συμπεριφορά του,λόγω υπερβολικής αρχηγίας του προς το σκύλο.
    Εάν ο σκύλος είναι πολύ δυναμικός (κυριαρχικός) και έχει απέναντι του έναν ιδιοκτήτη ήπιο και χαμηλών τόνων, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί το πρόβλημα του να κυριαρχήσει ο σκύλος μέσα στο σπίτι.Σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος γίνεται ο αρχηγός του σπιτιού και καταδυναστεύει με τη συμπεριφορά του τον ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Ανακεφαλαιώνοντας στις δύο πρώτες περιπτώσεις αναφέρουμε τους βιολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν το χαρακτήρα και κατά συνέπεια τη συμπεριφορά του σκύλου, ενώ στις δύο τελευταίες παρουσιάζουμε τους τρόπους με τους οποίους δημιουργείται η αλλιώς πλάθεται ένας χαρακτήρας οποίος έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο.

[bctt tweet=”Η ιδιοσυγκρασία του σκύλου δεν αλλάζει.Η εκπαίδευση όμως της φορά το ένδυμα της συνεργασίας” username=”alphadogsgr”]

Γι’ αυτό το λόγο μας ενδιαφέρει ο  χαρακτήρας του σκύλου μας να είναι ισορροπημένος.Κάτι το οποίο προκύπτει από τους δύο πρώτους παράγοντες που αναφέραμε τους γονιδιακούς.

Σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να τονίσουμε και τη σημασία που έχει ο σκύλος και ο ιδιοκτήτης να έχουν τον ίδιο χαρακτήρα και την ίδια << ιδιοσυγκρασία>> δηλαδή να είναι δύο άτομα του ίδιου δυναμικού.

Όπως αναφέραμε στην τρίτη περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε στο σκύλο μας την σωστή εκπαίδευση- συμπεριφορά η οποία,θα διαμορφώσει ένα σκυλί καλού χαρακτήρα ,χωρίς κυριαρχικές τάσεις και συμπεριφορές .Γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται η εκπαίδευση του σκύλου να γίνεται οπωσδήποτε έστω και προληπτικά