Επιλογή κουταβιού.Τι να προσέξετε!

Επιλογή κουταβιού.Τι να προσέξετε!

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξεις για να κάνεις τη καλή επιλογή κουταβιού. Κυρίως πρέπει να κάνεις ένα καλό ψάξιμο και να ενημερωθείς κατάλληλα για όλα όσα σε απασχολούν.

 

  • Αν αποφασίσεις να υιοθετήσεις ένα κουτάβι, από εκτροφέα, καλό θα ήταν να ζητήσεις να γνωρίσεις τους γονείς του από κοντά. Μην αρκεστείς σε μία φωτογραφία ή σε ένα βίντεο διότι, η συμπεριφορά των γονιών, θα καθορίσει τη μετέπειτα συμπεριφορά του κουταβιού σου και το πώς θα πρέπει να δράσεις για την εκπαίδευση και φροντίδα του.

Παρατήρησε τη συμπεριφορά των γονιών του όταν θα τα δεις από κοντά. Αν έρθουν δίπλα σου έτοιμα για παιχνίδι και αγκαλιές, τότε πολύ πιθανόν να είναι και το κουτάβι τους έτσι.

Ωστόσο, θα πρέπει να αφήσεις τα σκυλιά να σε μυρίσουν και να νιώσουν άνετα δίπλα σου, ότι ράτσα και αν είναι. Αν δεις ότι είναι πρόθυμα και άνετα με τη παρουσία σου, τότε ξέρεις ότι και το κουτάβι τους θα είναι χαρούμενο μαζί σου.

Υπάρχει περίπτωση κάποιος γονέας από τους δύο να είναι φοβικός, στρεσαρισμένος και επιθετικός. Μπορώ να σου πω με μεγάλη ευκολία, ότι μία τέτοια συμπεριφορά θα έχει και το παιδί τους, είτε τώρα, είτε στο μέλλον. Ωστόσο, με τη κατάλληλη εκπαίδευση όλα τα σκυλάκια μπορούν να προσαρμοστούν και να μάθουν.

Ακόμα και αν ο εκτροφέας σου πιστοποιήσει ότι θα έχεις δίπλα σου το σκυλάκι που θέλεις, μην πειστείς 100%. Αν δεν γνωρίσεις πρώτα τους γονείς, μην προβείς σε κάποια βιαστική κίνηση. Οι γονείς είναι ακριβώς αυτό που θα γίνει το κουτάβι σου όταν μεγαλώσει. Καλό θα ήταν να ψάξεις καλά και προσεκτικά πριν αποφασίσεις, διότι ένα σκυλάκι είναι μία σχέση ζωής και όχι ένα παιχνίδι. Από μόνη της μία τέτοια απόφαση είναι σοβαρή και σίγουρα θέλει πολύ σκέψη και γνώσεις για να είσαι ένα σίγουρο άτομο με αυτή σου την απόφαση.

 

Αν ο εκτροφέας δεν θέλει να σου δείξει τους γονείς και βρίσκει δικαιολογίες, τότε σίγουρα δεν πρέπει να αγοράσεις ένα κουτάβι από εκείνον. Ένας σίγουρος και υπεύθυνος εκτροφέας, προσέχει τα σκυλιά του και τους φέρεται με σεβασμό. Ωστόσο, αν κάποιος αρνείται σίγουρα κάτι συμβαίνει, όπως πχ, να μην προσέχει την υγεία των σκυλιών του και να έχουν επιθετική συμπεριφορά. Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο, γι ‘ αυτό θα ήταν καλύτερο να μην επιλέξεις τον συγκεκριμένο εκτροφέα που δεν είναι ειλικρινής.

 

Για να έχεις μία πιο τεκμηριωμένη άποψη για το κουτάβι που θα επιλέξεις, καλό θα ήταν να περάσεις μία μέρα ή κάποιες ώρες μαζί του για να δεις πως φέρεται και αλληλεπιδρά στον χώρο του. Με αυτόν τον τρόπο, θα μάθεις περισσότερα για το κουτάβι και θα κάνεις τη σωστή επιλογή κουταβιού.

 

 

Εκπαίδευση

  • Πριν πάρεις τη τελική σου απόφαση να εκπαιδεύσεις το κουτάβι σου, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε έναν υπεύθυνο εκπαιδευτή  σκύλων που θα σε βοηθήσει κατάλληλα.
  • Θα σου μάθει ότι θέλεις να μάθεις για τη συγκεκριμένη ράτσα και θα σε βοηθήσει για να καταλάβεις αν όντως αυτή η ράτσα σου ταιριάζει.
  • Επίσης, θα σε βοηθήσει στην εκπαίδευση του κουταβιού σου και θα σου δώσει πολλές συμβουλές που θα σου φανούν χρήσιμες στο παρόν αλλά και στο μέλλον σχετικά με τη φροντίδα του.

 

 

Και τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό είναι να κοιτάξεις την υγεία του.

  • Για αρχή, πρέπει να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για τη ράτσα του και σε ποιες αρρώστιες είναι πιο επιρρεπής ο οργανισμός τους λόγω κληρονομικότητας. Σε αυτό, μπορεί να σε βοηθήσει ο κτηνίατρος αλλά και ο εκπαιδευτής σου.
  • Έπειτα, πρέπει να ελέγξεις τη γούνα του. Αν είναι θαμπή και μαδάει εύκολα, τότε το πιο πιθανόν, το κουτάβι να είναι αδύναμο και να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας.
  • Επίσης, τα όλα και τα δόντια του παίζουν σημαντικό ρόλο, μιας και αντικατοπτρίζουν απόλυτα την υγεία του.
  • Και σίγουρα, αν οι γονείς του έχουν μία κακή εμφάνιση, τότε και το κουτάβι θα υποφέρει από διάφορα θέματα υγείας.

 

Διάλεξε προσεκτικά το κουτάβι που θέλεις και μην κάνεις βιαστικές κινήσεις. Η σωστή επιλογή του κουταβιού, θα καθορίσει και τη σχέση του μαζί σου.