Morkie – Μορκι

Morkie – Μορκι

Τα Μορκι είναι μία μικροσκοπική και έξυπνη ράτσα με έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα και είναι ανάμειξη της ράτσας Maltsese και της ράτσας Yorkshire Terrier. Το Morkie είναι μία μπάλα ενέργειας που έχει πάρει τα καλύτερα γονίδια από τους γονείς του.

Πολλοί το αποκαλούν και Morkshire Terrier και παρόλο που προέρχεται από δύο καθαρόαιμες και σπάνιες ράτσες, μπορεί να βρεις το Μορκι που ζητάς σε κάποια φιλοζωική της περιοχής σου.

Αυτό το μοναδικό σκυλάκι είναι το ιδανικό για διαμέρισμα και για ηλικιωμένους ανθρώπους. Όλοι θα θέλαμε ένα Morkie στη ζωή μας για να μας τη κάνει πιο χαρούμενη.

 

Ύψος: 10-20 εκατοστά

Βάρος: 2-5 κιλά

Διάρκεια Ζωής: 10-15 χρόνια

 

 

Γενικά χαρακτηριστικά:

  • Τα πιο γνωστά χρώματα που έχει η γούνα ενός Μορκι είναι το λευκό, το καστανό, το μαύρο αλλά και οι αποχρώσεις τους. Κάποια από αυτά έχουν και μία μίξη πολλών χρωμάτων.
  • Λόγω του μεγέθους τους είναι μία ράτσα που μπορεί να τραυματιστεί πολύ εύκολα. Γι’ αυτό συνιστάται να υιοθετείται από ηλικιωμένα άτομα ή από παιδιά που ξέρουν πώς να φέρονται στα ζώα με αγάπη και σεβασμό.
  • Τα Morkie είναι από τις ράτσες που τους αρέσει να κοινωνικοποιούνται και τα πάνε πολύ καλά με άλλα κατοικίδια αλλά και με τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Είναι ανθρωποκεντρικά σκυλιά και θα γίνουν ο καλύτερος σου φίλος.

 

Χαρακτήρας και Συμπεριφορά

Τα Μόρκι λατρεύουν τους ανθρώπους και τους αρέσει να βρίσκονται γύρω τους. Οι λάτρεις της ράτσας τα έχουν χαρακτηρίσει ως ‘’φουντωτές μπάλες ευτυχίας’’. Έχουν άπειρη ενέργεια και μπορούν να παίζουν με τις ώρες μαζί σου.

Παρόλο το μικρό τους μέγεθος είναι από τους καλύτερους φύλακες μιας και ότι ακούνε, γαβγίζουν και σε προειδοποιούν ότι κάποιος έρχεται ή κάτι συμβαίνει.

Συνήθως δένονται πιο πολύ με ένα άτομο μέσα στην οικογένεια και θα ήταν καλύτερα με μικρές σε μέγεθος οικογένειες αλλά και με ανθρώπους που ζητάνε μία συντροφιά.

 

 

Εκπαίδευση και φροντίδα

Ο κατάλληλος εκπαιδευτής σκύλων θα σε καθοδηγήσει προς τη σωστή εκπαίδευση του Morkie σου. Μπορεί να είναι ένα μικρό σκυλάκι αλλά έχει μία τεράστια προσωπικότητα και σίγουρα θέλει τρόπο για να σε ακούσει. Πολλές φορές μπορεί να γίνουν πεισματάρικα αλλά με τη σωστή διαχείριση με λιχουδιές και επιβραβεύσεις, θα γίνει ένα από τα πιο πιστά και υπάκουα σκυλιά.

Αν θέλεις το Μορκι σου να μάθει εύκολα εντολές και να σου δείχνει ενδιαφέρον, τότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να του αγοράσεις άπειρα μαλακά παιχνίδια για να μασουλάει. Μιας και το μασούλημα είναι η αγαπημένη τους ασχολία, τα παιχνίδια θα τους τραβήξουν τη προσοχή και θα σε προσέχουν καλύτερα.

Τα Morkie είναι από τις ράτσες που τους αρέσουν να γαβγίζουν και να δείχνουν τη δυναμική τους προσωπικότητα. Πρέπει να γνωρίζεις από την αρχή ότι το Μορκι σου θα είναι πιο θορυβώδες από άλλες ράτσες. Αν ζεις σε πιο ήσυχη περιοχή ή δεν αντέχεις το γάβγισμα, τότε ίσως δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για σένα.

Αν θέλεις να προσέξεις την υγεία και την εκπαίδευση του Μορκι σου, ένας υπεύθυνος κτηνίατρος και ένας σωστός εκπαιδευτής σκύλων θα σε καθοδηγήσουν κατάλληλα.

 

 

Περιποίηση και υγεία

  • Όπως και όλες οι ράτσες, έτσι και το Morkie σου χρειάζεται ένα check-up τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για να διατηρείται υγιές και χαρούμενο.
  • Τα Μορκι είναι μία μπάλα ενέργειας και γι’ αυτό χρειάζονται τουλάχιστον μισή ώρα περπάτημα και παιχνίδι την ημέρα για να διοχετεύσουν κάπου την ενέργεια τους.
  • Έλεγχε τακτικά το τρίχωμα και τα αφτιά του σκυλιού σου για τυχόν ψύλλους και τσιμπούρια. Επίσης, φρόντιζε να κόβεις τα νύχια του και αν δεν σου είναι εύκολο, εμπιστεύσου τον groomer του σκύλου σου.
  • Δεν ξεχνάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια τους διότι συχνά τα δόντια των μικρών σκυλιών πιάνουν πλάκα. Ο κτηνίατρος σου θα σου δείξει τον σωστό τρόπο.
  • Και τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι το Μορκι σου είναι ένα μικρό σκυλάκι και μπορεί να τραυματιστεί εύκολα. Να είσαι ευγενικός και να σέβεσαι το Morkie σου και το μέγεθος του.