Προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου

Τα προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου μας  εμφανίζονται όταν δεν καταφέρουμε από την πρώτη στιγμή που θα έρθει ο σκύλος στο σπίτι μας ,να εγκαθιδρύσουμε μια στοιχειώδη επικοινωνία μαζί του.

Τότε μέρα με τη μέρα τα προβλήματα μεγεθύνονται με αποτέλεσμα η συμβίωση με το σκύλο εντός αλλά και εκτός σπιτιού να δυσκολεύει.
Τα προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου, μέσα στο σπίτι είναι πολλά και έχουν διαφορετικές αιτίες ανά περίπτωση .

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά, με σκοπό να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται:

Ένα από τα προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου μέσα στο σπίτι είναι υπερβολική χαρά,που εμφανίζει ο σκύλος μας όταν έρχεται ένας επισκέπτης στο σπίτι. Σε αυτό το σημείο βλέπουμε το σκύλο μας να σηκώνεται στα πίσω πόδια και να ανεβαίνει με πολύ χαρά πάνω στον επισκέπτη,ο οποίος σαστισμένος κοιτάζει το σκύλο και δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί !

Ένα πρόβλημα συμπεριφοράς του σκύλου είναι η τάση του να ζητιανεύει φαγητό την ώρα που τρώμε ή ακόμη χειρότερα να προσπαθεί να κλέψει, πάνω από το τραπέζι το φαγητό που τρώμε!

Ένα άλλο πρόβλημα συμπεριφοράς σκύλου είναι η τάση του ζώου να παίζει μέσα από το δάγκωμα των χεριών.Είναι μία συμπεριφορά η οποία ξεκινάει στην αρχή για παιχνίδι,συνήθως στην ηλικία των τριών μηνών και συνεχίζεται ως μία συμπεριφορά επιβολής του σκύλου προς τον άνθρωπο!

Ένα σημαντικό πρόβλημα συμπεριφοράς του σκύλου μας είναι το επίμονο γάβγισμα όταν δεν του δίνουμε αυτό που θέλει ή όταν Φεύγουμε από το σπίτι για να πάμε στο γραφείο . Ο σκύλος σε αυτό το σημείο γαβγίζει ασταμάτητα μέχρι να πάρει αυτό που θέλει!

Άλλο ένα πρόβλημα συμπεριφοράς του σκύλου μέσα στο σπίτι ,έχει να κάνει με την τουαλέτα . Ο σκύλος όταν είναι μικρός ,δεν ξέρει που πρέπει να κάνει την τουαλέτα του, είτε γιατί εμείς δεν το έχουμε δείξει σωστά,είτε γιατί δεν έχουμε ασχοληθεί αρκετά μαζί του .

Όταν όμως ένα κουτάβι ξεπεράσει την ηλικία των οχτώ μηνών και συνεχίζει ακόμα να κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι, τότε αυτό σημαίνει ότι μάλλον θέλει μέσα από την ούρηση, να υποδηλώσει ότι είναι ο αρχηγός μέσα στην οικία μας και κατά συνέπεια στην αγέλη μας !

Ακόμα ένα πρόβλημα συμπεριφοράς να στο σπίτι είναι, η καταστροφή των επίπλων. Στα αρχικά στάδια ο σκύλος δαγκώνει τα έπιπλα γιατί προσπαθεί να εξερευνήσει το περιβάλλον και στη συνέχεια θεωρεί ότι τα έπιπλα είναι το παιχνίδι του και τα δαγκώνει για να εκτονώσει την ενέργεια του!

Προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου
Προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου

Αυτές είναι λίγες μόνο από τις προβληματικές συμπεριφορές που μπορεί να αναπτύξει ένας σκύλος μέσα στο σπίτι, η αλήθεια όμως είναι ότι αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να ξεπεράσουν και τις πενήντα σε κάθε διαφορετική περίπτωση .

Οπότε το πλήθος των συμπεριφορών δεν μας επιτρέπει να τις αναλύσουμε όλες. Θα πρέπει όμως να έχουμε στο νου μας ότι προβληματικές συμπεριφορές των σκύλων αναπτύσσονται για δύο λόγους είτε γιατί υπάρχει κάποιο βιολογικό πρόβλημα το οποίο δημιουργεί τη συμπεριφορά είτε γιατί ο άνθρωπος δεν διαχειρίζεται και δεν εκπαιδεύει σωστά το σκύλο του!

Τα προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου εκτός σπιτιού είναι διαφορετικά και συνήθως έχουν να κάνουν με την παρουσία άλλων σκύλων η την γενικότερη συμπεριφορά του σκύλου στο δρόμο . Ας πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα όμως:

Ένα από τα προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου που εμφανίζονται εκτός του σπιτιού, είναι το έντονο τράβηγμα του λουριού στο δρόμο, με αποτέλεσμα να κάνει τη βόλτα του στο πάρκο δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη.

Σε αυτή την περίπτωση τέτοιες συμπεριφορές εμφανίζονται λόγω της έλλειψης της εκπαίδευσης του σκύλου στην βασική υπακοή. Συνήθως ο ιδιοκτήτης δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί το σκύλο του στη βόλτα, με αποτέλεσμα ο σκύλος να είναι εκτός ελέγχου και η βόλτα να γίνεται μαρτύριο!

Ένα άλλο πρόβλημα συμπεριφοράς του σκύλου εκτός σπιτιού είναι η επιθετικότητα ή αλλιώς η κυριαρχικότητα που μπορεί να βγάλει ο σκύλος μας όταν συναντάει άλλους σκύλους ή άλλα ζώα.

Η συμπεριφορά αυτή οφείλεται συνήθως στην έλλειψη καλής κοινωνικοποίησης του σκύλου μας με άλλους σκύλους ή μπορεί να οφείλεται στην κακής ποιότητας βασική υπακοή που έχουμε πραγματοποιήσει τον εκπαιδευτή σκύλων που συνεργαστήκαμε .

Ένα άλλο πρόβλημα συμπεριφοράς του σκύλου στη βόλτα είναι όταν ο σκύλος μας ,δαγκώνει το λουρί του και πηδάει επάνω μας παίζοντας με κίνδυνο να μας ρίξει κάτω. Σ’ αυτή την περίπτωση ο σκύλος είναι πολύ ενθουσιασμένος και προσπαθεί μέσα από το παιχνίδι να μας επιβάλει αυτό που εκείνος θέλει.

Τα προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου εκτός του σπιτιού οφείλονται συνήθως σε δύο λόγους είτε στην έλλειψη κοινωνικοποίησης του σκύλου με άλλα ζώα και ανθρώπους ,είτε στην έλλειψη της σωστής υπακοής τού σκύλου στον ιδιοκτήτη.

Η διόρθωση της συμπεριφοράς του σκύλου στα πλαίσια της βασικής υπακοής έχει ως σκοπό να δώσει το σκύλο να καταλάβει ποια είναι η επιθυμητή συμπεριφορά , με σκοπό να την αναπαράγει μόνιμα.

Η διόρθωση της συμπεριφοράς του σκύλου είναι μία κατάσταση η οποία απαιτεί υπομονή από την πλευρά του ιδιοκτήτη πολύ εργασία και αγάπη για το σκύλο.

Δεν πρέπει σε αυτό το σημείο να ξεχνάμε ότι για να φτάσει ο σκύλος μας να αναπτύξει ένα πρόβλημα συμπεριφοράς έχει περάσει αρκετός καιρός χωρίς ο ιδιοκτήτης να προβεί σε κάποια ενέργεια κάτι το οποίο έφερε αυτό το αποτέλεσμα στο δρόμο .

Η διόρθωση της συμπεριφοράς του σκύλου δεν είναι μια εύκολη διαδικασία αλλά είναι μία διαδικασία που απαιτεί και την αλλαγή της δικής μας συμπεριφοράς απέναντι στο σκύλο. Πολύ συχνά τα δικά μας τα λάθη είναι αυτά τα οποία δημιούργησαν το πρόβλημα στο σκύλο και χωρίς να το καταλάβουμε υποφέρουμε με δική μας ευθύνη.

Παρακάτω θα σας αναφέρω μερικά από τα προβλήματα συμπεριφοράς των σκύλων
1. Επιθετικότητα στους άλλους σκύλους
2. Κυνομαχίες με όσους σκύλους τον πλησιάζουν
3. Επιθετικότητα στους ανθρώπους από κυριαρχία
4. Επιθετικότητα από φόβο
5. Παιδιά και επιθετικότητα σκύλων
6. Επιθετικότητα από ιατρικούς λόγους
7. Προβλήματα όταν έρχεται ένα νέο σκυλί στο σπίτι μας
8. Έντονο γαύγισμα
9. Προβλήματα συμπεριφοράς,ανασφάλεια κα
10. Πάρκα σκυλιών
11. Λάθη διαχείρισης του σκύλου από τον ιδιοκτήτη
12. Προβλήματα της δομής της αγέλης(κυριαρχικότητα του σκύλου)
13. Άγχος αποχωρισμού
14. Νευρικοί σκύλοι
15. Φοβικοί σκύλοι
16. Σκύλοι με έλλειψη κοινωνικοποίησης
17. Πολύ υποτακτικά και αδύναμα σκυλιά
18. Άλματα πάνω στον επισκέπτη
19. Γαύγισμα απαίτησης
20. Επαιτεία για τα τρόφιμα
21. Άλματα στα έπιπλα
22. Σκάβοντας
23. Μασώντας
24. Σκυλιά που δείχνουν ένα φόβο στους θορύβους
25. Όντας υπερπροστατευτικοί της οικογένειας
26. Όντας υπερπροστατευτικοί της ιδιοκτησίας αντικειμένων
27. Βγαίνοντας από την αυλή
28. Επίθεση
29. Επίβαση
30. Ούρηση αφόδευση-μαρκάρισμα σπιτιού
31. Καταστροφικές συμπεριφορά
32. Διεγερσιμότητα / ανυποταξία
33. Φόβοι και φοβίες
34. Ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές
35. Στερεοτυπικές συμπεριφορές
36. Παμφαγία

Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου που μπορούν !να καταστρέψουν την αρμονική συμβίωση με το σκύλο μας!Εάν εντοπίσετε κάποιο από αυτά τα προβλήματα συμβουλευτείτε τον ειδικό άμεσα!