Προβλήματα υγείας των σκύλων

Προβλήματα υγείας των σκύλων και συμπτωματολογία

Προβλήματα υγείας των σκύλων και συμπτωματολογία

Προβλήματα υγείας των σκύλων
Προβλήματα υγείας των σκύλων

Η ανησυχία όλων των ιδιοκτητών σχετικά με τα προβλήματα υγείας των σκύλων είναι πολύ έντονη.Ο μεγαλύτερος τους φόβος είναι μήπως τα προβλήματα αυτά εμφανιστούν και δεν το καταλάβουν έγκαιρα.  Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα ζώο μας δείχνει σημάδια ότι αρρωσταίνει, αλλά από άγνοια δεν το καταλαβαίνουμε έως ότου η κατάστασή του επιδεινωθεί. Τι είναι αυτό λοιπόν που θα πρέπει να μας κάνει να καλέσουμε τον κτηνίατρο?

Προβλήματα υγείας των σκύλων και αλλαγή της διάθεσης

Η αλλαγή στη διάθεση και στην συμπεριφορά του σκυλιού μας στις καθημερινές συνήθειες ή δραστηριότητές του, είναι ένα σημάδι το οποίο ενδέχεται να είναι αρκετό για να εντοπίσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Υπάρχουν συμπτώματα που ίσως να μην φαίνονται σημαντικά από την αρχή, όπως το να μην έχει όρεξη για φαγητό, ή να μένει μαζεμένο στο κρεβατάκι του όλη μέρα, ή να το πάτε στο πάρκο και να μην παίξει όπως όλες τις άλλες φορές. Επίσης, μπορεί να γίνει πάρα πολύ τρυφερό με την έννοια ότι θέλει να συνέχεια να είναι στην αγκαλιά σας και να κλαίει όταν το διώχνετε από αυτή, ή να γυρνάει ανήσυχο μέσα στο σπίτι κλαψουρίζοντας. Αυτές όμως οι αντιδράσεις, μπορεί να είναι οιωνός για κάτι που ενδεχομένως συμβαίνει.

Προβλήματα υγείας των σκύλων και σωματικές ενδείξεις

Εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα, ακόμα πιο εμφανή σημάδια μπορεί να είναι ένας εμετός, μία διάρροια, έντονα κόκκινα μάτια. Ακόμα και εάν πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι από κάτι που έφαγε και θα περάσει, καλό θα ήταν να μιλήσουμε με τον κτηνίατρο έτσι ώστε να μας δώσει τις πρώτες συμβουλές και τον τρόπο παρακολούθησης του φαινομένου, για να προλάβουμε τυχόν επιδείνωση της υγείας του.

Πιο σοβαρά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας σημάδια όπως η κατάρρευση, η παράλυση, η αιμορραγική διάρροια, το φούσκωμα, το λαχάνιασμα, η έντονη έκκριση σάλιου, το τρέμουλο, σπασμένα νύχια  και άλλα.

Ελέγξτε τα ούλα του σκυλιού σας κατά διαστήματα. Τα υγιή ούλα έχουν ροζ χρώμα, είναι υγρά και εάν πιέσετε ένα σημείο με το δάχτυλό σας, εκείνο ασπρίζει, αλλά αμέσως μετά επανέρχεται στο αρχικό του χρώμα. Κάτι διαφορετικό από αυτό, θα πρέπει να σας προβληματίσει και να ενημερώστε τον κτηνίατρο.

Πιο αναλυτικά, ιδιαίτερη προσοχή δώστε όταν το σκυλάκι σας:

Προβλήματα υγείας των σκύλων και στομαχικά και εντερικά θεματα

Δεν μπορεί να ουρήσει όπως συνήθως. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάτε το σκυλί σας για εξέταση, γιατί μπορεί να έχει κάποια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης ή κάποια πέτρα που προκαλεί πόνο στο σκυλί.

Αν το ζωάκι σας έχει διάρροια ή εμετό μια φορά, δεν είναι τόσο ανησυχητικό. Μπορεί να έφαγε λαίμαργα ή να του αλλάξατε διατροφή. Αν όμως συνεχίσουν τα συμπτώματα αυτά, αποφύγετε να του δώσετε να φάει ή να πιεί νερό, πριν καλέσετε τον κτηνίατρο, γιατί μπορεί να έχει κάποια φλεγμονή στο στομάχι ή στο έντερο και να χρειάζεται θεραπεία.

Αν διαπιστώσετε ανησυχία, λαχάνιασμα, κλάμα, αδυναμία να ξαπλώσει, να προσπαθεί να κάνει εμετό και να μην μπορεί ή να έχει πρησμένη κοιλιά, πρέπει να καλέσετε άμεσα γιατρό καθώς μπορεί να κινδυνεύει η ζωή του σκύλου σας. Αυτά τα συμπτώματα πολλές φορές εμφανίζονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά .

Προβλήματα υγείας των σκύλων και αναπνευστικά θέματα

Αν το σκυλί σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή βγάζει περίεργους ήχους ενημερώσετε τον γιατρό του. Γενικά σε υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες ή σε περιπτώσεις άγχους ή έντονης δραστηριότητας, αναγκάζεται το σκυλί να αναζητά περισσότερο οξυγόνο.

Μιλήστε με τον κτηνίατρο και εάν αυτός κρίνει ότι υπάρχει αναπνευστικό πρόβλημα και πρέπει να το εξετάσει, έως ότου έρθει, προσπαθήστε να κρατήσετε ήρεμο το σκυλί σας σε χώρο με κλιματιστικό, χωρίς να είναι ο αέρας στραμμένος στο πρόσωπό του γιατί το ζώο δυσκολεύεται περισσότερο να αναπνεύσει και του προκαλεί περισσότερο άγχος.

Αν βήξει το σκυλί ίσως να είναι κάτι απλό. Μπορεί να το ενοχλήσει η σκόνη ή ο καπνός. Αν ο βήχας συνεχίζει και εμφανίσει δυσκολία και στην αναπνοή, μπορεί να οφείλεται σε σοβαρότερο πρόβλημα πνευμονίας ή φλεγμονής στο αναπνευστικό σύστημα.

Προβλήματα υγείας των σκύλων και κατάποση δηλητηρίων

Μην επιτρέπεται στο σκυλί σας να τρώει οτιδήποτε βρει κατά τη διάρκεια της βόλτας του. Υπάρχει κίνδυνος για κατάποση φυτοφαρμάκων, τοξινών και δηλητήρια (φόλες). Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί και το σκυλί παρουσιάζει περίεργα συμπτώματα όπως έντονη έκκριση σάλιου ή και τρέμουλο επιβάλλεται να το πάτε στον κτηνίατρο αμέσως, γιατί η δηλητηρίαση μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Αν το σκυλί σας εμφανίσει μεγάλη αδυναμία, έχει ξαπλώσει χωρίς να θέλει να σηκωθεί, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύεται να ανασάνει, τηλεφωνήστε αμέσως στον κτηνίατρο καθώς μπορεί να έχει πρόβλημα με την καρδιά του ή να έχει ανεπάρκεια κάποιου οργάνου που είναι αρκετά επικίνδυνες παθήσεις.

Όταν το σκυλί δεν τρώει το φαγητό του μπορεί να οφείλεται σε κάτι απλό, όπως για παράδειγμα μην του αρέσει το φαγητό που του βάλατε. Επίσης, μπορεί να εμφανίσει ανορεξία, επειδή άλλαξε περιβάλλον ή επειδή έμεινε για αρκετές ώρες μόνο του, ή επειδή αισθάνεται ένταση και στρες στην αγέλη του. Αν όμως συνεχίσει και δεύτερη μέρα να μην τρώει και να μην πίνει νερό, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και γι αυτό τηλεφωνήστε στον κτηνίατρο να τον ενημερώσετε.

Προβλήματα υγείας των σκύλων και ορθοπεδικά θέματα

Αν το σκυλί κουτσαίνει κι έχει δυσκολία στο περπάτημα, εάν νιώθει πόνο χωρίς να είχε κάποιο ατύχημα, μπορεί να οφείλεται σε κάποια πάθηση. Σε περιπτώσεις μικρών ηλικιακά ζώων, εκτός από παθήσεις των οστών μπορεί να υπάρχει και κάποια μόλυνση και ίσως να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα σκυλιά έχουν περισσότερες πιθανότητες για αρθρίτιδα και ρευματοπάθειες.

Προβλήματα υγείας των σκύλων και τραυματισμοί

Αν το σκυλί σας τραυματιστεί και αιμορραγεί, φροντίστε να καλύψετε την πληγή με ένα καθαρό πανί ή γάζα ή κάτι παραπλήσιο, ασκώντας ελαφριά πίεση για να επιβραδύνετε την αιμορραγία, προσέχοντας μην πονέσετε το σκυλί. Ανάλογα με την αιτία που το σκυλί υπέστη το τραύμα, αυξάνεται και η επικινδυνότητα της κατάστασης του. Ακόμη κι ένα χτύπημα χωρίς πληγή μπορεί να προκαλέσει εσωτερικά τραύματα, γι αυτό αν το σκυλί σας πέσει από ύψος ή μαλώσει με άλλο σκυλί ή οποιοσδήποτε άλλος λόγος προκαλέσει τον τραυματισμό χωρίς πληγή, φροντίστε να μην το αψηφήσετε .

[bctt tweet=”Η γραμμή επικοινωνίας με τον κτηνίατρο και τον εκπαιδευτή σκύλων πρέπει να είναι πάντα ανοιχτή” username=”alphadogsgr”]

Αυτά είναι κάποια από τα πολλά συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν ότι η υγεία του σκυλιού σας διατρέχει κίνδυνο.  Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το δικό μας άγχος και πίεση μεταδίδεται και στο ζωάκι μας, το οποίο επιβαρύνεται και με τη δική μας ανησυχία. Γι αυτό, οτιδήποτε και να συμβεί το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία. Το τηλέφωνο του κτηνιάτρου πρέπει να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, είτε είμαστε στο σπίτι, είτε στη βόλτα, είτε σε διακοπές. Η τακτική του παρακολούθηση από γιατρό μπορεί να προβεί σωτήρια για το μικρό μας φίλο.