Όλη η αλήθεια για τη Θετική εκπαίδευση σκύλων

Η Θετική εκπαίδευση σκύλων  είναι μια αμφιλεγόμενη σε αποτελεσματικότητα ,μορφή εκπαίδευσης σκύλων εκπαιδευτές που χρησιμοποιούν την θετική εκπαίδευση σκύλων διαφωνούν με την διόρθωση  ΜΗ του σκύλου όταν κάνει κάτι κακό!

Πριν ξεκινήσω όμως να αναλύω αυτό το θέμα ας ξεκαθαρίσουμε κάτι!

Δεν υπάρχουν αρνητικοί εκπαιδευτές σκύλων!!!Οι άνθρωποι που χτυπούν τα σκυλιά ΔΕΝ είναι εκπαιδευτές σκύλων!!!

[bctt tweet=”Η θετική εκπαίδευση σε ποσοστό 80% και άνω δέν διορθώνει τις αρνητικές συμπεριφορές των σκύλων” username=”alphadogsgr”]

Υπάρχουν 3 είδη εκπαιδευτών που ασχολούνται με την θετική εκπαίδευση σκύλων

Είναι ανάγκη να μιλήσουμε για τους εκπαιδευτές που ασχολούνται με την θετική εκπαίδευση σκύλων.Υπάρχουν 3 είδη εκπαιδευτών που ασχολούνται με την θετική εκπαίδευση σκύλων

Η πρώτη κατηγορία εκπαιδευτών που ασχολούνται με την θετική εκπαίδευση σκύλων είναι αυτοί που εμπορεύονται την διαδικασία για 100% οικονομικούς λόγους.

Επειδή οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν άγνοια για τους τρόπους εκπαίδευσης σκύλων,οι παραπάνω θετικοί εκπαιδευτές σκύλων τους κάνουν ατελείωτα μαθήματα εκπαίδευσης σκύλων με την ώρα και ανεβάζουν το κόστος της εκπαίδευσης του σκύλου!!!Η δικαιολογία για αυτό είναι ότι ο σκύλος δεν μαθαίνει εύκολα και πρέπει να κάνει πολλά μαθήματα αλλά στο τέλος….ποτέ δεν μαθαίνει γιατί ο σκύλος έχει πρόβλημα!!!

Η δεύτερη  κατηγορία εκπαιδευτών που ασχολούνται με την θετική εκπαίδευση σκύλων είναι αυτοί που με λίγες ώρες εκπαίδευσης τους  σε σχολές εκπαίδευσης σκύλων,παίρνουν μία βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων και παρουσιάζονται ως εκπαιδευτές σκύλων.

Άνθρωποι οι οποίοι αγαπούν τους σκύλους και από άγνοια αναπαράγουν μία μορφή εκπαίδευσης η οποία έχει περιορισμένα αποτελέσματα για τον ιδιοκτήτη που θέλει ένα υπάκουο σκυλί σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής!

Η τρίτη κατηγορία εκπαιδευτών που ασχολούνται με την θετική εκπαίδευση σκύλων είναι οι λεγόμενοι κυναθλητές οι οποίοι επιβάλεται να χρησιμοποιήσουν την θετική εκπαίδευση σκύλων γιατί είναι η πλέον κατάλληλη για αυτούς.Οποιαδήποτε μορφή διόρθωσης  ΜΗ στο κυναθλητισμό θα αποσπάσει την προσοχή του σκύλου  και θα δημιουργήσει θα μειώσει την απόδοση του στο άθλημα.

Βέβαια οι σκύλοι που ασχολούνται  με τον κυναθλητισμό δεν είναι υπάκουοι στην καθημερινή ζωή εκτός γηπέδου!Κάθε άλλο είναι υπερβολικά δραστήριοι και ανυπάκουοι γιατί έχουν διαφορετικό προσανατολισμό!

Αυτούς τους εκπαιδευτές σκύλων τους συμπαθώ και τους σέβομαι γιατί στο τέλος της προετοιμασίας γνωρίζουν ότι ο σκύλος θα χρειαστεί διορθώσεις/αρνητικές ενισχύσεις όταν κάτι θα του αποσπάσει την προσοχή κατά την διάρκεια της άσκησης(ηχοι,φωνές,άνθρωποι ,άλλοι σκύλοι)

Προβληματίζομαι όμως  με τις δύο πρώτες κατηγορίες εκπαιδευτών που ασχολούνται με την θετική εκπαίδευση σκύλων.

Οι θετικοί εκπαιδευτές σκύλων από άγνοια

Είναι αυτοί που αγαπούν τους σκύλους αλλά δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν την εμπειρία να εκπαιδεύσουν ένα σκύλο που να υπακούει πραγματικά όταν βλέπει ένα σκύλο να περνάει δίπλα του ή μία γάτα η οποία προκαλεί το σκύλο- μαθητή τους.

Είναι αυτοί οι οποίοι δεν θέλουν να μαλώσουν τον σκύλο περνώντας στην  φάση της διόρθωσης της συμπεριφοράς τραβώντας το λουρί του σκύλου ενισχύοντας αρνητικά τη συμπεριφορά ώστε να μην επαναληφθεί.

Τους προκαλώ να μου δείξουν έναν σκύλο ο οποίος να εκτελεί τις εντολές της υπακοής σωστά και άμεσα  σε συνθήκες πολυκοσμίας και φασαρίας!Κανείς σκύλος δεν συνεργάζεται σας πληροφορώ!!!Το χειρότερο όμως είναι άλλο με αυτούς τους νέους και άπειρους εκπαιδευτές!

Είναι οι δικαιολογίες που λένε στους ιδιοκτήτες σκύλων, δείτε μερικές από αυτές παρακάτω:

Είπανε για σκύλο ράτσας Μπίγκλ  6 μηνών ο οποίος έμενε σε ένα διαμέρισμα 100τμ,ότι πρέπει να πάει σε μεγαλύτερο σπίτι γιατί είναι υπερδραστήριος και το σπίτι τον περιορίζει!Εδώ σας σημειώνω ότι ο σκύλος αυτός (σκύλος μέτριας δραστηριότητας)συγκατοικούσε με μία οικογένεια με 2 παιδιά τα οποία ασχολούνταν όλη μέρα μαζί του και τον πήγαιναν βόλτα  1 ώρα τη μέρα στο πάρκο το οποίο ήταν δίπλα στο σπίτι τους!!!Μετά από 3 μαθήματα ο σκύλος δεν είχε μάθει τίποτα και η οικογένεια απογοητευμένη σκέφτηκε να τον χαρίσει σε κάποιον που είχε αυλή!!

Είπανε για σκύλο ράτσας Γερμανικού ποιημενικού(εργασιακή γέννα) 5 μηνών ο οποίος είχε γονιδιακά ισχυρό χαρακτήρα και δάγκωνε στο παιχνίδι για να επιβληθεί:Ότι πρέπει να τον επιβραβεύει ο ιδιοκτήτης του κάθε φορά που το σκυλί σταματά το δάγκωμα για να του ενισχύσει την συμπεριφορά να μην δαγκώνει!Στην πραγματικότητα το σκυλί ενίσχυσε την συμπεριφορά και αγρίεψε περισσότερο! Στο τέλος η οικογένεια; Χάρισε το σκύλο σε μία μάντρα αυτοκινήτων για να φυλάει το χώρο!

Είπανε για σκύλο ράτσας Λαμπραντόρ 8 μηνών ο οποίος τράβαγε αφόρητα το λουρί στην βόλτα ότι δεν μπορεί να εκπαιδευτεί στην εντολή του πάμε μαζί γιατί τραβάει σαν άλογο με το σαμάρι-στηθόλουρο και δεν είναι συνεργάσιμος χαρακτήρας!Στο τέλος ο σκύλος αυτός πέταξε την ιδιοκτήτρια του πάνω σε μία κολόνα ,της έσπασε το πόδι και τελικά έζησε την υπόλοιπη ζωή του σε μία ταράτσα!

Όλα αυτά συνέβησαν γιατί οι εκπαιδευτές αυτής της κατηγορίας επέλεξαν να μην μαλώσουν-διορθώσουν  ποτέ το σκύλο με αποτέλεσμα ο σκύλος να παραγκωνιστεί από την οικογένεια.Το άλλοθι τους και η ατάκα τους γνωστή

Το σπίτι σας είναι μικρό (100τμ) και δεν φτάνει για ένα μπίγκλ,νομίζω ότι πρέπει να πάτε σε μεγαλύτερο!

Ο σκύλος σας δεν μαθαίνει γιατί δεν μπορεί είναι πολύ δυνατός Γερμανικός ποιμενικός εργασίας

Εμένα μου αρέσουν τα δύσκολα και δεν θα κάνω στο Λαμπραντόρ σας διόρθωση να το βγάζετε βόλτα μόνο το βράδυ και με προσοχή!

Οι θετικοί εκπαιδευτές σκύλων για οικονομικούς λόγους

Αυτοί οι θετικοί εκπαιδευτές σκύλων είναι όσοι θέλουν ο πελάτης να μένει πάντοτε ευχαριστημένος.Άλλωστε δεν πρέπει να λέμε την αλήθεια στον πελάτη,ότι θα πρέπει να διορθώσει το σκύλο του όταν δυστροπεί γιατί μπορεί να στεναχωρηθεί και έτσι ίσως  χαθούν χρήματα .Με αυτούς δεν θα ασχοληθώ διότι δεν αξίζει τον κόπο!

Στο τέλος ο σκύλος πληρώνει την νύφη και δεν έχει λόγια να το πει το καημένο το ζώο.Τί δεν καταλαβαίνετε επιτέλους ότι το 90% των σκύλων δεν εκπαιδεύονται με θετική εκπαίδευση αλλά χρειάζονται και αρνητική ενίσχυση/διόρθωση για να σωθούν από το παραγκωνισμό και την μοναξιά!

Μέχρι και οι κτηνίατροι κάνουν τους εκπαιδευτές σκύλων!

Κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων κάνουν το λάθος και συζητούν με τους κτηνιάτρους πράγματα για την εκπαίδευση του σκύλου τους.Λάθος κατά την γνώμη μου γιατί οι γιατροί ασχολούνται με το βιολογικό κομμάτι του σκύλου ενώ ένας εκπαιδευτής έχει σπουδάσει και ασχολείται με την συμπεριφορά του σκύλου σας

Ένας κτηνίατρος είπε για σκύλο ράτσας Αμέρικαν σταρφορσαιρ 8 μηνών ότι είναι πολύ έντονο στο σπίτι και τους κάνει την ανάγκη του στο κρεβάτι γιατί δεν ξέρει που να κάνει την τουαλέτα του!Στην πραγματικότητα ο σκύλος μάρκαρε το χώρο με ούρα για να δείξει ότι είναι ο αρχηγός.Βέβαια στο τέλος του πρότεινε σαν λύση την στείρωση!

Εδώ και 15 χρόνια γνωρίζουμε ότι η στείρωση είναι άσχετη με την επίλυση προβλημάτων συμπεριφοράς!Ο σκύλος στειρώθηκε δεν σταμάτησε να κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι γιατί ποτέ δεν φωνάξανε εκπαιδευτή σκύλων με αποτέλεσμα ο σκύλος αυτός να ζεί στο χωριό σε μία αυλή μόνος του και παρατημένος!

Οι κτηνίατροι δεν είναι εκπαιδευτές και πρέπει να επικοινωνούν με τον εκπαιδευτή όταν υπάρχει πρόβλημα στη συμπεριφορά ενός σκύλου.Τα υπόλοιπα δεν επιτρέπονται

Τι είναι η θετική και τί η αρνητική ενίσχυση

θετική εκπαίδευση σκύλων
θετική εκπαίδευση σκύλων και αρνητική ενύσχιση

Η θετική ενίσχυση/επιβράβευση είναι πολύ σημαντική για τη μάθηση μιας συμπεριφοράς σε ένα σκύλο ,Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το παιχνίδι ή την επιβράβευση με τροφή.Πολλες φορές μάλιστα μπορούμε να εκτελέσουμε μία διόρθωση στη συμπεριφορά ενός ζώου στερώντας του την επιβράβευση της λιχουδιάς.

Επειδή όμως η πλειοψηφία των σκύλων δεν αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο αυτού του είδους την διόρθωση είναι σημαντικό να μάθουμε να διορθώνουμε το σκύλο μας με αρνητική ενίσχυση

Αρνητική ενίσχυση στη φάση της διόρθωσης πραγματοποιούμε όχι για να τιμωρήσουμε το σκύλο αλλά για να διορθώσουμε την συμπεριφορά του.Αυτές οι δύο έννοιες  μοιάζει να είναι πολύ κοντά αλλά στη πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετικές.

Πολύ μεγάλη σημασία έχει η ιδιοσυγκρασία του σκύλου.Υπάρχουν ήρεμα και συνεσταλμένα σκυλάκια με τα οποία μπορεί να εργαστεί ένας εκπαιδευτής σκύλων,αλλα υπάρχουν και σκυλιά επίμονα,έντονα και κυριαρχικά τα οποία όταν βλέπουν μια γάτα ή έναν άλλο σκύλο τραβούν το λουρί και γίνονται δύστροπα.Εκεί η αρνητική ενίσχυση επιβάλλεται γιατί το  σκυλί περισπάται και θέλει να μας επιβληθεί!

Το πρόβλημα με τη θετική εκπαίδευση σκύλων

Σε μία σωστή εκπαίδευση σκύλου στη βασική υπακοή ο σκύλος πρέπει να υπακούει τον ιδιοκτήτη του σωστά και άμεσα (εντός 3 δευτερολέπτων) σε όλες τις συνθήκες και με όλα τα πιθανά περισπαστικά στοιχεία.Ο εκπαιδευτής θα πρέπει να δείξει στον σκύλο ότι εάν μια εντολή δεν εκτελεστεί τότε θα έρθει η συνέπεια αυτής της πράξης η διόρθωση.

Ετσι ο σκύλος θα μάθει να συνεργάζεται με τον εκπαιδευτή του αλλά και να τον σέβεται.Με αυτόν το τρόπο θα χτιστεί μια σχέση σεβασμού και αγάπης.

Βέβαια σε αυτό το σημείο συναντάμε θετικούς εκπαιδευτές σκύλων οι οποίοι δεν εκτελούν σωστές διορθώσεις στα σκυλιά τους με αποτέλεσμα ο σκύλος όχι απλά να μην διορθώνει την συμπεριφορά του αλλά έμμεσα τον κάνουν να αδιαφορεί για την συνεργασία τους.Αυτοί οι εκπαιδευτές κάνουν κακό σε αυτούς τους σκύλους και μάλιστα μπορώ να πω ότι τους κάνουν ποιο επίμονους στις κακές συμπεριφορές

Οι θετικοί εκπαιδευτές πρέπει να κατανοήσουν

Ότι με τη θετική εκπαίδευση σκύλων εκπαιδεύονται οι σκύλοι που ασχολούνται μόνο με τον κυναθλητισμό.Η θετική εκπαίδευση σκύλων δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ρεαλιστικές συνθήκες στο δρόμο γιατί πολύ απλά ο σκύλος μόλις χάσει την προσοχή του από τη τροφή θα στραφεί στη γάτα η το σκύλο που του ξυπνά το ένστικτο του play drive και θα αρχίσει να τραβάει το λουρί.

Η μοναδική περίπτωση που ένας σκύλος μπορεί να είναι υπάκουος και συνεργάσιμος είναι αν εκπαιδευτεί με την μέθοδο που εκπαιδεύονται οι σκύλοι της αστυνομίας .Η μεικτή μέθοδος εργασιακής  υπακοής μπορεί να σας προσφέρει ένα αληθινά υπάκουο σκύλο

4 σκέψεις για το “Όλη η αλήθεια για τη Θετική εκπαίδευση σκύλων”

 1. Συμφωνώ εμείς δοκιμάσαμε την θετική εκπαίδευση σκύλων και είδαμε ότι ο σκύλος μας δεν ήταν υπάκουος σε εξωτερικούς χώρους.
  Δοκίμασαμε επίσης τη μεικτη μέθοδο που αναγράφεται παραπάνω και είδαμε ότι είχε τα εξερετικα αποτελέσματα!

 2. Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα είναι κάτι διαφορετικό η εκπαίδευση του σκύλου στον κυναθλητισμό ή στο να μάθει να κάνει κόλπα και είναι κάτι διαφορετικό η εκπαίδευση του σκύλου σε ρεαλιστικές συνθήκες εκεί απαιτείται το 100% της απόδοσης του σκύλου. Εκεί λοιπόν η εκπαίδευση της θετικής ενίσχυσης δυστυχώς δεν δουλεύει

 3. Πάντως είναι πολλοί εκπαιδευτές που υποστηρίζουν την θετική εκπαίδευση. Μόνο τέτοιους βρίσκεις στο ιντερνετ….

  1. Φυσικά το πρόβλημα είναι όταν οι θετικοί εκπαιδευτές υποστηρίζουν πως οι εκπαιδευτές σκύλων που μαλώνουν το σκύλο αυτόματα και τον χτυπάνε αν είναι δυνατόν
   Δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων όποιος να χτυπά το σκύλο
   Η αρνητική ενισχυση, το μάλωμα του σκύλου δηλαδή δεν προϋποθέτει σε καμία περίπτωση βία και προσοχή δεν πρέπει να εφαρμόσει κανείς βία στα σκυλιά
   Όμως η θετικοι εκπαιδευτές υποστηρίζουν ότι η αρνητική ενίσχυση η εκπαίδευση δηλαδή το σκυλου να μην ξανακάνει την κακή συμπεριφορά ότι είναι μαλωμα αρα και βια
   Νομίζω ότι κλασική μέθοδος μάθησης και οι βασικές αρχές του συμπεριφορισμού είναι η Βίβλος για τους εκπαιδευτές σκύλων
   Όποιος έχει διαφορετική άποψη θα πρέπει να τη σεβόμαστε αλλά, δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να συκοφαντεί και να λεει ψέματα για τις διαφορετικές φιλοσοφίες της εκπαίδευσης σκυλων

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.