Ανυπόμονα σκυλιά.. Τι να προσέξετε….

Τα σκυλιά όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ενθουσιάζονται με το παραμικρό και τον ενθουσιασμό τους τον δείχνουν πολύ  έντονα. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός ο ενθουσιασμός μπορεί να είναι και επικίνδυνος.

Μερικά παραδείγματα έντονων ενθουσιασμών μπορεί να σας θυμίσουν συμπεριφορές του δικού σας ζώου:

  • Το ζώο μόλις μας βλέπει ότι του βάζουμε φαγητό αρχίζει και χοροπηδάει σαν τρελό ανεβάζοντας τα δύο πόδια πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή επάνω μας.
  • Έρχεται στο σπίτι ένας οικείος μας και τρέχει κατευθείαν επάνω του να πάρει αγκαλιές και χάδια.
  • Επίσης όταν καταλαβαίνει ότι θα πάει βόλτα, με το που ανοίξουμε να βγούμε από το σπίτι ορμάει έξω χαρούμενο.
  • Όταν έχουμε φτάσει στον προορισμό μας με κάποιο αυτοκίνητο και ανοίγουμε την πόρτα να βγει έξω, επίσης πετάγεται πολύ γρήγορα έξω.
  • Όταν είμαστε στο πάρκο και βλέπει ένα άλλο σκυλάκι, τρέχει γρήγορα κοντά του για να παίξει.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα, αλλά εμείς θέλουμε να σταθούμε στο σημείο που αυτός ο ενθουσιασμός μπορεί να είναι επικίνδυνος για το σκυλί μας.

Στο κομμάτι που θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι στο πόσο ο σκύλος είναι υπάκουος και στο πόσο έχει την υπομονή  να περιμένει από εμάς εντολές, προκειμένου να κάνει αυτό που θέλουμε.

Το να πεταχτεί έξω από την πόρτα του σπιτιού ή του αυτοκινήτου για να πάει να παίξει μπορεί να αποβεί μοιραίο για το ίδιο το ζώο καθώς είναι επικίνδυνο να βγει στο δρόμο και να χτυπηθεί από αυτοκίνητο. Ή μπορεί να βγει στο δρόμο και διερχόμενος οδηγός στην προσπάθειά του να το αποφύγει να προκαλέσει ατύχημα. Φυσικά δεν θα θέλαμε να επωμιστούμε μία τέτοια κατάσταση χωρίς λόγο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη βόλτα του στο πάρκο. Εσείς είστε ήσυχοι ότι το ζώο είναι προστατευμένο, αλλά εάν δει κάποιο άλλο σκυλάκι ή γάτα στο πεζοδρόμιο απέναντι από το πάρκο, το πιθανότερο είναι να ξεφύγει πολύ γρήγορα από κοντά σας για να πάει εκεί.

Τα σκυλιά επάνω στον ενθουσιασμό τους και στη χαρά τους παραβλέπουν να σας υπακούν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και σε ήδη εκπαιδευμένα σκυλιά, τα οποία όμως δεν έχουν δεχτεί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων εντολές σε περιβάλλον με περισπαστικά στοιχεία.

Πως ξεπερνάμε αυτό το πρόβλημα?

Το σκυλί πρέπει να μάθει να σας υπακούει σε όλες τις συνθήκες. Σημαντικές δεν είναι μόνο οι εντολές που δέχεται μέσα στο σπίτι για να μην μας κάνει ζημιές αλλά και έξω από αυτό προκειμένου να ακούει στο «μείνε», στο «έλα», στο «κάτσε».

Χρειάζεται κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα για να βγούμε είτε από το σπίτι είτε από το αυτοκίνητο, να είναι σε εντολή «κάτσε» και μόνο με την εντολή μας να ξεκινήσει για τη βόλτα του.