Μπρετόν Επανιέλ

Μπρετόν Επανιέλ

Το Μπρίτανι αναπαράχθηκε ως σκύλος του κυνηγιού, με ειδίκευση στο κυνήγι πουλιών. Από το 1982 όμως συχνά αποκαλείται Μπρετόν Επανιέλ. Αυτή η ενεργητική φυλή σκύλων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κυνηγό της και τον χρειάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κυνηγετική φυλή. Παρόλα αυτά, μπορεί εύκολα να γίνει ένας στοργικός οικογενειακός σύντροφος.

Το Μπρετόν Επανιέλ είναι ένα ευτυχισμένο και κομψό κυνηγόσκυλο, το οποίο διακατέχεται από έντονη ενεργητικότητα. Είναι μια αθλητική φυλή σκύλων και έχει ανάγκη από πολλές δραστηριότητες για να εκτονώνει την ενέργεια του. Αποτελεί τον τέλειο σύντροφο για την οικογένεια, συνδυάζοντας όλες τις ιδιότητες και τα γνωρίσματα του χαρακτήρα του.

Είναι ένας αξιοπρόσεκτος σκύλος μεσαίου μεγέθους. Είναι κατάλληλη συντροφιά για τους αθλητικούς τύπους και ιδιαίτερα ελκυστικός για όλα τα είδη οικογενειών. Είναι αρκετά ευπροσάρμοστος και το μέγεθος του είναι κατάλληλο για να σας συνοδεύει στα ταξίδια και να ζει σε εσωτερικούς χώρους.

Η συγκεκριμένη φυλή σκύλων δεν είναι για όλους. Χρειάζεται έναν ιδιοκτήτη που να κατανοεί τις ανάγκες της και τα υψηλά επίπεδα ενεργητικότητας που διαθέτει. Ένα Μπρετόν Επανιέλ έχει απίστευτο ενθουσιασμό και χαρά για την ζωή, διασκεδάζει τρέχοντας, παίζοντας με τα παιδιά και κυνηγώντας πουλιά. Είναι ένας σκύλος που ταιριάζει περισσότερο με ενθουσιώδης και ενεργητικούς ανθρώπους.

Για αυτόν τον σκύλο είναι απαραίτητη η καθημερινή και άφθονη άσκηση. Ένας απλός περίπατος δεν είναι αρκετός για να εκτονώσει την απίστευτη ενέργεια που έχει. Πολλές φορές όταν βαριέται ή δεν εκτονώνεται ικανοποιητικά, μπορεί να γίνει νευρωτικός και υπερκινητικός και να καταφύγει σε ανεπιθύμητες για εσάς συμπεριφορές μέσα στο σπίτι.

Το Μπρετόν Επανιέλ είναι γνωστό για το πόσο ευαίσθητο γίνεται κατά την διάρκεια εκπαίδευσης σκύλων. Χρειάζεται έναν σταθερό, αυστηρό και συνεπή ιδιοκτήτη. Για την κατάρτιση του απαιτείται η μεικτή μέθοδος εκπαίδευσης σκύλων που συνδυάζει την επιβράβευση και την τιμωρία ανάλογα με την συμπεριφορά του.

Λόγω της χαρούμενης, φιλικής και παιχνιδιάρικης φύσης του, το Brittany τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά και τα άλλα κατοικίδια ζώα. Η υπερ-κινητικότητα όμως που το διακρίνει τον κάνει λίγο αδέξιο και πολλές φορές μπορεί τυχαία να προκαλέσει τραυματισμούς στα μικρά παιδιά. Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητη η εποπτεία ενός ενήλικα, όταν βρίσκεται ο μικρός τετράποδος φίλος μας με κάποιο παιδί.

 

Ο σκύλος αυτός έχει ένα φυσικό ένστικτο για το κυνήγι και είναι πολύ καλός σε αυτόν τον τομέα. Είναι μια καλή επιλογή για τους ιδιοκτήτες που είναι νέοι στον αθλητισμό του κυνηγιού. Για όσους δεν αγαπούν το κυνήγι, το Μπρετόν Επανιέλ διαπρέπει επίσης στην ευκινησία, στη ρίψη δίσκων και μπάλας και σε άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, τις οποίες θα λατρέψετε εσείς και ο σκύλος σας.

Οι σκύλοι της φυλής αυτής είναι όμορφοι εμφανισιακά και κερδίζουν πολλές φιλοφρονήσεις. Οι ανάγκες του καλλωπισμού τους είναι απλές, σε αντίθεση με τις ανάγκες άσκησης που χρειάζονται. Είναι πάντα χαρούμενοι και στοργικοί, γνωρίσματα που τον καθιστούν τον τέλειο οικογενειακό σύντροφο.

 

Ύψος: 44cm έως 52cm

Βάρος: 13kg έως 18kg

Διάρκεια ζωής: 10-13χρόνια

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Μπρετόν Επανιέλ είναι ένας χαρούμενος και πάντα σε επαγρύπνηση σκύλος. Ωστόσο, όντας μέλος των κυνηγητικών φυλών σκύλων, γίνεται συχνά επίμονος, περίεργος και ανεξάρτητος. Ανταποκρίνεται όμως θετικά απέναντι στους ανθρώπους και θέλει να τους ευχαριστεί.

Ο σκύλος αυτός εκτός από ενεργητικός είναι και ιδιαίτερα ευφυής και έχει ανάγκη από ποικίλες δραστηριότητες για να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Brittany θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η επιληψία, παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

Επιληψία:  Η ασθένεια αυτή προκαλεί διαταραχές στην αντίληψη του σκύλου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακο αλλά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ένα σκυλί με κρίσεις επιληψίας μπορεί να ζήσει μια γεμάτη και υγιή ζωή με την σωστή διαχείριση της κληρονομικής αυτής ασθένειας.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ένα Μπρετόν Επανιέλ ζει εξίσου καλά σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. Κατάλληλο για αυτόν είναι ένα σπίτι με περιφραγμένο κήπο ή αυλή για να μπορεί να τρέξει και να παίξει. Εάν είστε αποφασισμένοι και έχετε την ενέργεια να του αφιερώσετε χρόνο και να του προσφέρετε τον κατάλληλο τύπο άσκησης που του ταιριάζει, μπορεί να ζήσει ακόμα και μέσα σε διαμέρισμα στην πόλη.

Αυτή η φυλή σκύλων είναι ανθεκτική στις διάφορες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και μπορεί να αντέξει το κρύο ή την ζέστη. Ωστόσο, δεν μπορεί να ζήσει σε υπαίθριους χώρους ακόμα και σε σπιτάκια σκύλων. Του αρέσει να ζει στο εσωτερικό του σπιτιού μαζί με την οικογένεια, καθώς απολαμβάνει πολύ την ανθρώπινη συντροφιά.

Τα κουτάβια της φυλής Μπρετόν Επανιέλ δεν χρειάζονται τόσο σκληρή άσκηση όσο οι ενήλικοι σκύλοι και στην πραγματικότητα δεν πρέπει να τα αφήνετε να τρέχουν σε μεγάλες επιφάνειες και να κάνουν μεγάλα άλματα, γιατί μπορεί να χτυπήσουν και να αποκτήσουν μελλοντικά προβλήματα στις αρθρώσεις τους, όσο βρίσκονται στην ανάπτυξη.

Απεχθάνεται να μένει μόνος στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, του αρέσει να συμμετέχει στις οικογενειακές δραστηριότητες και να αποτελεί μέρος τους. Στην πραγματικότητα αυτό που επιθυμεί πάνω απ όλα για να είναι ευτυχισμένο, είναι να βρίσκεται κοντά στον ιδιοκτήτη του. Εάν τον αφήσετε μόνο στο σπίτι για πολλή ώρα, θα πλήξει και θα οδηγηθεί σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως είναι για παράδειγμα το μασούλημα αντικειμένων, οι ζημιές και τα γαυγίσματα.

Μεριμνήστε επίσης να τον εκπαιδεύσετε στην εκμάθηση της βασικής υπακοής και στην ευκινησία. Είναι δεκτικός σε οτιδήποτε του αναθέτετε, αρκεί να τον κρατάτε απασχολημένο. Δεν ταιριάζει σε έναν ανενεργό τρόπο ζωής.

Μαθαίνει γρήγορα και εύκολα. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Το Μπρετόν Επανιέλ αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν τον σκύλο. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνο παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1,5 έως 2 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Ένα Μπρετόν Επανιέλ διαθέτει πυκνό και επίπεδο τρίχωμα με κυματιστή τρίχα, η οποία δεν είναι ποτέ σγουρή ή κατσαρή. Υπάρχουν φτερώματα στα αυτιά και στα πόδια και το δέρμα του είναι αρκετά χαλαρό. Το συνηθέστερο χρώμα τριχώματος είναι πορτοκαλί με άσπρο ή σκούρο καφέ με άσπρο. Σπάνια θα δείτε να διαθέτει και τα τρία χρώματα σκούρο καφέ με άσπρο και πορτοκαλί στίγματα στα φρύδια, στη μουσούδα, στα μάγουλα, μέσα στα αυτιά και κάτω από την ουρά.

Η περιποίηση του τριχώματος του είναι απλή, εάν δεν πρόκειται για σκύλο επίδειξης. Χρειάζεται εβδομαδιαίο χτένισμα και λούσιμο με το κατάλληλο σαμπουάν, όχι όμως συχνά. Με τα συνεχή λουσίματα καταστρέφεται η σύσταση της τρίχας και η φυσική εμφάνιση της.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνιστάται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.