Μπράκο Ιταλιάνο

Μπράκο Ιταλιάνο

Το Μπράκο Ιταλιάνο ανήκει στις φυλές σκύλων που έχουν ανατραφεί για να είναι κυνηγοί. Παράλληλα όμως κερδίζει θέση στις καρδιές των ανθρώπων, ως ένας υπέροχος, στοργικός οικογενειακός σύντροφος. Τα μακριά αυτιά, τα ‘μαραμένα’ χείλη και το εκφραστικό του βλέμμα, συμπληρώνουν το μοναδικό και αγαπησιάρικο ταπεραμέντο του. Αυτή η φυλή αναπαράχθηκε και ζει από τον 4 ή 5 αιώνα και υπάρχει μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ανήκει στις αρχαίες φυλές σκύλων.

Ο σκύλος αυτός κατάγεται από την Ιταλία. Στην πατρίδα του θεωρείται ο καλύτερος κυνηγός, από όλες τις φυλές κυνηγόσκυλων. Εδώ και πολύ καιρό όμως οι άνθρωποι, εκτός από τις κυνηγητικές ικανότητες και την ελκυστική εμφάνιση του, ανακάλυψαν και άλλα προτερήματα, όπως την ευγενική έκφραση και την ευχάριστη προσωπικότητα που διαθέτει. Η ανακάλυψη αυτή τον κατέστησε πρώτο στην επιλογή οικογενειακού συντρόφου.

Η φυλή Μπράκο Ιταλιανό διαθέτει εξαιρετικές ικανότητες στο κυνήγι και είναι κατάλληλη για όλους του τύπους κυνηγιού. Στο σπίτι συνήθως είναι ήρεμος, γλυκός και του αρέσει να χαλαρώνει μαζί με την οικογένεια του. Βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή και θα γαυγίσει σε όποιον πλησιάσει την ιδιοκτησία του, χωρίς αυτό βέβαια να τον κάνει καλό φύλακα. Είναι πολύ ευγενικός και φιλικός με τους ανθρώπους, τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά καθώς και με τα άλλα ζώα.

Πολλές φορές, λόγω της κυνηγητικής του φύσης, γίνεται ανεξάρτητος και επίμονος. Επιβάλλεται λοιπόν να υποβληθεί έγκαιρα στην εκπαίδευση σκύλων για να γίνει ένας ολοκληρωμένος ευγενικός και στοργικός σύντροφος. Χρειάζεται έναν ιδιοκτήτη συνεπή και αυστηρό. Δεν είναι κατάλληλος για νέους και άπειρους ιδιοκτήτες.

 

Ύψος αρσενικών: 58cm έως 66cm

Ύψος θηλυκών: 55cm έως 60cm

Βάρος αρσενικών: 24kg έως 39kg

Διάρκεια ζωής: 12-13χρόνια

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Bracco Italiano μπορεί να ζήσει εξίσου καλά σε εσωτερικούς αλλά και σε υπαίθριους χώρους, αρκεί να απολαμβάνει την ανθρώπινη συντροφιά. Ιδανικότερο μέρος για αυτόν τον σκύλο είναι ένα σπίτι με μεγάλο περιφραγμένο κήπο ή αυλή. Δεν του ταιριάζει η ζωή σε διαμέρισμα.

Παρόλη την πραότητα του χαρακτήρα του, οι κήποι ή αυλές που τον αφήνετε να παίξει θα πρέπει να είναι καλά περιφραγμένοι με υψηλούς φράχτες, ώστε να μην δραπετεύσει εάν κάτι του κινήσει την περιέργεια. Ακόμα και στους περιπάτους πρέπει να είναι περιορισμένος με λουρί και όχι ελεύθερος.

Ο συγκεκριμένος σκύλος έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση, ώστε να διατηρήσει την σωματική και πνευματική του ευεξία. Αγαπά τους μεγάλους περιπάτους. Εάν ζείτε στην εξοχή ή σας αρέσει η πεζοπορία και το τρέξιμο, το κυνηγόσκυλο αυτό γίνεται εξαίρετος συνοδοιπόρος.

 

Κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του, δηλαδή όσο είναι κουτάβι και μέχρι να ενηλικιωθεί, χρειάζεται προσοχή. Θα πρέπει να τον αποθαρρύνετε και να τον προσέχετε να μην κάνει ψηλά και ανούσια άλματα στα έπιπλα, παίζοντας, γιατί μπορεί να τραυματίσει τις αρθρώσεις του.

Το Μπράκο Ιταλιάνο είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση σκύλων θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Δεν επιθυμεί να μένει μόνος του σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτόν τον λόγο οι εκπαιδευτές σκύλων συνιστούν την χρήση crate κλουβιού. Έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνουν ασφαλή και ήρεμα και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα ενός Μπράκο Ιταλιάνο είναι κοντό και πυκνό. Το χρώμα του μπορεί να είναι είτε λευκό, είτε άσπρο με πορτοκαλί ή σκούρα κεχριμπάρι σημάδια.

Ο καλλωπισμός του τριχώματος του δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Χρειάζεται μόνο μια φορά την εβδομάδα, γάντι περιποίησης για να το κρατάει αιχμηρό και να διατηρεί την φυσική κατάσταση της τρίχας.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.