Μπόξερ

Μπόξερ

Το Μπόξερ είναι μια φυλή σκύλων, μεσαίου μεγέθους, η οποία αναπαράχθηκε με σκοπό την φύλαξη. Σήμερα, αν και σκύλος φρουράς βρίσκει μεγάλη αγάπη στα σπίτια από τους ανθρώπους ως οικογενειακός σύντροφος.

Αυτή η φυλή σκύλων αποτελείται από μεγάλους και μυώδης σκύλους με επιβλητική εμφάνιση. Λόγω της παιχνιδιάρικης φύσης και της αστείρευτης ενέργειας που διαθέτουν ονομάζονται μερικές φορές «Πίτερ Πάν» των σκυλίσιων φυλών. Ο συγκεκριμένος σκύλος αργεί να ωριμάσει και μέχρι την ηλικία των τριών ετών συμπεριφέρεται συνήθως ως κουτάβι.

Ένα πραγματικό Μπόξερ είναι ευφυή, τολμηρό, φιλικό και πάντα σε ετοιμότητα. Είναι πιστό στην οικογένεια του και λατρεύει να παίζει μαζί με τους ανθρώπους του. Πολλές φορές είναι επίμονο και ξεροκέφαλο, χαρακτηριστικά που δημιουργούν προβλήματα στην εκπαίδευση σκύλων.

Αυτός ο σκύλος γίνεται υπέροχος οικογενειακός σύντροφος με λίγη υπομονή, ευγένεια, με την έγκαιρη εκπαίδευση σκύλου και την κατάλληλη άσκηση που χρειάζεται για να διατηρήσει την σωματική και πνευματική του ευεξία. Μπορεί άνετα να προσαρμοστεί με την ζωή μέσα σε διαμέρισμα, εάν είστε πρόθυμοι να του παρέχετε τα παραπάνω.

Η φυλή Μπόξερ αναπαράχθηκε στην Γερμανία και έφτασε στις ΗΠΑ μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κοντό και λαμπερό τρίχωμα της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ο σκύλος αυτός είναι γνωστός για την μεγάλη αγάπη, πίστη και αφοσίωση που παρέχει στα μέλη της οικογένειας του. Είναι όμως καχύποπτος προς τους ξένους και γίνεται επιθετικός μόνο όταν η οικογένεια του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ως φυλή είναι τόσο αξιαγάπητη, που συχνά νομίζουν ότι είναι σκύλοι της αγκαλιάς και προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρίσκονται όσο πιο κοντά μπορούν στους ανθρώπους τους, παρά το μέγεθος τους. Είναι επίσης, γενναία, χαρούμενη και ενεργητική.

Το Μπόξερ είναι γνωστό για τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνει όταν θέλει κάτι ή είναι ενθουσιασμένο. Δεν μοιάζει ακριβώς με γαύγισμα. Το να παρακολουθείς έναν τέτοιο σκύλο να τρέχει είναι πραγματικά μια απόλαυση. Είναι τόσο ενθουσιώδης και χαριτωμένος σκύλος, που το ‘χαμόγελο’ φαίνεται να ‘ζωγραφίζεται’ στο πρόσωπο του.

 

 

Χάρη στην δύναμη και στο θάρρος του, συμμετέχει ενεργά στα σώματα ασφαλείας και στον στρατό, παρέχοντας τους πολύτιμη βοήθεια με την εργασία του. Με την κατάλληλη εκπαίδευση σκύλων, γίνεται άριστος φύλακας και προστάτης και μπορεί να σταματήσει οποιονδήποτε εισβολέα. Υπερέχει επίσης, στην υπακοή, στην ευκινησία και στις δυνατότητες προστασίας.

Τέλος, ένα Μπόξερ δεν μπορεί να μείνει σε υπαίθριους χώρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η κοντή μύτη που διαθέτει δεν δροσίζεται κατά τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και το κοντό του τρίχωμα δεν τον προστατεύει από το κρύο.

Ο σκύλος αυτός δεν ταιριάζει σε όλους. Εάν αποφασίσετε να τον αποκτήσετε πρέπει να φροντίζετε για την σωματική και διανοητική του υγεία.

 

Ύψος αρσενικών: 57cm έως 63cm

Ύψος θηλυκών: 53cm έως 59cm

Βάρος αρσενικών: 31kg

Βάρος θηλυκών: 27kg

Διάρκεια ζωής: 10-12χρόνια

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Μπόξερ περιγράφεται με μια φράση, ως «σκύλος φρουράς», επειδή είναι πάντα προσεκτικός, θαρραλέος και βρίσκεται συνεχώς σε ετοιμότητα. Όταν εκείνος δεν διασκεδάζει τους ανθρώπους του, είναι αξιοπρεπής και σίγουρος για τον εαυτό του. Τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά και είναι υπομονετικός, καθώς του αρέσει να παίζει μαζί τους. Με τους ξένους είναι επιφυλακτικός, αλλά ευγενικός με τους φιλικούς ανθρώπους. Γίνεται επιθετικός μόνο για να υπερασπίσει την οικογένεια του σε ενδεχόμενη απειλή.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Boxer θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η επιληψία, παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

 

 

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια κοινή ασθένεια στα σκυλιά. Μια από αυτές είναι η αλλεργία στα τρόφιμα, η οποία αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη ορισμένων τροφών από την διατροφή του σκύλου.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες επαφών, οι οποίες προκαλούνται από την επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία όπως το υλικό κρεβατιών και στρωμάτων, τις σκόνες ψύλλων, τα σαμπουάν σκύλων και άλλες χημικές ουσίες.

Τέλος έχουμε και τις εισπνευστικές αλλεργίες, οι οποίες προκαλούνται από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως την γύρη, την σκόνη και το ωίδιο. Οι μολύνσεις αυτιών είναι μια κοινή παρενέργεια των εισπνευστικών αλλεργιών.

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την αιτία και αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει διαιτητικούς περιορισμούς, φάρμακα και αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου.

Κώφωση: Αυτή η ασθένεια είναι κληρονομική, αλλά μπορεί να διαγνωσθεί ακόμα και όταν τα κουτάβια είναι πολύ μικρά. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κώφωση είναι συνδεδεμένη με το χρώμα. Τα γονίδια της ασθένειας αυτής έχουν ως αποτέλεσμα τα κουτάβια να γεννιούνται λευκά ή να έχουν άσπρες τρίχες στο τρίχωμα ακολουθώντας κάποιο μοτίβο. Υπάρχει εξέταση αλλά όχι θεραπεία.

Boxer Cardiomyopathy(BCM): Η ασθένεια αυτή είναι επίσης γνωστή με τους όρους «αρρυθμική καρδιομυοπάθεια των Μπόξερ(BAC)», «οικογενειακή κοιλιακή αρρυθμία(FVA)», «αρρυθμογενής κοιλιακή καρδιομυοπάθεια(ARVC)». Το BCM είναι μια κληρονομική ασθένεια. Προκαλεί μια ανωμαλία στην λειτουργία των χτύπων της καρδιάς, την λεγόμενη αρρυθμία, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία του σκύλου, την κατάρρευση του ή ακόμα και τον ξαφνικό θάνατο. Είναι δύσκολο να διαγνωσθεί η ασθένεια αυτή.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Μπόξερ μπορεί να ζήσει μόνο σε εσωτερικούς χώρους, καθώς δεν αντέχει τις πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, εξαιτίας της κοντής του μύτης και του κοντού του τριχώματος. Παρόλα αυτά, λατρεύει να τρέχει και να παίζει σε περιφραγμένους χώρους. Για να διατηρήσει λοιπόν την σωματική και πνευματική του ευεξία έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση, όπως περιπάτους και παιχνίδι.

 

Ιδανική άσκηση για αυτόν τον σκύλο είναι περίπατος δυο φορές την ημέρα από μισή ώρα και παιχνίδι σε περιφραγμένους χώρους. Οι ικανότητες του τον καθιστούν επίσης άξιο στα αθλήματα σκύλων όπως στην ευκινησία και στην ρίψη δίσκων. Η σωστή άσκηση, τον οδηγεί σε μια σωστή συμπεριφορά, ειδάλλως πλήττει και γίνεται καταστρεπτικός μέσα στο σπίτι.

Η εκπαίδευση σκύλων είναι δύσκολη για την συγκεκριμένη φυλή σκύλων, εξαιτίας της επίμονης και προστατευτικής της φύσης. Για αυτόν τον λόγο, επιβάλλεται η άμεση εκπαίδευση του από κουτάβι.

Η φυλή αυτή είναι κατάλληλη για όσους ιδιοκτήτες μπορούν να διαθέσουν χρόνο για την σταθερή εκπαίδευση του σκύλου τους, να επιβληθούν, να του παρέχουν ασφάλεια και πειθαρχία και να είναι αυστηροί.

Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση σκύλων, θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Αυτός ο σκύλος αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνος παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνιστάται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα σε αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 2 έως 3 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Μπόξερ διαθέτει λείο και κοντό τρίχωμα, σφιχτό δέρμα και αθλητικό σώμα. Το βρίσκουμε σε δυο χρώματα σε καστανό-κίτρινο και σε στικτό με ή χωρίς λευκά στίγματα. Τα σημάδια αυτά συνήθως εμφανίζονται στην κοιλιά ή στα πόδια και δεν καλύπτουν μεγάλο μέρος του τριχώματος. Ο σκύλος που δεν φέρει άσπρα στίγματα θεωρείται ‘καθαρό’ Μπόξερ. Στο πρόσωπο του σχηματίζεται μια μαύρη ‘μάσκα’ και πολλές φορές έχει μια λευκή ρίγα μεταξύ των ματιών του.

Το τρίχωμα του δεν απαιτεί ιδιαίτερο καλλωπισμό και είναι εύκολο να διατηρηθεί καθαρό. Πρέπει να τον κάνετε μπάνιο περιστασιακά. Είναι ένας καθαρός σκύλος καθώς διαθέτει συνήθειες αιλουροειδών. Το χτένισμα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, για να περιορίζεται η νεκρή τρίχα που αποβάλλεται.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνιστάται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.