Boston Terrier

Μπόστον Τεριέ

Το Μπόστον Τεριέ είναι μια φυλή σκύλων, αρκετά δημοφιλή εδώ και έναν αιώνα. Ο σκύλος αυτός αναπαράχθηκε με σκοπό να παίρνει μέρος σε κυνομαχίες και να είναι άγριος μαχητής. Σήμερα, όμως αποτελεί έναν ευγενή και στοργικό σύντροφο για όλη την οικογένεια. Οι σκύλοι της φυλής αυτής, κέρδισαν πολλούς θαυμαστές χάρη στο ιδιαίτερο χρωματισμό του τριχώματος τους. Το άσπρο χρώμα με τα μαύρα σημάδια παραπέμπουν σε ‘σμόκιν’, για αυτό τον λόγο απέκτησαν και το υποκοριστικό ‘αμερικανός κύριος’.

Ο συγκεκριμένος σκύλος είναι γνωστός για την ιδιαίτερη ευφυΐα του. Η ζωηρή και στοργική φύση του, τον καθιστά αξιαγάπητο. Αν και μικρός σε μέγεθος, είναι πολύ μυώδης και δυνατός. Τα αυτιά του στέκονται όρθια και είναι αρκετά μεγάλα, όπως και τα υπέροχα μάτια του με την απίστευτη εκφραστικότητα τους.

Το Boston Terrier διαθέτει επίσης, ένα ευρύ, με επίπεδη μύτη, πρόσωπο, το οποίο δεν έχει ζάρες. Ανήκει στην κατηγορία των σκύλων που ονομάζονται ‘βραχυκέφαλοι’, των οποίων η κάτω γνάθος είναι ανάλογη του σώματος και η άνω γνάθος είναι αρκετά κοντή.

Γενικά, η στάση του Μπόστον Τεριέ δίνει σε αυτό μια παρουσία, η οποία υπερβαίνει το μέγεθος του. Έχει ένα ελαφρά υπερυψωμένο λαιμό, ένα στιβαρό στήθος και μία εύρωστη boxy εμφάνιση. Η ουρά του είναι αρκετά κοντή και βρίσκεται χαμηλά στους γλουτούς.

Συνεπώς, το μέγεθος και η στοργικότητα του συγκεκριμένου τεριέ τον καθιστούν εξαίρετο οικογενειακό σύντροφο. Αγαπά πολύ τα παιδιά και διασκεδάζει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών με την μοναδική, ελκυστική και αστεία εμφάνιση του. Είναι άριστος σύντροφος κυρίως για τους ηλικιωμένους και για όσους ζουν σε διαμέρισμα.

 

Ύψος: 30cm έως 43cm

Βάρος: Το βάρος του ποικίλλει. Μπορεί να ζυγίζει έως 6kg ή από 6kg έως 8kg ή από 9kg έως 11kg

Διάρκεια ζωής: 13-15χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Μπόστον Τεριέ γνωστό ως ‘αμερικανός κύριος’ είναι ζωηρός, έξυπνος, στοργικός και με ευγενές ταπεραμέντο. Παρόλα αυτά, συχνά τείνει να γίνεται επίμονος όπως και οι άλλες φυλές τεριέ και για αυτό τον λόγο η εκπαίδευση σκύλων χρειάζεται συνέπεια και υπομονή.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Boston Terrier θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό.

Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια.

Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

Δυσπλασία Αγκώνων: Η ασθένεια αυτή είναι παρόμοια με την δυσπλασία Ισχίων. Εκτιμάται, ότι αυτή προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κακοσχηματισμένη και αποδυναμωμένη άρθρωση. Η σοβαρότητα της ασθένειας αυτής ποικίλλει. Το σκυλί θα μπορούσε να εμφανίσει αρθρίτιδα ή θα μπορούσε να μείνει κουτσό. Μπορεί να οδηγήσει στην επίπονη χωλότητα. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, την διαχείριση του βάρους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Heart Murmurs: Η ασθένεια αυτή προκαλείται από μια διαταραχή στη ροή του αίματος μέσω των θαλαμών της καρδιάς. Είναι ένα ενδεικτικό ότι μπορεί να υπάρξει μια ασθένεια της καρδιάς που θα πρέπει να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί.

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια κοινή ασθένεια στα σκυλιά. Μια από αυτές είναι η αλλεργία στα τρόφιμα, η οποία αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη ορισμένων τροφών από την διατροφή του σκύλου.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες επαφών, οι οποίες προκαλούνται από την επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία όπως το υλικό κρεβατιών και στρωμάτων, τις σκόνες ψύλλων, τα σαμπουάν σκύλων και άλλες χημικές ουσίες.

Τέλος έχουμε και τις εισπνευστικές αλλεργίες, οι οποίες προκαλούνται από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως την γύρη, την σκόνη και το ωίδιο. Οι μολύνσεις αυτιών είναι μια κοινή παρενέργεια των εισπνευστικών αλλεργιών.

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την αιτία και αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει διαιτητικούς περιορισμούς, φάρμακα και αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου.

Κώφωση: Αυτή η ασθένεια είναι κληρονομική, αλλά μπορεί να διαγνωσθεί ακόμα και όταν τα κουτάβια είναι πολύ μικρά. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κώφωση είναι συνδεδεμένη με το χρώμα. Τα γονίδια της ασθένειας αυτής έχουν ως αποτέλεσμα τα κουτάβια να γεννιούνται λευκά ή να έχουν άσπρες τρίχες στο τρίχωμα ακολουθώντας κάποιο μοτίβο. Υπάρχει εξέταση αλλά όχι θεραπεία.

Καταρράκτης: Αποτελεί συχνή κληρονομική ασθένεια. Ο καταρράκτης είναι μια ανωμαλία του φακού στην οποία δημιουργείται μια αδιαφάνεια, η οποία εμποδίζει το φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγάλες ηλικίες και μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Μπόστον Τεριέ αν και ζωηρός σκύλος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις άσκησης. Ζει με ευκολία μέσα σε διαμέρισμα ακόμα και σε αυτό  που δεν διαθέτει κήπο ή αυλή. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο είναι ένας καθημερινός περίπατος ή λίγο παιχνίδι μαζί σας, σε περιφραγμένους χώρους. Δεν μπορεί να ζήσει σε υπαίθριο μέρος, καθώς δεν είναι ανεκτικός σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο συγκεκριμένος σκύλος είναι ευαίσθητος στον τόνο της φωνής, ωστόσο οποιαδήποτε τιμωρία θα τον αναγκάσει να σταματήσει αυτό που κάνει. Χρειάζεται προσοχή και κίνητρα κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης σκύλων.

Χάρη στην ευφυΐα του Μπόστον Τεριέ, η εκπαίδευση σκύλων είναι πολύ εύκολη για αυτόν. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

 

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Το Μπόστον Τεριέ αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν τον σκύλο. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνο παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Δεδομένου ότι τα τεριέ τείνουν να γίνονται αυταρχικά και επιθετικά με τα άλλα σκυλιά μέσα στο σπίτι και με τα άλλα κατοικίδια ζώα, χρειάζεται την έγκαιρη κοινωνικοποίηση σκύλων από τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνιστάται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα σε αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 0,5 έως 1/5 του φλιτζανιού άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

 

Το Μπόστον Τεριέ είναι η πιο ‘καλοντυμένη’ φυλή σκύλων. Διαθέτει ένα λεπτό, λείο και μαλακό τρίχωμα, το οποίο το βρίσκουμε σε τρία χρώματα μαύρο, κοκκινωπό και στικτό. Και στις τρείς αποχρώσεις έχει λευκό ρύγχος.

Η περιποίηση του τριχώματος του δεν είναι απαιτητική. Χρειάζεται χτένισμα μια φορά την εβδομάδα με μια βούρτσα σκληρών τριχών. Το λούσιμο πρέπει να γίνεται με αφρό στεγνού καθαρισμού όταν είναι ανάγκη, ειδάλλως περιστασιακά κάθε έξι μήνες. Δεδομένου ότι τα μάτια τους είναι μεγάλα, χρειάζονται καθημερινό καθαρισμό και τακτικό έλεγχο για σημάδια ερυθρότητας.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνιστάται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.