Μπορζόι

Μπορζόι

Η φυλή σκύλων Μπορζόι αναπαράχθηκε στην Ρωσία με σκοπό να τρέχουν και να κυνηγούν. Αυτά τα κυνηγόσκυλα συνήθιζαν να κυνηγούν, ανά ομάδες των τριών, κουνέλια, αλεπούδες και λύκους. Αργότερα, έγιναν γνωστά ως σύντροφοι βασιλικών προσώπων σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη.

Το Μπορζόι με το ψηλό και αδύνατο σώμα, το μακρόστενο κεφάλι και το μεταξωτό του τρίχωμα, δίνει την εικόνα της λεπτότητας και κομψότητας. Είναι ένας υπερήφανος σκύλος σε χαρακτήρα και εμφάνιση, πράγμα που τον καθιστούσε ικανό να ζει στα παλάτια των ρωσικών τσάρων.

Αυτός ο σκύλος είναι γνωστός για την ταχύτητα και την ήπια προσωπικότητα του. Βραβεύεται για την επιείκεια που δείχνει και για την γλυκιά του διάθεση. Προτιμούν να εκτονώνονται με το τρέξιμο και έπειτα να χαλαρώνουν σε έναν καναπέ. Δεν είναι υψηλής ενεργητικότητας σκύλος, για αυτό εάν επιθυμείτε να περάσετε την μέρα σας στο κρεβάτι ή στον καναπέ με ευχαρίστηση θα σας συντροφεύσει.

Παρόλο το ήρεμο ταπεραμέντο που διαθέτει και την βασιλοπρεπή εμφάνιση του, δεν είναι απλά ένας σκύλος-έκθεμα για το σπίτι. Αυτή η γιγαντιαία φυλή σκύλων έχει ένα δικό της τρόπο σκέψης και μεγάλη επιθυμία για ανθρώπινη συντροφιά. Για αυτόν τον λόγο, αυτή η φυλή δεν είναι κατάλληλη για τους ανθρώπους που απουσιάζουν πολλές ώρες από το σπίτι κάθε μέρα.

Ο αθλητισμός που διαθέτει ο συγκεκριμένος σκύλος τον εξυπηρετεί πολύ καλά στα σπορ σκύλων. Διαπρέπει στην επίδειξη λόγω της υπέροχης εμφάνισης του, αλλά και στην ευκινησία, στην υπακοή και στο τρέξιμο. Μερικά Μπορζόι χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για να κυνηγούν κογιότ και για να προστατεύσουν το κοπάδι τους.

Σήμερα, ο σκύλος αυτός δεν χρησιμοποιείται πια ως βασιλικός σύντροφος και κυνηγός αλλά η σημαντικότερη ασχολία του είναι να γίνεται στοργικός φίλος για όλη την οικογένεια. Με την γλυκιά και την ευγενή συμπεριφορά του, είναι μια εργασία στην οποία υπερέχει.

 

Ύψος αρσενικών: 71cm

Ύψος θηλυκών: 66cm

Βάρος αρσενικών: 34kg έως 47kg

Βάρος θηλυκών: 25kg έως 38kg

Διάρκεια ζωής: 10-12χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ένα Μπονζόι διαθέτει μια ευγενική και καλόψυχη προσωπικότητα, η οποία μεταβάλλεται ένεκα των περιστάσεων. Πολλές φορές είναι σοβαρός και μεγαλοπρεπής και άλλοτε γίνεται πολύ αστείος. Σαν οικογενειακός σύντροφος είναι έξυπνος, ήρεμος και λογικός.

Δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είναι ανθρωποκεντρικός σκύλος, για αυτό και αναζητά την ανθρώπινη παρουσία. Είναι στοργικός με τους ανθρώπους που γνωρίζει και με τα παιδιά. Από την άλλη πλευρά, τους ξένους τους αντιμετωπίζει είτε φιλικά, είτε κρατά αποστάσεις. Γενικά, εμπιστεύεται τους ανθρώπους και δεν είναι ντροπαλός.

Ο βολικός χαρακτήρας του Μπορζόι δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι μπορεί να εκπαιδευτεί εύκολα, διότι συχνά τείνει να γίνεται ανεξάρτητος και επίμονος λόγω της κυνηγητικής του φύσης.

 

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Borzoi θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Osteochondrosis Dissecans (OCD): Αυτή η ορθοπεδική ασθένεια προκαλείται από την ανάρμοστη αύξηση του χόνδρου στις ενώσεις και εμφανίζεται κυρίως στους αγκώνες αλλά και στους ώμους. Προκαλεί μια επίπονη σκλήρυνση της ένωσης, σε σημείο που ο σκύλος δεν μπορεί να λυγίσει τον αγκώνα του.  Αυτή η ασθένεια μπορεί να εντοπιστεί στην ηλικία τεσσάρων έως εννέα μηνών.

 

 

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Μπορζόι είναι σκύλος του σπιτιού που επιθυμεί και απολαμβάνει τις ανέσεις του. Να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε τον καναπέ ή το κρεβάτι σας μαζί του. Πολλοί σκύλοι της φυλής αυτής προτιμούν σπίτι με κήπο ή αυλή, ώστε να εκτονώνονται και να τρέχουν, ενώ άλλοι αρκούνται σε έναν απλό περίπατο καθημερινά.

 

Η συγκεκριμένη φυλή κυνηγόσκυλων δεν διαθέτει υψηλά επίπεδα ενεργητικότητας, αλλά τα επίπεδα των δραστηριοτήτων ποικίλλουν μεταξύ των σκύλων. Κάποιοι από αυτούς, θα επιθυμούν να τρέξουν και να παίξουν στην αυλή για να εκτονωθούν και κάποιοι, όντας πιο οκνηροί και ήρεμοι, προτιμούν απλά μια βόλτα με λουρί. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο είναι ο περίπατος 20 λεπτών καθημερινά και το τρέξιμο σε περιφραγμένους χώρους.

Παρόλη την πραότητα του χαρακτήρα του, οι κήποι ή αυλές που τον αφήνετε να παίξει θα πρέπει να είναι καλά περιφραγμένοι με υψηλούς φράχτες, ώστε να μην δραπετεύσει εάν δει κάτι να κινείται. Μην ξεχνάτε ότι είναι μια φυλή κυνηγόσκυλων που έλκονται από την κίνηση και κυνηγούν βάση αυτής. Ακόμα και στους περιπάτους πρέπει να είναι περιορισμένος με λουρί και όχι ελεύθερος.

Κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του, δηλαδή όσο είναι κουτάβι και μέχρι να ενηλικιωθεί, χρειάζεται προσοχή. Θα πρέπει να τον αποθαρρύνετε και να τον προσέχετε να μην κάνει ψηλά και ανούσια άλματα στα έπιπλα, παίζοντας, γιατί μπορεί να τραυματίσει τις αρθρώσεις του.

Το Μπορζόι είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Δεν επιθυμεί να μένει μόνος του σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτόν τον λόγο οι εκπαιδευτές σκύλων συνιστούν την χρήση crate κλουβιού. Έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 4 έως 8 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα ενός Μπορζόι  είναι μακρύ και μεταξωτό και το βρίσκουμε σε οποιοδήποτε χρώμα και με διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων. Η τρίχα του μπορεί να είτε ίσια, είτε σπαστή ή κατσαρή.

Κοντή και ίσια τρίχα καλύπτει το κεφάλι, τα αυτιά, το μπροστινό των ποδιών ενώ άφθονη και σγουρή τρίχα στολίζει εντυπωσιακά τον λαιμό του. Η ουρά και το οπίσθιο μέρος του είναι γεμάτα πτερώσεις, που συμπληρώνουν αυτή την σαγηνευτική εμφάνιση. Η μεταξωτή σύσταση της τρίχας είναι ανθεκτική στον ρύπο, στην λάσπη και είναι εύκολο να κρατηθεί καθαρή.

Το τρίχωμα του χρειάζεται χτένισμα μια ή δυο φορές την εβδομάδα, ώστε να διατηρείται υγιή και καθαρό. Αφαιρέστε τους κόμπους πίσω από τα αυτιά και μεταξύ των οπισθίων ποδιών. Οι σκύλοι της φυλής αυτής αποβάλλουν μεγάλες ποσότητες  νεκρής τρίχας εποχιακά, ωστόσο φροντίστε να τους βουρτσίζετε πιο τακτικά κατά την διάρκεια αυτών των περιόδων.

Το λούσιμο του πρέπει να γίνεται όταν είναι απαραίτητο και όχι τακτικά, κάθε τρεις μήνες συνήθως. Το συνεχή λούσιμο καταστρέφει την σύσταση της τρίχας και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην φυσική εμφάνιση του.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.