Μπόρντερ Τεριέ

Μπόρντερ Τεριέ

Το Μπόρντερ Τεριέ αναπαράχθηκε αρχικά για να βοηθήσει τους κυνηγούς αλεπούδων, ανακαλύπτοντας τις κρυψώνες τους και ξετρυπώνοντας τις από εκεί, για να τις κυνηγήσει. Διαθέτει επίσης, ισχυρή επιθυμία για κυνήγι και για σκάψιμο. Τα υψηλά επίπεδα ενέργειας του, επέτρεπαν σε αυτό να συμβαδίζει με τους κυνηγούς. Σήμερα, αυτό το τεριέ μπορεί να γίνει μια όμορφη συντροφιά για όλη την οικογένεια εκτός από άριστος σύντροφος στο κυνήγι.

Ο σκύλος αυτός είναι μικρός σε μέγεθος με άγρυπνο βλέμμα, έχει έντονη επιθυμία για σκάψιμο και διαθέτει τα υψηλά επίπεδα ενεργητικότητας των τεριέ. Είναι ευφυής, πιστός, γενναίος και στοργικός.

Αυτή η φυλή σκύλων δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ιδιοκτήτες, με τον κατάλληλο λοιπόν άνθρωπο μπορεί να γίνει ένας αξιολάτρευτος σκύλος για τα παιδιά και τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού. Ταιριάζει ιδανικά στις ενεργές οικογένειες, που είναι ικανές να παρέχουν σε αυτόν τον σκύλο άφθονη άσκηση και  μπορούν να αποδυναμώσουν με εξάσκηση τις ικανότητες διαφυγής του.

Οι καλά περιφραγμένοι χώροι είναι απαραίτητοι για αυτούς τους σκύλους, γιατί θα τους κρατήσουν ασφαλή και θα αποτρέψουν την απόδραση τους. Είναι δεξιοτέχνες στην διαφυγή και είναι ικανοί να σκάψουν τρύπες κάτω από τους φράχτες για να κυνηγήσουν αυτό που τους κινεί την περιέργεια. Χρειάζεται λοιπόν, συνεχή επίβλεψη όταν αφήνονται ελεύθεροι σε κήπους και αυλές.

Το ισχυρό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του Μπόρντερ Τεριέ είναι η έντονη επιθυμία που έχει για κυνήγι. Θα κυνηγήσει αυτοκίνητα, κουνελάκια και γάτες. Έλκεται από την κίνηση. Αυτή η συνήθεια του μπορεί εύκολα να του κοστίσει την ζωή και να πάθει κάποιο ατύχημα. Σιγουρευτείτε ότι θα τον κρατήσετε ασφαλή.

Το δεύτερο γνώρισμα αυτής της φυλής τεριέ είναι ότι πλήττουν πολύ εύκολα. Ένα βαριεστημένο Μπόρντερ Τεριέ γίνεται θορυβώδες και καταστρεπτικό. Δεν ανήκει στις φυλές σκύλων που μπορείς να αφήσεις στην αυλή όλη μέρα, γιατί θα βρει τρόπο να δραπετεύσει, εάν βαρεθεί ή κάτι του προσελκύσει την επιθυμία για κυνήγι, θα γαυγίζει συνεχώς και θα έχει σκάψει τρύπες σε όλο τον κήπο.

Εφόσον λοιπόν, λαμβάνει την άφθονη άσκηση και την συντροφιά που επιθυμεί, γίνεται ένας χαρούμενος σκύλος που τα πάει πολύ καλά με όλους τους ανθρώπους, από παιδιά μέχρι και ξένους. Αν και γαυγίζει όταν ακούει θορύβους, δεν είναι καλός φύλακας και δεν θα εμποδίσει κάποιον να μπει στην ιδιοκτησία σας.

 

 

Ύψος: 25cm έως 27cm

Βάρος αρσενικών: 6kg έως 7kg

Βάρος θηλυκών: 5kg έως 6kg

Διάρκεια ζωής: 12-15χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μιλάμε για μια φυλή τεριέ, το Μπόρντερ Τεριέ είναι ένας αρκετά καλός σκύλος, στοργικός, υπάκουος και εκπαιδεύεται σχετικά εύκολα. Είναι ιδιαίτερα ευφυής και μαθαίνει γρήγορα. Μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στα σινιάλα των ιδιοκτητών του, να γνωρίζει ακριβώς πότε είναι η ώρα για βόλτα, για παιχνίδι, για φαγητό και τι του επιτρέπεται ή όχι να μασουλάει.

Εξαιτίας του κυνηγητικού του ενστίκτου, δεν είναι αρκετά στοργικό με μικρότερα ζώα. Τα αντιμετωπίζει συχνά ως θηράματα και γίνεται ανήλεος και ατρόμητος.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Border Terrier θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό.

Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια.

Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η επιληψία, παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

 

Ένα Μπόρντερ Τεριέ είναι σκύλος της οικογένειας και για αυτό του ταιριάζει η ζωή σε εσωτερικούς χώρους μαζί με τους ανθρώπους του, δεν του αρέσει να ζει σε εξωτερικούς χώρους, παρόλο που απολαμβάνει να έχει πρόσβαση σε κήπο ή αυλή. Σιγουρευτείτε ότι οι χώροι αυτοί είναι καλά περιφραγμένοι και οι φράχτες πολύ ψηλοί, ώστε να μην καταφέρει να δραπετεύσει.

Ο σκύλος αυτός θα απολαύσει ένα ημίωρο άσκησης την ημέρα, όπως έναν περίπατο με λουρί ή το παιχνίδι σε περιφραγμένους χώρους. Τα επίπεδα ενεργητικότητας του είναι αρκετά υψηλά και χρειάζεται άφθονη άσκηση, ώστε να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία. Χωρίς την κατάλληλη άσκηση, αυτό το τεριέ είναι επιρρεπή στην αύξηση βάρους και στο να πλήξει και να γίνει θορυβώδες και καταστρεπτικό.

Χάρη στην ευφυΐα του Μπόρντερ Τεριέ, η εκπαίδευση σκύλων είναι πολύ εύκολη για αυτόν. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Το Μπόρντερ Τεριέ αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν τον σκύλο. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνο παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Δεδομένου ότι τα τεριέ τείνουν να γίνονται αυταρχικά και επιθετικά με τα άλλα σκυλιά μέσα στο σπίτι και με τα άλλα κατοικίδια ζώα, χρειάζεται την έγκαιρη κοινωνικοποίηση σκύλων από τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1/8 έως 3/8 του φλιτζανιού άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Μπόρντερ Τεριέ διαθέτει διπλής στρώσης τρίχωμα, το οποίο αποτελείται από ένα κοντό και πυκνό εσωτερικό στρώμα και από ένα νευρώδες εξωτερικό. Το δέρμα του είναι παχύ και χαλαρό, χαρακτηριστικά που τον προστάτευαν από τα δαγκώματα στις περιόδους του κυνηγιού.

Το χρώμα του τριχώματος του μπορεί να είναι κόκκινο, μπλε με μαύρο ή έχει το χρώμα του σιταριού. Μερικά Μπόρντερ φέρουν ένα μικρό λευκό μπάλωμα στο στήθος.

Ο καλλωπισμός του τριχώματος ενός Μπόρντερ είναι εξίσου απαιτητικός όσο των υπολοίπων φυλών τεριέ. Για να διατηρηθεί αυτό καθαρό και υγιή έχει ανάγκη από εβδομαδιαίο χτένισμα και περιοδικό ‘stripping’κάθε 6 μήνες. Για το βούρτσισμα της γούνας του χρειάζεστε μια λεπτή χτένα σκληρών τριχών και ένα ψαλίδι για την αραίωση.

Το ‘stripping’ βοηθάει επίσης στην μείωση αποβολής της νεκρής τρίχας διατηρώντας τα έπιπλα και τα χαλιά σας καθαρά από τρίχες. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να κουρέψετε το τεριέ σας, αλλά έτσι θα χαλάσει η σύσταση και το χρώμα της τρίχας και το τρίχωμα θα γίνει πιο μαλακό και λιγότερο ανθεκτικό στον καιρό.

Το λούσιμο του πρέπει να γίνεται όταν είναι απαραίτητο και όχι τακτικά, κάθε τρεις μήνες συνήθως. Το συνεχή λούσιμο κάνει το τρίχωμα του τεριέ πολύ μαλακό και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην φυσική εμφάνιση του.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.