Μπόρντερ Κόλεϊ

Μπόρντερ Κόλεϊ

Το Μπόρντερ Κόλεϊ είναι μια φυλή σκύλων, η οποία αναπαράχθηκε για να συγκεντρώνει και να ελέγχει τα πρόβατα στα σύνορα μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας. Ο σκύλος αυτός είναι γνωστός για την έντονη ‘ματιά’ του, με την οποία μπορεί και ελέγχει το κοπάδι. Είναι ένας σκύλος με απεριόριστη ενεργητικότητα και δύναμη, οι οποίες τον καθιστούν σκύλο βοσκής από τους αρχαιοτάτους χρόνους μέχρι και σήμερα. Υπερέχει επίσης, στα σπορ σκύλων όπως στην ευκινησία, στο πέταμα δίσκων και στην υπακοή.

Το Μπόρντερ Κόλεϊ είναι μεσαίου μεγέθους σκύλος 13kg-20kg, ο οποίος κατέχει υπερφυσικό ποσό ενέργειας και δύναμης. Αναπτύχθηκε για να εργάζεται όλη μέρα στους λόφους και στις κοιλάδες της σκωτσέζικης χώρας. Τρέχει 50 μίλια ή και περισσότερο την ημέρα. Είναι ο ιδανικός σκύλος εργασίας και βοσκής.

Ο σκύλος αυτός δεν αγαπά και δεν επιδιώκει τα χάδια και το χουζούρεμα στον καναπέ, θέλει και χρειάζεται καθημερινή εργασία, ώστε να είναι χαρούμενος και να διατηρεί την πνευματική και σωματική του ευεξία.

Αυτό το Κόλεϊ είναι ένας σκύλος βοσκής, που σημαίνει ότι είναι κατάλληλος για να μαζέψει και κατευθύνει τα κοπάδια. Το κοπάδι αυτό μπορεί να είναι πρόβατα, γάτες ακόμα και παιδιά. Το ένστικτο που διαθέτει για να ωθεί και να γαυγίζει μαζί με την ενέργεια του δεν μπορεί να χειραγωγηθεί από μόνο του, χρειάζεται κάποιον να τον κατευθύνει και έναν στόχο στον οποίο μπορεί να εργαστεί. Ένας απλός περίπατος ή λίγο παιχνίδι δεν είναι αρκετό για αυτήν την φυλή σκύλων.

Με τον κατάλληλο ιδιοκτήτη, ένα Μπόρντερ Κόλεϊ είναι ένας υπέροχος σκύλος συντροφιάς. Η ευφυΐα του και η ήμερη φύση του, καθιστούν την εκπαίδευση του εύκολη. Είναι αρκετά ευαίσθητος σύμφωνα με εκείνους που γνωρίζουν καλά τον χαρακτήρα του σκύλου αυτού. Με την σωστή κοινωνικοποίηση κουταβιών μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε κατάσταση διαβίωσης που παρέχει διανοητική και σωματική άσκηση.

Ο συγκεκριμένος σκύλος είναι επίσης κατάλληλος για ενεργούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι επιθυμούν να αναμιχθούν στα σπορ σκύλων. Με την σωστή εκπαίδευση σκύλων, είναι ικανός να διαπρέψει σε όλα τα αθλήματα συμπεριλαμβανομένου της προηγμένης υπακοής, των διαγωνισμών βοσκής, της ευκινησίας, της κολύμβησης και της καταδίωξης.

 

Ύψος αρσενικών: 48cm έως 55cm

Ύψος θηλυκών: 45cm έως 53cm

Βάρος αρσενικών: 15kg έως 20kg

Βάρος θηλυκών: 13kg έως 18kg

Διάρκεια ζωής: 12-15χρόνια

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Μπόρντερ Κόλεϊ διαθέτει ένα ισχυρό, δυναμικό ταπεραμέντο. Είναι σκύλος εργατικός, ενεργητικός, ιδιαίτερα έξυπνος και πάντα σε ετοιμότητα. Μαθαίνει πάρα πολύ γρήγορα και εύκολα, τόσο γρήγορα που πολλές φορές είναι δύσκολο να του βρίσκεις νέες προκλήσεις.

Αυτή η φυλή σκύλων επιθυμεί συνεχώς να είναι απασχολημένη. Στην πραγματικότητα εάν δεν έχει κάποια εργασία να κάνει βαριέται εύκολα και οδηγείται σε καταστρεπτική συμπεριφορά όπως είναι το γαύγισμα, το μασούλημα και η καταστροφή αντικείμενων και το κυνήγι των αυτοκινήτων. Είναι αρκετά δραστήριος και σπάνια παραμένει ήρεμος σε μια θέση για αρκετή ώρα.

Είναι γνωστός επίσης για την άμεση ανταπόκριση και την ευαισθησία που δείχνει στο κάλεσμα του ιδιοκτήτη του, το οποίο μπορεί να είναι είτε ένα απλό σφύριγμα, είτε κάποια χειρονομία, ανταποκρίνεται ακόμα και σε σήκωμα του φρυδιού.

 

Όπως και οι άλλες φυλές σκύλων, έτσι και αυτή η φυλή δεν είναι τέλεια έχει μειονεκτήματα. Ο σκύλος αυτός συχνά γίνεται αποφασιστικός, επίμονος και ανεξάρτητος, χαρακτηριστικά που τον κάνουν ανυπάκουο. Επίσης, εάν πλήξει θα γίνει καταστρεπτικός γαυγίζοντας, μασουλώντας αντικείμενα και κυνηγώντας αυτοκίνητα, παιδιά και τα άλλα κατοικίδια ζώα. Τέλος, γίνεται ντροπαλός ή φοβικός εάν δεν κοινωνικοποιηθεί σωστά από κουτάβι.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Border Collie θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια κοινή ασθένεια στα σκυλιά. Μια από αυτές είναι η αλλεργία στα τρόφιμα, η οποία αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη ορισμένων τροφών από την διατροφή του σκύλου.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες επαφών, οι οποίες προκαλούνται από την επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία όπως το υλικό κρεβατιών και στρωμάτων, τις σκόνες ψύλλων, τα σαμπουάν σκύλων και άλλες χημικές ουσίες.

Τέλος έχουμε και τις εισπνευστικές αλλεργίες, οι οποίες προκαλούνται από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως την γύρη, την σκόνη και το ωίδιο. Οι μολύνσεις αυτιών είναι μια κοινή παρενέργεια των εισπνευστικών αλλεργιών.

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την αιτία και αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει διαιτητικούς περιορισμούς, φάρμακα και αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου.

Επιληψία:  Η ασθένεια αυτή προκαλεί διαταραχές στην αντίληψη του σκύλου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακο αλλά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ένα σκυλί με κρίσεις επιληψίας μπορεί να ζήσει μια γεμάτη και υγιή ζωή με την σωστή διαχείριση της κληρονομικής αυτής ασθένειας.

Ανωμαλία στα μάτια: Η ασθένεια αυτή προκαλεί αλλαγές και ανωμαλίες στο μάτι, οι οποίες πολλές φορές οδηγούν στην τύφλωση. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν μια ανώμαλη ανάπτυξη του χοριοειδή χιτώνα, μια ατέλεια στον οπτικό δίσκο (κολόμπομα), σταφύλωμα και την αμφιβληστροειδή αποκόλληση. Η ανωμαλία ματιών κόλεϊ συνήθως εμφανίζεται μέχρι δυο ετών και δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για αυτή την ασθένεια.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Μπόρντερ Κόλεϊ είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστος σκύλος, του ταιριάζει όμως περισσότερο ένας χώρος που του προσφέρει ευρυχωρία. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο είναι ένα σπίτι στην πόλη με κήπο ή αυλή ή σπίτι στην εξοχή και στην επαρχία. Δεδομένου του καθοδηγητικού του ενστίκτου έχει την τάση να κατευθύνει κοπάδια και να κυνηγά, για αυτόν τον λόγο, οι χώροι στους οποίους μένει ελεύθερος θα πρέπει να είναι καλά περιφραγμένοι.

Ανεξαρτήτως από το περιβάλλον στο οποίο ζει, απαιτεί πολλή άσκηση καθημερινώς, ώστε να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία. Έχει επίσης ανάγκη από έναν ιδιοκτήτη που είναι πρόθυμος και ικανός να του το παρέχει. Εάν δεν έχετε κοπάδι ζώων, ο αθλητισμός των σκύλων θα ήταν μια καλή εναλλακτική για την σωματική και πνευματική εγρήγορση αυτού του σκύλου.

Δεν επιθυμεί να μένει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί πλήττει και οδηγείται σε καταστρεπτικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα θα γαυγίζει, θα μασουλάει αντικείμενα και θα επιχειρήσει να δραπετεύσει. Επειδή είναι πολύ δραστήριος φροντίστε να τον συμπεριλαμβάνετε στις καθημερινές δραστηριότητες σας.

 

Χάρη στην ευφυΐα του, η εκπαίδευση σκύλων είναι πολύ εύκολη για αυτόν. Μαθαίνει γρήγορα και εύκολα. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Όπως όλες οι φυλές σκύλων, έτσι και τα Μπόρντερ Κόλεϊ πρέπει να μαθαίνουν τους κανόνες από πολύ νωρίς. Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Η μεικτή εκπαίδευση, η δημιουργία ρουτίνας και η καθημερινή άσκηση θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην εκπαίδευση του σκύλου σας, ώστε να κατανοήσει τι ζητάτε από αυτόν. Λατρεύει να ικανοποιεί τον ιδιοκτήτη του, πράγμα που θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε με μια σωστή εκπαίδευση κουταβιών.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1,5  έως 2 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Η φυλή Μπόρντερ Κόλεϊ διαθέτει δυο ποικιλίες τριχώματος. Και οι δυο είναι διπλής στρώσης, αποτελούνται δηλαδή από δύο στρώματα τριχώματος. Το εξωτερικό μέρος είναι πιο χονδροειδές, ενώ το εσωτερικό πιο μαλακό. Το τραχύ κομμάτι της γούνας του είναι μεσαίου μήκους με πτερώματα στα πόδια, στην κοιλιά και στο στήθος. Το μαλακό κομμάτι είναι κοντό με ελάχιστα πτερώματα.

Το χρώμα του τριχώματος του είναι συχνά μαύρο με μια άσπρη ‘φλόγα’ στο πρόσωπο, στο λαιμό, στα πόδια, χαμηλά στα πόδια και στην άκρη της ουράς. Τα σημεία αυτά, είτε είναι άσπρα μαζί με μαύρο, είτε εντελώς λευκά.

Όσον αφορά στον καλλωπισμό του τριχώματος του, αυτός δεν είναι απαιτητικός. Το τρίχωμα του χρειάζεται εβδομαδιαίο χτένισμα για να διατηρηθεί καθαρό και υγιή και για να αποτραπεί η αποβολή της νεκρής τρίχας. Το λούσιμο θα πρέπει να γίνεται περίπου κάθε τέσσερις μήνες ή όταν είναι πολύ βρώμικος και μυρίζει.

Βουρτσίστε τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να εξοντώνονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.