Μπολονέζ

Μπολονέζ

Το Μπολονέζ ανήκει στις μικρόσωμες φυλές σκύλων. Είναι ένας στοργικός οικογενειακός σύντροφος που αγαπά να βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειας του. Είναι επίσης αρκετά πανούργος και άτακτος, με αποτέλεσμα κάποιες φορές οι ιδιοκτήτες του να κάνουν αυτό που επιθυμεί χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Αυτός ο κωμικός, περίεργος και ευφυής σκύλος είναι συνάμα αφοσιωμένος στους ανθρώπους του και γίνεται ένας αξιόλογος σύντροφος για όλη την οικογένεια, όταν λαμβάνει την προσοχή και την φροντίδα που του αρμόζει. Για παράδειγμα, έχει ανάγκη από καθημερινούς περιπάτους, παιχνίδια με τα παιδιά και συμμετοχή στις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων.

Η φυλή Μπολονέζ αναπαράχθηκε στην ιταλική πόλη της Μπολόνια, όπου και πήρε το όνομα της. Υπερέχει στην χειραγώγηση τον ανθρώπων για αυτό και η εκπαίδευση αυτών των σκύλων είναι συνήθως ιδιαίτερη. Χρειάζεται έναν ιδιοκτήτη που να διαθέτει υπομονή και συνέπεια.

 

Ύψος αρσενικών: 25cm έως 31cm

Ύψος θηλυκών: 22cm έως 30cm

Βάρος: 3kg έως 6kg

Διάρκεια ζωής: 12-14 χρόνια

 

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Μπισόν Μπολονέζ είναι ένας χαρούμενος και ευφυής σκύλος γεμάτος αυτοπεποίθηση. Είναι αρκετά εξωστρεφής όσο είναι και το Μπισόν Φριζέ και αγαπά πολύ τους ανθρώπους.

Ο σκύλος αυτός προσφέρει πίστη και αφοσίωση στον ιδιοκτήτη και την οικογένεια του. Τα πάει πολύ καλά με τα άλλα κατοικίδια ζώα και είναι κατάλληλο για να προσέχει τα παιδιά. Έχει καλό χαρακτήρα και λατρεύει τις αγκαλιές και τα χάδια.

Δεν επιθυμεί όμως να μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διότι πλήττει και γίνεται καταστρεπτικός, μπορεί να μασουλήσει και να χαλάσει ότι υπάρχει στο σπίτι. Αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, τότε δεν είναι ο κατάλληλος σκύλος για εσάς.

Ο ιδιαίτερα ευφυής Μπισόν Μπολονέζ πρέπει να διδαχθεί τους κανόνες υπακοής και συμπεριφοράς μέσα στο σπίτι από κουτάβι. Είναι καλός μαθητής και μαθαίνει γρήγορα. Είναι επίσης καλός στα τεχνάσματα και στα σπορ σκύλων.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Bichon Bolognese θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια κοινή ασθένεια στα σκυλιά. Μια από αυτές είναι η αλλεργία στα τρόφιμα, η οποία αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη ορισμένων τροφών από την διατροφή του σκύλου.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες επαφών, οι οποίες προκαλούνται από την επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία όπως το υλικό κρεβατιών και στρωμάτων, τις σκόνες ψύλλων, τα σαμπουάν σκύλων και άλλες χημικές ουσίες.

Τέλος έχουμε και τις εισπνευστικές αλλεργίες, οι οποίες προκαλούνται από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως την γύρη, την σκόνη και το ωίδιο. Οι μολύνσεις αυτιών είναι μια κοινή παρενέργεια των εισπνευστικών αλλεργιών.

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την αιτία και αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει διαιτητικούς περιορισμούς, φάρμακα και αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό.

Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια.

Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

Νεανικοί Καταρράκτες: Αποτελεί συχνή κληρονομική ασθένεια. Ο καταρράκτης είναι μια ανωμαλία του φακού στην οποία δημιουργείται μια αδιαφάνεια, η οποία εμποδίζει το φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος ο καταρράκτης μπορεί μερικές φορές να αφαιρεθεί χειρουργικά.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

 

Το Μπολονέζ είναι δραστήριος σκύλος, αλλά μπορεί να ταιριάξει με την ζωή μέσα σε διαμέρισμα μαζί με τους ανθρώπους που αγαπάει. Ωστόσο, έχει ανάγκη από καθημερινές βόλτες και άσκηση για να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο, είναι οι μεγάλοι περίπατοι και το παιχνίδι σε περιφραγμένους χώρους.

Είναι ιδιαίτερα ευφυής, για αυτό και η εκπαίδευση του είναι εύκολη. Παρόλα αυτά, τείνει πολλές φορές να γίνεται επίμονος και ανυπάκουος, λόγω της ανεξάρτητης φύσης του. Χρειάζεται λοιπόν έναν ήρεμο, σταθερό, αυστηρό και συνεπή ιδιοκτήτη.

Μαθαίνει γρήγορα και εύκολα. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Το Μπολονέζ αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν τον σκύλο. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνο παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Μπολονέζ διαθέτει ένα μαλακό και φουντωτό τρίχωμα. Χρειάζεται καθημερινό χτένισμα, ώστε να αποφεύγονται οι κόμποι και να διατηρείται αυτό καθαρό και υγιή. Όσον αφορά στο λούσιμο, αυτό πρέπει να γίνεται όταν είναι ανάγκη, δηλαδή όταν ο σκύλος έχει λερωθεί ή μυρίζει και όχι συχνά.

Βουρτσίστε τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να εξοντώνονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.