Μπλούτικ Κουνχάουντ

Μπλούτικ Κουνχάουντ

Το Μπλούτικ Κουνχάουντ ανήκει στην κατηγορία των γρήγορων και εύρωστων φυλών σκύλων. Ο σκύλος αυτός αναδεικνύεται χάρη στο εντυπωσιακό τρίχωμα του. Έχει μια έκφραση παράκλησης και είναι γνωστός για το μακρόσυρτο δυνατό γαύγισμα του. Εκτός από ικανός κυνηγός μπορεί να γίνει και υπέροχος οικογενειακός σύντροφος που αγαπά πολύ τους ανθρώπους του.

Ο σκύλος αυτός έχει μια ευγενή ιστορία. Είναι απόγονος του γαλλικού Grand UEBL de Gascogne και του Αγγλικού φοξχάουντ, πολλοί από τους οποίους εμφανίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την διάρκεια των αποικιακών χρόνων.

Στην ιχνηλασία το Μπλούτικ Κουνχάουντ είναι πιο αργό σε σχέση με άλλες κυνηγητικές φυλές. Διαθέτει όμως πολύ καλή όσφρηση και είναι πολύ θαρραλέος. Αν και κυνηγός, αυτός ο σκύλος μπορεί να γίνει ένας εξαίρετος σύντροφος για όλη την οικογένεια καθώς αγαπά πολύ τους ανθρώπους. Όσον αφορά στην εκπαίδευση σκύλων, η επίμονη και ανεξάρτητη φύση που διαθέτει προκαλούν δυσκολίες. Για να τον εκπαιδεύσετε χρειάζεται επιμονή, υπομονή, συνέπεια και ευγένεια.

 

Ύψος αρσενικών: 60cm έως 76cm

Ύψος θηλυκών: 58cm έως 71cm

Βάρος αρσενικών: 24kg έως 45kg

Βάρος θηλυκών: 20kg έως 38kg

Διάρκεια ζωής: 10-12χρόνια

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Bluetick Coonhound διαθέτει έναν φιλικό χαρακτήρα. Είναι ένας υπάκουος και ευφυής σκύλος, αλλά πολλές φορές γίνεται επίμονος και δρα ανεξάρτητα. Διακρίνεται για την αποφασιστικότητα του αλλά δεν γίνεται εριστικός.

Είναι στοργικός με την οικογένεια του, αλλά επιφυλακτικός και ντροπαλός με τους ανθρώπους που δεν έχει γνωρίσει. Τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά και τα άλλα κατοικίδια ζώα ,εφόσον έχει λάβει την σωστή και έγκαιρη κοινωνικοποίηση κουταβιών.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση του, είναι αρκετά ευαίσθητος και χρειάζεται την θετική επιβράβευση αλλά και την διόρθωση όταν εκείνος παρεκκλίνει και γίνεται επίμονος. Παρόλα αυτά επιθυμεί να κάνει ότι θέλει εκείνος, με τον τρόπο που επιθυμεί.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Bluetick Coonhound θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

 

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

 

Δυσπλασία Αγκώνων: Η ασθένεια αυτή είναι παρόμοια με την δυσπλασία Ισχίων. Εκτιμάται, ότι αυτή προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κακοσχηματισμένη και αποδυναμωμένη άρθρωση. Η σοβαρότητα της ασθένειας αυτής ποικίλλει. Το σκυλί θα μπορούσε να εμφανίσει αρθρίτιδα ή θα μπορούσε να μείνει κουτσό. Μπορεί να οδηγήσει στην επίπονη χωλότητα. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, την διαχείριση του βάρους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Μπλούτικ Κουνχάουντ μπορεί να ζήσει εξίσου καλά σε εσωτερικούς αλλά και σε υπαίθριους χώρους, αρκεί να απολαμβάνει την ανθρώπινη συντροφιά. Ιδανικότερο μέρος για αυτόν τον σκύλο είναι ένα σπίτι με μεγάλο περιφραγμένο κήπο ή αυλή. Δεν του ταιριάζει η ζωή σε διαμέρισμα.

Παρόλη την πραότητα του χαρακτήρα του, οι κήποι ή αυλές που τον αφήνετε να παίξει θα πρέπει να είναι καλά περιφραγμένοι με υψηλούς φράχτες, ώστε να μην δραπετεύσει εάν μυρίσει κάτι ενδιαφέρον. Μην ξεχνάτε ότι είναι μια φυλή λαγωνικών που έλκονται από τις μυρωδιές και κυνηγούν με βάση αυτές. Ακόμα και στους περιπάτους πρέπει να είναι περιορισμένος με λουρί και όχι ελεύθερος.

Ο συγκεκριμένος σκύλος έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση, ώστε να διατηρήσει την σωματική και πνευματική του ευεξία. Αγαπά τους μεγάλους περιπάτους. Εάν ζείτε στην εξοχή ή σας αρέσει η πεζοπορία και το τρέξιμο, το λαγωνικό αυτό γίνεται εξαίρετος συνοδοιπόρος.

Κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του, δηλαδή όσο είναι κουτάβι και μέχρι να ενηλικιωθεί, χρειάζεται προσοχή. Θα πρέπει να τον αποθαρρύνετε και να τον προσέχετε να μην κάνει ψηλά και ανούσια άλματα στα έπιπλα, παίζοντας, γιατί μπορεί να τραυματίσει τις αρθρώσεις του.

Το Μπλούτικ Κουνχάουντ είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Δεν επιθυμεί να μένει μόνος του σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτόν τον λόγο οι εκπαιδευτές σκύλων συνιστούν την χρήση crate κλουβιού. Έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνουν ασφαλή και ήρεμα και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Μπλούτικ Κουνχάουντ διαθέτει μαλακό και λείο τρίχωμα, το οποίο είναι σκούρο μπλε, με μικρά μαύρα στίγματα διασκορπισμένα στην πλάτη, στα αυτιά και στα πλαϊνά του σώματος του. Το κεφάλι και τα αυτιά είναι συνήθως μαύρα, με σημεία μαυρίσματος στα μάτια και στα μάγουλα. Όμως, επικρατεί το σκούρο κόκκινο χαμηλά στα πόδια, στο στήθος και κάτω από την ουρά.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.