Μπλαντχάουντ

Το Μπλαντχάουντ αναπαράχθηκε στην Γαλλία του Μεσαίωνα, με σκοπό να κυνηγά και να παγιδεύει κάπρους και ελάφια. Σήμερα, είναι μια ευφυή και δραστήρια φυλή σκύλων. Η δυνατή όσφρηση που διαθέτει καθιστά αυτόν τον σκύλο άξιο στην διάσωση και την αναζήτηση. Οι θαυμαστές του τον αγαπούν για την γλυκιά και μοναδική του εμφάνιση.

Αυτό το κυνηγόσκυλο με τις υπέροχες ζάρες είναι ευγενικό, στοργικό αλλά πολύ ενεργητικό. Είναι ικανό να ακολουθήσει ένα ίχνος μυρωδιάς για μίλια και θα το προτιμήσει περισσότερο από το να βρίσκεται ξαπλωμένο στον ήλιο. Εάν τον διαλέξετε για σύντροφο να είστε πρόθυμοι για καθημερινούς μακρινούς περιπάτους.

Το Μπλαντχάουντ ανήκει στις φυλές σκύλων που είναι λαγωνικά και κυνηγούν βάση της μυρωδιάς. Παλαιότερα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτόν τον σκύλο για να κυνηγούν ελάφια και κάπρους, σήμερα εργάζεται ως βασικός ιχνηλάτης για την αστυνομία και παίρνει μέρος στις αποστολές αναζήτησης και διάσωσης. Παράλληλα όμως θεωρείται άξιος οικογενειακός σύντροφος εάν έχει έναν έμπειρο ιδιοκτήτη, γιατί απαιτεί πολλή προσοχή η εκπαίδευση και η φροντίδα του.

Η φυλή σκύλων Bloodhound δεν είναι για όλους τους ανθρώπους. Παρά το μέγεθος, το κυνηγητικό ένστικτο και την επιθυμία του να ακολουθεί μυρωδιές, διαθέτει επίσης πολλή ενέργεια που θέλει να εκτονώνει και αντοχή, για να μπορεί να παραμείνει ήρεμος οικογενειακός σύντροφος στο σπίτι χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Με την σωστή οικογένεια διαμορφώνει έναν υπέροχο χαρακτήρα προσφέροντας χαρά και γέλιο.

 

 

Ύψος αρσενικών: 63cm έως 68cm

Ύψος θηλυκών: 58cm έως 63cm

Βάρος αρσενικών: 40kg έως 49kg

Βάρος θηλυκών: 36kg έως 45kg

Διάρκεια ζωής: 11-15χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Μπλαντχάουντ διαθέτει έναν χαρακτήρα που είναι αντιφατικός. Είναι ένας υπάκουος σκύλος, αλλά πολλές φορές γίνεται επίμονος και δρα ανεξάρτητα. Διακρίνεται για την αποφασιστικότητα του αλλά παράλληλα δεν γίνεται εριστικός. Είναι επίσης στοργικός με την οικογένεια του αλλά επιφυλακτικός και ντροπαλός με τους ανθρώπους που δεν έχει γνωρίσει.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση του, είναι αρκετά ευαίσθητος και χρειάζεται την θετική επιβράβευση αλλά και την διόρθωση όταν εκείνος παρεκκλίνει και γίνεται επίμονος. Παρόλα αυτά επιθυμεί να κάνει ότι θέλει εκείνος, με τον τρόπο που επιθυμεί.

Το Μπλαντχάουντ αν και άριστος ιχνηλάτης μέσω της όσφρησης, ως φύλακας δεν είναι καλός καθώς αγαπά πολύ τους ανθρώπους. Μερικά από αυτά τα λαγωνικά είναι αρκετά ‘φωνακλάδες’, συνηθίζουν δηλαδή να γαυγίζουν, ενώ άλλα είναι τελείως ήσυχα και αρκετά συμπαθητικά.

Το ταπεραμέντο του όμως επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Bloodhound θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Δυσπλασία Αγκώνων: Η ασθένεια αυτή είναι παρόμοια με την δυσπλασία Ισχίων. Εκτιμάται, ότι αυτή προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κακοσχηματισμένη και αποδυναμωμένη άρθρωση. Η σοβαρότητα της ασθένειας αυτής ποικίλλει. Το σκυλί θα μπορούσε να εμφανίσει αρθρίτιδα ή θα μπορούσε να μείνει κουτσό. Μπορεί να οδηγήσει στην επίπονη χωλότητα. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, την διαχείριση του βάρους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η επιληψία, παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

Επιληψία:  Η ασθένεια αυτή προκαλεί διαταραχές στην αντίληψη του σκύλου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακο αλλά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ένα σκυλί με κρίσεις επιληψίας μπορεί να ζήσει μια γεμάτη και υγιή ζωή με την σωστή διαχείριση της κληρονομικής αυτής ασθένειας.

 

Εντρόπιο: Το εντρόπιο (entropion) είναι μία κατάσταση όπου τα βλέφαρα του ζώου γυρίζουν υπερβολικά προς τα μέσα. Αυτό προκαλεί σκληρή επαφή των βλεφαρίδων επάνω στο μάτι που τελικά οδηγεί σε έντονο ερεθισμό και δυσκολεύει την όραση.

Εμφανίζεται συνήθως μέχρι την ηλικία του ενός έτους, αλλά η θεραπεία ξεκινά όταν ο σκύλος έχει πλέον ενηλικιωθεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι το ζώο να μην βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Μπλαντχάουντ μπορεί να ζήσει εξίσου καλά σε εσωτερικούς αλλά και σε υπαίθριους χώρους, αρκεί να απολαμβάνει την ανθρώπινη συντροφιά. Ιδανικότερο μέρος για αυτόν τον σκύλο είναι ένα σπίτι με μεγάλο περιφραγμένο κήπο ή αυλή. Είναι δεξιοτέχνης στην απόδραση εάν μυρίσει κάτι, για αυτό χρειάζεται προσοχή η περίφραξη του χώρου.

Παρόλη την πραότητα του χαρακτήρα του, οι κήποι ή αυλές που τον αφήνετε να παίξει θα πρέπει να είναι καλά περιφραγμένοι με υψηλούς φράχτες, ώστε να μην δραπετεύσει εάν μυρίσει κάτι ενδιαφέρον. Μην ξεχνάτε ότι είναι μια φυλή λαγωνικών που έλκονται από τις μυρωδιές και κυνηγούν με βάση αυτές. Ακόμα και στους περιπάτους πρέπει να είναι περιορισμένος με λουρί και όχι ελεύθερος.

Ο συγκεκριμένος σκύλος έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση, ώστε να διατηρήσει την σωματική και πνευματική του ευεξία. Αγαπά τους μεγάλους περιπάτους. Εάν ζείτε στην εξοχή ή σας αρέσει η πεζοπορία και το τρέξιμο, το λαγωνικό αυτό γίνεται εξαίρετος συνοδοιπόρος. Εάν επιθυμείτε μπορείτε επίσης να τον εκπαιδεύσετε στην αναζήτηση και στην διάσωση.

Κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του, δηλαδή όσο είναι κουτάβι και μέχρι να ενηλικιωθεί, χρειάζεται προσοχή. Θα πρέπει να τον αποθαρρύνετε και να τον προσέχετε να μην κάνει ψηλά και ανούσια άλματα στα έπιπλα, παίζοντας, γιατί μπορεί να τραυματίσει τις αρθρώσεις του.

Τα κουτάβια Μπλαντχάουντ είναι αρκετά θορυβώδη και περίεργα και θέλουν να εξερευνούν τα πάντα μέσα στο σπίτι. Για αυτόν τον λόγο οι εκπαιδευτές σκύλων συνιστούν την χρήση crate κλουβιού. Έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνουν ασφαλή και ήρεμα και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

 

Το Bloodhound είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 4 έως 8 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα του Μπλαντχάουντ είναι χαλαρό και λεπτό στην αφή. Γύρω από το λαιμό και το κεφάλι του σχηματίζονται ζάρες. Το κεφάλι του είναι στενό σε σύγκριση με το μάκρος του, έχει ζαρωμένο μέτωπο και μάγουλα. Τα αυτιά είναι λεπτά και μακριά. Η μακριά ουρά βρίσκεται ψηλά, είναι χοντρή στη βάση και καταλήγει λεπτή στο άκρο, με πλούσιο τρίχωμα από την κάτω πλευρά. Το τρίχωμα είναι κοντό, πυκνό, λεπτό και γυαλιστερό.

Τα χρώματα αυτού του λαγωνικού είναι συνήθως μαύρο και κοκκινωπό. Τα πιο σκούρα χρώματα συνήθως διανθίζονται σε αποχρώσεις με ένα μείγμα άσπρου, γκρι, καφέ και μαύρου. Μπορείτε να δείτε όμως λίγο λευκό στο στήθος, στα πόδια και στην άκρη της ουράς.

Ο σκύλος αυτός μπορεί να καλλωπιστεί εύκολα και εκτός από τον συχνό καθαρισμό των αυτιών, των ματιών και των σάλιων του, δεν έχει απαιτήσεις. Χρειάζεται σπάνια λούσιμο και μια σκληρή χτένα για να τον χτενίζεις και να διατηρήσεις το τρίχωμα του σε καλή κατάσταση.

Όσον αφορά στο χτένισμα, αυτό πρέπει να γίνεται μία η περισσότερες φορές την εβδομάδα. Αποβάλλει ποσότητες νεκρής τρίχας εποχιακά και όχι όλο τον χρόνο. Θυμηθείτε ότι το δέρμα του είναι ευαίσθητο και λεπτό.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.