Ρωσικό μαύρο Τεριέ

Ρωσικό μαύρο Τεριέ

Το Ρωσικό μαύρο Τεριέ διαθέτει μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση και είναι ένας ιδιαίτερα ευφυής σκύλος. Αναπαράχθηκε με σκοπό να γίνει σκύλος φύλακας και στην πραγματικότητα δεν είναι αληθινό τεριέ. Είναι μια νέα και σπάνια φυλή σκύλων που μπορεί να προστατέψει το σπίτι και την οικογένεια αλλά και να παίξει με τα μέλη της οικογένειας και τα παιδιά. Υπερέχει στους διαγωνισμούς ευκινησίας και υπακοής. Αυτοί οι σκύλοι είναι επίσης γνωστοί με το όνομα «μαύρα μαργαριτάρια της Ρωσίας».

Είναι σκύλος κοινωνικός και επιθυμεί να είναι συνεχώς απασχολημένος με κάποια εργασία. Δεν του ταιριάζει ο ανενεργός τρόπος ζωής. Τείνει να είναι επιφυλακτικός με τους ξένους, λόγω των ικανοτήτων του ως φύλακας και δεν διστάζει να προειδοποιήσει την οικογένεια του γαυγίζοντας μπροστά σε πιθανή απειλή. Είναι πολύ στοργικός και προστατευτικός με τους ανθρώπους του, ενώ με τους σκύλους που δεν γνωρίζει κρατάει αποστάσεις.

Όταν το μαύρο Τεριέ συνδυάζει το μέγεθος του με την ευκινησία, το θάρρος και την δύναμη αυτής της πανέμορφης εμφάνισης που διαθέτει, δημιουργείται ένας άριστος φύλακας που αγαπά όμως να παίζει με τα παιδιά και να δείχνει την αφοσίωση του σε αυτά. Ο σκύλος αυτός επιζητά την ανθρώπινη προσοχή και την αγάπη και θα βρίσκεται πίσω από την πόρτα ζητώντας από εσάς να παίξετε μαζί του.

Ο Black Russian Terrier είναι ένα σκληρά εργατικό σκυλί που ανταποκρίνεται καλύτερα στην αυστηρή και συνεπή εκπαίδευση σκύλων. Χρειάζεται να κερδίσετε τον σεβασμό του για να υπακούει στις εντολές σας και να τον κρατάτε απασχολημένο, ώστε να μην πλήξει και γίνει καταστρεπτικός μέσα στο σπίτι.

Είναι τρομακτικό το πόσο ευφυής σκύλος είναι. Εάν δεν μπορείτε να ζήσετε με ένα σκύλο που ίσως είναι εξυπνότερος από ότι είστε εσείς, τότε η συγκεκριμένη φυλή σκύλων δεν είναι κατάλληλη για εσάς. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί για τον στρατό και την αστυνομία.

Λόγω της ευφυΐας του εκπαιδεύεται αρκετά εύκολα, αλλά χρειάζεται έναν συνεπή και αυστηρό ιδιοκτήτη, επειδή τείνει να γίνεται επίμονος και πεισματάρης. Υπερέχει στην ευκινησία, στην υπακοή, στην αναζήτηση και στην διάσωση. Είναι πιο ενεργός όταν βρίσκεται έξω παρά μέσα στο σπίτι. Ο Μπλάκι επίσης αργεί να ωριμάσει και συμπεριφέρεται ως κουτάβι ακόμα και όταν αυτός έχει πλέον ενηλικιωθεί.

 

 

Η συγκεκριμένη φυλή σκύλων είναι ανθρωποκεντρική, προτιμά να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους και να ζει μαζί τους, για αυτό και δεν θα τους άρεσε να μένουν σε υπαίθριους χώρους σε σπιτάκι σκύλων. Ίσως κάποια μέρα αρχίσει να προστατεύει το σπιτάκι του από εσάς και να αμύνεται θεωρώντας το ιδιοκτησία του.

Το Ρωσικό μαύρο Τεριέ έχει έναν ήρεμο και ήσυχο χαρακτήρα, με τους ξένους όμως συχνά γίνεται επιφυλακτικός εάν δεν τους έχει ξανασυναντήσει. Δεν θα γίνει όμως επιθετικός απέναντι τους. Θα τους δεχτεί στην ιδιοκτησία του αλλά θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να τους συνηθίσει. Ωστόσο, εάν αισθανθεί ότι κάποιος αποτελεί απειλή για εσάς και το σπίτι δεν θα διστάσει να σας ειδοποιήσει και να υπερασπίσει όσα αγαπά.

Δεδομένου ότι ο σκύλος αυτός είναι τόσο έξυπνος και επίμονος, δεν αποτελεί καλή επιλογή για νέους ιδιοκτήτες. Από κουτάβι πρέπει να του διδάξετε ποια είναι τα όρια και οι κανόνες μέσα στο σπίτι, ώστε οι κακές του συνήθειες να μην γίνουν παγιωμένες συμπεριφορές όσο μεγαλώνει.

 

 

Ύψος αρσενικών: 68cm έως 76cm

Ύψος θηλυκών: 66cm έως 73cm

Βάρος: 36kg έως 63kg

Διάρκεια ζωής: 10-11 χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Ρωσικό μαύρο Τεριέ διαθέτει έναν πράο χαρακτήρα, είναι πολύ θαρραλέος και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Το νευρικό σύστημα σε αυτούς τους σκύλους είναι εξαιρετικά σταθερό και εκπέμπει εμπιστοσύνη και ηρεμία.

Το Μπλάκι αναθρεμμένο από τον στρατό δείχνει πίστη και αφοσίωση στους ανθρώπους του, είναι σίγουρος για τον εαυτό του και επιφυλακτικός προς τους ξένους. Ανέκαθεν προοριζόταν για σκύλος φρουράς και προστασίας. Θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνο χωρίς την γνωστή συναισθηματική σταθερότητα που τον διακρίνει.

Ο σκύλος αυτός διακρίνεται επίσης για την υψηλή νοημοσύνη του. Επιθυμεί να είναι συνέχεια απασχολημένος με κάποια εργασία ,ώστε να μην πλήττει. Η εκπαίδευση του είναι εύκολη, εάν έχει έναν ικανό, αυστηρό και συνεπή ηγέτη. Αναπτύσσει εύκολα το αίσθημα της προστασίας. Αγαπά τα παιδιά και είναι πάντα πρόθυμος να τα φρουρήσει και να τα προστατεύσει.

Είναι σκύλοι του σπιτιού και θέλουν να αισθάνονται ότι αποτελούν μέρος της οικογένειας. Δεν τους ταιριάζει η ζωή σε αυλές και κήπους. Αγαπούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και αποτραβιούνται όταν δεν παίρνουν την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα που επιθυμούν.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Black Russian Terrier θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια κοινή ασθένεια στα σκυλιά. Μια από αυτές είναι η αλλεργία στα τρόφιμα, η οποία αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη ορισμένων τροφών από την διατροφή του σκύλου.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες επαφών, οι οποίες προκαλούνται από την επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία όπως το υλικό κρεβατιών και στρωμάτων, τις σκόνες ψύλλων, τα σαμπουάν σκύλων και άλλες χημικές ουσίες.

Τέλος έχουμε και τις εισπνευστικές αλλεργίες, οι οποίες προκαλούνται από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως την γύρη, την σκόνη και το ωίδιο. Οι μολύνσεις αυτιών είναι μια κοινή παρενέργεια των εισπνευστικών αλλεργιών.

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την αιτία και αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει διαιτητικούς περιορισμούς, φάρμακα και αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Δυσπλασία Αγκώνων: Η ασθένεια αυτή είναι παρόμοια με την δυσπλασία Ισχίων. Εκτιμάται, ότι αυτή προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κακοσχηματισμένη και αποδυναμωμένη άρθρωση. Η σοβαρότητα της ασθένειας αυτής ποικίλλει. Το σκυλί θα μπορούσε να εμφανίσει αρθρίτιδα ή θα μπορούσε να μείνει κουτσό. Μπορεί να οδηγήσει στην επίπονη χωλότητα. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, την διαχείριση του βάρους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Ρωσικό μαύρο Τεριέ έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση και πνευματική εγρήγορση, ώστε να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο είναι μισή ώρα την ημέρα άσκηση, σε αυτήν περιλαμβάνονται οι περίπατοι, το τρέξιμο, η υπακοή, το παιχνίδι και η ευκινησία.

Σε αντίθεση με τους σκύλους των άλλων φυλών, ένα Μπλάκι δεν θα ικανοποιηθεί να τον αφήσετε μόνο του σε περιφραγμένους χώρους για να παίξει και να τρέξει. Προτιμά την δική σας παρέα και να παίζει μαζί σας. Έχει μεγάλη ανάγκη την ανθρώπινη επαφή και μόνο τότε είναι πραγματικά ευτυχισμένος.

Ο συγκεκριμένος σκύλος παρά το μέγεθος του ταιριάζει με την ζωή σε διαμέρισμα, αρκεί να ασκείται καθημερινά. Επιβάλλεται, στους περιπάτους να τον έχετε περιορισμένο με λουρί ώστε να μην δραπετεύσει και οι χώροι στους οποίους αφήνεται ελεύθερος να είναι πάντα περιφραγμένοι.

Το  Ρωσικό μαύρο Τεριέ είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση σκύλων. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 3 έως 4,5 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Ρωσικό μαύρο Τεριέ διαθέτει μαύρο πυκνό τρίχωμα, το οποίο αποτελείται από δύο στρώματα. Το εξωτερικό τμήμα τριχώματος χοντρό στην υφή ενώ το εσωτερικό παχύ και μαλακό. Ποικίλλει σε μήκος και η τρίχα του τείνει να είναι σγουρή ή σπαστή.

Το χτένισμα πρέπει να γίνεται κάθε εβδομάδα, ώστε το τρίχωμα αυτού του σκύλου να διατηρείται καθαρό και υγιές και να αποφεύγονται οι κόμποι. Ένα Μπλάκι συνήθως δεν αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νεκρής τρίχας, αλλά οι σκύλοι με μακρύτερο τρίχωμα ίσως αποβάλλουν, εκτός και αν βουρτσίζονται τακτικά. Λούστε με υπο-αλλεργικά σαμπουάν τον σκύλο αυτόν μόνο όταν είναι βρώμικος και όταν είναι ανάγκη και όχι τακτικά, ειδάλλως χαλάει η σύσταση της τρίχας.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.