Μάυρο- Καφέ Κουνχάουντ

Μαύρο-Καφέ Κουνχάουντ

Το Μάυρο- Καφέ Κουνχάουντ έχει αναπαραχθεί στις ΗΠΑ. Είναι εξωστρεφής και φιλικός, γνωρίσματα που τον καθιστούν ευπροσάρμοστο σύντροφο για την οικογένεια και το σπίτι και άξιο συνοδοιπόρο για όσους αγαπούν τους περιπάτους και το τζόκινγκ. Διαπρέπει επίσης στον τομέα της επίδειξης και στα σπορ σκύλων.

Μία από τις αριστοκρατικές φυλές σκύλων στην Αμερική. Αποτελεί δημιουργία των ανθρώπων των βουνών του Ozarks και Smokies. Από τις έξι φυλές coonhound, αυτή αναγνωρίζεται πιο συχνά και ξεχωρίζει για το μέγεθος και τον διακριτικό χρωματισμό του. Μεταξύ των κυνηγών είναι γνωστός για την ‘κρύα’ μύτη του, για την ικανότητα δηλαδή που έχει να ακολουθεί παλιά ίχνη.

Αναπαράχθηκε από τους ανθρώπους για να κυνηγά τα ρακούν, τις αρκούδες, τα λιοντάρια των βουνών και τα ελάφια. Με την μύτη στο έδαφος κυνηγά και εντοπίζει το θήραμα του.

Χάρη στο δυνατό ένστικτο του κυνηγού που διαθέτει και των ιδιαίτερων δεξιοτήτων του, το Μαύρο-Καφέ Κουνχάουντ σπάνια μπορεί να θεωρηθεί οικογενειακός σύντροφος. Για όσους όμως θαυμάζουν την ανεξάρτητη φύση του, το χιούμορ και τις ικανότητες που διαθέτει ως κυνηγόσκυλο, γίνεται άριστος σύντροφος για αυτούς και τείνει να είναι χαλαρός και εύθυμος στο σπίτι.

Η δύναμη που κάνει αυτό το κυνηγόσκυλο άριστο κυνηγό, τον κάνει επίσης και άξιο σύντροφο στο τζόκινγκ, στο τρέξιμο και στους περιπάτους. Ικανοποιείται όμως και με μια απλή καθημερινή βόλτα, ώστε να μπορεί να μυρίσει και να εκτονώσει την ενέργεια του. Είναι ένας σκύλος που αγαπάει τις ανέσεις και θα απολαύσει να ξαπλώσει στον καναπέ δίπλα σας.

Το Μαύρο-Καφέ Κουνχάουντ αγαπά τα παιδιά και είναι πρόθυμο να παίζει μαζί τους. Τα πάει εξίσου καλά με τους άλλους σκύλους, ακόμα και με τις γάτες, εάν βέβαια έχει λάβει την κατάλληλη κοινωνικοποίηση από κουτάβι. Κατέχει καλά τις ικανότητες ενός φύλακα και είναι πιθανό να γαυγίσει δυνατά για να σας προειδοποιήσει για ενδεχόμενη απειλή. Αν και σωματικά είναι ένας μεγάλος σκύλος που η εμφάνιση του προκαλεί φόβο, είναι απίθανο να δαγκώσει ή να βλάψει κάποιον.

Όπως συμβαίνει με όλες τις φυλές σκύλων έτσι και αυτή έχει μειονεκτήματα. Συνηθίζει να έχει μια ιδιαίτερη μυρωδιά. Αυτό είναι κάτι που είτε θα αγαπήσετε, είτε θα μισήσετε. Καλό θα ήταν να το αγαπήσετε γιατί ο σκύλος αυτός δεν μπορεί να κάνει μπάνιο συνέχεια.

 

O BlackTan Coonhound είναι επίσης γνωστός για το δυνατό του γαύγισμα και για το ουρλιαχτό του, όπως όλα τα κυνηγόσκυλα. Συνηθίζει να γαυγίζει, εάν κάποιο μικρό ζωάκι εισβάλλει την αυλή σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τους ήχους που κάνουν τα κυνηγόσκυλα. Αυτοί οι σκύλοι όμως δεν είναι κατάλληλοι για όσους ζουν σε σπίτια όπου υπάρχουν γείτονες κοντά, γιατί ίσως ενοχληθούν.

Ένα Κουνχάουντ έχει ανάγκη από έναν συνεπή, αυστηρό και πειθαρχημένο ιδιοκτήτη, λόγω της ανεξάρτητης και επίμονης φύσης που διαθέτει. Δεν είναι κατάλληλη φυλή για όλους τους ανθρώπους.

 

Ύψος αρσενικών: 63cm έως 68cm

Ύψος θηλυκών: 58cm έως 63cm

Βάρος: 34kg έως 45kg

Διάρκεια ζωής: 10-12 χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Μαύρο-Καφέ Κουνχάουντ είναι ένας εξωστρεφής σκύλος, δεδομένου όμως της φύσης του συχνά γίνεται ντροπαλός με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζει και επιφυλακτικός. Τα πάει καλά με τους άλλους σκύλους, γιατί αναπαράχθηκε με σκοπό να συνεργάζεται με τα άλλα κυνηγόσκυλα. Με την κατάλληλη κοινωνικοποίηση κουταβιών συνυπάρχει ακόμα και με γάτες.

Αυτός ο σκύλος επίσης είναι πεισματάρης, επίμονος και συχνά θέλει να κάνει το δικό του, αλλά με έναν συνεπή και αυστηρό ιδιοκτήτη μετατρέπεται σε έναν υπάκουο και στοργικό σύντροφο για την οικογένεια.

Όσον αφορά στην συμπεριφορά του μέσα στο σπίτι, εκείνος είναι βολικός αρκεί να μην του αποσπάσει την προσοχή κάποια μυρωδιά. Λόγω της κυνηγητικής του φύσης, συγκεντρώνεται σε αυτό το ερέθισμα και ακολουθεί την μυρωδιά μέχρι να την εντοπίσει. Για αυτόν τον λόγο, στους περιπάτους και στο παιχνίδι μαζί του μην τον αφήνετε ελεύθερο χωρίς λουρί και σε χώρους χωρίς περίφραξη.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Black and Tan Coonhound θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Καταρράκτες: Συνήθως παρουσιάζεται σε ηλικίες ενός με δύο έτους. Είναι γνωστοί ως νεανικοί καταρράκτες. Αυτός ο τύπος καταρράκτη σπάνια οδηγεί σε τύφλωση.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο Μαύρος-Καφέ Κουνχάουντ είναι μεταξύ των λίγων φυλών που μπορούν να προσαρμοστούν στην υπαίθρια ζωή, εάν δεν επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται όμως να του έχετε εξασφαλίσει σπιτάκι για σκύλους και να έχει για παρέα του έναν εξίσου κοινωνικό σκύλο. Εάν όμως είναι ο μοναδικός σκύλος στην οικογένεια, καλό θα ήταν να μένει και να κοιμάται στο σπίτι μαζί με τους ανθρώπους του.

Το ιδανικό για αυτόν τον σκύλο θα ήταν να ζει με μια δραστήρια οικογένεια στην εξοχή, σε ένα σπίτι με περιφραγμένη αυλή όπου θα μπορούσε να παίζει και να τρέχει με ασφάλεια.

Οι κήποι ή αυλές που τον αφήνετε να παίξει θα πρέπει να είναι καλά περιφραγμένοι, ώστε να μην δραπετεύσει εάν μυρίσει κάτι ενδιαφέρον. Μην ξεχνάτε ότι είναι μια φυλή κυνηγόσκυλων που έλκονται από τις μυρωδιές και κυνηγούν με βάση αυτές. Ακόμα και στους περιπάτους πρέπει να είναι περιορισμένος με λουρί και όχι ελεύθερος.

Εάν επιλέξετε αυτή την φυλή Κουνχάουντ, φροντίστε να του παρέχετε καθημερινή άσκηση με ποικιλία δραστηριοτήτων. Χρειάζεται καθημερινούς περιπάτους, τρέξιμο και παιχνίδι, ώστε να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία.

Το Black and Tan Coonhound είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 3 έως 5 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Η περιποίηση του τριχώματος ενός Μαύρου-Καφέ Κουνχάουντ είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς διαθέτει κοντό και πυκνό τρίχωμα. Το χρώμα όπως υποδεικνύει και το όνομα του, είναι φυσικά το μαύρο που έχει καφέ σημάδια πάνω από τα μάτια, στα πλαϊνά του ρύγχους, στο στήθος, στα πόδια και στο πίσω μέρος των μηρών του.

Αυτό το Κουνχάουντ χρειάζεται χτένισμα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα με ένα σκληρό γάντι για κυνηγόσκυλα ή με μια σταθερή βούρτσα σκληρών τριχών. Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσετε τις ποσότητες νεκρής τρίχας που αποβάλλονται. Το λούσιμο πρέπει να γίνεται όταν ο σκύλος έχει λερωθεί, προκειμένου να διατηρείται το τρίχωμα του καθαρό και υγιή. Τα συχνά λουσίματα χαλάνε την φυσική σύσταση της τρίχας του.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.