Μπισόν Φριζέ

Μπισόν Φριζέ

Το Μπισόν Φριζέ είναι μια εύθυμη μικρόσωμη φυλή σκύλων. Αγαπάει την αταξία και δίνει πολύ αγάπη. Η χνουδωτή άσπρη εμφάνιση του και τα μαύρα μάτια, θυμίζουν λούτρινο παιδικό παιχνίδι. Αυτός ο σκύλος μπορεί να γίνει ο ευτυχέστερος και ο πιο ενθουσιώδης οικογενειακός σύντροφος.

Με το μικρό σώμα, τα πρόσωπα που θυμίζουν κούκλες-μωρά και με την χνουδωτή άσπρη τρίχα, τα Μπισόν γίνονται μια ελκυστική φυλή σκύλων, η οποία διακατέχεται από μια ζωηρή διάθεση. Συχνά, οι άνθρωποι μπερδεύουν αυτή την φυλή με τα άσπρα Poodles.

Τα Bichons Frise συσχετίζονται συνήθως με διάφορες μικρές φυλές, όπως με το Μπολονέζ από την Μαδαγασκάρη, το Χαβανέζ από την Κούβα και με το Μαλτέζ από την Μάλτα. Τα Μπισόνς φαίνεται ότι αναπαράχθηκαν στην Μεσόγειο. Αν και μικρά σε μέγεθος, είναι σκληραγωγημένοι σκύλοι. Δεν ταξινομούνται στις toy φυλές.

Ο σκύλος αυτής της φυλής είναι πάντα άσπρος, με μαύρα μάτια και μύτη. Ο ‘τοξωτός’ λαιμός, του δίνει ένα περήφανο και γεμάτο σιγουριά βλέμμα, καθώς η ουρά του αγκαλιάζει παιχνιδιάρικα το υπόλοιπο σώμα.

Εάν ψάχνετε έναν θαυμάσιο οικογενειακό σύντροφο, εξετάστε την φυλή Μπισόν. Αυτός ο σκύλος αγαπά να παίζει, είναι πάντα χαρούμενος και η συμπεριφορά του είναι στοργική και ευγενική. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη φυλή δεν αποβάλλει αρκετές ποσότητες νεκρής τρίχας, καθίσταται κατάλληλη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες.

Το Μπισόν Φριζέ επιθυμεί να βρίσκεται μαζί με την οικογένεια του και να αποτελεί μέρος των καθημερινών της δραστηριοτήτων. Δεν του αρέσει να μένει μόνο του για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνηθίζει να υποφέρει από το άγχος του αποχωρισμού. Προσαρμόζεται όμως καλά σε όλους τους τρόπους ζωής. Λόγω του μικρού του μεγέθους είναι κατάλληλο για την ζωή μέσα σε διαμέρισμα, αλλά διαθέτει τεράστια ενέργεια και χρειάζεται καθημερινή άσκηση, όπως για παράδειγμα παιχνίδι και περιπάτους.

Αυτός ο σκύλος είναι ιδιαίτερα ευφυής, αγαπά να μαθαίνει τεχνάσματα και η εκπαίδευση του είναι αρκετά εύκολη. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης σκύλων, πρέπει να είστε σταθεροί, συνεπής και ευγενικοί μαζί του. Πολλοί ιδιοκτήτες εκπαιδεύουν τα Μπισόν στους κανόνες υπακοής, στην ευκινησία και στο τρέξιμο. Επίσης, αυτός ο σκύλος διαπρέπει ως σκύλος-θεραπείας, χάρη στο γλυκό του πρόσωπο και στην εμφάνιση του, προκαλώντας χαμόγελα στους ανθρώπους.

 

Ύψος: 22cm έως 28cm

Βάρος: 3kg έως 5kg

Διάρκεια ζωής: 12 -15 χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το σημαντικό γνώρισμα της προσωπικότητας ενός Μπισόν Φριζέ, είναι το εύθυμο ταπεραμέντο του. Αυτό ο σκύλος έχει ανάγκη να πάρει αγάπη και στοργή και απολαμβάνει να γίνεται το κέντρο της προσοχής. Είναι επίσης, ειδικός στο να ελκύει τα μέλη της οικογένειας, τους groomer, τους γείτονες με την τσαχπίνικη προσωπικότητα του.

Γίνεται επίσης, ένας άριστος και στοργικός σύντροφος για την οικογένεια. Συνηθίζει να τα πηγαίνει καλά με τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα. Προειδοποιεί όμως τα μέλη της οικογένειας του, όταν κάποιος ξένος πλησιάζει στην ιδιοκτησία τους.

Ο σκύλος Μπισόν διαθέτει μια παιχνιδιάρικη και ανεξάρτητη φύση, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι επιθυμεί να μένει μόνος του. Στην πραγματικότητα, όλοι οι σκύλοι αυτής της φυλής απεχθάνονται να μένουν μόνοι τους σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα και υποφέρουν από το άγχος του αποχωρισμού. Σε αυτές τις καταστάσεις ο σκύλος αυτός, γίνεται καταστρεπτικός και μπορεί να μασουλήσει έπιπλα και αντικείμενα μέσα στο σπίτι.

Ο ιδιαίτερα ευφυής Μπισόν Φριζέ πρέπει να διδαχθεί τους κανόνες υπακοής και συμπεριφοράς μέσα στο σπίτι από κουτάβι. Είναι καλός μαθητής και μαθαίνει γρήγορα. Είναι επίσης καλός στα τεχνάσματα και στα σπορ σκύλων.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Bichon Frise θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό.

Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια.

Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

 

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια κοινή ασθένεια στα σκυλιά. Μια από αυτές είναι η αλλεργία στα τρόφιμα, η οποία αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη ορισμένων τροφών από την διατροφή του σκύλου.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες επαφών, οι οποίες προκαλούνται από την επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία όπως το υλικό κρεβατιών και στρωμάτων, τις σκόνες ψύλλων, τα σαμπουάν σκύλων και άλλες χημικές ουσίες.

Τέλος έχουμε και τις εισπνευστικές αλλεργίες, οι οποίες προκαλούνται από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως την γύρη, την σκόνη και το ωίδιο. Οι μολύνσεις αυτιών είναι μια κοινή παρενέργεια των εισπνευστικών αλλεργιών.

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την αιτία και αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει διαιτητικούς περιορισμούς, φάρμακα και αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου.

Νεανικοί Καταρράκτες: Αποτελεί συχνή κληρονομική ασθένεια. Ο καταρράκτης είναι μια ανωμαλία του φακού στην οποία δημιουργείται μια αδιαφάνεια, η οποία εμποδίζει το φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος ο καταρράκτης μπορεί μερικές φορές να αφαιρεθεί χειρουργικά.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Μπισόν Φριζέ είναι δραστήριος σκύλος, μπορεί όμως να ζήσει μέσα σε διαμέρισμα, εφόσον λαμβάνει καθημερινά την άσκηση που χρειάζεται για να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία.

Είναι ιδιαίτερα ευφυής, για αυτό και η εκπαίδευση του είναι εύκολη. Παρόλα αυτά, τείνει πολλές φορές να γίνεται επίμονος και ανυπάκουος, λόγω της ανεξάρτητης φύσης του. Χρειάζεται λοιπόν έναν ήρεμο, σταθερό, αυστηρό και συνεπή ιδιοκτήτη.

Μαθαίνει γρήγορα και εύκολα. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Το Bichon Frise αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν τον σκύλο. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνο παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1/2 έως 1,5 φλιτζάνι άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Μπισόν Φρισέ διαθέτει διπλής στρώσης τρίχωμα το οποίο είναι πάντα σε χρώμα λευκό. Το εσωτερικό στρώμα τριχώματος που είναι μαλακό και το εξωτερικό συνδυάζονται και δημιουργούν μια μαλακή αλλά δυναμική εμφάνιση.

Ο σκύλος Μπισόν είναι γνωστός, επειδή δεν αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νεκρής τρίχας, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι σκύλοι με τρίχωμα διπλής στρώσης. Αυτό όμως δεν ισχύει ακριβώς. Το εσωτερικό στρώμα ενός Μπισόν κρατά τις τρίχες που αποβάλλονται και έτσι αυτές δεν πέφτουν στο πάτωμα. Με το κατάλληλο χτένισμα, οι ποσότητες νεκρής τρίχας περιορίζονται και έτσι δεν αποτελούν πρόβλημα για το σπίτι και για τα χαλιά.

Η φροντίδα του τριχώματος αυτής της φυλής σκύλων είναι αρκετά απαιτητική. Πρέπει να διαθέσετε αρκετό χρόνο για το χτένισμα και το λούσιμο του. Το χτένισμα πρέπει να γίνεται δυο με τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ το λούσιμο να γίνεται όταν ο σκύλος έχει λερωθεί, προκειμένου να διατηρείται το χρώμα του λευκό.

Βουρτσίστε τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να εξοντώνονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.