Μπερνίζ

Μπερνίζ

Το Μπερνίζ είναι μια εξαιρετικά ευπροσάρμοστη φυλή σκύλων εργασίας. Προέρχεται από τα καλλιεργήσιμα εδάφη της Ελβετίας. Ανατράφηκε για να είναι οδηγός στα κοπάδια βοοειδών, να σέρνει φορτία, φύλακας και για να είναι πιστός σύντροφος. Είναι ένας από τους τέσσερις τύπους ελβετικών σκυλιών των βουνών και μάλιστα ο μοναδικός με μακρύ τρίχωμα. Είναι μια μεγάλη, εύρωστη φυλή σκυλιών με φιλική και ήρεμη διάθεση. Τα πάει αρκετά καλά στην συμμόρφωση, στην υπακοή, στην καταδίωξη, στη βοσκή και στο να σέρνει κάρα.

Αυτό το σκυλί βουνών γνωστό με το όνομα Μπέρνερ είναι αναγνωρίσιμο από την φανταχτερή τρίχρωμη γούνα του με τον άσπρο «Ελβετικό σταυρό» στο στήθος. Πίσω από την ελκυστική του εμφάνιση είναι αρκετά δυνατό και ανθεκτικό για τις σκληρές εργασίες.

Ο Bernese αρχικά αποτελούσε ζωτικό μέρος της αγροτικής ζωής οδηγώντας τα κοπάδια βοοειδών, προστατεύοντας την οικογένεια του και τραβώντας διάφορα φορτία με αγαθά που πωλούνταν σε κοντινά χωριά.

Εκτός από την υπέροχη και εκθαμβωτική εμφάνιση του, διαθέτει ένα θαυμάσιο ταπεραμέντο. Είναι γνωστός επίσης για την αφοσίωση, την στοργικότητα, την ευφυΐα και την προθυμία του. Έχει μια ξέγνοιαστη και παιχνιδιάρικη αντίληψη για την ζωή. Είναι εύκολο να εκπαιδευτεί, αρκεί να του δώσετε χρόνο να κατανοήσει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνον.

Το Μπερνίζ είναι ένας ήρεμος και κοινωνικός σκύλος, αλλά τείνει να γίνεται συχνά άγαρμπος όταν παίζει με την οικογένεια του. Τα πάει καλά με τους ανθρώπους όλων των ηλικιών ακόμα και με τα μικρά παιδιά. Δεν αποτελεί όμως καλή επιλογή για αυτούς που ζουν σε διαμέρισμα ή δεν έχουν κάποιον χώρο, όπως κήπο ή αυλή για να μπορεί να παίζει και να εκτονώνεται. Πρέπει να ζει μαζί με την οικογένεια του και είναι ιδιαίτερα χαρούμενος όταν συμμετέχει στις δραστηριότητες της.

Παρόλο που ανατράφηκε για να είναι οδηγός των κοπαδιών, είναι διατεθειμένος να μάθει και μπορεί να εκπαιδευτεί εύκολα. Δεδομένου ότι ανήκει στις μεγαλόσωμες φυλές, πρέπει να εκπαιδευτεί και να κοινωνικοποιηθεί από πολύ νωρίς. Ένα Μπέρνερ αργεί να ωριμάσει και συμπεριφέρεται σαν κουτάβι ακόμα και όταν είναι ενήλικος σκύλος.

 

Σήμερα το Μπερνίζ αγωνίζεται να επιζήσει,  παρά την ομορφιά και το άριστο ταπεραμέντο του. Αυτή η φυλή έχει μια μικρή λίμνη γονιδίων, η οποία έχει οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας σχετικά με την αναπαραγωγή. Ο αριθμός των γεννήσεων είναι αρκετά περιορισμένος, για αυτό και οι κτηνοτρόφοι προβαίνουν σε αιμομιξίες μεταξύ των σκύλων της φυλής για μεγαλύτερη παραγωγή. Με αυτόν τον τρόπο προκαλούνται κληρονομικές παθήσεις. Όσοι ενδιαφέρεστε για τον σκύλο αυτό, βρείτε έναν αξιόπιστο εκτροφέα.

 

Ύψος αρσενικών: 63cm έως 70cm

Ύψος θηλυκών: 58cm έως 66cm

Βάρος αρσενικών: 36kg έως 52kg

Βάρος θηλυκών: 31kg έως 43kg

Διάρκεια ζωής: 6-8 χρόνια

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Μπερνίζ είναι ένας στοργικός, ευφυής και πάντα σε εγρήγορση σκύλος. Είναι επίσης ήρεμος, ευγενικός και αρκετά ανεκτικός. Επιθυμεί να είναι με την οικογένεια του και να συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητες της. Το μεγάλο μέγεθος είναι ένα από τα ξεχωριστά γνωρίσματα του και για αυτόν τον λόγο η εκπαίδευση κουταβιών και η κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη για να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά μέσα στο σπίτι και με τους άλλους ανθρώπους.

Ο Μπέρνερ είναι επίσης προστατευτικός με την οικογένεια του, χαρακτηριστικό που τον καθιστά εξαίρετο φύλακα και συνήθως δεν είναι επιθετικός. Με τους ξένους διατηρεί μια επιφυλακτική στάση για αυτό και η έγκαιρη κοινωνικοποίηση του από κουτάβι είναι απαραίτητη.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Bernese Mountain Dog θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Δυσπλασία Αγκώνων: Η ασθένεια αυτή είναι παρόμοια με την δυσπλασία Ισχίων. Εκτιμάται, ότι αυτή προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κακοσχηματισμένη και αποδυναμωμένη άρθρωση. Η σοβαρότητα της ασθένειας αυτής ποικίλλει. Το σκυλί θα μπορούσε να εμφανίσει αρθρίτιδα ή θα μπορούσε να μείνει κουτσό. Μπορεί να οδηγήσει στην επίπονη χωλότητα. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, την διαχείριση του βάρους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ένα Μπερνίζ δεν προσαρμόζεται εύκολα στη ζωή μέσα σε διαμέρισμα. Κατάλληλο για αυτόν τον σκύλο είναι ένα μεγάλο σπίτι με αυλή ή κήπο. Όντας σκύλος εργασίας, τα επίπεδα ενέργειας του είναι πολύ ψηλά και για αυτόν τον λόγο έχει ανάγκη από άφθονη άσκηση. Χρειάζεται μισή ώρα τουλάχιστον ημερησίως έντονη άσκηση και παιχνίδι. Οι χώροι, τους οποίους χρησιμοποιεί για τρέξιμο και για παιχνίδι, πρέπει να είναι καλά περιφραγμένοι, ώστε να μην δραπετεύσει.

Το παχύ και όμορφο τρίχωμα αυτού του σκύλου, τον καθιστά ανθεκτικό στα κρύα κλίματα και γενικά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αγαπά να παίζει στο χιόνι. Είναι όμως επιρρεπής στις υψηλές θερμοκρασίες. Κατά την διάρκεια των θερμών ημερών αποφύγετε την έντονη άσκηση και το παιχνίδι μαζί του την ημέρα και προτιμήστε να τον πάτε περίπατο ή να παίξετε μαζί του όταν η θερμοκρασία θα έχει πέσει, κυρίως την νύχτα ή πολύ πρωί. Κρατήστε τον δροσερό με κλιματιστικά και ανεμιστήρες.

Τα κουτάβια της φυλής Μπερνίζ δεν χρειάζονται τόσο σκληρή άσκηση όσο οι ενήλικοι σκύλοι και στην πραγματικότητα δεν πρέπει να τα αφήνετε να τρέχουν σε μεγάλες επιφάνειες και να κάνουν μεγάλα άλματα, γιατί μπορεί να χτυπήσουν και να αποκτήσουν μελλοντικά προβλήματα στις αρθρώσεις τους, όσο βρίσκονται στην ανάπτυξη.

Απεχθάνεται να μένει μόνος στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, του αρέσει να συμμετέχει στις οικογενειακές δραστηριότητες και να αποτελεί μέρος τους. Στην πραγματικότητα αυτό που επιθυμεί πάνω απ όλα για να είναι ευτυχισμένο, είναι να βρίσκεται κοντά στον ιδιοκτήτη του. Εάν τον αφήσετε μόνο στο σπίτι για πολλή ώρα, θα πλήξει και θα οδηγηθεί σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως είναι για παράδειγμα το μασούλημα αντικειμένων, οι ζημιές και τα γαυγίσματα.

Μεριμνήστε επίσης να τον εκπαιδεύσετε στην εκμάθηση της βασικής υπακοής και στην ευκινησία. Είναι δεκτικός σε οτιδήποτε του αναθέτετε, αρκεί να τον κρατάτε απασχολημένο. Δεν ταιριάζει σε έναν ανενεργό τρόπο ζωής.

Μαθαίνει γρήγορα και εύκολα. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

 

 

Το Bernese Mountain Dog αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν τον σκύλο. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνο παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 3 έως 5  φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα του Μπερνίζ είναι πανέμορφο. Αποτελείται από δύο στρώσεις και είναι πυκνό. Στο εξωτερικό στρώμα η τρίχα είναι μακριά και το εσωτερικό είναι κυρίως μαλλιαρό και χνουδωτό. Η πλειοψηφία του τριχώματος του καλύπτεται από κατάμαυρη τρίχα και λαμπερό λευκό. Το κύριο χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι το άσπρο σημάδι σε σχήμα σταυρού στο στήθος, μια λευκή φλόγα ανάμεσα στα μάτια, με ένα άσπρο τελείωμα στην ουρά του.

Όπως όλες οι φυλές σκύλων που διαθέτουν διπλής στρώσης τρίχωμα, έτσι και ο Μπερνίζ αποβάλλει ποσότητες νεκρής τρίχας όλη την διάρκεια του χρόνου. Είναι απαραίτητο να διαθέσετε 15 με 20 λεπτά την εβδομάδα για το χτένισμα του, ώστε να περιορίσετε τις ποσότητες νεκρής τρίχας και να κρατήσετε την γούνα του υγιή και καθαρή.

Το λούσιμο πρέπει να γίνεται όταν είναι απαραίτητο και όχι τακτικά, κάθε τρεις μήνες συνήθως. Το συνεχή λούσιμο κάνει το τρίχωμα του πολύ μαλακό και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην φυσική εμφάνιση του.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.