Βελγικός Τερβίρεν

Βελγικός Τερβίρεν

Ο Βελγικός Τερβίρεν αναπαράχθηκε στο Βέλγιο τον 19ο αιώνα. Η φυλή σκύλων αυτή θεωρείται πως είναι η πιο κομψή σε εμφάνιση και υπερισχύει των τεσσάρων βελγικών ποιμενικών. Είναι ευφυής, αθλητικός σκύλος και ιδιαίτερα ευπροσάρμοστος εκτελεστής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα και εργασία. Εάν μπορείτε να προσφέρετε σε αυτόν τον σκύλο άφθονη άσκηση, εκπαίδευση και να του αφιερώσετε πολύ χρόνο, γίνεται άριστος οικογενειακός σύντροφος και αποτελεί καλή επιλογή φυλής σκύλων για εσάς.

Οι τέσσερις βελγικές φυλές βοσκής παρουσιάζουν ομοιότητες στον τύπο.  Ο Βελγικός Τερβίρεν είναι ένας όμορφος μεσαίου μεγέθους σκύλος, με μακρύ πλούσιο καστανό-κίτρινο τρίχωμα που καλύπτεται από μαύρο κάλυμμα, δίνοντας του μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Έχει το ίδιο αθλητικό σώμα και διαθέτει ίδια ενεργητικότητα με τους άλλους βελγικούς ποιμενικούς.

Αυτός ο σκύλος είναι ένας γόης και ιδιαίτερα γνωστός για την ευφυΐα, την κομψότητα, την επαγρύπνηση του ως φύλακας και για την αίσθηση χιούμορ που διαθέτει. Είναι πάντα σε ετοιμότητα να προστατεύσει με κάθε τρόπο τους δικούς του και την ιδιοκτησία του απέναντι στους ξένους. Με την οικογένεια του είναι στοργικός και επιζητά τον χρόνο και την προσοχή τους. Αγαπά να κάνει πράγματα μαζί με τους αγαπημένους του.

Ο Belgian Tervuren εκτός από σκύλος βοσκής, είναι σκύλος θεραπείας-εργασίας-αστυνομίας και φέρνει εις πέρας με μεγάλη επιτυχία ότι ‘αποστολή’ του ανατεθεί. Υπερέχει επίσης στα αγωνίσματα σκύλων, όπως στην ευκινησία, στην υπακοή και στην ιχνηλασία. Τα πρότυπα φυλής υποδεικνύουν ότι αυτός ο βελγικός μπορεί να ενεργεί από μόνος του χωρίς να βρίσκεται κάτω από εντολή.

Ο συγκεκριμένος σκύλος δεν είναι κατάλληλος για όσους εργάζονται πολλές ώρες και απουσιάζουν από το σπίτι, διότι δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια της μέρας. Μπορεί έτσι να αναπτύξει άγχος αποχωρισμού ή να γίνει καταστρεπτικός μέσα στο σπίτι, για να ικανοποιήσει την πλήξη του.

Δεν ταιριάζει σε άπειρους και νέους ιδιοκτήτες. Χρειάζεται έναν συνεπή, ικανό, σταθερό και πειθαρχημένο ιδιοκτήτη καθώς ο σκύλος αυτός έχει την τάση να γίνεται ευαίσθητος και ισχυρογνώμων.

 

 

Ο Βελγικός Τερβίρεν δείχνει μεγάλη αφοσίωση στην οικογένεια του και είναι ένας στοργικός σύντροφος. Τα πάει πολύ καλά με τα μικρά παιδιά, αλλά είναι πάντα απαραίτητη η εποπτεία ενηλίκων, όταν ένας σκύλος έρχεται σε επαφή και παίζει μαζί τους. Συνυπάρχει εξίσου καλά με άλλους σκύλους και γάτες, εφόσον βέβαια έχει λάβει την σωστή και έγκαιρη κοινωνικοποίηση σκύλων. Ωστόσο, ίσως υπάρξουν θέματα με παράξενα ζώα που εισέρχονται στην ιδιοκτησία τους, καθώς καθοδηγείται από το ένστικτο του. Αγαπά να κυνηγά.

Ο συγκεκριμένος σκύλος συνδυάζει την ομορφιά και την χάρη ενός σκύλου επίδειξης, με την αγάπη, την πίστη και το ταπεραμέντο ενός οικογενειακού συντρόφου και με την ενεργητικότητα, την ευφυΐα και τον αθλητισμό ενός σκύλου βοσκής. Εάν είστε ιδιαίτερα ενεργός και έμπειρος ιδιοκτήτης σκύλων και θα θέλατε έναν τετράποδο συνεργάτη για πεζοπορία, τζόκινγκ και για άλλες δραστηριότητες, ένας Βελγικός Τερβίρεν θα αποτελούσε μια καλή επιλογή για εσάς.

 

Ύψος αρσενικών: 58cm έως 67cm

Ύψος θηλυκών: 53cm έως 62cm

Βάρος αρσενικών: 25kg έως 31kg

Βάρος θηλυκών: 18kg έως 25kg

Διάρκεια ζωής: 10-12 χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ένας σωστός Βελγικός Τερβίρεν είναι παρατηρητικός και βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση. Αυτά τα χαρακτηριστικά τον καθιστούν εξαίσιο φύλακα. Είναι προστατευτικός με τα μέλη της οικογένειας και την ιδιοκτησία του και δεν επιτίθεται χωρίς αιτία. Είναι στοργικός και φιλικός με τους ανθρώπους που γνωρίζει κυρίως με την οικογένεια του.

Απεχθάνεται να μένει μόνος του στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, του αρέσει να συμμετέχει στις οικογενειακές δραστηριότητες και να αποτελεί μέρος τους. Απαιτεί τον χρόνο και την προσοχή των ανθρώπων του, καθώς και πολλή άσκηση και ποικίλες δραστηριότητες.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Belgian Tervuren θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

 

Δυσπλασία Αγκώνων: Η ασθένεια αυτή είναι παρόμοια με την δυσπλασία Ισχίων. Εκτιμάται, ότι αυτή προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κακοσχηματισμένη και αποδυναμωμένη άρθρωση. Η σοβαρότητα της ασθένειας αυτής ποικίλλει. Το σκυλί θα μπορούσε να εμφανίσει αρθρίτιδα ή θα μπορούσε να μείνει κουτσό. Μπορεί να οδηγήσει στην επίπονη χωλότητα. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, την διαχείριση του βάρους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Επιληψία:  Η ασθένεια αυτή προκαλεί διαταραχές στην αντίληψη του σκύλου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακο αλλά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ένα σκυλί με κρίσεις επιληψίας μπορεί να ζήσει μια γεμάτη και υγιή ζωή με την σωστή διαχείριση της κληρονομικής αυτής ασθένειας.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο Βελγικός Τερβίρεν προσαρμόζεται εξίσου καλά σε εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον. Καλό όμως θα ήταν να ζει μέσα στο σπίτι μαζί με την οικογένεια του και να του προσφέρεται ένας περιφραγμένος χώρος, στον οποίον θα παίζει και θα ασκείται καθημερινώς, ώστε να εκτονώνεται.

Το επίπεδο της ενέργειας του είναι πολύ υψηλό, για αυτόν τον λόγο έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση για να διατηρεί την σωματική και την ψυχική του ευεξία. Ικανοποιητικό για αυτήν την φυλή σκύλων είναι η άσκηση μιας ώρας, η οποία μπορεί να χωριστεί σε δύο ή τρείς περιόδους μέσα στην ημέρα. Απολαμβάνει να παίζει Frisbee και άλλα παιχνίδια τέτοιου είδους. Εάν επιθυμείτε να πάτε για πεζοπορία ή για τζόκινγκ, θα είναι χαρούμενος να βρίσκεται στο πλευρό σας.

Μεριμνήστε επίσης να τον εκπαιδεύσετε στην εκμάθηση της βασικής υπακοής και στην ευκινησία. Είναι δεκτικός σε οτιδήποτε του αναθέτετε, αρκεί να τον κρατάτε απασχολημένο. Δεν ταιριάζει σε έναν ανενεργό τρόπο ζωής.

Τα κουτάβια Βελγικός Τερβίρεν έχουν διαφορετικές ανάγκες άσκησης από τους ενήλικους σκύλους αυτής της φυλής. Από 9 εβδομάδων έως 4 μηνών, τα πάρκα σκύλων είναι ο κατάλληλος χώρος για να λάβουν την αρμόζουσα άσκηση που χρειάζονται καθημερινώς, καθώς και την ορθή κοινωνικοποίηση σκύλων που πρέπει να λάβουν. Επιπλέον, χρειάζονται  15 έως 20 λεπτά κάθε πρωί εκτόνωση σε περιφραγμένο χώρο για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του ενεργειακού τους επιπέδου.

 

 

Από 4 έως 6 μηνών, τα κουτάβια χρειάζονται εβδομαδιαία εκμάθηση κανόνων υπακοής, καθημερινούς σύντομους περίπατους και ψυχαγωγία σε περιφραγμένο χώρο, ώστε να μπορούν να εκτονώνονται. Όσο αυτά ωριμάζουν αυξάνεται ο χρόνος άσκησης και ο αριθμός δραστηριοτήτων που έχουν ανάγκη σε καθημερινή βάση. Αυτά τα κλιμακωτά επίπεδα άσκησης θα προστατεύσουν την ανάπτυξη των κοκάλων και τις αρθρώσεις του σκύλου από διάφορους τραυματισμούς.

Ο Βελγικός Τερβίρεν είναι ιδιαίτερα ευφυής, για αυτό και η εκπαίδευση του είναι εύκολη. Παρόλα αυτά, τείνει πολλές φορές να γίνεται επίμονος και ανυπάκουος, λόγω της ανεξάρτητης φύσης του. Χρειάζεται λοιπόν έναν ήρεμο, σταθερό, αυστηρό και συνεπή ιδιοκτήτη.

Μαθαίνει γρήγορα και εύκολα. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση σκύλων. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Το Belgian Shepherd αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν τον σκύλο. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνο παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 2 έως 3  φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμά του Βελγικού Τερβίρεν αποτελείται από δύο στρώματα, ένα παχύ εσωτερικό και ένα εξωτερικό. Το εξωτερικό του στρώμα αποτελείται από άφθονη μακριά και ίσια τρίχα και είναι σκληρό στην αφή. Το εσωτερικό του τριχώματος του είναι μαλακό και πυκνό, παρέχει προστασία στον σκύλο από τις καιρικές συνθήκες και το πάχος ποικίλλει ανάλογα του κλίματος όπου ζει το βελγικό τσοπανόσκυλο.

Η τρίχα στο κυρίως σώμα είναι μακριά. Στο κεφάλι, έξω από τα αυτιά και στο μπροστινό μέρος των ποδιών είναι ελλιπής. Οι τούφες της τρίχας προστατεύουν το άνοιγμα των αυτιών.

Το πλούσιο χρώμα του βελγικού τριχώματος του κυμαίνεται από καστανό-κίτρινο ως κοκκινόμαυρο μαόνι, έχοντας φυσικά μια μαύρη επικάλυψη, η οποία προσφέρει στο Βελγικό Τερβίρεν κομψή και επιβλητική εμφάνιση. Το στήθος είναι συνήθως μαύρο ή γκρι με μαύρο. Το πρόσωπο του επικαλύπτεται από μια μαύρη μάσκα. Τέλος, τα αυτιά και η άκρη της ουράς έχουν μαύρο χρώμα. Οι άκρες των ποδιών μπορεί να είναι άσπρες.

Όπως όλες οι φυλές σκύλων που διαθέτουν διπλής στρώσης τρίχωμα, έτσι και ο Βελγικός Τερβίρεν αποβάλλει ποσότητες νεκρής τρίχας όλη την διάρκεια του χρόνου. Είναι απαραίτητο να διαθέσετε 15 με 20 λεπτά την εβδομάδα για το χτένισμα του, ώστε να περιορίστε τις ποσότητες νεκρής τρίχας και να κρατήσετε την γούνα του υγιή και καθαρή.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.