Μπέντλινγκτον Τεριέ

Μπέντλινγκτον Τεριέ

Το Μπέντλινγκτον Τεριέ αναθράφηκε από τους ανθρακωρύχους της Αγγλίας ως δολοφόνος τρωκτικών και υφιστάμενος των λαθροθηρών. Σήμερα, αυτή η φυλή σκύλων υπερέχει ως σύντροφος της οικογένειας και διαπρέπει στους διαγωνισμούς επίδειξης και στα σπορ σκύλων. Αν και διαθέτουν υπέροχο κυνηγητικό ένστικτο, μια ιδιαίτερη αίσθηση της όσφρησης και μια επιθυμία να κυνηγήσουν, σπάνια πλέον χρησιμοποιούν τα Μπέντλινγκτον για τις ικανότητες τους αυτές.

Ο σκύλος αυτός έλκει την προσοχή σας με την μοναδική γλυκιά εμφάνιση, την αδιάλλακτη προσωπικότητα του και την αγάπη του για διασκέδαση. Μην σας ξεγελάει όμως η εμφάνιση του, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά των τεριέ. Είναι ευφυής, περίεργος, φύλακας και επιθετικός προς τα μικρά υπαίθρια ζώα.

Είναι ενθουσιώδης σκύλος και συμμετέχει με ζήλο σε όλες τις δραστηριότητες της οικογένειας. Λατρεύει να είναι το κέντρο της προσοχής και για να το κερδίσει θα κάνει τον ‘κλόουν’. Καλωσορίζει με φιλική διάθεση τους επισκέπτες στο σπίτι και τους διασκεδάζει με τους θεατρινισμούς του. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να σας ειδοποιήσει εάν θεωρήσει κάποιον ύποπτο ή απειλή για εσάς και το σπίτι. Έχουν έξυπνη κρίση για αυτό και είναι καλοί φύλακες.

Η άσκηση είναι σημαντική για να διατηρήσει ένα Bedlington Terrier ευτυχές και υγιές, αλλά η ενέργεια που διαθέτει είναι μέτριου επιπέδου, οπότε οι ανάγκες του για δραστηριότητα δεν είναι απαιτητικές. Θα συμβαδίσει με το δικό σας επίπεδο δραστηριότητας και μπορεί να ικανοποιηθεί με έναν σύντομο περίπατο ή με λίγο παιχνίδι.

Το Μπέντλινγκτον Τεριέ γίνεται καλός συμπαίχτης στα παιχνίδια και τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά, εάν έχει μεγαλώσει μαζί τους. Θα ανεχτεί τον τραχύ χειρισμό τους, αλλά θα θέσει όρια όταν τα πράγματα γίνουν πολύ ενοχλητικά για εκείνον. Χρειάζεται όμως προσοχή, δεν ενδείκνυται να αφήνετε τα μικρά παιδιά να παίζουν με σκύλο οποιαδήποτε φυλής, χωρίς εποπτεία ενηλίκου όσο καλά και αν έχει κοινωνικοποιηθεί ως κουτάβι.

Μπορεί να συνυπάρξει εξίσου καλά και με άλλους σκύλους, ειδικά εάν έχει μεγαλώσει μαζί τους. Αν και φαίνεται μαλλιαρό και γλυκό, δεν θα επιτρέψει εύκολα στους άλλους σκύλους να τον εξουσιάσουν. Όπως και τα άλλα τεριέ, έτσι και αυτός δεν θα ξεκινήσει τον καυγά, αλλά δεν θα υποχωρήσει κιόλας από αυτόν. Ο σκύλος αυτός ίσως γίνει επιθετικός προς άλλους ενήλικους σκύλους ίδιου φύλου που δεν γνωρίζει και θέλει προσοχή όταν έρχεται σε επαφή μαζί τους για πρώτη φορά.

Η νοημοσύνη που διαθέτει αυτός ο σκύλος, καθιστά εύκολη την εκπαίδευση κουταβιών. Η επίμονη όμως και ανεξάρτητη φύση που έχει, ίσως προκαλέσει εμπόδια στην εκμάθηση της βασικής υπακοής. Για αυτόν τον λόγο συνιστάται η μέθοδος της μεικτής εκπαίδευσης για τον χειρισμό του. Διαπρέπει όμως στους διαγωνισμούς επίδειξης σκύλων, γιατί του αρέσει να επιδεικνύει την ταχύτητα, την αντοχή και την προθυμία των τεριέ.

Με την σωστή, έγκαιρη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση σκύλων το Μπέντλινγκτον Τεριέ γίνεται ένας άριστος και ενθουσιώδης σύντροφος για όλη την οικογένεια και ενεργητικός σύμμαχος σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες της. Θα εκτιμήσετε την ‘αίσθηση χιούμορ’ και την προθυμία που διαθέτει.

 

Ύψος αρσενικών: 40cm

Ύψος θηλυκών: 38cm

Βάρος: 7kg έως 10kg

Διάρκεια ζωής: 14-16 χρόνια

 

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ένα Μπέντλινγκτον Τεριέ βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή και αυτό το χαρακτηριστικό του τον καθιστά άριστο φύλακα για την οικογένεια και το σπίτι του. Παρόλο που με τους ξένους είναι φιλικός, δεν θα διστάσει να ειδοποιήσει τους ανθρώπους του, εάν θεωρήσει κάποιον ύποπτο.

 

Ο σκύλος αυτός είναι επίσης έξυπνος και αρκετά ενεργητικός. Χάρη στην ευφυΐα του, η εκπαίδευση σκύλων είναι εύκολη αλλά χρειάζεται συνέπεια και πειθαρχία. Η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του αν και τα επίπεδα ενέργειας του είναι μέτρια. Δεν έχει ανάγκη από πολλές δραστηριότητες μέσα στην μέρα.

Το Μπέντλινγκτον Τεριέ λατρεύει να είναι το επίκεντρο της προσοχής και γίνεται ένας άριστος και στοργικός σύντροφος για τους ανθρώπους, με την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Συνηθίζει να τα πηγαίνει καλά με τα παιδιά, αλλά πολλές φορές γίνεται επιθετικός με τους άλλους σκύλους ίδιου φύλου. Του αρέσει να κυνηγάει τα μικρά και μαλλιαρά ζώα.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Bedlington Terrier θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό.

Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια.

Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

 

Τοξίνωση Χαλκού: Αυτή η κληρονομική ασθένεια προκαλείται από την αποτυχία του συκωτιού να αποβάλει τον διαιτητικό χαλκό που αυτό οδηγεί στην συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων χαλκού στο σώμα, έχοντας ως αποτέλεσμα ο σκύλος να αρρωστήσει ή ακόμα και να οδηγηθεί στον θάνατο. Τα προσβαλλόμενα σκυλιά θα πρέπει να έχουν κληρονομήσει ένα γονίδιο και από τους δύο γονείς για να εμφανίσουν συμπτώματα ασθένειας. Εάν έχουν κληρονομήσει το γονίδιο μόνο από τον έναν γονέα, θεωρούνται φορείς της ασθένειας.

Αμφιβληστροειδής δυσπλασία: Αποτελεί μια αναπτυξιακή δυσμορφία του αμφιβληστροειδή. Ο σκύλος γεννιέται με αυτήν. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και δεν υπάρχει κάποια ανιχνεύσιμη απώλεια της όρασης του. Οι οφθαλμίατροι σκύλων μπορούν να κάνουν κάποιες δοκιμές όταν το κουτάβι είναι 7-12 εβδομάδων για να εξετάσουν εάν έχει προσβληθεί από αυτή την ασθένεια. Δεν επηρεάζει την ζωή του σκύλου ως σύντροφος αλλά δεν θα πρέπει αυτός να αναπαραχθεί.

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Μπέντλινγκτον Τεριέ είναι μια σκληροτράχηλη φυλή με μέτρια επίπεδα ενέργειας. Είναι ικανός να τρέξει με μεγάλη ταχύτητα, ωστόσο επιβάλλεται ο χώρος να είναι καλά περιφραγμένος. Δεν του ταιριάζει να ζει σε εξωτερικούς χώρους, προτιμά και απολαμβάνει την ανθρώπινη συντροφιά και να ζει μέσα στο σπίτι. Το μέγεθος του είναι κατάλληλο για την ζωή μέσα σε διαμέρισμα, αρκεί να διαθέτει ασφαλή, περιφραγμένο χώρο όπως αυλή, κήπος, πάρκο σκύλων για να εξασκείται καθημερινά.

Ιδανική άσκηση για αυτόν τον σκύλο είναι ένας σύντομος περίπατος, καθώς και το παιχνίδι μαζί του. Είναι καλή παρέα για όσους αγαπούν το ‘τζόκινγκ’ και την πεζοπορία, χάρη στις ικανότητες τρεξίματος, αντοχής και ταχύτητας που διαθέτει. Μπορείτε επίσης να τον εκπαιδεύσετε στην ευκινησία, στην υπακοή και στην ιχνηλασία. Συνηθίζει να είναι ήρεμος μέσα στο σπίτι και του αρέσει να χαλαρώνει στον καναπέ μαζί σας.

Χάρη στην ευφυΐα του, η εκπαίδευση σκύλων είναι πολύ εύκολη για αυτόν. Μαθαίνει γρήγορα και εύκολα. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση σκύλων. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

 

 

Το Μπέντλινγκτον Τεριέ αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν τον σκύλο. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνο παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Δεδομένου ότι τα τεριέ τείνουν να γίνονται αυταρχικά και επιθετικά με τα άλλα σκυλιά μέσα στο σπίτι και με τα άλλα κατοικίδια ζώα, χρειάζεται την έγκαιρη κοινωνικοποίηση σκύλων από τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1 έως 1,5  φλιτζάνι άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα του Μπέντλινγκτον Τεριέ αποτελεί έναν ασυνήθιστο συνδυασμό σκληρής και μαλακής τρίχας. Διαθέτει την τάση να κατσαρώνει κυρίως στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Δεν συνηθίζει αυτό να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νεκρής τρίχας. Το τρίχωμα του Μπέντλινγκτον που προετοιμάζεται για τον διαγωνισμό επίδειξης, δεν είναι μακρύτερο από 2,5 εκατοστά στο σώμα, με τις τρίχες στα πόδια ελαφρώς μακρύτερες.

Τα χρώματα του ποικίλλουν και τα βρίσκουμε με διάφορους συνδυασμούς. Το πιο κοινό χρώμα είναι το άσπρο, αλλά υπάρχει σε μπλε, αμμώδη, μπλε-μαύρο, αμμώδη-μαύρο. Στα δίχρωμα,τα μαύρα σημάδια βρίσκονται στα πόδια, στο στήθος, κάτω από την ουρά, μέσα στα οπίσθια και πάνω από κάθε μάτι. Τα κουτάβια γεννιούνται σκουρόχρωμα και το τρίχωμα τους ανοίγει καθώς ωριμάζουν.

Σε αντίθεση με τις άλλες φυλές τεριέ, το Μπέντλινγκτον δεν έχει ανάγκη από ‘stripping’. Θα πρέπει να τον χτενίζετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Κάντε το οι ίδιοι ή απευθυνθείτε σε κάποιον ‘groomer’. Το πρόσωπο πρέπει να κουρεύεται με ψαλίδι, για να επιτευχθεί η μοναδική του εμφάνιση.

Το λούσιμο του πρέπει να γίνεται όταν είναι απαραίτητο και όχι τακτικά, κάθε τρεις μήνες συνήθως. Το συνεχή λούσιμο κάνει το τρίχωμα του τεριέ πολύ μαλακό και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην φυσική εμφάνιση του.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.