Μπίρντιντ Κόλεϊ

Μπίρντιντ Κόλεϊ

Το Μπίρντιντ Κόλεϊ προέρχεται από την Σκωτία και ανατράφηκε για να είναι οδηγός στα κοπάδια των βοοειδών και στα πρόβατα, παντός καιρού και εδάφους. Σήμερα, αποτελεί κατά κύριο λόγο σκύλο συντροφιάς για όλη την οικογένεια και σκύλο εργασίας. Χάρη στην υπερβολική του ενέργεια και στη γρηγοράδα του, διακρίνεται στην ευκινησία, στο τρέξιμο, στα αθλήματα σκύλων και στους κανόνες υπακοής.

Όποιος επιχειρεί να περιγράψει αυτόν τον σκύλο το επίθετο που χρησιμοποιεί πιο συχνά είναι το ενθουσιώδης. Είναι ένας ενεργητικός, σκληροτράχηλος, αξιόπιστος και αξιολάτρευτος σκύλος. Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα  είναι ότι είναι μαλλιαρός, έχει ‘γένι’ που κρέμεται κάτω από το πηγούνι του και το όνομα του παραπέμπει σε αυτό. Bearded στα ελληνικά σημαίνει γενειόφορος, αυτός δηλαδή που έχει γένια.

Ο ενθουσιασμός του Μπίρντιντ αναδεικνύεται στην συνήθεια του να αναπηδά εδώ και εκεί. Συνήθιζε να το κάνει αυτό για να βλέπει που βρίσκονται τα πρόβατα και όταν εκείνα γινόντουσαν επίμονα, ο σκύλος αυτός γαύγιζε και πηδούσε μπροστά τους για να τα συνετίσει και να τα αναγκάσει να κινηθούν.

Αυτή η φυλή σκύλων όμως δεν ταιριάζει σε όλους. Ο σκύλος αυτός είναι ιδιαίτερα ευφυής, ενεργητικός και πολυμήχανος. Χρειάζεται ένα έξυπνο και πολυμήχανο πρόσωπο για ιδιοκτήτη του. Οι άνθρωποι που διαλέγουν αυτή την φυλή, πρέπει να απολαμβάνουν το χτένισμα του σκύλου και να είναι πρόθυμοι να το φροντίζουν συχνά.

Το Μπίρντιντ Κόλεϊ είναι πολύ κοινωνικό, απολαμβάνει την ανθρώπινη συντροφιά και αγαπά να συμμετέχει στις οικογενειακές δραστηριότητες. Εάν αυτός ο σκύλος βαρεθεί γίνεται καταστρεπτικός εναποθέτοντας εξυπνάδα και ενέργεια σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Οι σκύλοι αυτοί τα πάνε εξαίρετα καλά με τα παιδιά και το υψηλό επίπεδο ενέργειας που διαθέτουν, τους κάνει άριστους συμπαίχτες στα παιχνίδια. Μπορούν να τρέχουν και να παίζουν με τις ώρες και είναι ιδιαίτερα θορυβώδης. Εντούτοις, για την αποφυγή τραυματισμών, επιβάλλεται η εποπτεία ενηλίκων όταν τα μικρά παιδιά παίζουν με σκύλους.

Ένα Bearded Collie είναι επίσης εξωστρεφή και στοργικό, μπορεί όμως να γίνει επίμονο και ανεξάρτητο εξαιτίας της φύσης του και του ηγετικού ρόλου που είχε στα κοπάδια ζώων. Η έγκαιρη εκπαίδευση της βασικής υπακοής είναι απαραίτητη όπως η συνέπεια και η πειθαρχία εκ μέρους σας.

 

Λόγω του καθοδηγητικού ρόλου που έχει, γίνεται άριστος φύλακας για την οικογένεια και το σπίτι. Θα γαυγίσει προκείμενου να σας προειδοποιήσει για αγνώστους θορύβους και για ενδεχόμενες απειλές. Γαυγίζει επίσης όταν είναι χαρούμενος, όταν βαριέται ή για να σας τραβήξει την προσοχή. Διδάξτε τον από νωρίς για να περιορίσετε την συνήθεια του αυτή.

Τα πηγαίνει καλά με τα άλλα κατοικίδια ζώα, εάν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά από κουτάβι. Δεν γίνεται επιθετικός μαζί τους και θα ανταποκριθεί στο παιχνίδι ακόμα και με μια γάτα.

 

Ύψος αρσενικών: 53cm έως 55cm

Ύψος θηλυκών: 50cm έως 53cm

Βάρος: 20kg-25kg

Διάρκεια ζωής: 12-14 χρόνια

 

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Μπίρντιντ Κόλεϊ είναι έξυπνο, πολυμήχανο και έχει πολλή αυτοπεποίθηση. Η συνήθεια του για αναπήδηση και η αφρώδης προσωπικότητα του, τον κάνουν διασκεδαστικό σύντροφο και έχει μια ‘αίσθηση χιούμορ’. Τα πάει καλά με τα παιδιά και είναι ένας παιχνιδιάρικος σκύλος που μπορεί να παίζει για ώρες μαζί τους.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

Αυτό όμως ποικίλλει σε κάθε σκύλο ξεχωριστά. Κάποια από τα Μπίρντιντ Κόλεϊ είναι γλυκά και ήρεμα, ενώ άλλα είναι ενθουσιώδες και δυνατά. Ενημερώστε τον κτηνοτρόφο για τον χαρακτήρα κουταβιού που επιθυμείτε και αυτός θα σας προτείνει κάποιο που θα ταιριάζει στην προσωπικότητα και στον χαρακτήρα σας.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Bearded Collie θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια κοινή ασθένεια στα σκυλιά. Μια από αυτές είναι η αλλεργία στα τρόφιμα, η οποία αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη ορισμένων τροφών από την διατροφή του σκύλου.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες επαφών, οι οποίες προκαλούνται από την επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία όπως το υλικό κρεβατιών και στρωμάτων, τις σκόνες ψύλλων, τα σαμπουάν σκύλων και άλλες χημικές ουσίες.

Τέλος έχουμε και τις εισπνευστικές αλλεργίες, οι οποίες προκαλούνται από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως την γύρη, την σκόνη και το ωίδιο. Οι μολύνσεις αυτιών είναι μια κοινή παρενέργεια των εισπνευστικών αλλεργιών.

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την αιτία και αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει διαιτητικούς περιορισμούς, φάρμακα και αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Μπίρντιντ Κόλεϊ είναι σκύλος που απολαμβάνει την ανθρώπινη συντροφιά. Ζει καλύτερα και είναι περισσότερο χαρούμενος όταν βρίσκεται μέσα στο σπίτι μαζί με τους δικούς του. Χρειάζεται σπίτι που να έχει πρόσβαση σε κήπο ή αυλή ώστε να μπορεί να παίζει και να τρέχει. Δεν του ταιριάζει η ζωή σε διαμέρισμα. Προσαρμόζεται όμως εύκολα σε όλα τα περιβάλλοντα και δεν του αρέσει να βρίσκεται σε περιορισμένους χώρους.

Δεν επιθυμεί να μένει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί πλήττει και οδηγείται σε καταστρεπτικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα θα γαυγίζει, θα μασουλάει αντικείμενα και θα επιχειρήσει να δραπετεύσει. Επειδή είναι πολύ δραστήριος φροντίστε να τον συμπεριλαμβάνετε στις καθημερινές δραστηριότητες σας.

Αυτή η φυλή σκύλων διακατέχεται από έντονη ενεργητικότητα. Για αυτόν τον λόγο, έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση ώστε να εκτονώνεται και να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία. Οι καθημερινοί ολιγόλεπτοι περίπατοι και το παιχνίδι μαζί του σε περιφραγμένους χώρους αποτελεί ιδανική λύση.

Χάρη στην ευφυΐα του, η εκπαίδευση σκύλων είναι πολύ εύκολη για αυτόν. Μαθαίνει γρήγορα και εύκολα. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Όπως όλες οι φυλές σκύλων, έτσι και τα Μπίρντιντ Κόλεϊ πρέπει να μαθαίνουν τους κανόνες από πολύ νωρίς. Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Η μεικτή εκπαίδευση, η δημιουργία ρουτίνας και η καθημερινή άσκηση θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην εκπαίδευση του σκύλου σας, ώστε να κατανοήσει τι ζητάτε από αυτόν. Λατρεύει να ικανοποιεί τον ιδιοκτήτη του, πράγμα που θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε με μια σωστή εκπαίδευση κουταβιών.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1,5  έως 2 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα. Τα κουτάβια πρέπει να τρώνε 3 έως 4 φλιτζάνια καθημερινά.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Μπίρντιντ Κόλεϊ για να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες διαθέτει ένα επίπεδο, σκληρό, ισχυρό και δασύτριχο εξωτερικό τρίχωμα καθώς και ένα μαλακό, γούνινο εσωτερικό. Το τρίχωμα αγκαλιάζει φυσικά το σώμα του σκύλου από την μια πλευρά έως την άλλη. Στα μάγουλα, στο κάτω χείλος και κάτω από το πιγούνι σχηματίζεται μια γενειάδα, για την οποία αυτό το Κόλεϊ είναι γνωστό. Τα πιο κοινά χρώματα τριχώματος είναι το μαύρο, το μπλε και καφετί με ή χωρίς άσπρα σημάδια.

Το μακρύ και διπλής στρώσης τρίχωμα του, απαιτεί εβδομαδιαίο χτένισμα με μια βούρτσα σκληρών τριχών για να ξεμπερδεύονται οι κόμποι και να μειώνονται οι ποσότητες νεκρής τρίχας που αποβάλλονται. Ψεκάστε την γούνα με conditioner spray πριν από το χτένισμα, για να μαλακώνει η υφή της τρίχας και οι κόμποι. Το σωστό χτένισμα για αυτή την φυλή σκύλων διαρκεί περίπου μισή ώρα την εβδομάδα. Το λούσιμο πρέπει να γίνεται περιστασιακά όταν είναι απαραίτητο.

Το κουτάβι Μπίρντιντ Κόλεϊ αρχίζει να ωριμάζει 9-18 μηνών, τότε αρχίζει να βγαίνει το μαλακό του τρίχωμα. Χτενίστε το δύο με τρείς φορές την εβδομάδα για να αποτρέψετε τον σχηματισμό κόμπων.

Αυτός ο σκύλος συνηθίζει να αποβάλλει ποσότητες νεκρής τρίχας μια φορά τον χρόνο για δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Εκείνη την περίοδο φροντίστε να τον χτενίζεται πιο τακτικά για να περιορίσετε την ποσότητα νεκρής τρίχας που αποβάλλεται.

Βουρτσίστε τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να εξοντώνονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.