Μπίγκλ

Μπίγκλ

Το Μπίγκλ είναι ένας μικρός, συμπαγής και σκληροτράχηλος σκύλος. Αποτελεί μια όμορφη συντροφιά για τα παιδιά και τους ενηλίκους. Αυτή η φυλή σκύλων είναι εύθυμη και αγαπά πολύ την διασκέδαση. Συχνά όμως γίνεται επίμονη αφού ανήκει στα κυνηγόσκυλα και απαιτείται ιδιαίτερη υπομονή. Έλκεται από τις μυρωδιές και του αρέσει να τις ακολουθεί. Το Μπίγκλ ανατράφηκε για να εντοπίζει με την όσφρηση του και να κυνηγά μικρά θηράματα όπως λαγούς και κουνέλια.

Η εμφάνιση του είναι καθηλωτική, δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί στα καστανά του μάτια που έχουν μια απαλή έκφραση παράκλησης. Είναι χαρούμενοι, αξιολάτρευτοι και εξωστρεφής σκύλοι. Τα χαρακτηριστικά αυτά υπερισχύουν από εκείνα της κυνηγητικής τους φύσης, η οποία καθιστά ένα κυνηγόσκυλο περίεργο, αποφασιστικό και με ιδιαίτερη εμμονή με το φαγητό.

Τα Beagle διαθέτουν τρεις διακριτούς ήχους, το γαύγισμα της γκρίνιας, το γαύγισμα που μοιάζει με ουρλιαχτό και ένα μισό ουρλιαχτό (διασταύρωση γαυγίσματος και ουρλιαχτού). Αυτό συχνά τείνει να κουράζει τους ιδιοκτήτες και πολλοί τα εγκαταλείπουν. Με την σωστή εκπαίδευση κουταβιών από τους αρμόδιους εκπαιδευτές σκύλων, η συνήθεια του γαυγίσματος μπορεί να περιοριστεί.

Ο σκύλος αυτής της φυλής, όντας αναθρεμμένος σε αγέλη, τα πάει καλά με τα άλλα κατοικίδια ζώα και τους ανθρώπους. Είναι πολύ φιλικός μαζί τους και καθόλου καχύποπτος.

Είναι κυνηγόσκυλα που ακολουθούν την μυρωδιά για να ανιχνεύσουν και να πιάσουν το θήραμα τους, χαρακτηριστικό που βλέπουμε στα λαγωνικά. Αυτό το λαγωνικό έχει ως δυνατό σημείο την μύτη του και ακολουθεί την όσφρηση σου. Του αρέσει να εξερευνεί με την μύτη στο έδαφος.

 

Ύψος: 33cm έως 38cm

Βάρος: 8kg έως 13kg

Διάρκεια ζωής: 10-15 χρόνια

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Μπίγκλ είναι ευγενικό, καλότροπο, γλυκό και πολύ αστείο. Πολλές φορές η άτακτη συμπεριφορά του θα σας κάνει να γελάσετε και άλλες να νευριάσετε μαζί του. Οι ιδιοκτήτες του συχνά ξοδεύουν αρκετό χρόνο για την εκμάθηση της βασικής υπακοής, εξαιτίας της ανεξάρτητης και επίμονης φύσης του.

Το λαγωνικό αυτό δεν αποτελεί καλό φύλακα για την προστασία της οικογένειας και του σπιτιού. Η φιλική διάθεση που τον διακατέχει προς όλους τους ανθρώπους που συναντά, τον κάνει ευάλωτο ως προστάτη.

Όσον αφορά στο φαγητό, ένα Μπίγκλ μπορεί να πάρει στα σοβαρά το μπολ με την τροφή του. Για αυτόν τον λόγο σεβαστείτε το όσο τρώει και εκπαιδεύστε τα μικρά παιδιά να μην τον πλησιάζουν κατά την διάρκεια του φαγητού, ώστε να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Beagle θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό.

Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια.

Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Επιληψία:  Η ασθένεια αυτή προκαλεί διαταραχές στην αντίληψη του σκύλου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακο αλλά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ένα σκυλί με κρίσεις επιληψίας μπορεί να ζήσει μια γεμάτη και υγιή ζωή με την σωστή διαχείριση της κληρονομικής αυτής ασθένειας.

 

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η επιληψία, παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

Γλαύκωμα:  Αυτή η ασθένεια προκαλεί την υπερβολική άνοδο της πίεσης του ματιού. Μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση εάν δεν ανιχνευθεί και αντιμετωπιστεί από νωρίς. Εάν παρατηρήσετε τον σκύλο σας να τρίβει με μανία τα μάτια του ή να δακρύζει ή το ένα από τα δυο μάτια να παρουσιάζει ερυθρότητα, επιβάλλεται να τον πάτε για εξέταση στον ιατρό. Το γλαύκωμα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον αμφιβληστροειδή και στο οπτικό νεύρο μέσα σε λίγες ώρες.

Νανισμός: Όταν το μέγεθος ενός σκύλου είναι μικρότερο από το φυσιολογικό, τότε μιλάμε για νανισμό. Η ασθένεια αυτή μπορεί να συνυπάρχει μαζί με άλλες φυσικές ανωμαλίες, όπως τα εξαιρετικά κοντά πόδια.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Μπίγκλ είναι ένας ενεργητικός σκύλος και έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση τουλάχιστον μιας ώρας, για να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο είναι ο περίπατος και το παιχνίδι σε καλά περιφραγμένους χώρους όπως είναι το πάρκο σκύλων, η αυλή ή ο κήπος.

Το λαγωνικό αυτό εξαιτίας της περιέργειας του καθώς και του κυνηγητικού του ενστίκτου έλκεται από μυρωδιές. Για αυτόν τον λόγο επιβάλλεται η σωστή και ασφαλής περίφραξη του χώρου στον οποίο παίζει και τρέχει, ώστε να μην δραπετεύσει σε περίπτωση που κάποια μυρωδιά του τραβήξει την προσοχή.

Δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λατρεύει να συμμετέχει στην καθημερινές δραστηριότητες των μελών της οικογένειας του. Εάν τον αφήσετε μόνο στο σπίτι για πολλή ώρα, θα πλήξει και θα οδηγηθεί σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως είναι για παράδειγμα το μασούλημα αντικειμένων, οι ζημιές και τα γαυγίσματα.

Όπως όλες οι φυλές σκύλων, έτσι και τα Μπίγκλ πρέπει να μαθαίνουν τους κανόνες από πολύ νωρίς. Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

 

Η εκπαίδευση σκύλων στο σπίτι για αυτόν τον σκύλο είναι συχνά δύσκολη. Οι εκπαιδευτές σκύλων συνιστούν την χρήση crate κλουβιών. Με αυτόν τον τρόπο κρατάτε το κουτάβι σας ήρεμο και ασφαλή κατά την διάρκεια της απουσίας σας, αλλά αποφεύγετε έτσι και καταστρεπτικές συμπεριφορές όπως είναι το σκάψιμο, το μασούλημα αντικειμένων και επίπλων.

Αν και τα Μπίγκλ είναι ευγενικά και αξιολάτρευτα σκυλιά, τείνουν να γίνονται πολλές φορές επίμονα και ανεξάρτητα. Η εκπαίδευση τους δεν είναι εύκολη. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η μεικτή εκπαίδευση σκύλων, η δημιουργία ρουτίνας και η καθημερινή άσκηση θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην εκπαίδευση του σκύλου σας, ώστε να κατανοήσει τι ζητάτε από αυτόν. Λατρεύει να ικανοποιεί τον ιδιοκτήτη του, πράγμα που θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε με μια σωστή εκπαίδευση κουταβιών.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: ¾  έως 1,5 φλιτζάνι άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

 

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Μπίγκλ διαθέτει ένα λείο τρίχωμα με διπλή στρώση, το οποίο είναι ανθεκτικό στην βροχή. Το πιο κοινό χρώμα για τα λαγωνικά αυτά είναι το τρίχρωμο, μαύρος κορμός, άσπρο στήθος, κοιλιά, πόδια με ένα άσπρο τελείωμα στην ουρά και μαύρισμα στο κεφάλι και γύρω από την πλάτη. Ο δεύτερος – ο πιο κοινός συνδυασμός χρώματος – είναι το κόκκινο με άσπρα στίγματα στο πρόσωπο, το λαιμό, τα πόδια και στην άκρη της ουράς.

Το τρίχωμα του χρειάζεται χτένισμα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για να διατηρείται το τρίχωμα του σε καλή κατάσταση. Χρησιμοποιήστε σκληρή χτένα για να τον χτενίζετε. Αυτός ο σκύλος συνηθίζει να διατηρεί από μόνος του το τρίχωμα του καθαρό. Επομένως, δεν χρειάζεται συχνό λούσιμο. Αποβάλλει ποσότητες νεκρής τρίχας όπως και οι άλλοι σκύλοι, αλλά η τρίχα του είναι τόσο κοντή και λεπτή που δεν προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.